Môžem čerpať PN kvôli vysokému tlaku?
Ahojte mam takú otázku. Asi pred mesiacom som prekonala hypertenznú krizu tlak 220/130. Následne som začala užívať lieky na tlak ktoré super zabrali. Celý mesiac som fungovala v práci /manuálna práca vo fabrike/ a včera keď som prišla z poobednej som si namerala opäť vysoký tlak 177/107 a motala sa mi hlava. Dala som si tensiomin, a ráno som pokračovala s liekmi na tlak ktoré pravidelne užívam. Pred odchodom do práce som si namerala tlak 124/84. Po asi 45 minútovej ceste autobusom v totálnom teple, bez prísunu vzduchu, a po asi hodine v práci som začala pociťovať opäť motanie hlavy. Odišla som domov keďže na hale je aj 30 stupňov momentálne a musim vykonávať nepretržitú fyzickú prácu. Zajtra chcem navštíviť obvodnú lekarku a poprosiť ju o PN-ku. Nech si oddýchnem a prečkám tieto čudne horúce sparné dni. Môže mi dať PN z dôvodu vysokého tlaku? A ako sa cítite vy v tieto posledné dni, alebo niekto vo vašom okolí nemá tiež problémy? Na PN som bola 4 krát v živote a to mám 40 rokov. Cítim sa ako hypochonder.
@anonym_5bac21 ďakujem ti, tiež som si myslela, že je to príliš. Bola som u obvodnej, odoslala ma k internistovy, ten ma objednal až o dva týždne. Takže musim počkať, lieky beriem ďalej, len ten tlak mám vyšší teraz. Myslela som si že mi navýši lieky alebo pridá, takto moje problémy pretrvávajú ďalej, a musím len čakať. A inak PN mám, vysvetlila som jej situáciu a nemala problém 🙏 a áno som tučná, už som upravila jedálniček zatiaľ mám 4 kg dole, som len na začiatku.
@meduzzzka termín k internistovi o 2 týždne je úplne perfektný. Niekde by si sa dostala až o tri mesiace. Obvodná ti mohla predpísať liek Tensiomin, ktorý sa dáva príležitostne pri jednorazovom výstupe tlaku. Ak by si mala tlak nad 160, tak by si si dala jednu tabletku. Skús si to od nej vypýtať, je to úplne bežný postup. Samozrejme výrazne obmedziť soľ a pi dostatok čistej vody, kvalitny spánok... neviem aku máš váhu, ale keď schudneš, výrazne sa ti upraví aj tlak.
@meduzzzka termín k internistovi o 2 týždne je úplne perfektný. Niekde by si sa dostala až o tri mesiace. Obvodná ti mohla predpísať liek Tensiomin, ktorý sa dáva príležitostne pri jednorazovom výstupe tlaku. Ak by si mala tlak nad 160, tak by si si dala jednu tabletku. Skús si to od nej vypýtať, je to úplne bežný postup. Samozrejme výrazne obmedziť soľ a pi dostatok čistej vody, kvalitny spánok... neviem aku máš váhu, ale keď schudneš, výrazne sa ti upraví aj tlak.
@anonym_5bac21 Tensiomin mám, teraz som mala tlak 171/112 tak som si dala, ale ja si aj myslím že som vystresovaná už aj z toho merania. Ako som písala lieky na tlak beriem teraz 6ty týždeň a teraz 3 dni dozadu začal tlak skákať. Veľmi ma vystrašili na urgente kde som bola na začiatku zistenia môjho vysokého tlaku a nevedela som sa dostať k mojej obvodnej. Hovorili mi že skončím ako "zvieratko" po mozgovej prihode, stále to mám v ušiach. Už si pripadám ako blázon, keď počujem zvuk merača tlaku už sa mi krúti hlava, aj v karte mám syndróm bieleho plášťa 🙈 veľmi ti ďakujem, mne príde 2 týždne ako nekonečno

Vidim, ze ti tu radia "fundovane" osoby hospitalizaciu. Normalne chod k obvodnej, nech ti zmeni liecbu. Ak sa jej to nedari, nech ta posle k internistovi. Ten ta nastavi. Obmedz sol, zdrava strava, pohyb. Ak si tlsta, tak aj schudnutie ti na tlak prospeje. Tlak ti moze kolisat aj od chrbtice, psychiky.
@anonym_5bac21 ďakujem ti, tiež som si myslela, že je to príliš. Bola som u obvodnej, odoslala ma k internistovy, ten ma objednal až o dva týždne. Takže musim počkať, lieky beriem ďalej, len ten tlak mám vyšší teraz. Myslela som si že mi navýši lieky alebo pridá, takto moje problémy pretrvávajú ďalej, a musím len čakať. A inak PN mám, vysvetlila som jej situáciu a nemala problém 🙏 a áno som tučná, už som upravila jedálniček zatiaľ mám 4 kg dole, som len na začiatku.