Môžem užívať vitamín C a D pravidelne obidva naraz?
ano, zalezi vsak aku davku, mne imunologicka kazala C 1000 a D 4000 pocas zimy nakolko mam kontraindikaciu na lieky na imunitu.
Ale zalezi v akej forme mas Dcko. To by sa malo uzivat s jedlom, ja ale mam take v oleji, co sa kvapka priamo na jazyk a netreba ho uzivat s jedlom.
Vit C sa užíva hoc kedy počas dňa a vit D počas jedla, vit D sa naj užíva a vstrebe užívaním vit K a Mg
D-ečko (D3 najlepšie) je rozpustné v tukoch, takže treba s jedlom, najlepšie ak je tam tuk (olej, maslo) nemyslím premasťovať, ale tak normalne ako zvyknete, C-ečko je ok aj pred aj po jedle, to je rozpustne vo vode.
Ja by som to naraz nedavala, lebo C sa zapija s vodou a D by s malo uzivat s jedlom, lebi je rozpustne v tukoch. Mozes no nakvapkat aj do mlieka napr. Ale D nekvapkat do vody. C je jedno kedy uzijes.
vitamíny rozpustné v tukoch, sú druh vitamínov, ktoré potrebujú pre správne vstrebávanie byť prijímané v potrave s tukmi ( napr. vitamín A, rovnako ako vit. D obsiahnutý napr. v mrkve, je rozpustný v tukoch, preto sa odporúča mrkvu konzumovať napriklad opečenu na oleji/masle (nie, aby to zasa plávalo v masti, to nie), tým pádom sa ten vitamín lepšie vstrebáva do krvi), to isté platí pre vit. D preto sa odporúča konzumovať tabletkovi vit. D buď už v podobe oleja v priesvitnej kapsule, alebo ak tabletky sú normálnej bez olejovej podobe, tak buď s mliekom alebo s potravou, ktorá pripravovaná na masle/oleji, teda tuku. Taktiež treba dostatočný príjem vápnika v strave (mlieko, ale aj napr. mak), ktorý tiež pomáha k správnemu fungovaniu vit. D v tele

ano