Môžu byť dôvodom mojich zdravotných problémov stres, covid a užívanie vysokých dávok vitamínu D?
Ahojte..
Trošku sa rozpisem, každopádne ďakujem aspon za prečítanie ak nemáte podobné skúsenosti.
Do minulého roka cca augusta mesiac pred pôrodom bolo všetko zdravotne v poriadku.
Krvné testy, pečeňové testy všetko ok.
V septembri som porodila, vtedy zacal veľký stres, nová uloha matky, moc som to psychicky nezvládala ale lieky som nebrala žiadne v novembri som prekonala covid a odvtedy začali moje problémy. Na odporúčanie laktačnej poradkyne som namiesto 1 tablety vitamínu D denne brala 4.. jej argument bol že v nemocnici dávajú covid pacientom až 8 tabliet. Ok neskúsená, vystrašená prvorodička som ju poslúchla chcela som byť čím skôr ok pre môjho malého.
Začalo to tým že som dosť schudla, ale keďže už rok dojčim nikto to moc nerieši pretože dojčenie jednak urýchľuje chudnutie aj sa pri ňom spaľuje veľa kalórií ale čo sa týka váhy už som na tom čo som mala pred tehotenstvom.
Lekarka mi vzala krv, mala som katastrofálne výsledky, zvýšené pečeňové testy, amylazy, lipazy...
Beru mi krv každé 3 mesiace, pomaly sa to všetko upravuje už mi ostalo zvýšené jedine ALP-S ,,norma,, je 1,67 ja mám 2.. užívam LAGOSU.
Robili mi sobo brucha bolo v poriadku.
Momentálne som objednaná na gastro ale až o dva mesiace.
Myslíte že sa na týchto problémoch mohol podpísať jednak moj psychický stav po pôrode, prekonaný covid? Poznám osobne niekoľko ľudí ktorí po covide majú zlé pečeňové testy? Alebo som sa doslova otravila minimálne predávkovala Déčkom a aj to zhoršilo pečeň?
Bola som na hepatologii tam mi lekár povedal že aj keď som bola tehotná mohol mi malý tlačiť na orgány a mohli vtedy zle pracovať, mala som silné zahy, bolesti popod rebrá, mal nožičky doslova zaprete o moje rebrá.
Ďakujem za každý skúsenosť, postreh 🙂
Pekný deň
@taktotedanie Decko už neberieme vôbec, prestala som čokoľvek brať okrem tej lagosy.. áno, viem že psychické problémy súvisia s pôrodom ale či sa aj tie nemohli nejak odraziť na mojom zdraví ☹
moj muz mal tazky priebeh a potom aj zle pecenove testy, ale to sa dalo cakat lebo uzival sialene luekove kombinacie… ale tak- zachranili ho a pecen sa uz dala dokopy.
@dori2 ja som pri kovide brala jedine to D ale v šialených dávkach.. potom C a zinok.. a neskôr atb zinnat
za tými ťažkosťami čo máš nie je "D"-čko, pozri si príznaky predávkovania D-čkom a naozaj by si ho musela brať vo vysokých dávkach dlhodobo,, nie počas cca 2-3týždňov covidu(teda predpokladám že si ho nebrala tak niekoľko mesiacov)....covid môže sadnúť na ktorýkoľvek orgán, aj na psychiku a tá ovplyvňuje všetko, včetne spustenia iných chorôb....v prvom rade sa daj do kludu ak nepomôže relax, pobyt v prírode, relaxačné cvičenia tak Magne B6( v odporúčaných dávkach)
inak ajon tam bral velmi vysoke davky D, ale pod dohladom lekarov, a mal opakovane meranu hladinu decka
@tayla akémukoľvek doktorovi keď som povedala že som namiesto jednej tablety brala 4 tak prevrátil očami.. a to mi kázala laktačná že minimálne 4 denne si mám dať.. nehovorím zas že je za tým všetkým len toto ale či aj to k tomu nejak nepomohlo . Vitamíny ok ale všetkého veľa škodí.. plus som denne vypila hektolitre bylinkový čajov na podporu kojenia.. pečeň je filter
@larazivago neviem či riešia aj covid, mala som doma malé dvojmesačné bábätko spojila som sa s ňou kvôli tomu či môžem kojit počas kovidu mala som ťažší priebeh vysoké teploty, tak mi aj radila čo si mám nasadiť a kedno z toho bolo aj to Déčko
Však načo sú nám doktori, že? Teraz riešite, že možno z toho mate zle výsledky.... Kazdy, ako mu vyhovuje.
