Kde je legálna eutanázia v Európe?
Viem, že tento úkon je na Slovensku zakázaný, sú však európske krajiny , kde je tento úkon legálny (samozrejme za predpokladu splnenia vopred určených podmienok) , ako napr.Holandsko, Belgicko, Španielsko, Švajčiarsko. Mám vo svojom okolí niekoho, kto nad týmto úkonom uvažuje, keďže má zlý zdravotný stav, a veľmi zlú prognózu. Má niekto skúsenosti s tým, ako to vybaviť v týchto krajinách, a takisto vie, v akých cca sumach sa tento úkon vykonáva? Za konštruktívne odpovede vopred ďakujem
@columbovazena najdi si na instagrame Martinu Kavalir (ijembuca) - ona s manzelom si tym presli, teda na poslednu chvilu to zrusili, ale mali vsetko vybavene. Hovori o tom aj v podcastoch, aj najdes vela clankov, verim, ze ti aj odpise na spravu ci email. Hovorila aj o financiach, ak si dobre pamatam, tak to bolo okolo 15k €.
Tu aspon kontakt na organizaciu co sa touto tematikou zaobera v belgicku. Nikde som zatial nevidela cenovy odhad.
Švajčiarsko cca 20 tis. Eur za asistovanu samovrazdu.
@andreakotesova neskutocne ale chapem ludi co proste nemaju na vyber :((((((((((((((((
to su take sumy, ze bezny clovek musi nejak dozit, lebo by na to nemal, ale citala som, ze od cca 6000 eur
Svajciarsko Dignitas to poskytuje a nejako of 9 tis eur vyssie, musis tam nejake clenstvo zaplatit a potom teda prist a byt schopny stlacit gombik.
Ak je Slovak, tak jedine Dignitas vo svajciarsku. Cema pred 4 rokmi Bola 7 tisic euro aj s hotelom. Teraz to je okolo 15.
Potom Este Rakusko a Belgicko, tam ale musis byt obcan krajiny.
Z mimoeuropskych Canada, tam su v tomto uplne liberally, ale ASI budes musket but domaca.
V tom Dignitas je cakacka ASI 3 mesiace, tak ked SA chce prihladit, nech to irobi com skor, lebo musi byt physical schopny tam odcestovat, co Bude velky problem.
Drzim palce.
V Dignitas bude musiet but Sam zhltnut tabletku, alebo rozlomit ampulku.
A Este, ak ides s nim, tak po navrate do svoje krajiny mozes byt sudena za napomahanie samovrazdy.
Riesila som to s manzelom, tak viem, Tu bolest
Ak je Slovak, tak jedine Dignitas vo svajciarsku. Cema pred 4 rokmi Bola 7 tisic euro aj s hotelom. Teraz to je okolo 15.
Z mimoeuropskych Canada, tam su v tomto uplne liberally, ale ASI budes musket but domaca.
V tom Dignitas je cakacka ASI 3 mesiace, tak ked SA chce prihladit, nech to irobi com skor, lebo musi byt physical schopny tam odcestovat, co Bude velky problem.
Drzim palce.
A Este, ak ides s nim, tak po navrate do svoje krajiny mozes byt sudena za napomahanie samovrazdy.
@oslo1 to mi je ľúto, bože to sú skúsenosti.......v Belgicku je možné vykonať eutanáziu aj pre slováka, musí tam mať ale lekára, netreba trvalý pobyt, moje vedomosti v rámci širšej rodiny, ťažká téma
Drzim palce.
@oslo1 a nemaju uz to akoby solarko na jedno pouzitie? Viem, ze ten clovek to musi sam vzdy nejak stlacit a pod. To je ich podmienka
V podstate pre Slovákov je takáto možnosť len vo Švajčiarsku, nakoľko ostatné vyššie spomenuté krajiny majú takúto službu viac menej len pre svojich obyvateľov.
Vo Švajčiarsku je cena cca 7 000 – 10 000 CHF , čo je nejakých 7 až 10tis eur.
Do ostatných krajín treba vybaviť aj prechodny pobyt etc etc.
@columbovazena A to ako prečo ste mi zmenili názov témy? Aby som vyzerala ako úplný tupec? Kde sa vykonáva si vyhľadať viem

Švajčiarsko cca 20 tis. Eur za asistovanu samovrazdu.