icon

Liečba tikov a úzkostnej poruchy pomocou liekov

michaela1600
14. sep 2026

Ahojte, je tu niekto, kto má diagnostikovanú chronickú tikovú poruchu spolu s úzkostnou poruchou a OCD? Druhá otázka je, aké lieky, veci Vám pomohli? Mám totiž obdobie, kedy sa mi stav zhoršil. Tiky mám od 12tich rokov, aktuálne mám 26. Najskôr som začala užívať rivotril, ktorý beriem doteraz, ale lekár by ho najradšej vysadil, už beriem len pol tablety toho 0,5 mg-ového. Pred asi 6timi rokmi sa mi zhoršilo ako OCD, tak aj úzkosti a začala som brať k rivotrilu sertralin, ktorý mi fungoval krásnych 5 rokov, no asi pred rokom sa mi tiky zhoršili a liek ako keby prestal účinkovať. Aj psychiater povedal, že to môže nastať. Dal mi podobný liek zo skupiny SSRI - paretin. Tiky mám zhoršené stále a to ho už beriem asi tri mesiace, no je pravda, že len teraz sme zvýšili dávku na 40 mg, tak ešte počkám, či sa to zlepší. Skúšali sme najskôr aj antypsychotiká ako haloperidol, aripiprazol, no tie som kvôli nežiadúcim účinkom nemohla brať (strašný vnútorný nepokoj). Ďalšia vec, ktorá ma trápi je prílišná únava a znížené libido. Keďže ale lieky beriem od skorého veku, ja ani neviem, ako by som na tom bola, čo sa týka libida, keby ich neberiem. Viem ale, že tú chuť na sex mám zriedkavo. Je tu niekto, kto by zazdieľal svoje skúsenosti, prípadne niekto, kto sa v tom možno tiež našiel? Najviac ma trápia tie tiky - neustále žmurkanie, prevracanie očami, plus rozmýšľam, že keď mi ten paroxetin nezaberá na ne, plus mi robí zle, čo sa týka libida, či ho nevysadiť, ale zas pomáha na úzkosti a na OCD. Mám pocit, že som v začarovanom kruhu. Psychiater sa naposledy, keď sme skúsili zvýšiť tu dávku, vyjadril, že keby sa to nezlepší, môžme skúsiť iný liek, ale že tých možností zase nie je veľa. Vlastne ani neviem čo očakávam od tohto príspevku, ale možno mi práve iný pohľad na vec pomôže. Ďakujem.

anonym_d95a4b
14. sep 2026

@michaela1600 mam roky OCD lieky neberiem lebo nemozem - glaukom uzky uhol. Najlepsie je zbavit sa spustacov. Odist odtial kde ta to nici a neprekonavat osud volou typu: ja to este vydrzim a podobne. Urcite zijes zivot ktory niekde skripe takze asi tak.

evkamotka
14. sep 2026

Paretin je zabijak intimneho zivota. To lepšie nebude

anonym_83242e
14. sep 2026

@anonym_autor že by neboli na to iné lieky? Nechápem prečo dá lekár takej mladej žene lieky, ktoré majú vplyv na libido. Co si mysli, že nebudeš chcieť mať nikdy sex?

evkamotka
Autor odpoveď zmazal
evkamotka
14. sep 2026
@anonym_83242e

@anonym_autor že by neboli na to iné lieky? Nechápem prečo dá lekár takej mladej žene lieky, ktoré majú vplyv na libido. Co si mysli, že nebudeš chcieť mať nikdy sex?

@anonym_83242e menuj AD dobre na ocd bez vplyvu na libido. Predstavujes si to velmi lahko zial

anonym_83242e
14. sep 2026
@evkamotka

@anonym_83242e menuj AD dobre na ocd bez vplyvu na libido. Predstavujes si to velmi lahko zial

@evkamotka ved ok. Len myslím ze je to smutné u tak mladého človeka stratiť libido.

evkamotka
14. sep 2026
@anonym_83242e

@evkamotka ved ok. Len myslím ze je to smutné u tak mladého človeka stratiť libido.

@anonym_83242e hej je to smutne, no sanca je pri takychto liekoch 1 k 10 ze ho strati. Ten lekar jej nedaval lieky, ze naisto sa jej to stane.