icon

Netolerancia na kofeín po štyridsiatke: Máte podobné skúsenosti?

1. apr 2026

Ahojte. Kávu som začala piť od mojich 17 rokov a pila som ju celý život, 2-4 denne, boli časy, keď to bolo 6 káv denne. Normálne riadne espresso lungo, bez cukru, u mňa s mliekom.
Zhruba v roku 2022, pár mesiacov po mojej 40tke som prestala tolerovať kávu. Keď ju vypijem, začne mi búšiť srdce, točí sa mi hlava, je mi fyzicky na odpadnutie, zatmie sa mi pred očami. Začnú sa mi triasť ruky a je mi zle, nezriedka je mi aj na vracanie. Skúšala som viaceré druhy kávy, aj v rôznych kaviarňach, aj doma, vždy zle. A tak som odkázaná na bezkofeínovú kávu, ktorá nemá ten príjemný efekt, aký mala riadna káva. Nie všade bezkofeínovú kávu robia.
Podobný efekt má na mňa cola alebo kofola (pritom v lete som ju vždy milovala) a energetické nápoje to isté. Má niekto podobný problém zrazu po 40tke? Prečo takto zrazu?

anonym_3f5f0d
1. apr 2026

@anonym_autor nie po 40, u mna po 25tke zhruba. Presne co opisujes. Telo sa meni aj rozne tolerancie...

unicornlady
1. apr 2026

Ja som tiež kedysi pijávala bežne viac káv, resp. silnejšiu kávu.
A tiež (ale asi po 30-tke) mi začalo ráno silné búšenie srdca. Tak si dávam len slabú kávu a je to lepšie. (jacobs velvet- ale tú "jemná chuť", nie "výrazná chuť", lebo sú dve. a k tomu si primiešavam z kávy 2 v 1 trochu kvôli smotane)
Takže je to možno trochu na oklamanie mozgu, ale mne tá horká chuť chutí a naozaj to je len slabo kofeinové.

Ak si niekde dám napr. poobede v kaviarni kávu, tak to mi už problémy nerobí.

Ale ráno sa vyplavuje kortizol v tele (stresový hormón, ale on štartuje ráno telo), tak preto to káva môže zvýrazniť, to búšenie srdca.

anonym_503325
1. apr 2026

@anonym_autor ja to tak mam odjakzivo. Vadi mi to zo socialnych pricin, ze nechodim "na kavu", pripadne v praci nepijem s kolegami, ked si dam, trpim.

zabka79
1. apr 2026

@anonym_autor to je to iste ako s intoleranciami, proste pridu a su tu.telo casom prestava zvladat naroky. Ja uz par dni kavu nemozem lebo ma rozboli zaludok,

veselo_neveselo
1. apr 2026

@anonym_autor aky mas tlak bez kavy? Mozno ti ho kava zdvihne tak, ze ti uz pride zle?

anonym_0fe3d2
1. apr 2026

aky mas problem, sak si nemusis dat kavu ale das si caj, stretavam sa s tym casto. U mna ma inac kava iny efekt - vobec neucinkuje. Zaspim s kavou ci bez nej, tak uz ju skoro vobec nepijem. Ked ma v noci boli hlava, dam si 2 tabletky s obsahom kofeinu a spim ako babatko. Bez kofeinu, tabletka u mna neucinkuje, ale kofein nema u mna povzbudzujuci efekt

anonym_725264
1. apr 2026

@anonym_autor káva zvyšuje úzkosť.Mam to podobne a preto pijem kávu úplne slabú.Podrazdi ti už aj tak rozdrazdeny nervový system.V 25 r si ho mala ešte menej narušený😝Pila si ich dosť veľa.ked si dám colu, Kofolu trocha neskôr ešte o polnoci nespím.Energetaky ani neskusam

anonym_b6d5a9
1. apr 2026

@anonym_autor kava ti teraz velmi zvysuje tlak. Mne toto robi kapsulova kava.

anonym_432505
1. apr 2026

Preto kávu radšej nepijem. Keď som si dala - mala som problémy ako píšeš ty. Bola som zelená a hlavne roztrasená. Energ. som ešte nikdy nemala, aby náhodou mi neprišlo zle. Tie ostatné nápoje v pohode, aj keď moc ich nemusím. Radšej tonic.
V súčasnosti keď si mm spraví kávu sadneme spolu a kecáme. Odpijem 2-3 dúšky a to je všetko.

