Má niekto skúsenosť s laserovým zákrokom glaukómu?
Očná doktorka mi zistila vysoký očný tlak (28-25/28-25mmHg) vraj môžem dostať glaukomovy záchvat a preto mi odporučila že sa mam objednať na laserovu iridotomiu, máte niekto skúsenosť s týmto laserovým zákrokom glaukomu? Ako to prebieha, je to nepríjemné?
autorka a nedali ti kvapky? Ja si kvapkám už poemrne dlho, očný tlak priam ideálny - nikdy som viac ako 17 ani nemala - aj keď som nekvapkala - a stále je to zlé.
Laserova periferna iridotomia sa robi pri glaukome s uzkym uhlom. Je to prevencia pred uplnym uzaverom uhla (glaukomovych zachvatom). Ta dierka vytvori prechod medzi zadnom a prednou komorou aby sa vedele ocna kvapalina dostat az do miesta kde odteka. Pri uzkom uhle sa kvapka pilocarpin, ktory vystiera duhovku smerom od korena a tym padom uvolnuje duhovkovo rohovkovy uhol. Kedze uzky uhol byva zapricineny kratkym okom a tym padom plytkou prednou komorou tak v dnesnej dobe sa uz uprednostnuje extrakcia prirodzenej sosovky a nahrada za umelu, ktora je omnoho mensia. Tym padom sa zvacsi predna komora a aj uhol. LPI nie je o znizeni tlakov (povacsine) ale o predideniu glaukomoveho zachvatu, ktory moze viest k strate zraku. Kludne napiste ak chcete vediet viac.

Budes mat znecitlivene oko, neboli to, urobi sa laserom otvor v duhovke, po rychlom zakroku si budes kvapkat protizapalove kvapky 🙂