icon

Je použitie radiofarmaka pri gamagrafii skeletu bezpečné?

kvietok1233
Dnes o 18:31

Zdravotníci prosím Vás o názor...je použitie radiofarmaka bezpečné? Keď laik počuje že chcú do neho pichnúť rádioaktívnu látku znie to dosť nebezpečne 😄 ďakujem. Jedná sa o gamagrafiu skeletu.

patrike
Dnes o 18:48

Ak by to bezpecne nebolo, tak sa to nerobi. Pouzita je latka s kratkym polcasom rozpadu, za par dni vyzarovat prestane uplne a viac ziarenia schytas od radioaktivneho sodika v banane.

bystrozraky
Dnes o 19:06
@patrike

Ak by to bezpecne nebolo, tak sa to nerobi. Pouzita je latka s kratkym polcasom rozpadu, za par dni vyzarovat prestane uplne a viac ziarenia schytas od radioaktivneho sodika v banane.

@patrike V banane a vseobeckne v ludskom tele je radioktivny Draslik (K40) a ked mas nalozeny plny kamion bananov tak to dokaze sustit starsie alarmy. Ja podla toho kalibrujem scintilacny gamma spektroskop 🙂

patrike
Dnes o 19:13
@bystrozraky

@patrike V banane a vseobeckne v ludskom tele je radioktivny Draslik (K40) a ked mas nalozeny plny kamion bananov tak to dokaze sustit starsie alarmy. Ja podla toho kalibrujem scintilacny gamma spektroskop 🙂

@bystrozraky Nedavno som chodil s detektorom okolo byvalych uranovych bani pri Spisskej Novej Vsi, tam su miesta, odkial by som teda huby a cucoriedky nejedol. Len tak z nicoho uprostred lesa 16 mikro Sv / hod, potom ked som hladal viac, tak jeden nenapadny kamen to bol a takych miest je viac.

bystrozraky
Dnes o 19:18
@patrike

@bystrozraky Nedavno som chodil s detektorom okolo byvalych uranovych bani pri Spisskej Novej Vsi, tam su miesta, odkial by som teda huby a cucoriedky nejedol. Len tak z nicoho uprostred lesa 16 mikro Sv / hod, potom ked som hladal viac, tak jeden nenapadny kamen to bol a takych miest je viac.

@patrike Pekne. Tak so si musel najst pekne aktivny zdroj. 👍 aky mas detektor?

patrike
Dnes o 19:21
@bystrozraky

@patrike Pekne. Tak so si musel najst pekne aktivny zdroj. 👍 aky mas detektor?

@bystrozraky Take cinske cudo znacky Fnirsi, stalo tusim 40 eur aj s postovnym, na beznu orientaciu to staci.