bluka2
1. apr 2026

Ja som to začala mať tak po 35ke. Bolo to spôsobené novou prácou, viac stresu. Káva mi začala spôsobovať, čo opisuješ, prešla som na decaf a Matcha - to sa dalo. Na život bez kávy sa dá zvyknúť, ale trvá to dlho. Možno aj 2 roky. A som taká rada, proste sa potom človek ešte lepšie cíti, nie je na niečom závislý.
Srandovne mám teraz omnoho menej stresov a môžem znova piť kávu. (39 rokov) Ale už nikdy si nedám kávu napríklad ráno, vyslovene nemám rada už ten pocit nabudenia, už som si zvykla na to byt stále na rovnakej hladine a je mi to príjemnejšie. Okolo obeda alebo v skoršom poobedi si niekedy dám. Ale iba pre chuť, raz dva krát za týždeň, nie z nevyhnutnosti.
Tiež som žila ako ty, 2 kávy a v istom obdobi aj tých 6 🙈😃

bluka2
1. apr 2026

Som presvedčená, že to súvisí s nervovým systémom, ktorý je už viac preťažený a neznesie toho toľko ako predtým

bluka2
1. apr 2026

Tlak mám rovnaký ako vždy, nevidím súvis

autor
1. apr 2026
@anonym_b6d5a9

@anonym_autor kava ti teraz velmi zvysuje tlak. Mne toto robi kapsulova kava.

@anonym_b6d5a9 ja mám tlak 95/60, káva mi ho dvihne max na 100/70. Z toho mi nie je zle, určite.

autor
1. apr 2026
@bluka2

Som presvedčená, že to súvisí s nervovým systémom, ktorý je už viac preťažený a neznesie toho toľko ako predtým

@bluka2 práveže ja som to mala v čase, keď som mala absolútne kľudné obdobie. Dala som si sabbatical, bola som rok doma, venovala som sa sama sebe, cvičeniu, mala som veľmi pokojné obdobie. A vtedy mi zrazu jedného dňa prestala robiť káva dobre. A trvá to až doteraz. Sú to 4 roky. Robí mi to aj zelený čaj, čierny čaj a Matcha, Guarana apd.

nikolani
1. apr 2026

@anonym_autor mám to podobne. Ale začalo to dlho pred 30kou. Pijem bezkofeinovu a sem-tam si dám aj klasickú. Niekedy to zvládnem dobre a niekedy mi je hneď zle. Neviem od čoho to závisí, mala som obdobie kedy som si mohla dovoliť jednu klasickú za deň, akonáhle som si dala druhu tak bolo zle.

bluka2
1. apr 2026
@anonym_autor

@bluka2 práveže ja som to mala v čase, keď som mala absolútne kľudné obdobie. Dala som si sabbatical, bola som rok doma, venovala som sa sama sebe, cvičeniu, mala som veľmi pokojné obdobie. A vtedy mi zrazu jedného dňa prestala robiť káva dobre. A trvá to až doteraz. Sú to 4 roky. Robí mi to aj zelený čaj, čierny čaj a Matcha, Guarana apd.

@anonym_autor wow, tak to máš niečo iné

anonym_398d3f
1. apr 2026

@anonym_autor ano ale u mna to prisla zo dna na den ked som mala 28. Priznaky rovnake ako ty

akvi
1. apr 2026

Mám to presne tak isto. Kofeín mi robí presne to, čo opisujes, tiež zelený čaj a aj alkohol. Takže kávu pijem bez kofeínu a ostatné nepijem vôbec. A tiež mi to nesúvisí s tlakom.

anonym_7c1c54
1. apr 2026
@akvi

Mám to presne tak isto. Kofeín mi robí presne to, čo opisujes, tiež zelený čaj a aj alkohol. Takže kávu pijem bez kofeínu a ostatné nepijem vôbec. A tiež mi to nesúvisí s tlakom.

@anonym_autor máš vyčerpané, alebo nižšie hladiny minerálov a vitamínov v tele. Káva podporuje prekyslenie organizmu, vtedy si telo reguluje hladiny pH stiahnutím minerálov.. zo svalov a orgánov čo spôsobuje búšenie srdca, kŕče v žalúdku, stuhnuté svalstvo...
Treba jesť bohatú stravu na elektrolyty + vitamín C na lepšie vstrebávanie a pravidelne ich dopĺňať magnézium, melasa obsahuje veľa minerálov...
https://www.brainmarket.sk/blog/elektrolyty--mi...
Skús kávu s melasou.
@akvi okrem kávy, cukru, alkohol tiež prekysľuje - demineralizuje telo.

sapa20
2. apr 2026

Telo, ženy sa výrazne mení po 40ke. Veľa o tom čítam. Posledne som si prečítala,že to môže mať súvis so začínajúcou perimenopauzou.
Mám to rôzne.
Ráno neska to je fajn,poobede z kávovaru čerstvo pomletu a to mi nie vždy sadne. Hlavne ak som sa tesne pred tým najedla.