Laserová operácia očí: Skúsenosti v Excimer
Ahojte, máte niekto prosím skúsenosť s laserovou operáciou očí v Excimeri?
Zaujímalo by ma hlavne ako dlho trvalo hojenie a kedy ste začali normálne fungovať (práca, šoférovanie, PC), aké boli prvé dni po operácii (bolesť - ako dlho , svetloplachosť aj neskôr atd).),či sa vám zrak ustálil hneď alebo to trvalo dlhšie. Mali ste nejaké komplikácie po operácii? Budem rada aj za skúsenosti pri vyšších dioptriách (napr. -7 a viac) – ako to dopadlo u vás a či sa niečo časom vrátilo. Ste s tým spokojné? Išli by ste opäť do toho? Dcéra sa rozhoduje či áno alebo nie, ide o to, že má dosť vysoké dioptrie do diaľky. Ďakujem 🙏
@anonym_autor nepoznám nikoho kto išiel z takých vysokých dioptrii..max v okoli od -1,5 do -3 a všetci úplne spokojní..ja to budem tiež riešiť do budúcna s dcerou a synom..obaja vysoké dioptrie ..dcera len 10 rokov a má -8!!! Syn má -5.. v rodine nikto nenosi okuliare..koľko má dcera rokov? Ešte je potrebné zistiť, či je vhodná na operaciu.Moja dcera sa teší, keď vyrastie a bude ísť môcť na operaciu..uvidíme, čo budúcnosť prinesie.Ale už teraz šetrím potrosku🙂
@anonym_autor ja som ten druhý prípad -6, prvý krát mi to stiahli na -1. Do roka som bola znovu,to už bolo ok. Zrak sa mi začal zhoršovať do piatich rokov. Teraz, 18rokov po mám dioptrie -2,75. Ti čo majú silné dioptrie sa to časom vráti. Možno nie na tak vysoké,ale okuliare budú potrebné.
Bola som pred 8 rokmi. Jedno oko 12 a druhé 9. Úplne sa mi zmenil život od základov. Ten pocit ísť do bazéna alebo mora bez okuliarov je mega. Vtedy asi na 5 deň som fungovala aj v práci. Teraz som bola na rekorekciu jedného oka, lebo zub času sa už podpidal. Znášala som to už horšie, ale myslím že už ok. Každým dňom lepšie. Na 4 deň pominula svetlo plachosť, šoférovanie tak cca po 3 týždňoch od operácie sa odvážim.
Ja som bola veeelmi davno, pred 24 rokmi...zotavanie dak 3 dni..tmava miedtnost, postupne sa to zlepsovali, tablety od bolesti su potrebne, aj kvapky..pred cca 4 rokmi som zacala opat potrebovat dioptrie..vydrzalo mi to 20 rokov...nedavno som bola u ocnej...ze mam oci v dobrom stave, ze po tychto operaciach to casto nevidi...isla som z -6,5 a -5,5
Ja som bola veeelmi davno, pred 24 rokmi...zotavanie dak 3 dni..tmava miedtnost, postupne sa to zlepsovali, tablety od bolesti su potrebne, aj kvapky..pred cca 4 rokmi som zacala opat potrebovat dioptrie..vydrzalo mi to 20 rokov...nedavno som bola u ocnej...ze mam oci v dobrom stave, ze po tychto operaciach to casto nevidi...isla som z -6,5 a -5,5
@erikavesela Podla toho, kedy ti ro robili, slo asi o zakrok s odklopenim rohovky, ktory viac boli. Teraz uz su modernejsie bezbolestne metody fungujuce okamzite.
