icon

Môžem získať celodenné vychádzky na PN?

vesim1
Dnes o 07:53

Zdravím, som po operácii srdca, PN budem asi 6-7 mesiacov kvôli ťažkej práci. Momentálne mám vychádzky 2x2hodiny, je možné časom dostať celodenné vychádzky? Alebo aspoň viac hodín? Keďže musím hlavne chodiť aby sa srdce zotavovalo a ja naberal kondíciu späť. Časom budem pridávať aj bicykel a turistiku. Nemám v pláne chodiť von celé dni alebo po dovolenkách, len ísť von podľa počasia a nálady bez obáv, či sa stihnem vrátiť späť.

mimaapeto
Dnes o 08:03

nie celodenné vychádzky pri PN neexistujú.... a lekár podľa mňa vie že 4 hod denne stačia na vonkajší pohyb....

biba_18
Dnes o 08:03

budeš musieť chodiť po okolí, no ...

sissy27
Dnes o 08:08

@vesim1 PN budeš kvôli zdravotnému stavu, nie kvôli ťažkej práci. S celodennými vychádzkami nerátaj, tie sú naozaj len výnimočne (napr. pri psychiatrických dg) a teda som veľmi zvedavá, či využiješ vôbec tie 2x2 hodiny denne na prechádzky... Hádam nám nechceš tvrdiť, že si schopný dve hodiny kráčať len jedným smerom aby si sa nestihol otočiť a vrátiť domov?

anonym_386678
Dnes o 08:08

@vesim1 neviem akého máš zhovievaveho dr no ja mám vychádzky od 13:00 do 19:00

liesik
Dnes o 08:19

Tak lekár asi vie, čo je pre teba dobré. A pri žiadnej PN-ke to nefunguje tak, že by boli celodenné vychádzky.

billy_jean
Dnes o 08:26

Celodenné vychádzky typu 00:00–24:00 neexistujú. Vychádzky musia byť vždy časovo obmedzené, napríklad od 10.00 do 20.00 alebo od 08.00 do 18.00. To síce pokrýva väčšinu dňa, ale nejde o celodennú vychádzku. Po operáciách srdca spravidla postačujú 4 hodiny pobytu vonku, ideálne rozdelené do dvoch blokov, 2 hodiny dopoludnia a 2 hodiny popoludní. Počas leta by som odporúčala nastaviť ich v menej exponovanom čase, napríklad do 10.00 a potom po 17.00. Počas najväčších horúčav sa pobyt na priamom slnku po operácii srdca neodporúča. Samozrejme, súčasťou režimu býva aj aktivita v interiéri, napríklad cvičenie, strečing alebo joga. Neviem, či si už bol na liečení...

anonym_c13718
Dnes o 08:31
@billy_jean

Celodenné vychádzky typu 00:00–24:00 neexistujú. Vychádzky musia byť vždy časovo obmedzené, napríklad od 10.00 do 20.00 alebo od 08.00 do 18.00. To síce pokrýva väčšinu dňa, ale nejde o celodennú vychádzku. Po operáciách srdca spravidla postačujú 4 hodiny pobytu vonku, ideálne rozdelené do dvoch blokov, 2 hodiny dopoludnia a 2 hodiny popoludní. Počas leta by som odporúčala nastaviť ich v menej exponovanom čase, napríklad do 10.00 a potom po 17.00. Počas najväčších horúčav sa pobyt na priamom slnku po operácii srdca neodporúča. Samozrejme, súčasťou režimu býva aj aktivita v interiéri, napríklad cvičenie, strečing alebo joga. Neviem, či si už bol na liečení...

