icon

Migréna s aurou alebo mozgová príhoda? Ako rozlíšiť?

8. dec 2023

Ahojte baby. Uz dlhsie mam diagnozu migrenu s aurou, chvilu lepsie, pocas tehotenstva vobec, obcas chvilu horsie. Chcem sa ale opytat, nestalo sa vam ze by ste uvazovali nad tym ci ta prichadzajuca aura ktoru v tom momente dostanete nieje cosi ine? Ze aky je v tom rozdiel, ako to rozpoznam keby mi pride ta mozgova.

dadka1997
8. dec 2023

Nepocula som este, ze by mala nieco spoločné mozgová príhoda s migrenou a aurou.. tiez mavam migreny s aurou .. a je to niekedy hrozne na zaplakanie

simsalabim
8. dec 2023

Nikdy som si nemyslela, ze aura je daco ine (snad ked som ju mala prve razy?). Lebo tie symptomy su aspon pre mna jasne. Alecitala som, ze medzi migrenou a mozgovou prihodou je urcite spojenie - teda ze ludia trpiaci migrenou mozu mat urcitu predispoziciu k nej.

autor
8. dec 2023

Tak aj pri mozgovej sa udava trpnutie tela, porucha reci, atd. Ma to napadlo 2dni dozadu. Mala som take stavy ake este nie, napriek 3davkam magnezia a 2tabletkam od bolesti sa mi aura stale dookola vracala, trvala cez 2hodiny a dokonca prvykrat co mi aj noha trpla. Vzdy mi presla cez prsty ruk, cez celu ruku, do hlavy a druhou rukou von. Ale toto bolo ine a aj dnes citim este mierne mravcenie v hlave. Mozno som sa len vystrasila tym ako dlho to trvalo a ake intenzivne to bolo. O mesiac idem k dr tak uvidim co povie

simsalabim
8. dec 2023

Tak s tym, co popisujes, nemam skusenost. Aura by mala byt predzvest bolesti, nemsala by byt sucasne s nou… ja mam auru a ked pominie, nastupuje bolest.

autor
8. dec 2023

@simsalabim ano, presne tak som to doteraz mala. Prisla aura a po nej bolest. Len tentokrat po tej “prvej” aure tiez prisla bolest ale s nou aj dalsie trpnutie

simsalabim
8. dec 2023

Tak radsej to spomen dr. Mozno byva aj taky priebeh migreny, kto vie. Drzim palce 🍀

autor
8. dec 2023

@simsalabim dakujem😉☺️

mk1111111111
8. dec 2023

A beries tabletky na migrenu, alebo len klasiku od bolesti?

mk1111111111
8. dec 2023

Ja som sa roky trapila s migrenou, tiez som sa niekedy bala, ci nejde na mna "porazka"

autor
8. dec 2023

@mk1111111111 brala som egilok, ten som pocas tehotenstva vysadila, ani migreny som nemala. Uz su 2r od porodu, a asi rok co opat chodim k doktorke. Stavy mavam 1-2x do mesiaca a lieky len klasiky od bolesti, teraz mi predpisala Relpax. Ze zatial mi nemoze opat davat Betablokatory lebo niesu tie stavy take pravidelne a casto ako predtym

mk1111111111
8. dec 2023

Ja som tiez nevedela, ze su priamo na migreny lieky, trapila som sa s tym roky. Ale, zmenila som obvodneho a to sa fiali veci. Bolo mi vysvetlene, ze su 3 typy liekov na migreny, kazde pracuju na inej baze. Ze treba skusit, ktore zaberu. Ja som skusila jedny, tie mi zaberaju ihned, pri tych som zostala. Raz som skusila aj ine, ale z tych mi bolo nevolno, ale bolest tiez hned ustala. Staci, ak je len predzvest aury, dam pol tabletky a som ok. Ak nemam pri sebe tabletku a uz ma hlava rozboli, dam celu a som tiez o chvilu ok.

mogaa
8. dec 2023

Pri mozgovej príhode je to poklesnutý kútik úst, problém s rečou a ak vystrieš ruky pred seba, jednu nezdvihneš a ak ano, padne hneď k telu.....

taktotedanie
8. dec 2023

Nie nikdy

sipovasilvia
Dnes o 09:47

Ahojte,som mladá študentka. Túto sobotu som mala zvládnu a zároveň inú migrénu. Ale niako som tomu nevenovala čas. Od soboty ma drží divná vec….A tá je moje oči somnou vôbec nespolupracujú,mám divní pocit v očiach ako napríklad:mihotanie,citlivé oči na svetlo a strašne slabé oči…. Neviete mi niekto poradiť ?

simsalabim
Dnes o 10:12
@sipovasilvia

Ahojte,som mladá študentka. Túto sobotu som mala zvládnu a zároveň inú migrénu. Ale niako som tomu nevenovala čas. Od soboty ma drží divná vec….A tá je moje oči somnou vôbec nespolupracujú,mám divní pocit v očiach ako napríklad:mihotanie,citlivé oči na svetlo a strašne slabé oči…. Neviete mi niekto poradiť ?

@sipovasilvia sla by som k dr.

anonym_9f5fa3
Dnes o 10:40
@mogaa

Pri mozgovej príhode je to poklesnutý kútik úst, problém s rečou a ak vystrieš ruky pred seba, jednu nezdvihneš a ak ano, padne hneď k telu.....

@mogaa to nie je pravda prejavy môžu byt úplne iné.
@anonym_autor zúženie ciev môže mať rôzny dôvod.Treba vyšetrenia.Aj zúžená cieva môže spôsobiť migrénu a raz praskne.

anonym_838522
Dnes o 10:46

Ja som pred par dnami mala take ze pri orgazme som dostala zrazu prudku bolest nalavo vzadu do hlavy a rozmazalo sa mi videnie..musela som si okamzite dat tabletku lebo som myslela se mi praskne hlava..po par hodinach to preslo.ma to vylakalo tiez ci to neni daka mrtvica