Krčné mandle a ich odstránenie u dospelých
Zdravím Vás! Zaujímalo by ma, či máte niekto skúsenosť s vyberaním mandlí až po 20.-ke napríklad. Mám už dlhšie bolesti kĺbov a lekárka zvažuje, či by nebolo vhodné odstrániť mandle, v ktorých mám zrejme zápal a z toho bolesti kĺbov... Je to veľmi bolestivé? A môžu ma pritom i uspať? Za odpovede ďakujem!
Lieky som len raz prestriedal, ked mi ustupili hlavne bolesti, presiel som z flektora na novalgin - nastupila zihlavka :D ... najhorsie boli stavy 2 - 3 hodiny pred uzitim flektora ... neznasal som jeho mentolovu vonu :D
Dakujem vsetkym za rady. Este by ma zaujimalo, ci to ozaj pomohlo a byvate chori menej ako predtym..
@najk neviem ci mi to pomohlo kedze pred tyzdnom som brala atb pre zapal hrdla, mandle mi vyoperovali 15.2.2018
Mne vyberali krčné mandle 6marca už je od vtedi daki mesiac a stále si to cítim už som stihla mať aj priedušky chytene ...akože samotný výber nebol až takí strašný ale po prebudení to nebolo bohvie čo hlavne doma v nemocnici som bola nadopovana infuzkami proti bolesti takže v pohode ale doma to bolo strašné bolestivé ani späť ani jesť ani piť ani hltat slini no nič len ležať jesť tabletki a trpieť mňa to takto držalo skoro3 týždne a ešte stále po vise mesiaca to nemám také aké bi som si to predstavovala jedna strana v pohode na druhej mám dáku hrču ani neviem čo to mám tak čakám či sa mi to zrastie ...mám 30 rokou a poviem vám neviem či mám ľutovať alebo sa tešiť že to mám za sebou mám s toho zmiešané pocíti či za také tri mesiace si nepoviem že som spravila kravinu ...
@mishelin0601 dobrý chcela by som sa opytat keď vám vybrali mandle tak ste po čase mali hrdlo hladké bez virastku lebo ja tam stále na jednej strane mám takí virastok alebo neviem ako to mám nazvať ..jednu stranu mám v pohode a druhu tam mám také niečo ako ostatok mandle neviem či to tak má byt alebo mi to dáko zle vitiahli.dakujem za odpoveď
@sympaticka20 ja mam pocit ako keby som to este stale nemala zhojene, som dva mesiace po operacii, ja som mala mandle obrovske takze mam v hrdle dve obrovske diery kde sa mi zachytava vsetko co jem
@ianka94 ahoj, aj mne vyberali mandle hlavne kvoli psorke. len teraz na jesen a mam pocit ze mi to pomohlo, neviem ale ci len tie mandle lebo som sa liecila sama prirodnou liecbou a ustupila mi pekne psorka. mozem sa spytat na tvoj priebeh psoriazy po vybere mandli?
@mishelin0601 no ja som práveže mala mandle malinké všetci sa čudovali prečo ich dávam von lenže už som s tich antibiotík som mala zle visledki pečene ..a chorá som bola každe dva týždne stále zápali a angini stále dookola antibiotiká...a stále mám to hrdlo také divné neviem či mám ísť ku krcnemu sa bojím že mi povie že čo stresujem že to tak má byť tak preto som sa pýtala že ako to máte no ja dieri nemám ja tam mám takú ako kebi zakrpatenu mandlu daki pozostatok alebo čo a stále ma to pobolieva a tiež som už pomalí 2 mesiace po operácii ..
@michaela2301 tak neliecila som sa nijako zvlastne ,akurat caj Čaradu som si prikladala na psorku alebo som mastila mastickami ale na jesen a jar aj tak sa osypem a potom som aj dietovala co som skusala byt bez muky,mlieka a sladkeho ale to som sa len dobabrala, lebo som velmi pochudla a, krvinky potratila
Ahojte, tak uz aj ja mam za sebou vyber mandli. Dnes je to 4ty den a ta bolest mi nepride nejaka strasna. Stale cakam, kedy sa to vystupnuje a budem skriabat steny od bolesti. Uzivam 4x denne tabletku novalginu, ale ani nie kvoli tomu, ze by som mala pocit, ze mi pomaha proti bolesti, ale skor sa bojim, aby mi moc nevyskocila teplota, lebo predsa len je to velky zasah do organizmu. Uz mam len par tabletiek, potom prejdem na Paralen. V nemocnici mi vyslovene zakazali Flektor, pravdepodobne preto, ze zvysuje riziko krvacania.
