icon

Invalidka v 21. rokoch

monkabohdalova
30. mar 2018

Ahojte, vie mi prosím niekto poradiť ako to je s invalidkou, keď mám takmer 21 rokov a nič odrobené? Či môžem mať nárok na nejakú sumu? Od strednej školy mám neustale vážne zdravotné problémy.
Dakujem.

stanass
•
30. mar 2018

@monkabohdalova Dcéra môjho kolegu mala nejaké problémy od detstva a keď dosiahla 18 rokov, bol jej priznaný invalidný dôchodok, ale už neviem či celý či polovičný. Takže tiež nemala nič odpracované a dali jej. Ale všetko závisí od posudkového lekára na Soc. poisťovni, ako to on zhodnotí. Môžeš mať diagnóz koľko chceš, aj závažných... ale platí to, ako sa on vyjadrí. Takže skús sa najprv popýtať svojho lekára, či tie tvoje diagnózy by mohli byť na ID. Aj tak ti bude musieť tvoj lekár zrejme vypísať nejakú správu.

oliva276
•
31. mar 2018

Jestvuje "invalidný dôchodok z mladosti", pri ktorom sa nevyžadujú odpracované roky, ovšem podmienka je, že sa dotyčný dlhodobo liečil už pred dovŕšením 18 roku veku (zvyčajne ide o vrodené choroby.)
Ak nejde o chorobu z mladosti, pri žiadosti o ID vo veku do 24 rokov musí mať poistenec odpracovaný minimálne jeden rok (aspoň dohody.)