icon

Invisalgin verzus fixný strojček

25. nov 2025

Mam 28 rokov , dnes som bola na konzultacii o strojdek chcela som fiksny ale ze priesvitny invisalgin je lepsi k mojim zubom a zide ma aj lacnejsie , ale predsa mam strach .. Pacia sa mi klasickw strojceky a gumickami a mam pokoj bojim sa ze priesvitny niekde necham zabudnem vzhodim omylom ,vypadne mi nieco sa mi stane a zabudnem ho.. Plus pijem aj kavu kazdy den ze sa mi zafarbi .. Co mam apravit? Radsej by som si dala predsa len fiksny🥲

andreja13
25. nov 2025

Skus ist na konzultaciu na inu kliniku, ci ti povedia to iste.

petracandle
25. nov 2025

"Fiksný" ti dať nemôžu ale "fixný" by ti možno dali 😉

lucka_ke
25. nov 2025

syn má Invisalign, nemusíš sa báť - nevypadáva, a ani ho nikde nezabudol, tam dostaneš celú sadu strojčekov a budeš si ich sama meniť podľa toho ako ti to nastaví lekár, napr. môj syn mal 1 strojček týždeň, potom urobil scan (dostal na to aplikáciu a taký nadstavec na mobil) a po potvrdení od dr. si založil nový... pred jedlom to skladal dole

tinkavvv
25. nov 2025

Takto, malokto ti tu porovna dva rozne strojceky, lebo s velkou pravdepodobnostou mal len jeden typ.
Ja som extra pripad a pocas liecby foliovym strojcekom som mala na isty cas fixny na troch zuboch.
Takze viem porovnat komfort a cistenie a za mna jednoznacne foliovy!
Tie fixne rezu, su nepohodlnejsie, extremne zle sa to cisti v porovnani s foliovym. A dlahu som nikdy nestratila, a aj keby, das si dalsiu / predchadzajucu. A pripadne ti dorobia tu stratenu. Takze premysli si to poriadne 🙂

tinkavvv
25. nov 2025

A este podstatny rozdiel - s foliovym mas ovela menej kontrol ako s fixnym.

autor
25. nov 2025
@petracandle

"Fiksný" ti dať nemôžu ale "fixný" by ti možno dali 😉

@petracandle ah ano , pisem niektore slova v srbcine .. Pretoze sa mi miesaju stale jazyky aj ked som slovenka

babushkaem
25. nov 2025

ja som mala folie a ak sa mi aj nahodou zafarbili tak o par dni davas aj tak novu. ked som pila naprv cervene vino, proste som ich dala na chvilu dole..

autor
25. nov 2025
@anonym_autor

@petracandle ah ano , pisem niektore slova v srbcine .. Pretoze sa mi miesaju stale jazyky aj ked som slovenka

@anonym_autor tam sa pise ks namiesto x

krasneleto
25. nov 2025

fixny ta vide urcite lacnejsie, zavisi od poctu "dlah" ktore ti naordinuju na invi... ten sa ti nezafarbi, pretoze pocas jedla a pitia by si si ho mala vyberat, co vnimam ako dost velke minus

patka06
25. nov 2025

Nie je nad čím váhať, jednoznačné Invisalign. Zvládajú ho aj malé deti.

autor
25. nov 2025
@krasneleto

fixny ta vide urcite lacnejsie, zavisi od poctu "dlah" ktore ti naordinuju na invi... ten sa ti nezafarbi, pretoze pocas jedla a pitia by si si ho mala vyberat, co vnimam ako dost velke minus

@krasneleto ja som vravela ale je moc drahy skor by som fixny nie nie ten by ma este viac vysiel😳

patka06
25. nov 2025
@krasneleto

@krasneleto že sa pri jedle vyberá je veľké plus, nemáš obmedzenia v jedle., rovnako aj ústna hygiena je pri ňom lepšia. Cena je v konečnom dôsledku rovnaká, rozdiel je len, že pri Invisalign platíš naraz väčšie sumy, ale vieš vopred konečnú sumu.

