Po mäse mávam žalúdočné problémy. Zažili ste niečo podobné a preorientovali ste sa na vegánstvo?
Zdravim zeny 🙂
Patrim sice medzi zeny, ktore maju rady maso, no vsimla som si, ze mi nerobi dobre. Rovnako tak aj mlieko a syry. Mavam zaludocne problemy. A ked tieto potraviny vynecham, nemam ziaden problem.
Chcela by som sa Vas spytat, ci je medzi Vami niekto, kto na tom bol podobne ako ja a preorientoval sa na tento typ stravy a teda kde ste cerpali chutne, rychle a overene recepty.
Dakujem za kazdu radu 🙂
https://www.dcerka.sk/
Pozri si toto 🙂 je to najznámejšia slovenská vegánka má 2 kuchárske knihy v ktorých prerobila slovenské klasické jedlá na vegan verziu a vela receptov dáva aj na internet 🙂
Ja nie som veganka ale sledujem ju a žasnem ako dokázala všetko nahradiť
Ja tiež nie som vege, ale mám veľmi rada vegánske recepty z YT od Jess Beautician, má veľmi pekné videá, príjemný prejav a použiteľné recepty 🙂
ja nie som veganka, ale mam velmi rada veganske jedla a dve z mojich deti neznasaju kravske mlieko, takze casto varim vegan. Modrozlty retazec ma vyborny vegan sortiment, napriklad dnes sme mali hamburgery z vegan "masa" do hambacov a vegan "syra", bola u nas aj dcerina kamoska, ktora je veeeelmi vyberavy jedak a nabastila sa ako keby lepsi nejedla. U nas je oblubena kucharska kniha Fakt drsna veganska kucharka (Thug Kitchen: The Official Cookbook - Eat Like You Give a Fuck) vari manzel a ja sa tiez inspirujem 😀
Ja by som ti odporúčala gastro vyšetrenie, či nemáš daakú intoleranciu.
A ake mas celkove zlozenie stravy? Mas v nej dostatok zeleniny a ovocia? Robis si salaty, zeleninu ako prilohu a zeleninova zlozka tvori aspon 50% tvojej stravy? Moze to byt aj cisto preto, lebo mas v strave prilis tazke jedla a telo ma toho plne zuby a tak ti je zle. Mne takto bolo zle po mase a zistili mi velmi vysoky cholesterol. Teraz sice maso mavam, ale ovela menej. Doplnila som salaty a je mi ovela lepsie. Inak mam laktozovu intoleranciu - potvrdenu :D takze mam stravu celkom jednoduchu. Niesom si ista, ci si uvedomujes co to znamena vyhodit zo stravy ml. vyrobky a maso. To by si musela prekopat cely jedalnicek, rapidne zvysit porcie jedla a uplne zmenit zlozenie stravy. Prejst v rychlosti na veganstvo z klasickeho jedla - tak to by ti mohlo byt pekne blbo. Budes mat velmi velky pokles tuku a cukru v strave. A pocitaj s tym, ze tato strava je celkom draha. Budes sa musiet naucit jedla vychodnej kuchyne - indicka, japonska, alebo ako pise vyssie - pick up limes, ona je tiez povodom z nejakej orientalnej krajiny. Oni konzumuju lahku stravu zalozenu na zelenine.
@kittykat22 ahoj, dakujem za odpoved 🙂
Ja uz som nejaky cas svoj jedalnicek upravovala. Namiesto mlieka pijem rastlinne mlieka, ci uz do kavy, do vlociek, do quinoi, do zmrzlin, je to pre mna citelny rozdiel.
Co sa tyka ostatnej stravy, pridala som kazdy tyzden jedla zo sosovice, fazule, pohanky, co som predtym nerobila.
Pridala som aj hrst orieskov kazdy den.
Zeleninu mavam kazde rano a z nej robievame zeleninove kari, rezance so zeleninou a aj jedla, ktore su s masom som skusala zamenit tou zeleninou. A vlastne nemam problem potom.
Maso sme tiez upravili tak, aby sme mali 1x za tyzden rybku, max1 krat tmave maso, inak boli jedla z bledeho masa.
Rada by som nejaku stranku, kde je vsetko na kope a odskusane, velmi dam na odporucanie v tejto veci od skusenejsich 🙂) a dufam, ze tie jedla nebudu mat milion novych ingrediencii :D
Je to inak velmi pravdepodobne s tym cholesterolom. Pred par rokmi mi na prehliadke vysiel veru vysoky.
Este raz dakujem za spravu 🙂
@kittykat22 a inak s tym cukrom to veru je pravda. Strasne mam chut na sladke...
Ano pick up limes ma.rodicov Afgancov. Vo videach vari vacsinou nejake curry, vela zeleniny, ovcas mexicke tortily, ale aj rozne snacky. Ja podla nej nevarim, lebo by som to jedla sama, keby nemam rodinu, stravujem sa.asi rovnako.
Skus si pozrieť ešte stravovanie podľa krvnej skupiny. Mne to dosť pomohlo.
Musis zaradit do stravy neupravenu zeleninu. Skus si dat na ranajky chlieb so zeleninou - napriklad ja si davam: dynovy sendvic, trochu masla, na to listy hlavkoveho salatu a na to platky nastruhanej mrkvy skrabkou 😀 Je to velmi dobre! Alebo chlieb + polnicek + vajicko na platky. Alebo na veceru si daj bruschettu. Cestoviny mozes robit vela so zeleninou. Ku vsetkemu mam salat. Je tu skvela skupina https://www.modrykonik.sk/group/6580/ a tam som nasla zalievky ktore robim 🙂 Alebo skus trochu mleteho masa, cuketu nastruhanu + par cerstvych paradajok + korenie napriklad texmex a supni to do listu rymskeho salatu 🙂 je to tiez velmi dobre. Skus do stravy dat viac cerstvej zeleniny. Ono ked to nemas z rodiny tak sa ti mozog zavari na tieto recepty. je narocne ich v slovenskom jazyku najst.
Mlieko vadi aj mne, mam intoleranciu na laktozu. Co sa tyka masa, problemy mam len z hovadzieho, po nom ma nafukuje a zapeka. Ale kuracie, bravcove, ryby mi nevadia. Mozno skus este vyskusat, ci ti nerobi zle len niektory typ masa.
Mne ale napr. vadia aj veganske produkty, mlieka, jogurty, atd 😀. Obsahuju vela pridavnych latok, chemie. Nafukuje ma po nich a nerobia mi dobre. To iste sojove maso. Nemohla by som asi preto zit na veganskej strave.
Nechcem ti nič privolavať ale ako čítam čo všetko si zmenia aby ti nebolo zle vyzera to na histaminovu intoleranciu,skus o tom niečo prečitať
@ildiko36 presne to isté mi napadlo - histamínová intolerancia.
autorka - manžel má HIT + alergiu na bielkovinu kravského mlieka. Mäso môže len niektoré a najlepšie, ak je úplne čerstvé, resp. čo najčerstvejšie. Úplne najhoršie mu robí mleté mäso - balené. Ryby neznesie vôbec - teda tie balené, ktoré sa tvária ako čerstvé. Nemôže nič konzervované, nemôže niektoré druhy ovocia a zeleniny,.... je toho veľa, jedálniček má značne obmedzený. Skús si prečítať o HIT, či sa v tom nenájdeš.

Nie som vegan, ale ak vies po anglicky, odporucam youtube kanal/ insta aj web stranku Pick up Limes.