Majú ľudia s epilepsiou nárok na invalidný dôchodok?
Prvý krát som dostala epi záchvat dúfam že aj posledný, doktorka povedala že sa to má tendenciu vracať, bola som na dva týždne v nemocke lebo mi vyšli zlé výsledky z MRI a EEG, tak teraz neviem že či má príjmu do roboty keď mám epi napísanú v papieroch ?
@anonym_autor Nuž .. lietadlo už určite nebudeš môcť pilotovať, ani šoféra autobusu nebudeš môcť robiť. Ale prečo by si nemala zvládať iné práce, hoci aj s touto diagnózou?
Tak zavisi do akej roboty, nie kazdy zamestnavatel chce od teba zdravotnu kartu od hora dole... mala si 1 zachvat, ries to, keby ich mas niekolko kazdy mesiac a realne ta to zacne v praci obmedzovat. Skor si pories, ci s tou diagnozou mozes vobec este soferovat...
@anonym_autor ak absolvuješ v práci vstupnú a periodické lekárske prehliadky , tak tam sa to zistí a napr. keď máš v riziku prácu vo výškach , tak nemôžeš vykonávať a musia ti upraviť pracovnú pozíciu alebo ťa preradiť
Tak zavisi do akej roboty, nie kazdy zamestnavatel chce od teba zdravotnu kartu od hora dole... mala si 1 zachvat, ries to, keby ich mas niekolko kazdy mesiac a realne ta to zacne v praci obmedzovat. Skor si pories, ci s tou diagnozou mozes vobec este soferovat...
@anonym_481b4c áno vodičák mi zobrali už ...
@anonym_autor ak absolvuješ v práci vstupnú a periodické lekárske prehliadky , tak tam sa to zistí a napr. keď máš v riziku prácu vo výškach , tak nemôžeš vykonávať a musia ti upraviť pracovnú pozíciu alebo ťa preradiť
@anonym_1b3db7 a myslíš že niekto zamestná človeka čo má tieto záchvaty ?
@anonym_481b4c áno vodičák mi zobrali už ...
Určite to oznam v práci. Je to nezodpovedné voči nim , aj voči tebe .
Samozrejme sú pracovné pozície, kde vieš pracovať aj s dg. Epilepsia, ale poraď sa s obvodným lekárom a aj v práci ti isto viac povedia , či vieš na tejto prac.pozícii ostať alebo ťa preradia alebo ti nevedia ponúknuť inú pozíciu
@anonym_autor akú máš teraz prac.pozíciu
@anonym_autor nesmieš pracovať ani vo viac ako dvojzmennej prevádzke, spánkový režim je dôležité dodržiavať
Nemala by si mať prístup k chemickým látkam (určitým, kyseliny ..), ani by si nemala pracovať pri elektrickom napätí
Veľa ľudí ani nevie v akom riziku pracuje alebo lepšie povedané , aké riziká priamo jeho pracovná pozícia má.
Preto je vhodné oznámiť v práci a aj obvodnému lekárovi
nestresuj, 1 zachvat nie je na ID a uz vobec nie na nemoznost zamestnat sa. dcera ma epi od detstva sledovana, liecena, studuje na VS a popri tom robi rozne brigady. kym ju to denne/tyzdenne obmedzuje nie je o com, sup do prace a hlavne nikomu nemusis hovorit ze si mala 1 zachvat. ale ako pise dat si pozor na spankovy rezim, tiez praca vo vyskach a niekde kde by si zachvatom ohrozila ostatnych napr. autobus... ale vodicak ti vzali takze ok. nepises presnejsie ake odvetvie,ale administrativa, skolstvo, upratovanie, obchod... vobec nie je problem napr. zdravotnictvo, doprava ano, priemysel ciastocne
nestresuj, 1 zachvat nie je na ID a uz vobec nie na nemoznost zamestnat sa. dcera ma epi od detstva sledovana, liecena, studuje na VS a popri tom robi rozne brigady. kym ju to denne/tyzdenne obmedzuje nie je o com, sup do prace a hlavne nikomu nemusis hovorit ze si mala 1 zachvat. ale ako pise dat si pozor na spankovy rezim, tiez praca vo vyskach a niekde kde by si zachvatom ohrozila ostatnych napr. autobus... ale vodicak ti vzali takze ok. nepises presnejsie ake odvetvie,ale administrativa, skolstvo, upratovanie, obchod... vobec nie je problem napr. zdravotnictvo, doprava ano, priemysel ciastocne
@anonym_5d96cf obchod má tiež pozície, kde je práca vo výškach, už len keď ideš vyložiť tovar hore na policu a ani to ľudia nevedia , lebo si veľa z nich predstaví , že vo výške pracuje žeriavnik
@anonym_autor prepac ale na zaklade jedneho zachvatu ta urcite z prace nevyhodia, pokial nie si pilotka ci neoperujes ludske bytosti.
