Logopedické problémy v dospelosti: Dá sa ich prekonať?
Nechcem sa nikomu zdôverovat s pre mňa osobnou vecou, preto píšem sem.
Hanbím sa za to ako rozprávam. Neviem povedať R, šušlem, som ticha, hovorím rýchlo... Logopedovi som v dospelosti chodila dva roky, pomohlo to minimálne a mam ustrihnutu aj uzdicku, ale to nepomohlo. Kvôli tomuto sa vyhybam rozprávať sa s ľuďmi, v práci som väčšinou ticho, ked aj niečo poviem, väčšinou to musim zopakovat lebo mi ľudia nerozumeju.. tak sa tomu vyhybam a tým pádom som tu skôr za čudnú. Už v skole som sotva rozprávala, strašne som sa za to hanbila. Som kvôli tomu nesebavedoma, bojim sa telefonovať, najhoršie je to ale v práci. Neviem čo očakávam od tejto témy, myslíte ze nejaký iný logoped by mi ešte mohol pomôcť?
Odkiaľ si?
Nie si za čudnú tým R, ale stránením sa ľudí-oni nevedia prečo. Keby si si z toho začala robiť prdel, milovali by Ťa všetci. Všetko je to o nastavení v hlave. Prácu máš. To je predsa skvelé. A áno, logopéd by Ti určite pomohol, treba však priložiť ruku k dielu. A ako dotatok, si skvelá a tvoju osobu nedefinuje vyslovenie R alebo rýchla reč /mám takého kamoša od zakladky/. Si skvelá presne ako si so všetkými chybami a prednosťami a keď je tam túžba na sebe pracovať, o to viac.❤️
1, urcite by som vyskusal dalsieho (ineho) logopeda... neviem si predstavit vyriesit problem s recou bud s logopedom alebo teda sam (co je asi problem)
2, mozno by si mohla skusit v malych krokoch:
- skus pred zrkadlom rozpravat pomaly a zretelne
- ak budes chciet rozpravat v kolektive, skus popremyslat, co chces povedat a povedz to relativne pomaly a zretelne (kasli na rackovanie, odstran suslanie a mumlanie). Urcite nerozpravaj rychlo... To je naprd aj keby si nemala recove vady (nemam to rad ani u ludi bez recovych vad)...
Podla mna ti to zdvihne sebavedomie, ked ta ludia zacnu normalne vnimat... ale teda chapem celkovo problem, ze ta nerozumeju... Rozpravaj mozno menej, ale vyrazne, hlasnejsie a pomalsie.
Drz sa...
Ja teda pismeno R umim. Ale taky rychle mluvim, proste moja pusa je casto rychlejsi nez hlava. Casto proto musim lidem opakovat co rikam. Nekdy su aj smutna ze porad musim opakovat co rikam ze me neni rozumet.
Isla by som dalej k logopedovi, si vezmi toho recnika z antickeho Rima, bol na tom ako Ty, podkladal si rozne kamienky a cvicil. Odstranil svoje recove vady. Musis sa proste zatat a povedat si, ze co najlepsie z toho vytrieskas, tak tak to bude. A uvidis. Ludia ale nie su taki, ze by so na inakost nezvykli, zvyknu. Podla mna mas blok a strach, ze to este viac nejde potom je jasne. Ja by som zacala hovorit. Par ludi v praci pochopi, najdes si s nimi cestu. Dospely clovek, co nema v hlave nakydane sa musi vediet chovat. Nie sme 5 rocne deti predsa. Jeden nemame prsty, dalsi ma depresie, dalsi ma recovu vadu. Ale nesmejeme sa z toho a snazime sa to pochopit. Mozno sa viac bojis po tom ake si mala skusenosti v detstve
Ja ráčkujem a občas sa stane, že mi niekto nerozumie. Snažila som sa R naučiť ako dieťa a ešte aj dnes si doma prechádzam cvičenia. Časom som sa naučila R v danom slove ako keby pohltiť, nedávam na neho dôraz, skôr ho prehltnem. Ráčkovanie je potom menej výrazne ako keby som ho dôrazne vyslovila, keď na neho kladiem dôraz, zniem ako pokazený mixér 😀 Kde sa dá, používam synonymá, kde to zákerné R nie je 🙂 A často, naozaj veľmi často si z toho robím srandu, občas zniem ako Stephen Hawking. Ľudia v mojom okolí sa na mňa nepozerajú divne, neodsudzujú ma za to a ani sa mi nesmejú. Skrátka, nevidím dôvod cítiť sa menejcenná. Nehanbi sa, nemáš za čo. Narovnaj sa, pozri sa druhému do očí a uvoľni sa.