Nosila som dioptrie -6.25/-6.5 a dávala som si odstrániť dioptrie v excimeri, som 10 rokov po operácii a dioptrie sa nevrátili, zlepšilo to kvalitu života ale: od operácia som veľmi svetloplacha (veľmi zrezana rohovka), mám veľkú suchosť oči. Čo za mňa veľké mínus v excimeri bolo že na predoperacnych a prvotných vyšetreniach bolo všetko ok a na prvom pooperačnom si všimli že mám nálezy na oboch očiach ktoré predtým nevideli…. Odvtedy som pravidelne sledovaná špecializovanou ambulanciou a nechápem ako si to nemohli na vyšetrení všimnúť. Keby som vedela že nemám oči v poriadku nikdy vy som si ich nedala operovať
@erikavesela Podla toho, kedy ti ro robili, slo asi o zakrok s odklopenim rohovky, ktory viac boli. Teraz uz su modernejsie bezbolestne metody fungujuce okamzite.
@patrike ano to slabsie okolo bolo robeme tou metodou
@anonym_autor nad -5 sa nieco vzdy vrati! Nad -5 by som ani neuvazovala o niecom takom , s 0dsph po rokoch ani neratat
Nehovoriac o tom , ze niektorym sa zhorsi syndrom sucheho oka, xy krat za den na umelych slzach
Nehovorim o dalsich komplikaciach
Ak nema ustalene dioptrie min 2 roky tak zatial nad tym nerozmyslat, pokial nema aspon 20 rokov este by som cakala, niekde sa uvadza az do 25 rokov podla toho ako su ustalene dioptrie
Niektori si nevedia zvyknut na halo /glare efekt
Pred absolvovanim vsetky vysetrenia nech si da spravit a opyta sa aj na tie minusy ci negativa daneho zakroku a nech si necha cas na premyslenie
Sama pracujem na ocnej ambulancii, sama som vhodny kandidat na taku operaciu a nikdy ju neabsolvujem
@1sally12 stalo ti to za take prachy? Ved to je o nicom vysledok
@anonym_50a7b7 za aké prachy? Ako vieš koľko som vtedy platila? A áno stálo! Ten pocit vidieť ako normálny človek som nezažila vyše 10 rokov. Okuliare som začala nosiť už ako dieťa. A aký oničom výsledok? Z -3,5 mi to dali na 0. To že sa to po čase vráti, s tým sa ráta. Operacia 2014, dokorekcia 2022. Teraz mám -0,75. Tak aký oničom výsledok?! Oničom výsledok by to bol kebyže mám naspäť -3,5.
@anonym_50a7b7 za aké prachy? Ako vieš koľko som vtedy platila? A áno stálo! Ten pocit vidieť ako normálny človek som nezažila vyše 10 rokov. Okuliare som začala nosiť už ako dieťa. A aký oničom výsledok? Z -3,5 mi to dali na 0. To že sa to po čase vráti, s tým sa ráta. Operacia 2014, dokorekcia 2022. Teraz mám -0,75. Tak aký oničom výsledok?! Oničom výsledok by to bol kebyže mám naspäť -3,5.
@1sally12 tak vzdy to bolo drahe
Za mna to je o nicom vysledok
@1sally12 tak vzdy to bolo drahe
Za mna to je o nicom vysledok
@anonym_50a7b7 oničom výsledok keď z -3, 5 to zrazia na nulu? Sa iba robíš blbý alebo si? Áno mám síce teraz -0,75 ale je 12 rokov od operácie! Sa uvedom! Alebo si jeden z tých čo na to nemajú preto teraz zhadzuješ ostatných?
tak, ako každý zákrok, nesie so sebou riziká.a ozaj treba posúdiť vhodnosť konkrétneho zákroku. Ja som si všimla, keď som bola len na vyšetrení dioptrií, všetok personál a aj lekári, nosili okuliare...
@anonym_50a7b7 oničom výsledok keď z -3, 5 to zrazia na nulu? Sa iba robíš blbý alebo si? Áno mám síce teraz -0,75 ale je 12 rokov od operácie! Sa uvedom! Alebo si jeden z tých čo na to nemajú preto teraz zhadzuješ ostatných?