@billy_jean celodenné , neobmedzené sú pri psychiatrických diagnozach.

billy_jean
Dnes o 08:33
@anonym_c13718

@anonym_c13718 nie sú, aktuálne celodenné vychádzky cca od roku 2022 Sociálna poisťovňa neposkytuje, ani pri psych. diagnózach, ani pri onko ochorení, ani pri tehotných mamičkách. Každá vychádzka musí byť časovo obmedzená.

nikky6
Dnes o 08:37

Celodenne vychadzky velmi nedavaju pokial viem, mozno by ti vedeli spojit tie 2x2 do jednej dlhsej, ale aj to niekedy nechcu robit.

anonym_aee826
Dnes o 08:45

@vesim1 celodenne davaju psycho pacientom ale pojem celodenne sp nepozna.

anonym_c13718
Dnes o 08:45
@billy_jean

@anonym_c13718 nie sú, aktuálne celodenné vychádzky cca od roku 2022 Sociálna poisťovňa neposkytuje, ani pri psych. diagnózach, ani pri onko ochorení, ani pri tehotných mamičkách. Každá vychádzka musí byť časovo obmedzená.

@billy_jean moze byť, mali sme to v rodine, je možné, ze to bolo 2021/22

billy_jean
Dnes o 08:47
@anonym_c13718

@billy_jean moze byť, mali sme to v rodine, je možné, ze to bolo 2021/22

@anonym_c13718 vždy musí byť PN časovo obmedzená, naozaj neexistuje termín celodenná vychádzka. Aj vychádzka od 08.00 do 20.00 nie je celodenná.

anonym_278ce3
Dnes o 09:04

Na prechadzky ti bohato 2 hodiny doobeda a dve poobede stacia. Vzhladom k tvojej diagnozze. A dlzku PN ti urci lekar, teraz si neostavas ako dlho ty chces. A ak nebudes zvladat pracu, poziadas o pretadenie, respektive si najdes menej narocnu. Takto to funguje.

anonym_eb8a22
Dnes o 09:25

kedysi som mala neobkedzene vychadzky, ale to bolo roky dozadu, uz boli zrusene, ale mozes si dat hodiny spolu, ked som bola PN mala som 4 hod spolu, cize nikde som sa neplasila

anonym_4fcb30
Dnes o 09:30

Ja som mala 2h doobedu a 2 poobede tým ze som poobedne nevyužívala som požiadala Dr nech mi ich sa dokopy doobedu

vesim1
autor
Dnes o 09:48

1. Momentálne mi stačia 2x2h - aj ich obe využívam
2. Časom keď budem môcť pridať bicykel a turistiku by som ocenil dlhšie vychádzky - nemusia byť celodenné (8-20), stačili by možno aj 2x4h, predsa len bicyklovanie alebo ľahšia turistika trvá dlhšie.
3. Cez leto si mám v pláne posunúť čas vychádzok
4. Kúpele mňa ešte len čakajú
5. Na dĺžku PN som sa pýtal doktorov v nemocnici po operácii ,tí sa pýtali na moju prácu a na to vraveli že mám počítať s 6-7 mesiacami PN

januska12323
Dnes o 10:04

Vychádzky určuje lekár nie pacient. Keď sa budeš cítiť dobre na celodenné výlety môžeš ísť aj do prace, nie?

sisa_s
Dnes o 10:11

Vychadzky urcuje lekar (ktoreho kontroluje SP, takze si nemoze robit, co chce) a nikoho nezaujima, ze tebe turistika a bicyklovanie trvaju dlhsie nez 2h 🙂 bud sa prisposobis, alebo pojdes do prace a po praci sa mozes bicyklovat kolko chces 🙂

anonym_455325
Dnes o 10:21
@anonym_c13718

@anonym_c13718 a to zase odkedy platí? Já som pri psch.dg.mala 2 a 2 hodiny. Doktorka len Bohužiaľ... Ale asi sa to zmenilo.

anonym_54ed1c
Dnes o 10:42
@anonym_455325

@anonym_c13718 a to zase odkedy platí? Já som pri psch.dg.mala 2 a 2 hodiny. Doktorka len Bohužiaľ... Ale asi sa to zmenilo.

