icon

Je potrebná liečba pri vysokom LDL cholesterole 3,6?

25. aug 2026

Ahojte. Doktorka mi povedala,ze mam dost vysoký tento cholesterol. Mám len držať diétu.. kontrola o 3 mesiace. Niesú pri takýchto hodnotách potrebné lieky? Čo by ste poradili..akej strave sa vyhnúť.. Vyradila som zatial sladké, pečivo občas.. vela zeleniny,ovocia. Čo by ste odporučili ,čo vylúčili...cvičenie? Schudnúť? Nič mi o tom nepovedala,len že si nájdite na nete.. Ďakujem

anonym_30193f
25. aug 2026

@anonym_autor ja som mala 3,8 a vravel doktor, že všetko ok. No teraz som zneistela, či to teda neprehliadol 😏

yellowunicorn
25. aug 2026

@anonym_autor ja som mala 3,4 keď som to začala riešiť. Začala som cvičiť, lepšie sa stravovať - zamerala som sa na bielkoviny, ubrala tuky. Samozrejme som pri tom aj niečo schudla, začala brať doplnky stravy. Lieky mi nekázali, že mám najprv upraviť životosprávu.

O 2 mesiace som mala 2,6 na kontrole.

anonym_f8b0d1
25. aug 2026

LDL 3,6 samo osebe ešte neznamená, že automaticky potrebuješ lieky. O liečbe sa rozhoduje podľa celkového kardiovaskulárneho rizika – veku, krvného tlaku, fajčenia, cukrovky, ochorení srdca a ciev, obličiek a ďalších faktorov. Ak má človek nízke alebo stredné riziko, je bežné najprv skúsiť úpravu stravy, pohyb a prípadne schudnúť, ak je nadváha, a potom cholesterol znovu skontrolovať. Pri vyššom riziku však môžu byť lieky vhodné aj pri nižšom LDL. Najdôležitejšie je preto vedieť, aké celkové riziko ti lekárka vypočítala, nie pozerať iba na číslo LDL.

K strave: samotné vyradenie sladkého a pečiva nie je pri LDL hlavná vec. Väčší vplyv má najmä obmedzenie nasýtených tukov a ultraprocesovaných potravín a ich nahradenie vhodnejšími zdrojmi tukov a vlákniny.

Pri samotnom LDL 3,6 mmol/l mala lekárka na posúdenie, či stačí diéta alebo sú potrebné lieky, zhodnotiť najmä:

vek a pohlavie
krvný tlak
či sa lieči na vysoký tlak
fajčenie
či má cukrovku
celkový cholesterol a HDL
prípadne triglyceridy
ochorenie srdca alebo ciev v minulosti
ochorenie obličiek
rodinnú anamnézu predčasných infarktov alebo mozgových príhod

Z týchto údajov sa dá vypočítať celkové kardiovaskulárne riziko, napríklad pomocou systému SCORE2. Až potom sa rozhoduje, aký LDL cieľ má daný človek a či je vhodná len úprava životného štýlu alebo aj liečba.

Čiže veta „LDL 3,6, máte vysoký cholesterol“ sama o sebe ešte nestačí na rozhodnutie o liekoch.

anonym_8b146e
25. aug 2026

ja mám 4,6... vysadila som tučné, vyprážané, údeniny. v septembri mám kontrolu

anonym_61e9a7
25. aug 2026

okrem diety skus nasadit nejaky doplnok vyzivy s fermentovanou cervenou ryzou

anonym_f04e14
25. aug 2026

para orechy krásne znižujú cholesterol

rusalkablack
25. aug 2026

Veľa šťastia, ked ti drbne statíny. Ja ich musím užívať , kvôli diagnóze, znížili mi síce cholesterol na 1,3, ale tak ma bolia svaly a kosti, že sa idem zblázniť.

mia96
25. aug 2026

Ja mám LDL 4,12 :/ vysadila som mastné, vyprážané a snažím sa celkovo jesť zdravo, na kontrolu pôjdem za 2 mesiace

euka210
25. aug 2026

@anonym_autor aj mne zistila na preventivke 🤦‍♀️ ale ani hodnotu neviem 🤦‍♀️ dala mi papiere, ze dieta a o 3mes.kontrola.
Treba menej mastneho, vyvarovat sa polotovarom, udeniny, sladkosti

autor
25. aug 2026

Neužívali ste niekto aróniu?? Alebo ste o nej počuli?

anonym_512373
26. aug 2026

By som ti poradila najprv diétu, ale dodržiavať naozaj a keď nepomôže tak lieky ako posledná voľba. Si prečítaj niečo o statínoch. Lieky už budeš brať doživotne potom.