Ktorá minerálna voda obsahuje najviac horčíka na kŕče?
Ahojte,
posledné týždne mávam častejšie kŕče v nohách a známa mi poradila, aby som skúsila minerálku s vyšším obsahom horčíka. Keď som však pozerala etikety, úplne som sa v tom stratila.
Nemáte prehľad, ktorá bežne dostupná minerálna voda má najviac horčíka?
Magnesia Extra: ~ 370 mg/lMagnesia: ~ 172 mg/lGemerka: ~ 115 mg/l (má navyše ideálny pomer vápnika a horčíka 3:1 pre lepšie vstrebávanie) google 10 sekúnd.
A prečo nekúpiš magnézium v tabletkách alebo rozpustné?
@stellarstar Užívam aj tabletky.
Odporucam nejake dobre biologicky vstrebatelne magnezium. Napriklad v DM maju take sacky - magnezium citrat, tie maju biologicku dostupnost niekolkonasobne vyssiu ako ked si niekto kupi obycajny oxid horecnaty - tie su casto v lekarni a do tela sa skoro nevstrebavaju. Aj take tie sumive tablety su dost zbytocne
Odporucam nejake dobre biologicky vstrebatelne magnezium. Napriklad v DM maju take sacky - magnezium citrat, tie maju biologicku dostupnost niekolkonasobne vyssiu ako ked si niekto kupi obycajny oxid horecnaty - tie su casto v lekarni a do tela sa skoro nevstrebavaju. Aj take tie sumive tablety su dost zbytocne
@simonesko stoji to nejake 4 eura a je to ovela lepsie ako klasicke magnezium tabletky z lekarne. Zo zaciatku odporucam si dat par krat pol sacku 2x denne a nie naraz, aby si telo zvyklo a skusit, ci to nebude posobit trosku laxativne.
@simonesko šumivé tabletky nie sú zbytočné a jeho prínos závisí od dvoch zásadných faktorov: chemickej formy horčíka a zloženia pomocných látok. Samotná šumivá forma má dokonca vedecky dokázanú výhodu v rýchlejšej rozpustnosti
@simonesko šumivé tabletky nie sú zbytočné a jeho prínos závisí od dvoch zásadných faktorov: chemickej formy horčíka a zloženia pomocných látok. Samotná šumivá forma má dokonca vedecky dokázanú výhodu v rýchlejšej rozpustnosti
@stellarstar
Ja si myslim ze tie sacky su na predpis aspon mne to doktorka predpisuje potom nic neplatim
@stellarstar k čomu je rýchlejšia rozpustnosť,keď vstrebateľnosť je mizivá?
@stellarstar k čomu je rýchlejšia rozpustnosť,keď vstrebateľnosť je mizivá?
@anonym_d30f8e ... a vvstrebateľnosti... to mi nejak ušlo, vďaka za upozornenie
A pijes aj dostatok tekutin cez den? Uz je teplejsie, viac clovek sa poti.. U mna krce sposobuje aj to..
@anonym_d30f8e ... a vvstrebateľnosti... to mi nejak ušlo, vďaka za upozornenie
@stellarstar
V šumivých tabletách sa veľmi často používa horčík vo forme uhličitanu alebo oxidu horečnatého, prípadne ich kombinácií. Ide o lacnejšie formy, ktoré sa v organizme vstrebávajú menej efektívne, pretože potrebujú kyslé prostredie žalúdka a aj tak sa z nich využije len časť prijatého horčíka.
V praxi to znamená, že hoci je na obale uvedené vysoké množstvo horčíka (napr. 150–375 mg), do tela sa reálne dostane len zlomok tohto množstva.
Naopak, formy ako citrát horečnatý, bisglycinát alebo orotát sú organické formy horčíka, ktoré sa vstrebávajú výrazne lepšie a využiteľnosť v organizme je podstatne vyššia. Preto sa z nich reálne dostane do tela viac horčíka aj pri nižšej dávke.
Zhrnutie
šumivé: často uhličitan / oxid → slabšia využiteľnosť
citrát: stred
bisglycinát: vysoká vstrebateľnosť
orotát: špecializované využitie, nižšie mg ale dobrá efektivita
pre kŕče v nohách
najefektívnejšie: bisglycinát
Ak kŕče pretrvávajú aj pri horčíku, často v tom býva aj:
nízky draslík
nedostatok sodíka / tekutín
preťaženie svalov alebo zlá cirkulácia
@anonym_autor