icon

Opakujúca sa angína: Skúsenosti a riešenia

alins2514
Dnes o 09:06

Ahojte, potrebujem sa poradiť. Začalo ma veľmi bolieť hrdlo, hlavne pri prehĺtaní, a mala som na mandliach biele/hnisavé povlaky.
Keďže to bolo v sobotu a doktorka neordinovala, zavolala som jej. Poslala som jej aj fotku hrdla a podľa toho mi predpísala VPNC 750. Užívala som ich len 7 dní, nie 10. Počas antibiotík mi bolo dobre – hrdlo ma prestalo bolieť a povlaky zmizli.
Po doužívaní sa mi však problémy znova vrátili. Potom som užívala aj Zinnat 500 mg, ale len 5 dní. Aj po ňom mám teraz opäť pocit, že sa mi na mandliach objavujú biele povlaky a veľmi ma bolí prehĺtanie.
Dnes som už bola u doktorky a spravila mi výtery z hrdla. Výsledky by mali prísť v stredu, takže konečne budem vedieť, či ide napríklad o streptokoka alebo niečo iné.
Prosím, nepotrebujem odsudzovanie ani komentáre typu, že som mala ísť k doktorke skôr. Viem, že som tam mala ísť. Skôr by som chcela vedieť, či mal niekto niečo podobné – že sa angína/povlaky po antibiotikách opakovane vracali – a čo vám nakoniec zistili alebo čo vám pomohlo.
Budem rada za každú skúsenosť.

anonym_831425
Dnes o 09:16

Kedysi som mala 3-4x do roka angíny. Zakaždým ATB na 14 dni. Dala som si ich vybrať. Odvtedy mam pokoj

sevrin
Dnes o 09:19

@alins2514 ak sa angíny vyskytujú často, oplatí sa mandle dať si vybrať. Angíny ťa budú prakticky obchádzať, samozrejme nejaké tie zápaly hrdla z času na čas budú. Opakujúce sa hnisavé zápaly mandlí znamenajú že ich funkcia skončila.

anonym_ec351b
Dnes o 09:21

@alins2514 výter, cielené ATB podľa nálezu výteru a čas.

anonym_42f15e
Dnes o 09:40

Mala som asi 30-35rokov a keď som nemala mandle hnisavé,tak som ich mala červené a boľavé.Uz to vyzeralo tak,ze mi ich budú vyberať, ale na jednom liečení mi izbová lekárka poradila kloktat Florsalminom.Zabralo mi to.Dlhe roky som ho pri náznakoch zápalu používala a zaberal.Nejaku dobu sa mi ho už nedarí pozháňať, ale ak máš chuť, môžeš si to kloktadlo vyrobiť aj sama z liehu a vyluhovanej šalvie lekárskej.Ako náhradu ponukaju v lekarnach Folsalvin.Ten nemám vyskúšaný, ale podľa zloženia je šanca, že by mohol pomôcť

tanyan
Dnes o 10:02

Kým to nedoliečiš, tak sa to bude vracať a nakoniec to prejde do chronického stavu. Tebe sa to pravdepodobne podarilo len utlmiť a preto sa to vrátilo.
Ja som mávala od detstva angíny, na konci puberty to už bolo 5-6 krát do roka. Dala som si vybrať krčné mandle a pomohlo. Jedna bola vraj len škrupina plná bordelu a druhá "zhnitá" na 80%.
Ale inak na problémy s hrdlom mne dobre zaberá sprej Glimbax - pomôže proti škrabaniu aj bolesti a lieči.

anonym_87e061
Dnes o 10:51

@alins2514 pri angine treba brat ATB presne tolko, na kolko su urcene... podla toho co pises, si v oboch pripadoch samovolne skratila tento proces... na druhej strane, ked sa anginy opakuju, treba dat mandle von a mas svaty pokoj

anonym_95a654
Dnes o 11:31
@anonym_87e061

@alins2514 pri angine treba brat ATB presne tolko, na kolko su urcene... podla toho co pises, si v oboch pripadoch samovolne skratila tento proces... na druhej strane, ked sa anginy opakuju, treba dat mandle von a mas svaty pokoj

@anonym_87e061 az taky svaty pokoj mat nebude. Moja kamoska a mamina nemaju mandle a vsetko im zlieza na priedusky..

anonym_c264aa
Dnes o 11:35

@alins2514 skús nasadiť protizápalovú stravu a pomôže dobre pohrýzť klinček má silné dezinfekčné a antibakteriálne vlastnosti + tlmí bolesti. Daj si jeden pred spánkom a ráno.

anonym_95a654
Dnes o 11:35

Mlieko prec.. jes mliecne? Na streprokoka pyogenesa mne a synovi zabralo-kapucinka z pupenov, dracia krv, rakytnik.olej od tereza, 2mesiace a citricidal od nutribionics sme brali 14dni, ja 7kvp 3x denne do 2dcl napoja. Inhalovali sme cerstvo vyrobene koloid.striebro 20ppm, ja som 20min 3x denne mlgala olivovy olej, potom vyplut. Mandle su parovy organ obliciek. Takze oblickove caje. Kloktat hrdlo solou/tea tree olejom.. podporit imunitu. Crevo cez stravu-ovozel, maso, vajcia. Bez mlieka!cukru!lepku- 3biele jedy! Mne pomohlo vyradit mlieko a mliecne zo stravy. Raz za cas si dam vyrobky z a2a2 mlieka-ovcie alebo madonan.

anonym_95a654
Dnes o 11:37
@tanyan

Kým to nedoliečiš, tak sa to bude vracať a nakoniec to prejde do chronického stavu. Tebe sa to pravdepodobne podarilo len utlmiť a preto sa to vrátilo.
Ja som mávala od detstva angíny, na konci puberty to už bolo 5-6 krát do roka. Dala som si vybrať krčné mandle a pomohlo. Jedna bola vraj len škrupina plná bordelu a druhá "zhnitá" na 80%.
Ale inak na problémy s hrdlom mne dobre zaberá sprej Glimbax - pomôže proti škrabaniu aj bolesti a lieči.

@tanyan kolegynina dcera ma streptokoka stale.aj po atb liecbe podla vyterov. Kazdy 2.mes.atb na pyogenesa🫣

bebina23
Dnes o 12:12

@alins2514 ja som mala nedavno toto iste. S tym ze moj dr mal zastup. Dala mi antb, ster nebrala. Po dobrati ziadna zmena, isla som uz mojmu a na zaklade steru mi dal vhodne lieky a to velmi rychlo zabralo. Odvtedy viem, ze ak je takyto problem vzdy mam pytat najskor ster. Takto som si liecila anginu vtedy 3tyzdne a bol to ozaj strasny priebeh. Ziletky v hrdle.

anonym_42f15e
Dnes o 12:38
@anonym_95a654

@anonym_87e061 az taky svaty pokoj mat nebude. Moja kamoska a mamina nemaju mandle a vsetko im zlieza na priedusky..

@anonym_95a654 Presne na toto ma upozornil lekár -pneumolog,a preto nakoniec mandle ostali