@larazivago samozrejme že s ako prvom som bola v kontakte s mojou obvodnou lekárkou, len preto že som kojila a nevedela som o tom ešte nič som chcela počuť aj názor laktačnej
@savmebej mne práve hepatolog povedal že Déčko je jediný vitamín ktorým sa dá predávkovať, všetky iné vitamíny sa pri predávkovaní vylúčia napríklad močom
B ckom a A ckom, d cko ma vacsina Slovakov hladiny aj tak nizke. Mne imunologicka vysvetlovala, ked som jej popisovala, ze stale bereim D a mam nizku hladinu, ze je zbytocne aj brat vyssie davky, lebo sa to viaze na nejaku molekulu a vstrebe sa aj tak len obmedzene mnozstvo
nemyslim, ze si sa predavkovala deckom, ja beriem bezne 6000 decka, sice nie kazdy den, ale vacsinou ano, ty si mala asi 1000ku, to je 4000, tolko davam ja mojmu synovi, tiez skoro kazdy den a v pohode. Inak ked chces aby sa decko dobre vstrebalo, treba ho brat v kombinacii calcium, magnezium a vit K2, do toho este kojis, takze vsetko sama nespotrebujes. My zijeme v irsku, u nas je normalne prijimat vaic vit d, lebo mame malo slnka. Brala by som nadalej s tym, ze ked si bola dostatocne na slnku, tak nemusis. Pozatym to co opisujes, nie su neziaduce ucinky po predavkovani dckom. Nabuduce pri chorobe skor uzivaj cecko, kazdu hodinu- hodinu a pol 1000mg, ked budes mat hnacku, obmedz, tvoje telo uz ho bude mat dost pre bojovabie s chorobou.
Ak si mala laktacnu z mamily, tak aj keby si bola v heroinovom deliriu, tak ti povie, ze je to v pohode. Pocas brania nejakych liekov je treba informovat dr o tom, ze kojis a da ti vhodne lieky aj pri kojeni a ak uzivas vitaminy, tak tiez lekar alebo lekarnik, ktory je na to studovany a ma z toho statnicu. Nie nadarmo je aj v reklame pred uzitim sa obratte na lekara alebo lekarnika. Kym laktacna nie je aj farmaceutka alebo dr, tak by ma jej vyjadrenia ohladom uzivania liekov nezaujimali...
@kluska niesom si istá či som celý čas užívala len 1000ku alebo aj 2000.. ale veď ok.. ako ja nehovorím že za všetky je Déčko ja som to len zvažovala ako jednu s možností ktoré sa mohli (alebo nemuseli) podpísať na mojich problémoch teraz.. okrem toho som spomenula ešte ďalšie dve veci 🙂
@guiseppinka nie, nieje z mamily.. ja viem dnes je laktačná každá druhá už asi aj ja by som mohla byt 🙂 je to študovana žena ale to nebudem rozoberať
Ahoj z D vit podla mna urcite, som zdrqvotnik a v urcitych pripadoch sa beru aj 10 000 davky, vacsina populacie sme hlboko poddavkovani.Dokonca vacsina osteopory je sposobena prave jeho nedostatkom..Najskor to bude po covide,vtedy byvaju vyssie pecenove vysledky..Vsetko sa upravi ak nie , treba dalsie vysetrenia,endokrinologia,interne..atd.
mne to prode nashkor po tom porode ze sa ti zhorsil stav,poros a stres su casto vyvilavaci autoimunitnych ochoreni.Cize malo spanku ,stres porod to je zataz na organizmus a ak mas nieco v generike ,moze sa cokolvek rozbehnut.Po covise zrejme ti len prisoel este k byraznejsiemu zhorseniu syavu ale tzko povedat.Dolezite je ako sa teraz citis a ako vlastne tvoja pecen bude fungovat.Ale pises ze sa ti zlepsiju vysledky,tak ok.Inak men napr v tehotenatve sa zvysiki heo testy lebo kedno z deti tlacilo na oecen preto,po porode sa to dalo do poriadku,

D ber len v predpisanych mnozstvach, po covide su obvykle zle pecenove testy, uvidite co vsm povedia na gastro
Psychicke problemy suvisia s porodom