icon

Obavy zo sklerózy: Je priateľova reakcia oprávnená?

2. aug 2024

Ahojte, mám čiastočne potvrdenú sklerózu z MR, a môj priateľ stále hovorí veci, z ktorých sa mi chce plakať, napr:

1) lumbálna punkcia ( som objednaná kvôli úplnému potvrdeniu/ vyvráteniu) neznesiteľne bolí, drží vás hromada ľudí aby ste vôbec vydržali, stačí jeden zlý pohyb a skončíte na vozíku

2) každý rok budem musieť prejsť pred odborníkmi najviac ako sa mi dá, aby zaznačili ako sa mi to vyvíja

3) mať sklerózu znamená nemôcť mať dieťa

4) na deväťdesiat percent skončím ako ležiaca neschopná akéhokoľvek pohybu

A podobne, ale týchto sa bojím asi najviac. Fakt ma desí že pravdepodobne budem ležiacou.. A tým tretím sa mi aj vyhráža , že ak sa mi to potvrdí, tak ma opustí lebo nechce bezdetného kripla🥺 . To mi robí asi najväčšiu starosť, lebo ja ho inak veľmi ľúbim..
Ak je tu prosím niekto s touto chorobou, tak sa ozvite, nakoľko sú tie reči pravdivé/ nepravdivé... Ďakujem

Strana
z2
andula78
2. aug 2024

Ono na zivote je pekne to, alebo aj nie, ze jeden nikdy nevie, ako sa vyvinie! A pokojne sa moze stat, ze to bude prave tvoj priatel, kto bude raz v blizkej vi vzdialenej buducnosti opateru potrebovat. Raz mozno...ktovie?! Partnerstvo by malo byt o tom, ze v dobrom aj zlom! Drzim palce, aby tvoje vysetrenia dopadli dobre, to je momentalne najdolezitejsie ❤️ A teda tomu tvojmu pokojne povedz, ze ta mrzi, ako sa vyjadril, ze by ta opustil ako "bezdetneho kripla", pricom on sam je podla vsetkeho "dusevny kripel" a ty predsa pri nom stojis... Je to tazke, ale verim, ze to zvladnes!

tenerifka
2. aug 2024

Vies autorka, bez ohladu na to, ci sa u teba SM potvrdi alebo nie, toto ti malo otvorit oci, aby si zistila, akeho dusevneho mrzaka mas vedla seba. Ta bytost (nechcem napisat ten clovek) je to najhorsie, co mozes mat pri sebe ako partnera. NIKDY ta v tazkych chvilach nepodrzi, a budes pri ñom v neustalom strehu a strese, pokial budes zdrava a dokonala, a pokial mu porodis zdrave a dokonale deti, tak to bude fungovat, ale akonahle sa vyskytne mensi problem, tento tvor zuteka kade lahsie, no a este pred tym ta psychicky dogabe podobne, ako to uz robi teraz

mimi3008
2. aug 2024

1./ mat SM neznamena automaticky nemat deti
2./ si si ista, ze chces mat deti s niekym, ako je on? A ze s nim chces byt?

veselo_neveselo
2. aug 2024

Ciastocne potvrdena diagnoza je co? Bud ju mas, alebo nemas.
Ak ju mas, chod za doktorom, nech ti niektore veci osvetli, a pohladaj spolky ludi, ktori tymto trpia aby si videla rozne pribehy.
Ze nemozes mat deti je blbost. Zalezi od mnoho faktorov, ale zeny s ms deti majubuplne bezne.

Podla vyskunu v US, ludia s MS ziju sice kratsie ako ludia bez, ale priemerne 75 rokov. Coz tiez nie je hrozne. Dnes uz ta diagnoza nie je verdiktom skorej smrti ani celozivotneho trapenia. (https://www.hackensackmeridianhealth.org/en/hea....)

