Polycystický ovariálny syndróm: Hľadám rady a skúsenosti
Ahojte,
hľadala som, či existuje nejaká aktívna skupina na túto tému, ale nenašla som nič.
Rada by som sa pobavila so ženami, ktoré túto tému aktívne riešia a zistila, čo im pomáha a ako k tejto téme pristupujú gynekológovia.
Mám 31 rokov, som bezdetná. Už asi 10 rokov riešim problém s nepravidelným cyklom. Minulý rok som bola niekoľko mesiacov na Duphastone, ktorý mi ale nerobil dobre (mala som depresie ako vedľajší účinok). Teraz po novom som brala Norethisteron na zastavenie krvácania, pretože som mala menzes skoro mesiac vkuse.
Mám podozrenie aj na inzulínovú rezistenciu. A keďže je s tým všetkým spojené zvýšené riziko diabetu 2 typu a tiež rakoviny,tak by som sa rada začala venovať tejto téme, pretože mi takéto riešenia od gynekológa veľmi nepomáhajú, resp len riešia dôsledky na čas, ale príčinu nie.
Za ten čas som pribrala viac než 40 kíl, tuk sa mi drží predovšetkým v okolí brucha (typická postava a pneumatikou okolo brucha a zadok nič), nemávam klasický hlad,ale býva mi fyzicky na odpadnutie, únava, silné PMS, kožné výrastky, atď. V podstate jediné, čo nemusím riešiť spojené s PMOS je hirtuizmus (nadmerné ochlpenie).
Neviem ani,kde začať, keďže všade mi odporúčajú schudnúť,čo ale nejde ani pri dodržiavaní kalorického deficitu.
Ďakujem Vám baby za rady a Vaše osobné skúsenosti.
A u endokrinologa si uz bola, ci len u gyndr?
Podla mna by si sa mohla zamysliet nad glp1 liekmi, ak ti nie su proti srsti. Porad sa s lekarmi, ale ako sama vidis, na pcos ti gyndr nic neda (nic neexistuje) okrem antikoncepcie, a zazela vela stastia, ked chces deti alebo ta posle rovno do car-u. 🤷♀️
SCHUDNÚŤ !!! nie ešte priberať 🙈 ale si na tom lepšie než chudé ktoré pcos majú, tie veľmi nemajú z čoho schudnúť 🤷 a okrem schudnutia mne pomohol čaj z alchemilky, možno placebo, ale mne aj chutil 😁
Z duphastonu som pribrala aj ja asi 25 kil brala som ho okolo 18ky.potom mi nasadili antikoncepciu ktora fungovala a menzes bol uplne pravidelny.o dva roky som ju vysadila pre obrovske migreny.menzes chodil tak 2x za rok. Kaslala som na to ale pri.prehliadke mi zistil z3 vsetky cykly boli anovulacne lekar mi prorokoval neplodnost.minimalne aspon hormonalnu stimulaciu.ze.poriesime ked to bude aktualne.po vysadeni tabletiek som konecne schudla a vaha sa ustalila. otehotnela som prirodzene v 26 rokoch ziadne pocitanie ani sledovanie.proste sme sa asi trafili..po porode ziadna ochrana len sme to nechali na prirodu a nedialo sa nic skoro 8 rokov.druhe tehotenstvo sa podarilo po clostylbegite lebo uz nas tlacil vek a dala som si osobny strop 35rokov.clostyl zabral ale krvacala som od zaciatku a skoncilo to MA v 8 tt.Povedali sme ze uz kasleme na to.jednu dceru sme mali a asi nam to musi stacit.O pol roka po potrate som otehotnela znova uplne prirodzene tehotenstvo bez problemov a mala uz ma dva roky.menzes po porode opat 2-3x do roka a cykly rovnake.takze ano ide to aj prirodzene no ja uz pokusat osud nejdem vek nepusti a tabletky som uz ozaj nechcela. v novembri minuly rok som bola na sterilizacii.
SCHUDNÚŤ !!! nie ešte priberať 🙈 ale si na tom lepšie než chudé ktoré pcos majú, tie veľmi nemajú z čoho schudnúť 🤷 a okrem schudnutia mne pomohol čaj z alchemilky, možno placebo, ale mne aj chutil 😁
Baby, ďakujem za rady 🙂 ešte som to s endokrinologom neriešila. Mám mať preventívku u obvodného, opýtam sa ho na to a uvidím,že čo ďalej.
@zuzanka.zuzu samozrejme,že nepriberam úmyselne. Písala som vyššie,že mi nepomáhal na chudnutie štandardný postup. Aj preto sa pýtam,že ako na to.

ahoj, aj tu na konikovi je skupina PCOS. Z mojho pohladu (tiez mam PCOS/PMOS) ti viem poradit: absolvovat endokrinologiu, spravit test na inzulinovu rezistenciu (IR) a cukrovku (ak ti nechcu urobit doktori, tak si vies zaplatit ako samoplatca), vyskusat brat dlhodobejsie inozitol, a zacat cvicit (silove treningy), a na schudnutie jedine poriadne nastavit stravu (nielen dodrziavat kaloricky deficit ale aj jednotlive makra). Co sa tyka stravy, pozri si low-carb stravovanie a keto-stravovanie.