Hraničná porucha osobnosti
Ahojte, nepýtam sa kvôli sebe, ale kvôli niekomu vo svojom okolí. Máte niekoho, s týmto typom osobnosti vo svojom okolí? Prípadne vo vzťahu? Vedia byť títo ľudia plnohodnotným partnerom? Rodičom? Ak hovoríme o niekom v nie už mladom, pubertálnom veku, ale po 30r.
@anonym_autor Ahoj, mam za sebou vztah s ex s HPO a s narcisistickymi crtami. Precital som o tom mnoho knih a chodim na terapie. Pokojne mi napis , vypocujem ta a zodpoviem ti akekolvek otazky. Vyznam sa v tom uz lepsie, akoby som kedy chcel.
@marek775 ak sa ti da takto verejne, ake boli take zakladne crty, podla ktorych viem spoznat takuto osobu, napr. manzela, myslim tu kombinaciu HPO + narcista.
@lapersefona
mala som priatela. Trpel chronickymi bolestami. A maval rozne agresivne momenty/stavy. Eaz som sa ho pytala, co by urobil keby je s nadim diezatom (ziadne sme este nemali) sam doma a nevladze. Myskela som koli tej bolesti.
Povedal mi, ze by ho zamkol v inej miestnosti aby ho pred sebou ochranil.... Bavili sme sa o 2-3 rocnom dietati.
Uz vies preco sebevrazedna konbinacia?
To, ze on mal vlastne aj hranocnu poruchu osobnosti, som zistila az ked uz som bola vydata za mojho muza. To on mi pustil podkast, kde o tejto poruche a inych hovoril heden muz, sam nou trpel.
To bol pre mna taky obrovsky AHA moment ako nikdy v zivote! Mala som pocit, ze opisuje uplne presne moj vzrah s ex.
Takze asi preto je to zivotu nebezpecne.
@svetlonos tovmi je luto, ze si si to musela zažiť vedela by si mi povedat ako sa volal ten podcast rada by som si ho vypočula. Ďakujem
@anonym_autor Ahoj, mam za sebou vztah s ex s HPO a s narcisistickymi crtami. Precital som o tom mnoho knih a chodim na terapie. Pokojne mi napis , vypocujem ta a zodpoviem ti akekolvek otazky. Vyznam sa v tom uz lepsie, akoby som kedy chcel.
@marek775 mna by to tiez zaujimalo, ak by sa ti dalo tu napisat nejake info, asi pre viacerych by to bolo prinosom.
@svetlonos tovmi je luto, ze si si to musela zažiť vedela by si mi povedat ako sa volal ten podcast rada by som si ho vypočula. Ďakujem
@lapersefona
fuha opytam sa muza. Bolo to ale myslim v NJ alebo AJ, nevadi?
@lapersefona
@svetlonos v pohode
@lapersefona
@svetlonos Posli mne, oboma jazykmi plynule hovorím, som zvedavá, čo ešte nepoznám😀
@marek775 ak sa ti da takto verejne, ake boli take zakladne crty, podla ktorych viem spoznat takuto osobu, napr. manzela, myslim tu kombinaciu HPO + narcista.
@anonym_3f5fc1 tych crt je viacej, vies si ich najst, ale v tom mojom pripade boli hlavne crty tieto: davanie sa do role obete, neustale upodozrievanie z toho, ze ju dost nelubim, ci nemam niekoho ineho, (strach z odmetnutia a opustenia), vsetko zle v jej zivote bola vina niekoho ineho, obrovsky odpor k akejkolvek kritike, aj s laskou vyjadrenej a miernej, popisovanie veci tak, ako sa nestali, obvinovanie ma z toho, co v skutocnosti eobi ona mne.
@anonym_3f5fc1 tych crt je viacej, vies si ich najst, ale v tom mojom pripade boli hlavne crty tieto: davanie sa do role obete, neustale upodozrievanie z toho, ze ju dost nelubim, ci nemam niekoho ineho, (strach z odmetnutia a opustenia), vsetko zle v jej zivote bola vina niekoho ineho, obrovsky odpor k akejkolvek kritike, aj s laskou vyjadrenej a miernej, popisovanie veci tak, ako sa nestali, obvinovanie ma z toho, co v skutocnosti eobi ona mne.
@marek775 dakujem, tak toto je dost tazke, ja cim viac studujem o tych poruchach, tym sa mi to viac zlieva. Mne tieto HPO, najma u zien idu na nerozpoznany autizmus + adhd, + ak je tam narcizmus, tak to mi ide do PDA, dakujem. Asi to trva viac rokov, myslim ta diagnostika.
@marek775 dakujem, tak toto je dost tazke, ja cim viac studujem o tych poruchach, tym sa mi to viac zlieva. Mne tieto HPO, najma u zien idu na nerozpoznany autizmus + adhd, + ak je tam narcizmus, tak to mi ide do PDA, dakujem. Asi to trva viac rokov, myslim ta diagnostika.
@anonym_3f5fc1 Ta HPO na seba upozorni a je to velmi differencovane od cohokolvek ineho, hoci to takmer vzdy prichadza v kombinacii s niecim dalsim. Ano, diagnostika je problematicka, z mnojych pricin. Jednak ju dobre nerozpoznavaju vsetci odbornici, potom je tu velka stigma a napokon samotny pacienti tu nalepku odmietajua reaguju ostro - casto aj vymenou psychiatra ci terapeuta. Skutocnu pomoc dostanu len ti, ktori si to dokazu priznat a pracovat s tym - vacsina to ale bude odmietat.
@anonym_e53f68 Jasne, kludne sa pytaj na cokolvek.
@marek775 dakujem, celkom mi pomohol opis v tvojom dalsom komente. Este ma zaujima, ci mala potrebu ta komentovat, vsetko co robis, ako robis, zhadzovat ta a ci bol rozdiel v spravani k tebe, ked ste boli sami a v pritomnosti inych ludi.
@marek775 dakujem, celkom mi pomohol opis v tvojom dalsom komente. Este ma zaujima, ci mala potrebu ta komentovat, vsetko co robis, ako robis, zhadzovat ta a ci bol rozdiel v spravani k tebe, ked ste boli sami a v pritomnosti inych ludi.
@anonym_e53f68 nikdy ma nezhadzovala v pritomnosti inych ludi, ale v sukromi mala velmi casto cierno-biele videnie, vsetko alebo nic, a niekedy ma kritizovala a stazovala sa, a celkovo mi davala za vinu veci, za ktore som nemohol, a ovladala ma okrem ineho aj pocitom viny, ktory bol tazivy, aj ked som vedel, ze som neurobil nic zle.