Môžem sa dať očkovať, keď som prekonala Covid-19?
Ahoj prekonala som kovid cca 2 týždne týždeň sa mám očkovať môžem sa dať očkovať keď som už mala kovid?suseda vravela že nie a som teraz domylena vďaka
Ja by som sa poradila so všeobecným doktorom/doktorkou, lebo ak máš ešte vysoké protilátky, môžeš mať aj silnú reakciu na očkovanie. Počkaj aspoň 2-3 mesiace, ja som sa dávala tiež v rámci tých 180 dní od pozitívneho testu, ku koncu a musím povedať, že aj po 5 mesiacoch po druhej dávke mám stále dosť vysoké protilátky.
a to ako na co? ked mas protilatky z prekonanej choroby...
@15katka11 ten papier o protilatkach je u nas na nic, neuznavaju to nikde. Je to blbost, ale je to tak. Musis mat zaevidovany riadny, oficialny pozitivny test. A potom si "prekonana" na pol roka. Je to blbost, lebo aj tie protilatkove testy su drahe a platime si ich, a pcr a antigeny, vobec nemusia byt presne...
@simca06022011 vies co neviem, ci tie protilatky o niecom vypovedaju, ja som bola v maji druhou zaockovana, v auguste merane protilatky, 129, velmi vysoke mi povedali a teraz v oktobri som bola pozitivna, prvy krat..takze tak..vakcina ta nechrani pred nakazenim, ani ked mas vysoke protilatky, ale zabezpeci ti dobry priebeh, mierne priznaky, mne uz nic nie je, bez nasledkov prekonana..takze ja som jednoznacne za ockovanie..
@simca06022011 a tiez mame v rodine, prekonanych a hned o 3 mesiace zase pozitivnych...takze tak
@dada0902 aj ja som si platila ale preto aby som vedela ako mi zaucinkovala vakcina, na vynimku to nikdy neplatilo..nakoniec som aj tak ochorela napriek vysokym protilatkam ale priebeh mierny a uz mi nic nie je, ziadne nasledky takze som rada, ze som ockovana. Protilatky si uz ani nebudem nikdy merat lebo mi to na nic nie je vlastne, vakcina ta neochrani pred nakazenim ale zabezpeci ti velmi dobry priebeh, resp.lepsi ako by bol u teba bez nej..to su uz osobne skusenosti x ludi v mojom okoli..
@liljana presne...kedze je uplne iracionalne sa spoliehar na to, ze to nedostanem..tak si aspon poistim priebeh nie?.. to je pragmaticke myslenie..ktore zial chyba mnohym mnohym ludom..smutne...u nas vsetci ockovani, prekonani bud uplne bez priznakov a to ma muz 58 rokov alebo mierny priebeh, bez atb, kyslika, bez horucky, a po 3 tyzdnoch prakticky bez nasledko, aj cuch a chut sa vratili uplne ako predtym..skoda, skoda, ze naivni ludia, co su ako deti, veria radsej nemoralnym politikom a roznym vysinutym individuam ako faktom..
@lacibo nezabezpecuje ti lahky priebeh samotna "vakcina", zabezpecuju ti ho protilatky. Ci su z prekonania, alebo z vakciny je viac menej jedno, aj ked grafy co som niekde videla cca pred tyzdnom, ukazuju ze tie z prekonania su asi trvalejsie... ved vakcina nic ine neurobi, len vyvola to iste ako ochorenie, aktivaciu imun.systemu a tvorbu protilatok. Cize tie protilatky su prave ukazovatel :D nie ako pises, ze "neveim ci o niecom vypovedaju". Samorzjeme ze vypovedaju o "niecom". Ani prekonanie, ani vakcina nezarucuju, ze sa opat clovek nenakazi.
Za mna, ockovat sa po prekonani "rychlo" je zbytocne, minimalne by som sa s lekarom poradila. Zaockovala by som sa az po nejakej dobe ked tie protilatky klesnu. Rovnkao ako sa preockovava po urcitej dobe, ked protilatky klesnu.
@tayla tazko ti to popisem..po astre som mala silnu reakciu, horucky, zimnice, skratks ako maly covid, potom vysoje protilatky, cize fungivala vajcina, a teraz ked som ochorela, jednoducho telo uz reagovalo inak..teplota uz len do 37,2 isla 3 vecery, islo mi to respiracne, dutiny, priedusky to nevravim ale priznaky boli len v miernej forme rychlo odoznuevali, negradovali, bez atb mi naor.presiel zapal priedusiek, cuch a chut odusli ale za 14 dni vratili ..nemam ziadne problemy ani nasledky..to iste u vsetkych kt.poznam..skratka je to tak, ze to funguje, po vakcine je priebeh miernejsi...ale pozor, neplati to naopak, ze bez vakciny je urcite horsi...chapes nie? ...ale kedze nikto nevie, ako zareaguje na covid..tak tym, ze sa zaickuje, aspon ovplyvni ten priebeh smerom k lepsiemu...o tom to je vsetko...staci nepocuvat nikoho a nic, nedat sa ovplyvnovat druhymi, len sa na to pozriet racionalne a pragmaticky...a riesenie by kazdy clovek ktory ma urcitu logiku, nasiel aj sam..
@simca06022011 ved ano, ja sa nesporim, mas pravdu co pises, ja som sa zaockovala, lebo ma minal ten virus..aj som sa riadne chranila..tak aspon aby som si takto nieco poistila, aj teraz keby nue som v nechranenom kontakte s pozitiv neochiriem, ale zit dlhodobo sa neda bez kobtaktov, to je jasne..asi by som sa po prekonani tiez hned nedala, mozno o 4,5 mes..
@lacibo samozrejme, jedna vec je ked sa neda ockovat niekto kto sedi doma a druha niekto kto je v kontakte stale s niekym... ja tiez sa ockujem, lebo v kuse beham niekde k dr, dcera skola hore/dole, stale niekto sa objavi pozitivni. A uz tak som chora stale z niecoho :D dokonca mne prakticky povedal, ze co mal takychto chorlavych pacientov, tak ich ta vakcina nejak dala dokopy :D to neviem teda ci mohla alebo ma len chcel viac "presvedcit".
Dopad na zdravie? Kto vie. Osobne som chorá nebola ale očko sme všetci plus muž chcel ísť na 3 dávku už po 4 mesiacoch. Nechápem načo.
Ja pôjdem standardne po 9 mesiacoch
@15katka11 je to len a len o stasti...nikto nevie aku imunitu treba na dobry priebeh..aj ludia zdravi ako repa mali probkemy a naopak chrustavejsi s diagnozami, fajciari,co by bez liekov uz nebpli, ti prekonali dobre..nie je to o imunite, aku my pozname..teda o odolnosti voci infekciam..a zalezi aj od mutacie aku chytis a velkosti naloze..je tam viac faktorov

a na co sa pojdes dat ockovat, ked mas protilatky z prekonanie? das sa zaockovat o pol roka... ockuje sa KVOLI PROTILATKAM, nie preto aby si bola "zaockovana".