@1sally12 pozri ake mas potiaze
Dioptrie mas stale
@anonym_50a7b7 ano, aj tych par rokov bez okuliarov za to stoji
@1sally12 pozri ake mas potiaze
Dioptrie mas stale
@anonym_50a7b7 je rozdiel mat -3,5 a -0,75
@anonym_50a7b7 je rozdiel mat -3,5 a -0,75
@erikavesela ked zaplatim chcem aj vysledok, okuliare ma tak ci tak
Svetloplachost ci suche oko? Dakujem neprosim
Za mna toto vyhodene peniaze
@anonym_50a7b7 ano, aj tych par rokov bez okuliarov za to stoji
@erikavesela za mna nie
@erikavesela ked zaplatim chcem aj vysledok, okuliare ma tak ci tak
Svetloplachost ci suche oko? Dakujem neprosim
Za mna toto vyhodene peniaze
@anonym_50a7b7 ja to mam urobene a nemam svetloplachost ani suche oko...dioptrie sa mi z casti vratili po viac ako 20 rokoch a ver, ze tie roky stali za tie prachy...presne tak, ako ked si kupis topanky, po case sa ti znicia a musis kupit nove...
@erikavesela za mna nie
@anonym_50a7b7 ten vysledok za tie prachy stoji...vies, ty by si si to mozno dovolit nemohol/la, ale ja ako a kludne by som to urobila este raz a aj 2x...
@anonym_50a7b7 ja to mam urobene a nemam svetloplachost ani suche oko...dioptrie sa mi z casti vratili po viac ako 20 rokoch a ver, ze tie roky stali za tie prachy...presne tak, ako ked si kupis topanky, po case sa ti znicia a musis kupit nove...
@erikavesela porovnávať topánky s očami je trosku mimo.
@anonym_autor odporúčam odbehnúť viacero kliník, či je operácia pre nu vobec vhodná. A ďalším faktorom je ci rodila. Oči vám zoperuje hocikto, pre nich je to biznis. Poškodený zrak ostane alé vám (samozrejme rizika podpíšete ze znasate).
@erikavesela porovnávať topánky s očami je trosku mimo.
@anonym_autor odporúčam odbehnúť viacero kliník, či je operácia pre nu vobec vhodná. A ďalším faktorom je ci rodila. Oči vám zoperuje hocikto, pre nich je to biznis. Poškodený zrak ostane alé vám (samozrejme rizika podpíšete ze znasate).
@anonym_698ae8 nie, nie je...o vsetkom.si dopredu informovana a moze sa rozhodnut to nepodstupit...co to ma s porodom?..ja som kboch synov msla po operacii...vidim, ze sa vyznas...
Excimer v 2020, dioptrie -6, nemám po operácii žiadne ťažkosti a stále vidím super (medzitým som aj porodila jedno dieťa, aj keď pokiaľ viem to nemá vplyv, píšem to len vzhľadom na komentár vyššie 🙂).
Mala som metódu smart surface, pri ktorej je hojenie mierne bolestivé a doostrenie trvá dlhšie, no malo by tam byť nižšie riziko nežiaducich následkov ako u lasik a smile metód. Zákrok robili v pondelok, nepríjemné pocity boli hlavne v utorok a stredu, najhoršie v noci. Vo štvrtok už to bolo ok, v piatok som tuším skúšala aj pracovať (homeoffice, práca na počítači), ale to ešte nešlo, hlavne lebo na blízko som dobre nevidela 😏 ten ďalší týždeň som už pracovala a normálne fungovala, ale videnie bolo na 100 % ostré asi až po mesiaci.
@anonym_50a7b7 ten vysledok za tie prachy stoji...vies, ty by si si to mozno dovolit nemohol/la, ale ja ako a kludne by som to urobila este raz a aj 2x...
@erikavesela mozem si to dovolit, nerob zo mna chudaka nic o mne nevies!!!!
Mozem si dovolit xy takych operacii ale ked raz do toho investujem chcem vysledok, taky vysledok na par rokov? Nie vdaka

Neviem presne nazov kliniky, mal som minus 7, teraz mam po rokoch minus 0.25 az 0.5.
Po operacii pri dodrzani pokynov bez bolesti, nejaky cas trva ustalenie videnia, prca na PC za 3 dni, soferovanie tiez.