@anonym_455325 otec mal 8-18

anonym_51ffd0
Dnes o 11:07

Mne psychiatricka dala ,,celodenne" od 6:00 do 22:00. A ano, dokazem byt aj 6 hodin vonku na prechadzke, hoci bezne je to skor 2 hodiny. Nechapem, co by malo byt na viac ako dvojhodinovej prechadzke divne alebo nerealizovatelne.

anonym_455325
Dnes o 11:22

Celodenné vychádzky chápem pri psychiatr.dg,aj rizikové tehotenstvo (keďže sa nedá presne určiť na hodinu, kedy žene nebude zle). Ja som bola riziková a bohužiaľ v čase vychádzok som akurát ležala v posteli, lebo mi bolo najhoršie. Takisto som zažila u psychiatr.pacienta hodiny. Neviem či do smiechu, alebo do plaču. Nie je na "povel". Človek v krízovej situácii často má presvetlené okamihy, kedy zvláda ist von. A nie na povel "v určených hodinách". Pardon, ale zatiaľ sme len ľudia, nie stroje

anonym_455325
Dnes o 11:27
@anonym_51ffd0

Mne psychiatricka dala ,,celodenne" od 6:00 do 22:00. A ano, dokazem byt aj 6 hodin vonku na prechadzke, hoci bezne je to skor 2 hodiny. Nechapem, co by malo byt na viac ako dvojhodinovej prechadzke divne alebo nerealizovatelne.

@anonym_51ffd0 je to úplne v poriadku. A buď rada, ja som mala 2 a2 hodiny. Samotnú lekárku to mrzelo, lebo vie že ", nehrám". Ale take asi boli podmienky

sissy27
Dnes o 11:36
@anonym_51ffd0

@anonym_51ffd0 ale autor má inú dg ako ty, teda aj vychádzky tomu prispôsobené. 6hod prechádzka nie je nemožná, ale tak keď už zvláda turistiku alebo bicykel 6 hod, tak môže ísť aj do práce, nie? A opakujem, ide o inú dg ako si mala ty.

lasona
Dnes o 12:03
@liesik

Tak lekár asi vie, čo je pre teba dobré. A pri žiadnej PN-ke to nefunguje tak, že by boli celodenné vychádzky.

@liesik suseda bola pri mne, tehotná a ze doktor jej napísal celodenne vychádzky...viem, lebo som sa jej pýtala ako pôjdu na vianočné trhy do prahy, keď je pn, a ona ze ma celodenné, ze môže, tak ja neviem

anonym_c13718
Dnes o 12:04
@billy_jean

@anonym_c13718 vždy musí byť PN časovo obmedzená, naozaj neexistuje termín celodenná vychádzka. Aj vychádzka od 08.00 do 20.00 nie je celodenná.

@billy_jean to je uz slovickarenie😅

anonym_122e7e
Dnes o 12:28
@anonym_51ffd0

@anonym_51ffd0 bola som s depresiou na PN v roku 2024 pol roka, ziadne vychadzky nad ramec, striktne 2h rano a 2h poobede. Este s posunutim vychadzok mal lekar problem, nakoniec sa to podarilo.

letfenixa
Dnes o 14:34
dm1
Dnes o 14:40
@vesim1

1. Momentálne mi stačia 2x2h - aj ich obe využívam
2. Časom keď budem môcť pridať bicykel a turistiku by som ocenil dlhšie vychádzky - nemusia byť celodenné (8-20), stačili by možno aj 2x4h, predsa len bicyklovanie alebo ľahšia turistika trvá dlhšie.
3. Cez leto si mám v pláne posunúť čas vychádzok
4. Kúpele mňa ešte len čakajú
5. Na dĺžku PN som sa pýtal doktorov v nemocnici po operácii ,tí sa pýtali na moju prácu a na to vraveli že mám počítať s 6-7 mesiacami PN

@vesim1 ja som po operácii srdca a mala som Ken 2+2. Viac nebolo možné

vesim1
autor
Dnes o 14:47
@dm1

@vesim1 ja som po operácii srdca a mala som Ken 2+2. Viac nebolo možné

@dm1 takúto odpoveď som čakal, Ďakujem