icon

Odobratie prsníka a puchnutie ruky

martinkamly
31. dec 2022

Máte skúsenosti že po odobratí prsníka puchla ruka ? Niečo účinné na to ?

slovakboy
31. dec 2022

@martinkamly mojej babke tak odobrali prsník ešte v 70 tých rokoch a jednu ruku mala opuchnutú do konca života. Dožila sa vysokého veku. Tu ruku mala vždy opuchnutú ale riadne fungovala nič ju nebolelo. Súviselo to s uzlinami pod pazuchu ktoré jej možno tiež odobrali ale neviem možno trepnem hlúposti. Neznamená to že ty budeš mat opuch navždy, ale že opuch po odobratí prsníka sa stáva.

dada13288
31. dec 2022

@martinkamly kolegyna chodila na lymfodrenaz, presne ku maserke, ktora sa specializuje na onkologicke pacientky. Po zakroku je potrebne aj s rukou cvicit a chodit na fyzioterapie. V nemocnici mali ukazat par cvikov ako cvicit, aby sa presne nestalo to, ze sa v ruke bude hromadit tekutina.

pininka1
31. dec 2022

Aj moja mama to ma, chodi na rehabky

zuzap33
31. dec 2022

@martinkamly po operacii je potrebne hned zacat cvicit. A to este v nemocnici. Uz nikdy sa do tej ruky nesmu podavat lieky, merat tlak. Krv brat az po 3 mesiacoch. Nenosit prstene, nedvihat tazke, nevysavat, neumyvat okna, nepretazovat s domacimi pracami. A cvicit, cvicit. Vhodne je plavanie, chodenie s palickami. Spat s podlozenou rukou. Lymfomasaz je mozna az po uplnom ukonceni liecby a schvaleni lekara. Tak ruka neopuchne.

zuzap33
31. dec 2022

@slovakboy mas pravdu, pri tejto operacii sa odoberaju uzliny. V 70.rokoch sa robili tieto operacie velmi radikalne, uff

jaskolka
31. dec 2022

@slovakboy áno, presne s tým to súvisí, keďže je po odobratí lymfatickych uzlín zmenené prúdenie tej lymfy.

detskytovar
31. dec 2022

@martinkamly zrejme je to lymfedém - sekundárny (po odobratí prsníka a poškodením prietoku lymfy).
Ja mám primárny (vrodený) lymfedém na ľavej nohe.