conta22
25. nov 2025

Napr ja mam 31 a fixný hore aj dole - ako výhodu vnímam to že to mám 24/7 a nemusím v restikach a podobne hľadať kde vybrať kde umyť zuby a tak

kiki68
25. nov 2025

@anonym_autor ja fixny neodporucam skrz hygienu, to jedine 3x denne cistit vodnou a sonickou kefkou. Inak mas do par rokov iste medzipriestorove kazy. Lebo to tazko cistit. Plus rataj opuchy dasien a podnebia.

ja_bb
2. jan 2026
@kiki68

@anonym_autor ja fixny neodporucam skrz hygienu, to jedine 3x denne cistit vodnou a sonickou kefkou. Inak mas do par rokov iste medzipriestorove kazy. Lebo to tazko cistit. Plus rataj opuchy dasien a podnebia.

@kiki68 ja som mala fixny a zuby mam zdrave,nie je pravda,že musia vzniknut kazy. Ide aj o genetiku a cistenie. A zuby som si cistila klasicky,rano a vecer.

ja_bb
2. jan 2026
@lucka_ke

syn má Invisalign, nemusíš sa báť - nevypadáva, a ani ho nikde nezabudol, tam dostaneš celú sadu strojčekov a budeš si ich sama meniť podľa toho ako ti to nastaví lekár, napr. môj syn mal 1 strojček týždeň, potom urobil scan (dostal na to aplikáciu a taký nadstavec na mobil) a po potvrdení od dr. si založil nový... pred jedlom to skladal dole

@lucka_ke syn je skolopovinny? My zvazujeme,ale keď on každú prestavku čosi odhryzne,mi to príde nerealne pri tom,že viem,že ma ist rukami do ust a dám ruku za to, že si nepojde pred kazdym odhryznutim ruky umyť, aby si zlozil strojcek :/ čiže xkrat za den spinave ruky do ust mi príde ako nocna mora

lucka_ke
2. jan 2026
@ja_bb

@lucka_ke syn je skolopovinny? My zvazujeme,ale keď on každú prestavku čosi odhryzne,mi to príde nerealne pri tom,že viem,že ma ist rukami do ust a dám ruku za to, že si nepojde pred kazdym odhryznutim ruky umyť, aby si zlozil strojcek :/ čiže xkrat za den spinave ruky do ust mi príde ako nocna mora

@ja_bb syn už má 18, čiže ráno doma zje raňajky, nasadí si strojček a potom ide až na obed, kde si ho zloží, väčšinou nedesiatuje

ja_bb
2. jan 2026
@lucka_ke

@ja_bb syn už má 18, čiže ráno doma zje raňajky, nasadí si strojček a potom ide až na obed, kde si ho zloží, väčšinou nedesiatuje

@lucka_ke ďakujem, ved prave,nas ma 9 a zda sa mi nerealne pri jeho sposobe aj jedenia aj umyvania rúk,že by to bol dobrý nápad:/

tinavac
3. jan 2026

no ja som mala fixný a teraz po 15 rokoch som potrebovala znova, nahovorili ma na sparks - tie priesvitné dlahy, keby som vedela, v živote by som do toho nešla, to sa nedá s fix porovnať, ten komfort, pohodlie, zuby mam ak vo zveraku, reže to a plast 22h nonstop v ustach, obalené cele zuby, verus zamky iba z vonku na fixe, to je tisic a jedna, radšej dlhšie umyvať zamky ako tento nonsens :D mam chuť to vzdať...

anonym_e8a44a
3. jan 2026

Dcéra mala neviditeľný a bola to hrôza. Stále vyberať, umývať zuby, meniť dlahy, kontrolovať ju, párkrát ho v škole zabudla, stratila. A zuby sa za rok vôbec výrazne nezmenili, čo ma hnevalo najviac. Potom jej dala zubárka fixný a je to 1000 a 1. Raz za 6 týždňov výmena, každé 3 mesiace dentálna hygiena a inak žiadne starosti. Umýva si zuby bez problémov, kupujeme kefku s výrezmi na strojček a žiadny kaz nemá. Bolelo ju to prvé dva dni a potom si zvykla, už by nemenila a ako bonus, zuby sa jej viditeľné za pár mesiacov vyrovnali a poposúvali. Druhému dieťaťu dám tiež len fixný. A ak by niekto argumentoval cenou, cenovo vyjdu u našej lekárky oba typy rovnako, rozdiel je pár eur.