Ten chlap je chrapun, tak sa s nim rozid skor ako to stihne on. Ten ti oporou v dobrom i zlom nikdy nebude, hovori ti to na rovinu, taknmu to ver. A zariad sa podla toho.
Aj ked sa ti diagnoza nepotvrdi, nukdy sa nanho nebudes moct spolahnut.

veselo_neveselo
2. aug 2024

Este k tvojmu bodu 1)
LP ti fakt ochrnutie nesposobi. Nadych- vydych, je to diagnosticka metoda ktora sa robi uplne bezne, a nie je dovod sa obavat ochrnutia

Napriklad tu, prosim. Preloz si:
https://pdbp.ninds.nih.gov/facts-about-LP#:~:te....

gabika0825
2. aug 2024

Čo znamená že máš čiastočne potvrdenu sklerózu m? Však buď máš potvrdenu alebo nie, nerob závery pokial nemáš 100% potvrdené že ide o sklerózu M. Koľko máte rokov? Tvoj akože priatel sa správa ako decko. Nechápem naco ti je taký “priatel”. Pre mna by už dávno priatel nebol. Ak ti potvrdia tuto diagnózu na 100% tak budeš potrebovať podporu a nie vedľa seba debila ktorý je na mozgovej úrovni 5 ročného dietata.

xsuzannex
2. aug 2024

A co ak sa v buducnosti stane,ze budes potrebovat jeho pomoc ci oporu? Krd uz teraz vies ze ked k niecomu takemu pride tak sa ti otoci chrbtom? Je hlupost sa spoliehat ze vzdy bude vsetko krasne a bezproblemove.. keby potreboval pomoc on,tipujem ze by ju automaticky ocakaval od teba.. a ty by si ho podrzala.. len zial, toto nefunguje len jednostranne. Takze z kratsej cesty a posli ho do .... prec

pralinka86
2. aug 2024

Ty ho este nazyvas priatelom? Ukazal sa v pravej chvíli.
Prosim, nerob si zle, maj sa rada a necakaj na ziadnu zmenu. Radsej sama ako s takym clovekom.
Drzim palce nech sa diagnóza nepotvrdi ani ziadne ine dalsie komplikácie nebudu.. a fakt, urob prvy krok, odid od neho. Takto zmyslajuci clovek sa musel ukazovat uz aj predtým, pri iných veciach, len si to mozno nevidela, nechcela priznat.
Ano, je to velky sok, ale ak by ta naozaj miloval, nepovedal by to takto, nezachoval by sa tak.
Kazdy mame slovodnu volu, mozme sa rozhodnúť do čoho ísť a do coho nie.
Je pochopiteľné, ze nie kazdy by zvladol taku obetu, ale vyhrazat sa, urazat druheho? To nie..

zuzanita1609
2. aug 2024

Takto by to nepodal ani nepriateľ,nie to ešte priateľ. Radšej veru sama,ako s takým ... . No mal by veru veľa pomenovaní,ale určite nie priateľ. Tebe prajem veľa zdravia a hlavne po boku človeka, ktorý bude naozaj tvoj priateľ " ze vším všudy" ❤️

babulkomale
2. aug 2024

Boze ja neverim ze takyto odpad existuje.
Nepotrebujes ho.
Nakontaktuj sa na organizaciu kde sa zdruzuju ludia so SM. Tam najdes info, podporu aj pochopenie.

enmery
2. aug 2024

Jediný kripel je tu Tvoj priateľ. A že ho ty veeeeľmi ľúbiš po tomto vyjadrení je....🥺

jamimo
2. aug 2024

pozri IG Selma Blair, prof. George Jelinek, prof. Dr. Terry Wahls, Bob Cafaro, Jack Osbourne, speváčka Tina, OZ Krôčik vpred (2 baby s SM ho založili...) Bez urážky, ale všetci títo pacienti s SM majú určite vyššiu kvalitu života a mentálnu kapacitu ako tvoj priateľ. 🤷‍♀️
Dg. SM je choroba 1000 tvárí, má aj formy PPSM, SPSM, RRSM, ALS... nezabúdaj, že choroba má vždy rozsah od 0 do 100. Možno práve ty budeš celý život v bode 20 a budeš ok. Veľmi držím palce, prajem všetko dobré... A začni sa obklopovať pozitívnymi vzormi 👌

babulkomale
2. aug 2024

@veselo_neveselo SMka sa musi potvrdiť z MRI mozgu, likvoru, VEP, OCT a krvi. Takze ano, zatial moze byt ciastocne potvrdena, kym nie je uplne vylucena.

