Odobratie prsníka a puchnutie ruky
Máte skúsenosti že po odobratí prsníka puchla ruka ? Niečo účinné na to ?
@martinkamly kolegyna chodila na lymfodrenaz, presne ku maserke, ktora sa specializuje na onkologicke pacientky. Po zakroku je potrebne aj s rukou cvicit a chodit na fyzioterapie. V nemocnici mali ukazat par cvikov ako cvicit, aby sa presne nestalo to, ze sa v ruke bude hromadit tekutina.
Aj moja mama to ma, chodi na rehabky
@martinkamly po operacii je potrebne hned zacat cvicit. A to este v nemocnici. Uz nikdy sa do tej ruky nesmu podavat lieky, merat tlak. Krv brat az po 3 mesiacoch. Nenosit prstene, nedvihat tazke, nevysavat, neumyvat okna, nepretazovat s domacimi pracami. A cvicit, cvicit. Vhodne je plavanie, chodenie s palickami. Spat s podlozenou rukou. Lymfomasaz je mozna az po uplnom ukonceni liecby a schvaleni lekara. Tak ruka neopuchne.
@martinkamly zrejme je to lymfedém - sekundárny (po odobratí prsníka a poškodením prietoku lymfy).
Ja mám primárny (vrodený) lymfedém na ľavej nohe.

@martinkamly mojej babke tak odobrali prsník ešte v 70 tých rokoch a jednu ruku mala opuchnutú do konca života. Dožila sa vysokého veku. Tu ruku mala vždy opuchnutú ale riadne fungovala nič ju nebolelo. Súviselo to s uzlinami pod pazuchu ktoré jej možno tiež odobrali ale neviem možno trepnem hlúposti. Neznamená to že ty budeš mat opuch navždy, ale že opuch po odobratí prsníka sa stáva.