tuto27
6. jan 2026

Dobrý deň viete mi napísať aktuálne ceny za fixné strojčeky u detí a aj kde ste si ich dávali robiť. Ďakujem.

krasneleto
6. jan 2026
@patka06

@krasneleto že sa pri jedle vyberá je veľké plus, nemáš obmedzenia v jedle., rovnako aj ústna hygiena je pri ňom lepšia. Cena je v konečnom dôsledku rovnaká, rozdiel je len, že pri Invisalign platíš naraz väčšie sumy, ale vieš vopred konečnú sumu.

@patka06 na to si ako dosla , ze cena je rovnaka?

krasneleto
6. jan 2026
@kiki68

@kiki68 opuchy dasien a podnebia? mam fixny treti krat... teraz po roku ide aj dole... vsetky kazy za moj zivot mam iba medzizubne, lebo mam zuby velmi natesno. za rok nosenia fixneho nepribudol ziaden kaz... a je pravda, ze dokladnejsie sa o zuby staram

patka06
6. jan 2026
@krasneleto

@patka06 na to si ako dosla , ze cena je rovnaka?

@krasneleto Vlastná skúsenosť, Rozdiel bol 100 eur.

krasneleto
6. jan 2026
@patka06

@krasneleto Vlastná skúsenosť, Rozdiel bol 100 eur.

@patka06 tak mna ani horny a spodny dokopy nevidu ako cisto dlahy na horne... zalezi asi aj od lekara, kolko pyta za strojcek, kolko za vymenu gumiciek, kolko za novy obluk atd... kolegyna isla tiez k mojmu zubarovi, pretoze jej dieta platilo vzdy raz tolko co ja ako dospela

kiki68
6. jan 2026
@krasneleto

@kiki68 opuchy dasien a podnebia? mam fixny treti krat... teraz po roku ide aj dole... vsetky kazy za moj zivot mam iba medzizubne, lebo mam zuby velmi natesno. za rok nosenia fixneho nepribudol ziaden kaz... a je pravda, ze dokladnejsie sa o zuby staram

@krasneleto ano, je ine ked si dospela a je ine ked si 11 rocne dieta, ale tie opuchy boli hrozne. Podla mna si nemala az tieto zasahy, nakolko tie deity priamo cez podnebie a dlahy cez dasna, to nie su tie gumky, ale fakt dlahy kovove to sa bezne asi ani nedava. U mna bol viacnasobny a tazsie riesitelny. Ako tie bolesti boli hrozne a tiez bolesti hlavy, usi, sanky, mna by na to uz nikto neukecal.

krasneleto
7. jan 2026
@kiki68

@krasneleto ano, je ine ked si dospela a je ine ked si 11 rocne dieta, ale tie opuchy boli hrozne. Podla mna si nemala az tieto zasahy, nakolko tie deity priamo cez podnebie a dlahy cez dasna, to nie su tie gumky, ale fakt dlahy kovove to sa bezne asi ani nedava. U mna bol viacnasobny a tazsie riesitelny. Ako tie bolesti boli hrozne a tiez bolesti hlavy, usi, sanky, mna by na to uz nikto neukecal.

@kiki68 nie ja mam iba klasicky na zuboch, nic komplikovane

kiki68
7. jan 2026
@krasneleto

@kiki68 nie ja mam iba klasicky na zuboch, nic komplikovane

@krasneleto tak to je pohoda, to som mala 1,5 roka a to bolo stale oki. To co robili potom ako to zacali dalej tvarovat bolo zle. To by som dietatu nenechala spravit.