Skor ma desi moznost krvacania. Stale ma drazdi na kasel, ale kaslat nemozem. Je to neustaly boj. Hrozne sa bojim, ze mi z toho zacne valit krv. A preto sa chcem opytat, ci ste niekto mali krvne podliatiny pod tymi fibrinovymi vlaknami, alebo boli pekne biele, pripadne zlte az kym sa odlupli. Ja ich mam na mnohych miestach uplne krvave a bojim sa, ze ked sa mi to zlupne, tak sa uvolni aj nejaka zrazeninka a zacne z toho valit krv. Naozaj mi vobec nevadi bolest, aj ked prijemna samozrejme nie je. Ale to krvacanie je pre mna nocna mora :(
Ahojte. Keďže pred TE som si hľadala všelijaké informácie, komentáre o tom. Tak pridávam aj ja svoj ,,príbeh“ . Dôvodom mojej TE boli časté hnisavé angíny a hypetrofické tonzily. Čiže ako zdravotníkovi mi bolo jasné, že musia von tak sme sa s Dr. dohodli, že sa teda sa vyberú. Na TE som bola 10.07.2018. Robili ma v CA, v Ružinovskej nemocnici. A mám 20 rokov. Bola to pre mňa nočná mora. Čakanie na OP bolo hrozné, keďže do nemocnice som musela prísť deň vopred. A však dalo sa to vydržať bol milý personál ktorí rozveseľoval a povzbudzoval všetkých pacientov. V deň TE ma vzali ráno o 7:00hod. na operačku anesteziológ mi zaviedol i.v. linku a brali ma na operačku tam mi ruku z i.v. linkou prichytili, aby nespadla, dali mi kyslíkovú masku a pomaly začali dávať anestéziu. Postupne som cítila ťažobu a začalo sa mi ťažšie dýchať a potom si už nepamätám viem, že ma zaintubovali cez nos. Operácia sama o sebe netrvala veľmi dlho, ťažšie bolo to preberanie sa. Mne osobne to trvalo trošku dlhšie. Potom ma nechali na pozorovačke a o 12:00hod. ma zaniesli na odd. Tam ma dali do úplného sedu a mala som vypľuvať sliny z krvou (mne žiadna krv nešla). A musela som po celý čas byť na posteli. Tiekla mi infúzka asi pol hoďku a potom som len sedela a pľuvala keď videli, že mi nejde krv tak ma nechali už aj prehĺtať tie sliny. Po dvoch hodinách som už mohla ísť aj na WC, a po 5 hodinách som mohla pomaly začať piť vodu. Šlo to ťažšie ale dalo sa. Bolesti som ešte necítila pretože ešte trvala anestézia. Po vyprchaní som už cítila bolesť ale dalo sa to zniesť. Večer prišla sestrička že prečo som si nepýtala od bolesti a nechala mi stiecť paracetmol. Na druhý deň som dostala raňajky tie som zjedla ale trvalo mi to hodinu a nedostala som žiadnu kašičku ale vianočku a maslo a čaj. Obed bol tiež tuhý ten som jedla aj dve hodiny a večera taktiež tuhá a tiež som ju jedla dlho. Ostatné dni sa podobali. V nemocnici som bola do 14.07.2018 (nemala som žiadne komplikácie ale keďže musel byť niekto so mnou a nemal kto až od soboty tak si ma tam nechali kým po mňa neprišli). V piatok som ku večeru začala vypľúvať krvavé sliny ale to len trošku, dali mi ľad posedela som si a prešlo to. Dnes to je už 10 pooperačný deň povlak mi pekne schádza, bolesti nejaké výrazné nemám, len pri prehĺtaní si hrdlo cítim ako keby som ho mala minimálne zapálené aj to len sem tam. Ústa si od 1. Pooperačného dňa vyplachujem harmančekom, pred po jedle, a kedykoľvek keď ma napadne. Denne vypijem 2 litre vody alebo čaju, zúbky si umývam normálne, ale detskou zubnou pastou. A jedávam tak ako v nemocnici, tuhšie ale aj kašovité jedlá. Doteraz sa držím dúfam, že budem aj na ďalej, a krvácať mi to od toho piatku v nemocnici nekrvácalo a dúfam, že nebude ani. PS naposledy od bolesti som mala ten paracetamol v deň operácie. A viem, že TE bola potrebná veď posúdite sami pridávam aj foto. TAKŽE SA NEBOJTE AK VÁM TO MÁ POMÔCŤ, TAK TO VYDRŽÍTE A NIE JE TO TAKÉ HROZNÉ. Ja viem, že ľahšie sa to hovorí, ale prešla som si tým tiež a vravím dá sa to vydržať. Ja vďaka BOHU (ten veľmi pomáhal a pomáha aj na ďalej) som to vydržala. Takže sa držte a ak máte nejaké otázky, tak sa kľudne pýtajte všetko som tu nepísala. Majte sa a držte sa. 🙂
