icon

Nahováram si chorobu?

10. okt 2022

Ahojte.

Chcela by som sa opýtať ci nemáte s tým skúsenosti, alebo sa proste len podeliť, nechcem tým obťažovať rodinu. Moja najlepšia kamarátka, povedala by som priam rodina, má diagnostikovany nádor na mozgu (zhubný). Prišlo sa nato nečakane, aj keď problémy už mala dávnejšie, vďaka nášmu zdravotníctvu a "nezodpovednej" lekárky sa o rok dozvedela nedávno. Veľmi rýchlo sme jej vybavilo operáciu, už má po nej a snažím sa jej pomáhať ako viem. Zo všetkým, nevieme co bude... Nádor aj keď nebol veľký a vyoperovali jej ho kompletne, je to vysoký stupeň zhubnosti, a ide na chemo a rádio terapiu. Vzhľadom na veľa ťažkých udalosti v mojom živote už mám celkom pohnutu psychiku a zo začiatku som vôbec nad hlúpostami neuvažovala, aj keď mi samozrejme napadlo kedy budem rozmýšľať nad každým pichnutim, či mi niečo nieje... Keď mi písala z nemocnice ze jej vyšla histologia nie veľmi dobre, začali sa moje problémy... Z ničoho nič som začala vidieť akoby "rozmazane", keď sa na niečo zapozerám do par sekúnd sa mi rozmaze obraz, a keď sa nato samozrejme celý deň sústredím začne ma bolieť hlava aj oči. Mam pocit ze sa mi "motá" hlava, a veľmi sa sustredim ci som okej alebo nie... Keď sa nad tým dlhšie nezamyslam co sa mi moc nedarí, neuvedomujem si to... Ale v mojej hlave je to celý den, stále nad tým rozmýšľam.... Čo ak... Aj ona je predsa mladá. Cítim sa veľmi zle, každý deň mam pocit ze horšie. Užívam magnezko...
Vôbec neviem ci to môže byť psychické a nahovaram si to...
Stretli ste sa s tým? Ďakujem.

tosomja
10. okt 2022

A nemáš nárok na vyšetrenie? Skús to spomenúť dr, pošle tá na očné, alebo rovno choď na očné sama. Keď tam bude všetko ok, nech ťa pošle na neurológiu. Veď treba sa pýtať na vyšetrenie ak sa necítiš dobre. A áno, aj psychika to môže byť.
Ja som po Tom, čo zomrela známa na rakovinu prsníka, tiež začala stresovať. Tiež sa obchytavam ako bláznivá, tiež stále sa pýtam gynekológa, či má nepošle na ultrazvuk pre istotu. A nemá s tým problém.

gabika128
10. okt 2022

Ja som mala také stavy, neviem či psychika alebo to bolo spôsobené injekciami na vyvolanie zamlcaneho potratu. Každopádne, išla som po obvodných doktoroch, všetky preventívky a priplatila som si aj za lepšie odbery. Po tomto keď som mala všetko v poriadku som sa aj v hlave ukludnila a do mesiaca mi problémy postupne prestali.

moonlight1210
10. okt 2022

Ked sa dlhsie zadivam do dialky (na jeden bod), nie len ze sa mi rozmaze obraz, este sa mi obcas aj rozdvoji. Musim zmurknut, aby sa zas oci sustredili.
Myslim, ze to suvisi s rychlou unavitelnostou a nizkou trenovanostou ocnych svalov.

Bolest hlavy a pocit straty rovnovahy moze byt psychickeho povodu. Alebo zo stresu.
Rovnako zo zlych dioptrii. Ci uz z okuliarov, kontaktnych sosoviek, ale aj bez toho vsetkeho (ze sa ti postupne zhorsuje zrak a podvedoma snaha zaostrovat posobi zvysenu namahu, ktora vedie k bolesti hlavy).

Kazdopadne pre svoj pokoj aspon na to ocne mozes ist.

autor
10. okt 2022

@gabika128 už sa mi par krát stalo, že som niečo takéto riešila... Ze som mala nejaké zdravotné problémy, a tiež som chodila po lekároch, nehovorím ze som si chorobu nahovarala, reálne som mala problém napríklad s uzlinami, ale ja už som mala v mysli samozrejme najhorsie, stále som si tie uzliny chytala, hľadala, vážila sa ci nechudnem, dokonca mi vystupala teplota keď som mala ísť ku krčnej, ta mi povedala ze to je len reakcia organizmu ja nejakú prekonanu infekciu, a ze to môže byť psychika... Keď som to prestala riešiť, upravilo sa to...
Len teraz keď je to také ako to je, a ešte nás čaká dlhá cesta, rádio chemo, všetko samozrejme absolvujem s nou a budem pri nej, je pre mňa viac ako sestra, a nikdy by som ju kvôli svojim "problémom" nedala na vedľajšiu koľaj... Ale mam 2 malinke deti, a musím byť aj doma trochu funkčná. Trápi ma to všetko neviem sa vôbec tešiť..

autor
10. okt 2022

@moonlight1210 áno podvedome sa na to celý deň sústredím a pozerám ci už je to okej alebo nie... Je pravda ze som unavená, mam pol ročne bábätko, do toho toto všetko, človek nieje oddýchnuty. Tiež keď sa zapozerám, tak sa mi to rozmaze, a rozdvoji, potom oči bolia...

cacianka
10. okt 2022

Choroba to nebude, nerob paniku.
Si unavená z hormonálnych zmien, starostlivosťou o malé bábätko, a teraz stres z choroby tvojej kamošky.
Takéto zmeny v živote veľmi zamavajú psychikou, únava ako fras, tak si potom namysľaš blbosti.
Nádych výdych

7rebeka11
10. okt 2022

Psychika je sviňa... Mne raz opuchlo čelo, veľmi... Zrejme ma dačo štíplo, boli sme v lese v ten deň. V noci sa mi zdalo, že mi puchnu ústa, pery, strašne som sa roztriasla a nešlo to zastaviť. Manžel hovoril, že okrem tej bule na čele nič nevidí. Nič sa mi nerobilo. Dala som si vtedy od alergie dithiaden a postupne som sa ukludnila a zaspala. Ani neviem prečo som mala také stavy, ale bolo to fakt hrozné...
Ale samozrejme ak sa ti niečo nezdá, navstiv lekára.

danka808
10. okt 2022

Moze to byt aj psychicke, ale teda dala by som sa vysetrit, aby si mala istotu, nevies co to moze a nemusi byt, budes aspon vediet na com si a ked bude vsetko v pohode aspon budes pokojnejsia.

autor
10. okt 2022

@cacianka
@danka808
@7rebeka11 ja som poslednú dobu extrémne psychicky unavená, je toho na mňa veľa... Po istých životných udalostiach, už človek nikdy nebude rovnaký. Ale vždy som to nejako ustala... Teraz som fakt v strese, unavená, nevyspata, uplakana,... Ani zdravotne sa necítim úplne okej, ale to môže všetko súvisieť. Možno som sa len potrebovala vyrozprávať.

cacianka
10. okt 2022

Vyrozprávať, vyplakať, uvoľniť frustráciu a budeš ok

autor
10. okt 2022

@cacianka dúfam už som zo všetkého unavená... Ďakujem 🙂

cacianka
10. okt 2022

Neboj, bude dobre,