icon

Je diéta dostatočná na zvládnutie problémov so žlčníkom?

15. jún 2026

Na ultrazvuku mi zistili viacero menších žlčníkových kameňov. Po mastnejších jedlách mávam občas bolesti pod pravým rebrom, ale zatiaľ to nie je nič, s čím by som musela utekať na pohotovosť.
Lekár spomenul, že ak sa ťažkosti budú opakovať, môže byť časom potrebná operácia. Zatiaľ sa však snažím dodržiavať diétu a vyhýbať sa jedlám, ktoré mi robia problémy.
Myslíte, že bude stačiť zmena stravy, alebo ste nakoniec aj tak museli ísť na operáciu?

anonym_a7c10e
15. jún 2026

Tak same sa nerozpustia, strava Ti len pomoze byt bez zachvatov. Prave tie mensie kamienky mozu byt velky problem, ked sa dostanu do zlcovodu a upchaju ho, to uz je akutna operacia a pozor, aby nepraskol zlcnik. Svagor bol teraz na operacii, hoci mal asi 3 velke kamene, lekar povesal, ze ked nema provlemy, nemusi ist na operaciu, ze tie velke sa nemaju sancu dostat do zlcovodu. Ale siel radsej. Moj muz mal zachvaty zrazu, z nicoho nic, tak pol roka, nevedel, ci ho boli chrbat, ci co to je. Az raz taky zachvat, ze skoncil na urgente a zistili mu, ze zlcnik ma plny piesku, tzv.blata a odporucili cim akor operaciu. Stihol to este v roku 2019, potom prisiel covid a neviem, co by robil, ked vtedy boli vsetky operacie pozastavene. No trapil by sa. Dieta je fajn, ale asi by som Ti odporucila iat na zakrok.

janka_266
15. jún 2026

a to do konca žuivota chcete rozmýšľať, čo môžete zjesť a čo nie? a aj tak nemáte overené všetky jedlá, za mňa je viac menších kameňov horšie, ja som mala 3 záchvaty a s tretím som skončila v nemocnici so žltačkou a upchatými žlčovodmi a namiesto 1 operácie som bola 3x uspatá a 2x z toho robil ercp. nemusíte siliť operáciu, ale ani by som sa nespoliehala na to, že nikdy nebude

ljmmm
15. jún 2026

je to casovana bomba obrazne povedane. Som dva tyzdne po operacii a pred opkou mi na sone nasli jeden kamen a z operacie mi dali balicek kamenov kamienkov hadam aj 40 prisaham. Byt tebou nejak si to naplanujem a dam to prec. Presne dva dni som lezala v posteli, potom som vedela fungovat. je to malicka operacia, nebudes z toho nejak odpalena