Koľko antibiotík ste brali za celý život?
Dobrý deň. Otazka pre ženy medzi 35-40rokom.
Koľko atb ste brali za cely život?
málo
veľmi málo
veľa, ročne tak 2x, teraz ich beriem tiež.
Asi 2 krát v dospelosti co je cez 20 rokov a ako dieťa každú chvíľu
V detstve 1x. V dospelosti asi 10x.
Teraz uz menej, no v tom vekusom mavala caste zapaly mocoveho mechura na striedacku so zapalom dutin a anginami, tak mozno aj 3x rocne.
Asi 5x čo si pamatám, čisto len ako prevenciu po chirurgických zákrokoch(zubné implantáty atď)
Nebránim sa braniu antb, len nebolo treba..
@anonym_autor ani raz. Ak nepočítam, že v detstve aj keď nám doktorka predpísala penicilín, nikdy nám ho mama nedala.
myslím si, že dosť veľa..keď rátam ako aj decko keď som bola no..
velmi málo
Dost, ak to spriemerujem, mozno 1 za 2 roky. Mala som v mladosti obdobie castych zapalov mocovych ciest a potom po case kazdy rok pocas asi 8 rokov podozrenie na boleriozu. Na bezne respiracne ochorenia som mala atb 1x pri silnej chripke a teraz naposledy pri zapale pluc, 2 rozne a spolu 25 dni 🙈
@anonym_autor nikdy som to nerátala, neviem, čo je veľa/malo.🤷♀️ naposledy cca asi 6-7rokov dozadu.
@anonym_autor a to ma kto pamatat? 😁🤦♀️ boli roky v detstve ze x krat za rok a za posledne roky malo, niekedy 0 za rok, niekedy aj 2x...podla toho co chytim.
To si ma kto pamatat?ja som mala napr teraz 6 antb po sebe od nov. Do feruara
1x a to rovno dvojkombináciu na pohlavnú chorobu :D
@anonym_autor v detstve velmi casto, 2az 3 x rocne, a to kvoli tomu ze som mala caste anginy a obvodnu dr, ktora vzdy pri kazdej chorobe predpisala atb. Teraz mam 40 rokov, mandle krcne mi vybrali cca v 25.rokoch a odvtedy som zmenila obvodnu dr na dospelacku, ta uz nepredpisuje atb len tak, iba pri vysokom crp atd a odvtedy beriem atb tak cca 1xza 5 rokov mozno aj menej...
Ako decko možno raz za rok, násť ročná asi raz a v dospelosti myslím ani raz.
A čo tým chceš zistiť? Môžeš byť v štyridsiatke zdravá a dobrou imunitou, aj keď si celkovo v živote brala veľa antibiotíka alebo málo. To s tým môže a nemusí súvisieť. Na to vplýva aj mnoho iných faktorov.
Telo má celkom dobrú schopnosť regenerácie, ak sa oň dobre staráš.
Btw, kto určil, koľko je málo a koľko veľa?
Do 15r.velmi od detstva som mavala hrozne anginy zapaly hrdla.az kym mi neodstranili mandle.odvtedy mozno 5x najviac skrz mocove cesty a aj na to si uz davam obrovsky pozor.
@anonym_autor TROOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOLLLLL
Dakujem zienky. Opýtala som sa pre len tak, práve som dostala 5 atb za posledných 5 mesiacov a zdá sa mi to fakt veľa
Dakujem zienky. Opýtala som sa pre len tak, práve som dostala 5 atb za posledných 5 mesiacov a zdá sa mi to fakt veľa
@anonym_autor tak to je veľa, ale zrejme to má nejaký vážny dôvod, nie? Keď to preliečiš, možno zas nebudeš brať potom antibiotiká ďalších 5 rokov
@anonym_autor tak to je veľa, ale zrejme to má nejaký vážny dôvod, nie? Keď to preliečiš, možno zas nebudeš brať potom antibiotiká ďalších 5 rokov
@elviku11 padá mi imunita
Vela, velmi vela. Po covide nemam ziadnu imunitu a vkuse som chorá. Pri helikobakterovi co som mala, brala este aj dvojkombinaciu antibiotik rok a pol .
A preco sa pytas za cely zivot? Ja ked som bola dirta tsk neviem. V dospelosti cca 1 atn za 2 roky.
Takmer žiadne
Ako dieta nepamatam ale od 20-48 asi raz za 5rokov

@anonym_autor veľa