@anonym_autor ty predsa pracu mas nie? Ak si panicka na stolicke v administrative, tak sa nemas coho bat.
@anonym_autor ty predsa pracu mas nie? Ak si panicka na stolicke v administrative, tak sa nemas coho bat.
@anonym_339836 áno mám upratujem chatu tak snáď tam mi nebude z toho zle
@anonym_autor nesmieš pracovať ani vo viac ako dvojzmennej prevádzke, spánkový režim je dôležité dodržiavať
Nemala by si mať prístup k chemickým látkam (určitým, kyseliny ..), ani by si nemala pracovať pri elektrickom napätí
Veľa ľudí ani nevie v akom riziku pracuje alebo lepšie povedané , aké riziká priamo jeho pracovná pozícia má.
Preto je vhodné oznámiť v práci a aj obvodnému lekárovi
@anonym_1b3db7 ďakujem aspoň viem čo nerobiť ,som len ako chyžná tak dúfam že sa mi to nevráti
@anonym_339836 áno mám upratujem chatu tak snáď tam mi nebude z toho zle
@anonym_autor prosim? kvoli jednemu zachvatu teraz prestanes pracovat? a hned cakas, ze ti stat posle peniaze za ID? ty si robis srandu, ze?
urcite by so,m sa poradila s lekarom, urcite asi nie ziadna tazka fyzicka praca ci nocne smeny, to je jasne.
@anonym_autor prosim? kvoli jednemu zachvatu teraz prestanes pracovat? a hned cakas, ze ti stat posle peniaze za ID? ty si robis srandu, ze?
@anonym_339836 omg nerozčuluj sa hneď ...a áno mala som plnohodnotný epi.záchvat takže aj v práci budem PN dlho aj doktorka mi povedala že sa to môže vracať takže mám prehodnotiť svoju prácu a prosím ťa zamestnávatelia sa o mňa určite pobijú teraz po záchvate ...ale ja robím chyžnú takže u mňa je to okej
@anonym_339836 omg nerozčuluj sa hneď ...a áno mala som plnohodnotný epi.záchvat takže aj v práci budem PN dlho aj doktorka mi povedala že sa to môže vracať takže mám prehodnotiť svoju prácu a prosím ťa zamestnávatelia sa o mňa určite pobijú teraz po záchvate ...ale ja robím chyžnú takže u mňa je to okej
Bože môj, veď tu nikde nepíše o ID. Čo myslíš, že by nebola radšej zdravá? Autorka písala v zmysle, že či môže pracovať a oni ako zamestnávatelia sa jej nebudú chcieť zbaviť .. trošku úcty by ti nezaškodilo
@anonym_autor prosim ta, tato ta uz vidi lezat doma vysmiatu hore bruchom a prehrabavat sa v prachoch ktore ti stat bude posielat z jej dani a odvodov. 😃 su aj taki ludia co aj chorobu zavidia.
@anonym_autor prosim ta, tato ta uz vidi lezat doma vysmiatu hore bruchom a prehrabavat sa v prachoch ktore ti stat bude posielat z jej dani a odvodov. 😃 su aj taki ludia co aj chorobu zavidia.