Nie si jediná, ktorá si svoj nedostatok považuje za významnejší, ako v skutočnosti je. Skús sa zamyslieť nad tým, či ti na inom človeku prekáža, že nosí okuliare, že kríva, alebo má väčšie uši. Áno, všimla by som si, že tvoje R nie je dokonalé, ale tým by to pre mňa skončilo a zaujímali by ma na tebe podstatnejšie veci. A tento prístup má podľa mňa drvivá väčšina normálnych ľudí.
Ahoj, kamarát má takto problém. Ráčkovanie a koktanie, chodil k nejakej hlasovej terapeutke. Žil v zahraničí. V angličtine znie dobre. V slovenskom jazyku, rýchlo, koktavo a niekedy nevieme, čo chcel pán povedať. Toto mu pomohlo spomaliť. Zmeniť prejav, trocha koktanie.
Inak to je skvelý chlap, má charizmu a tento nedostatok svojou charizmou a humorom celkom kompenzuje. Hlavne mysli na to, že napríklad ja alebo aj tvoji kolegovia, vôbec neriešime to ako rozprávaš. Bežný dospelý človek, to vníma inak. 😇
Uvedom si jednu vec, ako prvé musíš začať tým, že budeš na seba hrdá a budeš sa mať rada. Ako chceš, aby ťa iní brali normálne, ak sa tak neberieš ty sama? Ber sa taká, aká si, a maj sa rada - tým dovolíš aj všetkým v tvojom okolí spraviť to isté. Musia cítiť a vidieť, že sa berieš taká, aká si. To ti potom dovolí na sebe viac pracovať a rásť. Všetko sa dá. Pomaly predsa vieš rozprávať, ak sa snažíš. Neboj sa vziať si čas na svoje rozprávanie. Ľudia chvíľu počkajú a budú si ťa viac vážiť. Nechceš vojsť do miestnosti a všetci sa na teba pozrú s obdivom - to je tá odvážna osoba, čo sa berie taká, aká je. Samozrejme, každý logopéd je iný, a preto, ak ti jeden nepomohol, neznamená to, že ti nepomôže iný. Dokonca môžeš navštíviť aj psychológa, nech ti pomôže so sebavedomím. Ak je jedna vec, čo by som chcel, aby si si vypočula, tak je to toto 4-minútové video: https://www.facebook.com/reel/2030946764021915a najlepšie, ak si to dáš ako zvuk budíka ;) Prajem pekný deň 🙂
Autorka, aj ja račkujem a teda mne to prekáža len v tom, že viem viac cudzích rečí plynule, ale to R je veľmi výrazné a reč potom nie je taká na počutie autentická keď ma počujú cudzinci. Takže typujú, že som z Francúzska, Nemecka atď.. ale inak mi to už nevadí. V práci račkujú aj lekári a nik sa im nevysmieva. V detstve sa mi smiali, ale iba hlupáci. Chodila som k logopedičke, ale ani raz som nedokázala vysloviť pekné R. Ani teraz v dospelosti, keď som sa snazila to naučiť. Ale nemienim už tým premárniť viac času, som dobrá v profesii ktorú robím a nestratím sa ani vo svete.
Nie si sama, každý máme nejakú nedokonalosť. Máš aspoň pomôcku na zistenie, kto je blb a kto nie. Normálny človek si toto nevšíma s posmechom. ❤️
Ďakujem veľmi pekne za povzbudenie. U mňa je aj dosť problém to rýchle rozprávanie, lebo som vždy v strese tak sa nedá hovoriť pomaly.
Najhoršie na tom je že mám prácu v ktorej by bolo fajn rozprávať pekne, a preto sa tu stranim kolegov lebo sa bojím čo by si o mne mysleli, že prečo som tu keď mi dobre nie je rozumieť
Ahoj, z toho si nic nedělej, nemůžeš za to. A určitě si zvyknou a budou ti rozumět. Jak vyslovuješ to R? A když šišláš, tak která písmena jak vyslovuješ? 🙂
@klara2222 to neviem dobre vysvetliť. Ale aj s L mám problém. Napríklad namiesto škola poviem škoa
aha, a místo R dáváš co nebo jak to říkáš, zkus to nějak popsat 🙂 A který všechny písmena ti dělají problémy? podle mě jim to v práci nebude vadí, nic si z toho nedělej 🙂
Podařilo se ti to zlepšit nebo s tím máš stále problémy? 😌 tak mi klidně napiš do zpráv nebo mi daj mail/IG a napíšeme si, co s tím

Logopéd a hlavne musíš nájsť sebavedomie.