icon

Môže strach zo slnka prerásť do fóbie?

26. máj 2026

Ahojte, začínam mať pocit, že mám nezdravý strach zo slnka.

Stále sa natieram ochranným krémom, aj keď idem len na krátko von, nesmiem vynechať ani kúsok tela, vyhýbam sa pobytu na slnku, niekedy mám normálne stres z toho, keď mám byť dlhšie vonku počas slnečného dňa.

Rozumiem, že ochrana kože je dôležitá, ale mám pocit, že u mňa to už začína ovplyvňovať bežné fungovanie. Niekedy radšej odmietnem výlet alebo pobyt vonku, len aby som nebola na slnku.

Môže sa z toho stať až nejaká forma fóbie alebo úzkosti?

anonym_32db28
26. máj 2026

@anonym_autor ano OCD napriklad

anonym_c1a0ab
26. máj 2026

Treba to prebrať s psychiatrom

anonym_18e821
26. máj 2026

@anonym_autor mam to iste, aj ked som cely den doma, tak sa natriem lebo okna prepustaju😃😃😅 chapem uplne

anonym_922f64
26. máj 2026

@anonym_autor ja mam OCD ze stale daco stratim. Stale vsetko kontrolujem, je to hrozne narocne

madeincssr
Autor odpoveď zmazal
anonym_2c05b6
26. máj 2026

To v lete nikam nechodíš?

autor
26. máj 2026
@anonym_2c05b6

To v lete nikam nechodíš?

@anonym_2c05b6 Praveze skor sa tomu vyhybam 😕 Ked je leto a silne slnko, casto odmietnem kupalisko, turistiku alebo nejaky vylet cez obed. Uz nad tym sama rozmyslam, ci to nie je trochu prehnane, lebo mam z toho normalne stres.

anonym_0f080b
26. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_2c05b6 Praveze skor sa tomu vyhybam 😕 Ked je leto a silne slnko, casto odmietnem kupalisko, turistiku alebo nejaky vylet cez obed. Uz nad tym sama rozmyslam, ci to nie je trochu prehnane, lebo mam z toho normalne stres.

@anonym_autor ked ta to takto ovplyvnuje v beznom zivote, je cas riesit to s odbornikom

crazy_cat_lady
26. máj 2026

Ak ti to takto obmedzuje zivot, ze ani nechces chodit von cez leto, tak je na mieste to riesit s odbornikom

anonym_af60fb
26. máj 2026

@anonym_autor porozprávaj sa s niekým

bloger
26. máj 2026

@anonym_autor Vôbec sa ti nečudujem. To, že sa natieraš je rozumné. Slno je príliš silné skutočne.

anonym_7d524d
26. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ty žiješ sama? Či ostatným to nevadí? Život je krátky na to vyhýbať sa jeho krásam.... Veď silnému slnku sa vyhneš, príp. širší klobúk, na bajku šiltovka či prilba, silný SPF (sú aj také zdravotné s OF 100), príp. vhodné vzdušné oblečenie s dlhými rukávmi, nohavicami...

jamimo
26. máj 2026

@anonym_autor áno, kľudne. Kamarátka chodí celé leto v dlhých nohaviciach a dlhý nátelník + tričko s krátkym na tom. Stále len hovorí rakovina, rakovina. Pritom keď už tričko má z bavlny a nie z UV ochranou. Tvár si nenatrie, lebo však krém stojí 20 eur 🤦‍♀️

thirstymonk
26. máj 2026

Ano, je to chore. Žijeme v dobe, kedy ľuďom proste dziga a robia šaškariny kvôli veciam, ktoré ešte pred pár rokmi boli úplne v pohode.

Vyhýbať sa slnku tak ako ty je samozrejme kravina. Slnko je pôvod života na tejto planéte. Slnko vyrába vitamín D v tvojej koži, čo je jediný vitamín, ktorý si telo človeka vie vyrobiť, ale len pri vystavení kože slnku. Slnko ničí baktérie atď atď.
Nehovorím, že sa treba nechať spiecť jak ja pri betonovani na zahradke. Ale chodiť po kanaloch od aprila do oktobra, aby na mňa nedajbože nedopadol jeden luč, je fakt blbe.

To isté s ostatnými vecami. Vyhybanie sa lepku, laktoze, ... no je to na smiech.

anonym_444d15
26. máj 2026

@anonym_autor Budeš mať depku jak Brno keď budeš doma zavreta....kam nechodí slnko tam chodí lekár....

anonym_f088ad
26. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor a co vitamín D? aj ten prirodzený zo slnka telo potrebuje, nielen doplnky

minenkaa
26. máj 2026

@anonym_autor a ten krem ti nevadí?

thirstymonk
26. máj 2026
@minenkaa

@anonym_autor a ten krem ti nevadí?

@minenkaa Hejže, sama chemia. Lol :D

anonym_c99b02
27. máj 2026

ake moze... uz prerastol do fobie. vies, ze aj stres ovplyvnuje vznik rakoviny? moja mama nepije, nefajci, udene ma sem-tam, vysmazane rovnako. a dostala rakovinu hrubeho creva. velmi pravdepodobne zo stresu.
tu su same extremy, jeden sa nenatrie ked vie ze bude 2 a viac hodin na priamom slnku bez tricka, dalsia nevide von v bezny den bez natretia...

anonym_637f7f
27. máj 2026
@anonym_f088ad

@anonym_autor a co vitamín D? aj ten prirodzený zo slnka telo potrebuje, nielen doplnky

@anonym_f088ad nikdy zo slnka neprijmeš toľko vitamínu d ktorý tvoje telo potrebuje 🙄treba sa dovzdelať

anonym_637f7f
27. máj 2026
@thirstymonk

Ano, je to chore. Žijeme v dobe, kedy ľuďom proste dziga a robia šaškariny kvôli veciam, ktoré ešte pred pár rokmi boli úplne v pohode.

Vyhýbať sa slnku tak ako ty je samozrejme kravina. Slnko je pôvod života na tejto planéte. Slnko vyrába vitamín D v tvojej koži, čo je jediný vitamín, ktorý si telo človeka vie vyrobiť, ale len pri vystavení kože slnku. Slnko ničí baktérie atď atď.
Nehovorím, že sa treba nechať spiecť jak ja pri betonovani na zahradke. Ale chodiť po kanaloch od aprila do oktobra, aby na mňa nedajbože nedopadol jeden luč, je fakt blbe.

To isté s ostatnými vecami. Vyhybanie sa lepku, laktoze, ... no je to na smiech.

@thirstymonk ty si na smiech.

zuzubb007
27. máj 2026

Treba vyhľadať psychiatra, keď to máš už v takejto fáze už si sama nepomôžeš

zmrzlinka8
27. máj 2026
@anonym_637f7f

@anonym_f088ad nikdy zo slnka neprijmeš toľko vitamínu d ktorý tvoje telo potrebuje 🙄treba sa dovzdelať

@anonym_637f7f ďakujem za odporúčanie, nehovorím, že zo slnka stačí, ale zase dávať do seba len doplnky a slnku sa vyhýbať mi nepríde dobre

thirstymonk
28. máj 2026
@anonym_637f7f

@anonym_637f7f To je uplna blbosť, prijmeš ho dosť dokonca už za 15 minut na slnku.

thirstymonk
28. máj 2026
@anonym_637f7f

@thirstymonk ty si na smiech.

@anonym_637f7f Aj ty, hahaha, hihihi, hehehe. Čau.

anonym_5a9be0
28. máj 2026

@anonym_autor a vieš aké svinstvo, čo sa týka zloženia, sú tie ochranné prostriedky?