@viki100 Ano, bola som na operacii v maji. Volala som si tam a zistovala info. Mam dojem, ze mi povedali, ze musim prist bud osobne, alebo ma musi objednat moj krcny lekar. Som z Myjavy a na otocku sa mi do TN ist nechcelo, tak som to riesila cez krcneho lekara. Dohodol mi presny termin, povedal ake predoperacne vysetrenia si mam vybavit. Do TN som isla rano na pol siedmu. Odmerali tlak, spisali papiere, prijali na izbu. Na operaciu som isla asi okolo desiatej. Lekari v pohode, ale moc s nimi clovek do kontaktu vlastne ani nepride. Kratke vysetrenie pri prijme a potom po operacii mi akurat lekarka prisla povedat, ze mandle boli chronicky zapalene a operacia prebehla ok. A potom este rano lekar spravi vizitu. Viac je clovek v kontakte so sestrickami a tie boli ok. Nemozem sa na ne stazovat.
@viki100 ano, vsetky predoperacne, odbery krvi plus anesteziologicke. Do TN som isla preto, lebo som si myslela, ze na Myjave to nerobia. Moja obvodna mi povedala, ze to robia v Trencine. A potom ked sa ma krcny opytal, kam chcem ist, bola som taka zmatena z tej informacie, ze to robia aj na Myjave, ze som aj tak automaticky povedala Trencin, lebo na ten som bola nejako psychicky pripravena 🙂 A potom mi to bolo hlupe uz menit a volat mu, ze chcem Myjavu.
@viki100 Budem drzat palce a dajte vediet ako ste dopadli.. Viaceri tu pisali svoj pribeh, tak sa podelim aj ja. Mozno niekomu pomoze 🙂 Ja som sa napriklad najviac pred operaciou bala, ci nedostanem klystir :D Lebo som nevedela, ci clovek udrzi obsah svojich criev, ked je v narkoze 🙂 Ale bala som sa zbytocne a klystir sa nekonal a vsetko bolo ok.
Jasne, ze to po operacii bolelo, ale s tym kazdy pocita. Uprimne som nemala ani pocit, ze paralen, co mi davali do zily nejako pomaha. PYtala som si ho tusim kazdych 6 hodin, ale iba kvoli dobremu pocitu a kvoli tomu, aby mi nestupla teplota. Ale necitila som rozdiel pred a po. Bolelo to stale rovnako a rovnaky dojem som potom mala aj ked som doma uzivala Novalgin aj Paralen. Bolo to treba proste pretrpiet. Najviac som sa bala krvacania. Bolest sa dala zniest, ale keby sa mi niekto musel hrabat v tom hrdle a zastavovat mi krvacanie, tak by som mu asi ruky dolamala :D
To ako to strasne boli tu pisali viaceri. Mne ta bolest neprisla nejaka strasna. Proste ako silna angina. Ale co mna najviac ubijalo bolo to, ze trvala strasne dlho. Kazdy den sa clovek budi s nadejou, ze uz to bude lepsie ako je zvyknuty pri angine. Lebo vtedy to boli tak tri dni a potom uz sa to zlepsuje. Lenze toto bolelo dlho a ked sa na 7my den, ked uz som si hovorila, ze sa to proste MUSI zlepsovat, ta bolest zhorsila tak, ze som nebola schopna zjest ani tretinu jogurtu, tak som nevedela, ci sa mam smiat, alebo plakat. Ta bolest proste vystrelovala do usi a pri kazdom prehltnuti to zabolelo tak, ze som nedokazala pokracovat. Preto som si povedala, ze mi to jedlo proste za to nestoji a najem sa ked to prejde 🙂 Snazila som sa ale vela pit. Kazde dve hodiny som aj v noci vstavala, aby som sa ubezpecila, ze nekrvacam a napila sa repikoveho, alebo kamilkoveho caju. Ku koncu som uz bola taka vycerpana, ze som samozrejme uz ani nedokazala vstat a zobudila som sa az rano. Ale to uz boli mandle skoro zahojene a riziko krvacania nizke.
