icon

Je v poriadku trojnásobné účtovanie u zubára?

garavica68
8. máj 2024

ahojte...prosím, má niekto podobnú skúsenosť ?... za ošetrenie jedného zuba, aj keď s vačšou plôškou, som zaplatila vyše 300 EUR - zubár si účtoval 3x Reendo ošetrenie po 60 EUR za jedno a 3x plnenie antispetickou pastou po 15 EUR za jednu...a ešte na konci RTG snímok, o ktorý som ho nežiadala, 10 EUR plus ďalsie položky...skoro som odpadla ...je to v poriadku to 3 násobné účtovanie za rovnakú položku? ..ide o 3dávky alebo .....pán doktor šalil?
Vďaka za každý názor

Strana
z2
ajko2011
9. máj 2024

@garavica68 ja ti na to odpoviem ako sestrička od zubárky - niektoré veci idú podľa veľkosti zuba (napr.plomba podľa počtu plôšok, výplň kanálikov podľa počtu) ale taká napr.pasta na odumretie zvyšku drene je jedna cena, napr.vložku prepláca poisťovňa... samozrejme by som mohla pokračovať ☺️ ak to má niekto ináč ide len o biznis, žiaľ
A čo sa týka kontrolného RTG po výkone tak ten je potrebný ak ide o kanáliky..a je jedno či ty o to žiadaš alebo nie...v prípade kontroly poisťovne si to poisťovňa kontroluje

fido69
9. máj 2024

@dorottka napísala "zubar bez zvacsovakov a vsetkych tych srand okolo (ako rtgs roznych typov), ktore stoja majland, fungovat nemoze. Teda moze, ale odpykaju si to vase zuby. Kvalitny zubar, ak chce drzat tempo s vyvojom, chodi po drahych konferach, samozrejme v zahranici, kedze u nas nie je nic, ktore si plati z vlastneho vrecka."

Tvoj príspevok je hodne tendenčný. Čo robili zubári doteraz, keď nemali presné mikroskopy, každý v ordinácii svoj RTG, drahé kongresy v zahraničí? To ako nevedeli opravovať pokazené zuby?

Prečo sú zubári v Maďarsku za polovičné ceny? To nie je len otázka odvodov.
Prečo ti zubár v Maďarsku najprv vysvetlí čo ti je, potom ti povie cenu a potom ťa začne robiť? Tam je nekonečný rozdiel najmä vo vzťahu pacient ako klient. 😉

Ja som odišiel od zubárky, pretože som mal problémy s termínmi aj s tajným cenníkom. Pani zubárka bola totiž neustále niekde na dovolenke. Južná Amerika s Bubom, potom Ázia s Bubom,... neviem, no možno to boli vlastne kongresy a išlo to do nákladov. Alebo mi chceš tvrdiť, že zubári sú charita a kongresy v zahraničí si hradia zo svojho súkromného vrecka? A nebudú to kongresy typu - budeš brať od nás síce drahší materiál, veď to zaplatí aj tak klient, ale prihodíme ti ročne jeden kongres v zahraničí aj s rodinou zdarma, ktorý si vieš dať do nákladov?

Chyba je už niekde na začiatku t.j. v škole. Pokiaľ zubár zadarmo vyštuduje, tak by mal aspoň časť svojej praxe vykonávať v štátnom zariadení, ktoré poskytuje zubné ošetrenie pacientom, ktoré na jeho súkromnú prax jednoducho nemajú, ale zo svojich daní sa skladali na jeho štúdium. 😉

dorottka
9. máj 2024

@fido69 Dovolim si povedat, ze zuby nasich rodicov a starych rodicov su ukazka toho, ako to fungovalo bez zvacsovakov a modernej stomatologie. Nehovorim, ze kazdy si to zlizol, ale mnohi ano. To je ako porovnavat, ze pome sa teraz vykaslat co ja viem na MRI, lebo sak ludia sa aj kedysi bez nich dozili vysokeho veku. Ano, ale to percento uspesnosti je dnes podstatne vyssie a taktiez je to aj so zubami.
Moj prispevok je prispevok cloveka, co si toho so zubami prezil dost a dovolim si povedat, ze sa v tej oblasti orientujem viac nez slusne. Tvoj je tiez tendencny, lebo len opisujes vlastnu skusenost a na zaklade nej sudis celu zubarsku komunitu.

