Je diéta dostatočná na zvládnutie problémov so žlčníkom?
Na ultrazvuku mi zistili viacero menších žlčníkových kameňov. Po mastnejších jedlách mávam občas bolesti pod pravým rebrom, ale zatiaľ to nie je nič, s čím by som musela utekať na pohotovosť.
Lekár spomenul, že ak sa ťažkosti budú opakovať, môže byť časom potrebná operácia. Zatiaľ sa však snažím dodržiavať diétu a vyhýbať sa jedlám, ktoré mi robia problémy.
Myslíte, že bude stačiť zmena stravy, alebo ste nakoniec aj tak museli ísť na operáciu?
a to do konca žuivota chcete rozmýšľať, čo môžete zjesť a čo nie? a aj tak nemáte overené všetky jedlá, za mňa je viac menších kameňov horšie, ja som mala 3 záchvaty a s tretím som skončila v nemocnici so žltačkou a upchatými žlčovodmi a namiesto 1 operácie som bola 3x uspatá a 2x z toho robil ercp. nemusíte siliť operáciu, ale ani by som sa nespoliehala na to, že nikdy nebude
je to casovana bomba obrazne povedane. Som dva tyzdne po operacii a pred opkou mi na sone nasli jeden kamen a z operacie mi dali balicek kamenov kamienkov hadam aj 40 prisaham. Byt tebou nejak si to naplanujem a dam to prec. Presne dva dni som lezala v posteli, potom som vedela fungovat. je to malicka operacia, nebudes z toho nejak odpalena

Tak same sa nerozpustia, strava Ti len pomoze byt bez zachvatov. Prave tie mensie kamienky mozu byt velky problem, ked sa dostanu do zlcovodu a upchaju ho, to uz je akutna operacia a pozor, aby nepraskol zlcnik. Svagor bol teraz na operacii, hoci mal asi 3 velke kamene, lekar povesal, ze ked nema provlemy, nemusi ist na operaciu, ze tie velke sa nemaju sancu dostat do zlcovodu. Ale siel radsej. Moj muz mal zachvaty zrazu, z nicoho nic, tak pol roka, nevedel, ci ho boli chrbat, ci co to je. Az raz taky zachvat, ze skoncil na urgente a zistili mu, ze zlcnik ma plny piesku, tzv.blata a odporucili cim akor operaciu. Stihol to este v roku 2019, potom prisiel covid a neviem, co by robil, ked vtedy boli vsetky operacie pozastavene. No trapil by sa. Dieta je fajn, ale asi by som Ti odporucila iat na zakrok.