@anonym_42c2e6 presne ja som sa normálne spýtala lebo ma to veľmi zaujíma. Bože 😅😅😅😅😅
Uvidíš ako sa bude tvoj zdr. stav vyvíjať. V rodine muž cca 30 rokov mal menšie záchvaty, tiež mu zobrali vodičský. Po PN sa vrátil do práce, pracuje u advokáta. Pre neho OK. Na tvojom mieste by som sa skôr zamerala na to ako si prácu udržať, prípadne nájsť vhodnejšiu pre teba. ID by bolo posledné riešenie, pretože čo čítam aj tu na MK tak je to čisté zúfalstvo čo s vážne chorými ľuďmi robia. Vôbec by som sa na ID "nespoliehala"
Moja suseda je epi a pracuje ako čašníčka, sesternica pracuje s epi ako predavačka - a to sú ženy, čo už mali tých zachvatov niekoľko.
@anonym_autor pri Epi su iste obmedzenia napr na pracu vo vyskach, riadenie vozidiel, nocna praca ale teda teraz ak ju mas diagnostikovanu mas urcite aj liecbu a tvoja pracovna pozicia je ok, nestaci toto na ID, treba brat liecbu, povedat kolegom co treba robit ked budes mat epi zachvat
Tak ja som zazila lekarku,co dostala epizachvat v cakarni - takze da sa s tym pracovat,len s liekmi a pod urcitymi opatreniami. Muz mal 3 zachvaty, odvtedy 6r.ziadny,aj vodicak mu vratili.
@anonym_autor ID ti vyjde tak 300€ možno, cize co budeš robiť potom? Potom už budeš môcť pracovať? Ci ti primárne ide o ten ID ako prilepsenie k mzde? A na PNke nemusíš byť vôbec. Tak nedramatizuj. Ako chyžná môžeš robit uplne v pohode.
@anonym_autor ID ti vyjde tak 300€ možno, cize co budeš robiť potom? Potom už budeš môcť pracovať? Ci ti primárne ide o ten ID ako prilepsenie k mzde? A na PNke nemusíš byť vôbec. Tak nedramatizuj. Ako chyžná môžeš robit uplne v pohode.
@anonym_0b1e24 mne nejde vôbec o ID ale o to že záchvat som chytila vo vani a tak som spadla na roh že som si rozbila hlavu a začala sa dusiť zvratkami keď odpadnem a budem sama na izbe ? Kto ma nájde ...asi to veľmi zlahčujete tu chorobu, a ešte mám z toho Vertigo cize nemôžem sa ani pohnúť lebo mám závraty, ale jasné že pokiaľ vladzem budem pracovať ...
@anonym_0b1e24 mne nejde vôbec o ID ale o to že záchvat som chytila vo vani a tak som spadla na roh že som si rozbila hlavu a začala sa dusiť zvratkami keď odpadnem a budem sama na izbe ? Kto ma nájde ...asi to veľmi zlahčujete tu chorobu, a ešte mám z toho Vertigo cize nemôžem sa ani pohnúť lebo mám závraty, ale jasné že pokiaľ vladzem budem pracovať ...
@anonym_autor nepotrebuješ ešte aj ňom stop opatrovateľku? Zase nedramatizuj.
@anonym_autor Tak toto je riziko epilepsie vseobecne,preto musia ludia uzivat lieky,aby sa zachvaty odstranili. To iste,co sa ti stane v praci,sa ti moze aj samej doma...Praveze skor ta najdu kolegovia v praci,ako ked si doma.
@anonym_autor treba pockat pri epilepsii aspon rok ako s ato bude vyvijat, beries liecbu, tvoja aktualna praca nie je rizikova, jeden zachvat atd to nie je na ID (priloha 4 zakona o soc poisteni) je uplne zbytocne teraz o tom uvazovat

@anonym_autor záleží na akej pozícii pracuješ,