ivik4
2. aug 2024

Boze to mi je velmi luto 😭
Je to arogantny hnusny bastard, nakopala by som ho do riti, takito clovek Ti bude len ublizovat.
Ja mam tiez vaznu diagnozu s ktorou mozem skoncit velmi zle ale nikdy som nepocuvala taketo strasiaky 😢😢
Prajem Ti vela zdravia

fauko
2. aug 2024

Desive je to, kolko narcistickych psychopatov chodi medzi nami, ktorych bezcitnost nepozna medze... Alias tvoj priatel...

rozculena
2. aug 2024

to vážne miluješ takého kokota??
Pozbieraj zo zeme zvyšky svojej sebaúcty,pre boha.

mijunik
2. aug 2024

Nerozumiem, prečo má Tvoj priateľ potrebu Ťa desiť. 🤬😡 Ak by bol zákrok naozaj taký bolestivý, tak tým, že Ti to henten hňup vopred oznámil, tak dosiahol čo? Prichystáš sa na to nejako špeciálne? 🤦🏻‍♀️ Že podľa neho je vysoká šanca, že skončíš ako ležiak - to je tiež veľmi povzbudivé… Presne toto si od neho potrebovala počuť, však? A ešte Ťa oboznámi s tým, že máš preňho hodnotu len zdravá… Juj, strašne ma nasr*l ten úbožiak 🤬🤬🤬🤬🤬 PROSÍM, rozíď sa s ním. Nedokáže Ťa v ťažkej chvíli povzbudiť a ešte sa chová ako sadista. Psychická nepohoda dokáže priebeh akéhoľľvek ochorenia zhoršiť. Veľmi Ti držím palce, aby si bola skutočne šťastná. 🍀

ronie338
4. aug 2024

Aj keby mi na tvojom mieste nakoniec sm nepotvrdili, s takým chlap by som.nebola. keď to najviac potrebuješ aby ti pomohol ešte ta depta. V najťažších chvíľach sa ukáže pravý charakter. Ja mám panickw záchvaty, liecene ale aj tak ich mávam. Partner je mi oporou. Mame spolu dieťa a nie raz prišiel domov keď som mu volala, ukludnil malého a potom mňa. Vedel do čoho ide a poskytuje mi podporu ktorú potrebujem. Teraz ma čaká rok čakania na vysledky z genetiky lebo mam na mozgu zhluk ciev ktoré sa zistilo ze sú dedičné tak aby vedeli zistiť potom ci to ma aj syn. Ja už mám za sebou jednu porážku a operáciu mozgu. Vtedajší priateľ a rodina mi boli veľkou oporou, udržiavali ma v dobrom psychickom rozpoložení. Teba depta nie len diagnóza ale aj priateľ. Naňho sa nevieš v kríze spoľahnúť. A ak by ti nepotvrdili a on zase otočil ja už by som mu neverila ze pri najbližšej kríze sa zase neotoxi. Taky by v mojom živote hneď skončil.

konikmodry111
5. aug 2024

Tvoj priateľ je dement… mysli na to že partner by s tebou mal byt v dobrom aj v zlom. A nie ti ešte pridávať, že takeho kripla nechce. Kks keby to môj mne povie, tak v sekunde už nie je môj priateľ. Pošli ho prosím ta do teplých krajín aj za mna.

kikuska_wedge
5. aug 2024

Necitala som celu diskusiu do konca ale pisala si, ze pockas na vysledky a ak budu dobre, aj vsetko ostatne sa na dobre obrati. Chcem ti povedat, ze najma v partnerskom zivote plati porekadlo: "V nudzi poznas priatela". Zivot nam totiz prinasa mnoho problemov (zdravotnych, ekonomickych, vztahovych ...). A tieto situacie sa budu v inej podobe objavovat ci chces alebo nie. Ja osobne by som veru nechcela prezit zivot s partnerom, ktory mi v tych najtazsich chvilach nie je oporou. Sucasne si ale myslim, ze v tejto pre teba stresovej situacii nie je spravne robit unahlene rozhodnutia. Dobre si to premysli a ked sa situacia upokoji, tak sa rozhodni.

Strana
z2