Moj zubar je Slovak a tiez mi vysvetli, co so mnou bude robit a preco, da mi k dispozicii vsetky moznosti osetrenia vratane ceny a jej komponentov, cennik ma verejny a pocas celeho osetrenia mi hovori, preco robi co robi. To, ze ty si mal tu smolu na odveci zubarov, neznamena, ze vsetci su taki. Ja som si tiez presla par suflikantmi, viem kolko bolesti a trapenia a aj penazi ma to stalo, preto na toho terajsieho nedam dopustit, aj ked si priplatim poriadne. Plne mu doverujem a to je u mna asi najviac. Pozname sa aj osobne a ano, kongresy si plati z vlastneho vrecka, pokial na nich sam neprednasa. A neviem... ja si chcem priplatit za drahsi material, idealne za ten najkvalitnejsi, co je na trhu. V ustach ma clovek bakterialny bordel, chemicke a odolne vlastnosti skloviny sa len velmi tazko napodobuju, a preto ak sa najde material, ktory to dokaze co najpresnejsie, sem s nim.

Co sa tyka studia - taktiez sa mam teraz stazovat na vsetkych mladych, ktorym som prispela na studium a oni sa rozhodli odist do zahranicia? Ano, je to nefer, ale to je taky argument, ze ani ho nejdem rozvijat, lebo pokial tu nebude totalita (dufam, ze nebude), tak je to nerealne dosiahnut. Preco by mali studenti doplacat na to, ze stat ma ako vo vsetkom bordel a nedokaze nic poriadn zmanazovat. Nech sa oni zamyslia, platy maju vyssie ako ktorykolvek zubar a ten zubar ma aspon vysledky.

dorottka
9. máj 2024

Mimochodom na univerzitnych klinikach je stale mozne dosiahnut lacne osetrenie - robia to sice studenti zubariny za zlomkovu ceny, ale pod dokladnym dohladom, nie je to problem vyuzit, ak clovek nema aktualne financie.

Inak k ferovosti - za svoj pracovny zivot som odviedla desiatky tisicok za zdravotne poistenie, ktore realne nevyuzivam, pretoze ak uz nejaky problem mam, platim si ho zvlast, lebo u nas casto bud "nevedia", alebo clovek caka polroka na termin. Staram sa o seba tak, aby som idealne ziadneho lekara nepotrebovala co najdlhsie, idealne nikdy. Mam sa teraz rozculovat, ze vsetci obezni ludia, alkoholici a fajciari, pripadne milovnici rizikovych sportov, ludia s pohlavnymi ci samoziskanymi infekcnymi chorobami, maju povinnost si svoju liecbu odpracovat, lebo ja za to nemozem a zjavne im svojimi nevyuzitymi peniazmi na to prispievam? Zivot nie je fer, to totalne uznavam, ale bojujem len proti tomu, co mam vo svojich silach zmenit. Aj pri zubaroch existuje alternativa, napriklad medicinsky turizmus je dostupny a to je super.

Plus ruku na srdce - zubnym problemom sa da velmi krasne predchadzat. Za nieco sice nemozeme, to je velka pravda, ale za ten zvysok urcite ano a sucastou dospelosti je aj prijatie zodpovednosti za predtym ocividne nezodpovedne spravanie. Toto je sice velmi draho zaplatene, ale holt, nie zubar nam tam vlozil tie kazy.

fido69
9. máj 2024

@dorottka
Máš pravdu v tom, že život nie je fér. Ale prečo by sme mali nefér správanie tolerovať alebo dokonca podporovať? To ostatné len obhajoba niečoho neobhájiteľného.

Mne sa raz kožná lekárka sťažovala, že ona si za vypálenie jednej bradavice účtuje len 10€ a že sa mám pozrieť koľko si za túto procedúru pýtajú v Rakúsku. Tak som jej povedal, prečo ostáva na tom zlom Slovensku a neotvorí si súkromnú ambulanciu v Rakúsku, keď je to tam tak výhodné. Pani doktorka dosiahla tri neplánované orgazmy a musel som si nájsť inú. 😅

Strana
z2