Ak mnohi pisu, ze je to horsie ako cisarsky, alebo akakolvek ina operacia, tak si myslim, ze je to naozaj horsie prave kvoli tomu, ze clovek nemoze dobre jest. Lebo pri tych operaciach sa vacsinou hned po operacii stav zacina zlepsovat a clovek moze jest a ma energiu na to, aby to zvladal. Lenze takto ked clovek neje a bolest sa prve dni iba stupnuje, tak je to narocne aj psychicky a energia na boj s bolestou rychlo dochadza. Ja som schudla 4kg za 10dni. A bola som z toho hrozne unavena. Moja mama u nas sedela v kratkom tricku a potila sa, lebo bolo snad 30st, zatial co ja som sa klepala od zimy v hrubom svetri a pozakryvana.
Ja som aj mala dojem, ze jem dost, ale evidentne nie, kedze som chudla. A nechutilo mi. Ani nie kvoli tej bolesti, ale kvoli tomu, ze vsetko chutilo rovnako. V podstate som nevedela, ci jem jahodovu zmrzlinu, alebo brokolicovy krem :D Kazdy sa tesi ako bude moct jest zmrzlinu, ale ono je to jedenie potom viac utrpenie ako radost :D 6ty den som neodolala a dala som si rezen a zacalo mi to trochu krvacat. Takze pozor hlavne na drsne jedla. Naozaj treba dodrzat to, ze maju byt skor kasovite (mne sa dobre jedli cestoviny, tarhona s nejakym najemno nakrajanym masom, hribami v omacke atd)
No proste bolo to zaujimave. A rozhodne by som do toho kludne isla znova. Ak by mi to malo pomoct. Zatial realny benefit zhodnotit nemozem. Su to len dva mesiace a hlavne je leto, cize nie je nejaky velky predpoklad, ze by som mala byt teraz chora. Realne to budem moct zhodnotit az na konci roka, pripadne na jar. Zatial iba viem, ze mam stale o dve kila menej ako pred operaciou a to mi za to stalo :D A manzel ocenil, ze som tyzden nerozpravala. To mu zavideli vsetci chlapi v okoli :D Kazdy sa hned pytal svojej manzelky, ci by aj ona nechcela ist na vyber :D
@viki100 Treba stale pri sebe niekoho mat, idealne cele dva tyzdne. U nas si prvy tyzden manzel vzal OCR a druhy tyzden ku mne chodila mama. Lebo tiez mam doma 3 rocne dieta a ked clovek nemoze rozpravat a ani zdvihat tazke veci a ani sa predklonit, tak bolo nerealne, aby som sa o neho dokazala postarat sama. Zalezi aj ako stare su tie deti. Ci uz su samostatne atd. pripadne, ci by vedeli zavolat pomoc. Lebo citala som tu naozaj hororove scenare, ze zacala valit krv tak, ze si clovek nedokazal sam zavolat ani zachranku. Je to blizko tepien, cize naozaj to nie je sranda a netreba to krvacanie podcenit. Preto som sa krvacania bala najviac.
@viki100 ja som prave vsade citala same strasne pribehy ako je to horsie ako akakolvek ina operacia a ze radsej 10 cisarskych a porodov ako toto. Preto som sa tiez bala strasne, ale zvladnut sa to urcite da. Len si to naozaj treba naplanovat tak, aby mal clovek aspon prve dni niekoho pri sebe.
