icon

Obezita a dĺžka života

21. apr 2022

Ahojte, pozerala som prave biggest loser a tak rozmyslam: je naozaj pravda ze obezni ludia ziju vyrazne kratsie? Z mojho okolia (dedo a pradedo, obaja okolo 150kg) sa dozili 70+. (Je mi jasne ze telo a klby trpia)

Ake mate vy “skusenosti” vo svojom okoli? Zaujima ma naozaj vyrazna az morbidna obezita, BMI 50 a viac.

betka233
•
21. apr 2022

Moj ocko bol dost obezny, hlavne strasne veeeelke brucho mal a dozil sa presne 70r. Okolo 60tky infarkt, mal kancelarsku pracu... vsetky jeho 5 deti sme sklony k nadvahe (alebo lasku k jedlu? 🙈) podedili

diamond007
•
21. apr 2022

Žili kratšie v minulosti, teraz už vedia dosť pomôcť lekári, vyriešiť cievy.
Aj môj dedko zomrel +-70rokov, ale posledných desať rokov žil onicom... Mozgová príhoda (nerozprával, proste ako dieťa), posledný rok či dva amputácia nôh takže leziaci. Áno, tiež mal nezdravu stravu celý život masovú a nadváhu riadnu v bruchu

heidy222
•
21. apr 2022

70 rocny zomriet sa v zapadnej Europe berie ako mlady 😊

diewcatqoo
•
21. apr 2022

Myslim, ze covid dost ukazal, ze obezita je rizikovy faktor. Vsetci z mojho okolia, ktori boli na tom zle alebo to neprezili, boli obezni. Tym nechcem povedat, ze vsetci stihli mali lahke priebehy, ale statisticky nadvaha je rizikova. A je rizikova nielen, co sa tyka covidu, ale ruka v ruke s obezitou ide vysoky cholesterol, vysoky krvny tlak a pod, co ma tiez vyrazny podiel na dlzke zivota.

luccija
•
21. apr 2022

Tucnejsi ľudia majú v zlom stave cievy, takže časty infarkt, mozgové príhody, cukrovka určite, že kg navyše sú na pritaz.Ale veľa je aj od metabolizmu poznám ľudí čo fajčia, pijú, hrozne sa stravujú a su zdravi

dori2
•
21. apr 2022

nejde len o dlzku zivota ale aj o jej kvalitu… darmo ta po cmp poubieraju- sice zijes, ale ako?

mistymay33
•
21. apr 2022

70 ročný človek je starý? Podla mna ani nie, však to bol len 5 rokov na dôchodku, ktorý si nestihol ani užiť...
Ano, obezny človek ma horšiu kvalitu života, skôr dostane cukrovku, vysoký tlak, z toho prameniaci infarkt alebo mozgovu príhodu.

dadis
•
21. apr 2022

Obezita urcite skracuje zivot

renirv
•
22. apr 2022

akoze nieco na tom pravdy moze byt ale ako som si sa svoj zivot aktualne stihla vsimnut ze ludia ktori od rana do vecera piju a fajcia sa mozu dozit ovela vyssieho veku ako clovek co si v zivote nezapalil cigaretu alebo nedal alkohol. takze v tomto je to asi len o tom mozno aj ake ma clovek stastie.

dreamss
•
Odpoveď bola odstránená
•
1natasa1
•
22. apr 2022

raz mi jedna známa povedala, že teraz sa ešte ako tak snaží udržiavať sa a žiť zdravo atď. ale že keď bude na dôchodku, že začne piť , fajčiť a kadečo nezdravé :D že aby telo išlo do hrobu zhumplované :D

bublinka1426
•
7. sep 2023

@renirv

poznam cloveka co denne pije uz snad 30 rokov a stale zije. poznam ludi co v zivote nepili, a posli :/...ani 60tky nedozili...
podla mna najhorsi je stres.

vler
•
7. sep 2023

Pracujem v zdravotnictve a len malo mojich pacientov 80+ je obeznych= vacsina obeznych sa osemdesiatky nedozije

bublinka1426
•
7. sep 2023

@vler

preco ludia co sa stravuju zdravo a nepiju nefajcia maju rakoviny ked nemaju ani v rodine nic? poznam vela pripadov, chudi ludia a infarkty v 50tke. je naozaj stres ten hlavny faktor?
(neobhajujem alkoholizmus, fajcenie ani obezitu) len ma to zaujima.

vler
•
7. sep 2023

@bublinka1426 podla mna lebo nic 100% zarucene ako ochrana pred rakovinou neexistuje. Napr aj nefajciari dostavaju rakovinu pluc. Zdravy zivotny styl riziko len znizuje

bublinka1426
•
7. sep 2023

@vler ale je urcite stres spustas mnohych ochoreni, zial. to sa neda popriet.

hladamematku
•
7. sep 2023

sused dvesto kil umrel ako sestdesiatrocny tlyhanie srdca a a obliciek