Precitala som si tu vase priebehy vyberania mandlí a tak som sa rozhodla sa tiez podeliť. Mam 34 rokov a teda najstaršia na poradovníku operantov. 13.8. som mala nástup na oddelenie kde ma priali a islo ma tam cely, pre mna zbytočne zabitý den poraziť. Rano brali prve deti a ja som sa na rad dostala okolo obeda, vyhladnuta, vysmadnuta. Trosku to bolo podla mna časovo na prd zorganizované, ked ze este aj pred sálou som na zákrok čakala dobru 1,5 hod. Naladovku som odmietla a teda som isla rovno na stôl zmierena s osudom... dali mi masku, rátala som 1, 2, potom som povedala ze ma to nejak stipe v hrdle a uz sa na nic nepamätám. Po prebrati ma previezli na izbu, bolo mi relativne nad moje ocakavania. Dali studené obklady, infuzku NaCl a este jednu od bolesti a proti krvácaniu. Bolo mi fajn, dalo sa mi rozprávať a uz o 17 som jedla kremovu polievku. Po narkóze, alebo neviem cim to bolo sposobene som nevedela vobec zaspať aj v noci som sa iba presadzovala. Rano znova infuzky, vizita a sup domov. A tu sa to zacalo ked vyprchali infuzie. Dostala som Flector ze 2x dene, novalgin 3x denne a Askorutin 2tablety 3x denne. Bolest neskutočná, vypiť flector islo mi vystipat hrdlo no co uz, dala som to. Pijem 2l tekutin minimalne, jem podla toho ako sa citim, vcera som dala rozok s maslom a lekvarom+kakao, dnes mi je mimoriadne zle asi to bude ten 4 den od zakroku... cakam ze sa to zacne lamat k lepsiemu ale zatial to tak nevidim. Chladim si to, dopujem liekmi, boli ma cela sanka, jazyk, usi, hrdlo. Ked neboli tak ma v hrdle skriabe a nuti ma to kaslat. Povlaky mam na mandliach strasne hrube, som zvedava ked zacnu zliezat dole ako sa to bude tvarit. Neviem ci je to iba mojim vekom ale za mna nikdy viac by som to nepodstupila... mam za sebou tazky porod ale trval (iba) 12 hodin a tomuto nejak nevidím koniec... Ale 4 dni od operacie a 3kg dole, momentalne jedine pozitívum ktore mi tato operácia dala....
@rencika969 drzte sa, este par dni ta boles potrva a potom uz bude lepsie. Aj ja som tu kedysi prispela a tiez som napisala, ze som zvladla 3 cisarske, 2 ine operacie brucha a 1 krcne mandle ale naozaj to posledne bolo na bolest a ten nekomfort najhorsie. Lebo clovek jest, pit, prehltat musi, sliznica je mokra a tazsie sa hoji ako napr.brucho. Je to uz 5 rokov a hoci uz by ma tam nikto nedostal, vidim vysledky. Odvtedy som nemala hnisavu anginu, aj ked v zime mavam hrdlo zapalene, ale neda sa to porovnat s tym ako som byvala chora predtym. Vela sil, mne pomahal len ten Flektor.
@rencika969 Mozem sa opytat, kde Vam to robili? Lebo ja som bola v Trencine, nastupovala som v den operacie 6.30 nalacno a uz okolo obeda som mala po operacii. Isla som na radu druha po jednom malom dievcatku, ktoremu brali nosne mandle. Tiez mam 34 rokov. Bola som rada, ze som tam nemusela byt den popredu, lebo to je naozaj zbytocny stres a otrava a neskutocne pomaly to tam ubieha 🙂
V Trencine Flector vyslovene zakazali, lebo zvysuje riziko krvacania. Tak isto Ibalgin. Dovolili mi iba Novalgin a Paralen. Bolest to je sice silna, ale ja som sa toho krvacania bala viac ako akejkolvek bolesti, preto som naozaj ficala prvych 5 dni na novalgine a ked sa mi minul, uz len na paralene..
Drzte sa, teraz sa ta bolest bude naozaj iba zhorsovat, ale potrva to len par dni a bude to ok. Ja by som do tej operacie isla kludne znova. Ocakavala som bolest a bolelo to. Nic prekvapive 🙂 Ja som schudla 4kg za 10dni a pozitivom je, ze stale mam o 2.5kg menej ako pred operaciou a uz su to tri mesiace.
@najk mne to robili v Lc, Novalgin mi absolútne od bolesti nezaberá co sa čudujem, lebo s nim zlu skusenost nemam. Flektor beriem 6x denne po pol sacku, tak ze 3 sacky denne. Aj ja som sa pytala na to krvácanie tak povedali ze riziko je minimalne pri mnozstve ktore predpísali, ale dávku netreba prekračovať. Predpokladam ze ste uz ok, tak sa držte v zdravi...

Ja som bola vyberat krcne mandle v PO presne na narodky (21) pred dvoma rokmi a bola som v celkovej narkoze. Kozna doktorka mi ich radila vybrat kvoli psoriaze ale vobec to nepomohlo. Akurat ma uz tak casto hrdlo nestipe. A bolestive to je masakerne, ja co sa injekcie bojim sama som si pytala infuzie od bolesti co az som plakala. Ako na jednej strane by som nikomu nekazala odstranit ale zasa na druhej strane ak ma niekto nejaky zdravotny poblem a malo by to pomoct tak urcite to clovek vydrzi 😉len ja som bola z toho sklamana ze dala som ich prec a pritom som nemusela