icon

Pomáha Laktozan pri intolerancii mlieka?

volajmajanko
3. máj 2026

Ahojte, je tu niekto kto ma intoleranciu a reálne pouiva laktazan? Zabera ? Su tam aj nejaká čísla ako 9000 atď. Mne stačí trocha mlieka a mam problem. Ste s tym spokojný? Oplatí sa nejake vacsie balenie, alebo nejaká akcia? Vdaka
Ďakujem

anonym_e0f681
3. máj 2026

Ak má človek reálne problém - Laktazan 28.000, toto mne aj reálne zaberá, netvorí sa mi enzým. Inak odporúčam bezlaktózové výrobky.

volajmajanko
autor
3. máj 2026
@anonym_e0f681

Ak má človek reálne problém - Laktazan 28.000, toto mne aj reálne zaberá, netvorí sa mi enzým. Inak odporúčam bezlaktózové výrobky.

@anonym_e0f681 dalujem. Ako používam ich ale tym ze cvičiť tak to ide extrémne do peňazí.

simsalabim
3. máj 2026
@volajmajanko

@anonym_e0f681 dalujem. Ako používam ich ale tym ze cvičiť tak to ide extrémne do peňazí.

@volajmajanko pouzivam Lactosolv, 17000fce. Menej mi je malo. Ak teda hovorime o laktozovej intolerancii.

volajmajanko
autor
3. máj 2026
@simsalabim

@volajmajanko pouzivam Lactosolv, 17000fce. Menej mi je malo. Ak teda hovorime o laktozovej intolerancii.

@simsalabim qno laktozovej samozrejme. Kupujete nejake vyhodne balenie?

lucik194
3. máj 2026

no a preco pijes mlieko?

ako clovek majuci intoleranciu na laktozu, ty vobec nesmies jest mliecne vyrobky. ty mas jest len bezlaktozove vyrobky.
a laktazan a ine tabletky si davas len vtedy, ked napr. ides do restauracie a maju nejaku omacku, rybu, co napr. robili na masle, tak aby si to stravila.
ale nie ze ty sa napijes mlieka a potom ides riesit tabletky.

a tiez cisla, su rozne. označujú silu enzýmu laktáza, vyssie cislo, viac dokaze strebat......
plus pozor na tabletky, ktore sa uvolnuju postupne (napr. v DM drogerii je jeden typ taky), druhy je normalny.

a tie tabletky nie su, ze kazdy den ich budes uzivat. ty hlavne musis riesit stravu, oni nie su zazracne.....

naposledy sme kupovali asi 5 baleni v nemecku v Dm drogerii, kde stoja ovela menej ako na SK (kedze DM je nemecka znacka)

volajmajanko
autor
3. máj 2026

Ja jem vkuse bezlaktozovr veci a o laktazane som nevedel.
Preto som rozmýšľal ci nie je cesta piť aj lacnejšie mliekoa jest lacnejšie tvarohy atď a riesit to laktazanom.
Doal som do toho uz nemalo penazi kedze proteíny a ine výživové doplnky na cvičenie stoja nenormálne peniaze. Preto som špekuloval ze to vyriešim ak sa da inac. To je cele.
Samozrejme v reštaurácii je často aj skrytá laktiza pretože veriť sa číslam neda a o tom som sa presvedčil uz neraz. Cize v provom rade to chcem využiť na skrytú lsktozi v práci a v reštauráciách a možno občas aj na nejaky tvaroj, protein

simsalabim
3. máj 2026
@volajmajanko

Ja jem vkuse bezlaktozovr veci a o laktazane som nevedel.
Preto som rozmýšľal ci nie je cesta piť aj lacnejšie mliekoa jest lacnejšie tvarohy atď a riesit to laktazanom.
Doal som do toho uz nemalo penazi kedze proteíny a ine výživové doplnky na cvičenie stoja nenormálne peniaze. Preto som špekuloval ze to vyriešim ak sa da inac. To je cele.
Samozrejme v reštaurácii je často aj skrytá laktiza pretože veriť sa číslam neda a o tom som sa presvedčil uz neraz. Cize v provom rade to chcem využiť na skrytú lsktozi v práci a v reštauráciách a možno občas aj na nejaky tvaroj, protein

@lucik194 ak si pozries “bezlaktozove veci”, tak zistis, ze oni nie su bez laktozy. Je v nich iba pridana lataza, cize presne to, co je v tych tabletkach. Ja mam obdobia, ked mi pridana laktaza v nich nestaci, musim k tomu este dalsiu tabletku. V konecnom dosledku je jedno, ci je potraviny “bezlaktozove” alebo si da tabletku.
@volajmajanko kupujem Lactosolv balenie 60tbl. Ty sa si zisti, ake mnozstvo laktazy je pre teba potrebne - kazdy to ma inak

stankadu
3. máj 2026

No ak nemôžes mlieko, tabletky ti nepomôžu. Su len taká pomoc a nie stale ich užívať a na toto sú slabé. Viem že bezlaktozove mlieko je drahé ale žial, treba sa s tým zmierit. Ja kupujem ked je akcia aj 2 kartony, my doma vsetci pijeme bezlaktozove mlieko. A vadia ti všetky mliečne výrobky? Lebo ja mam iba mlieko, ostatne môžem. Muž zase nemôže mlieko a syr. Takto to vieme vykompenzovat aj cenovo.

lucik194
3. máj 2026

no tak to stacilo napisat, ze kvoli proteinom pri cviceni.....

urcite nie, nepi laktozove mlieko a ani vyrobky, naozaj si nerobis dobre......

pri cviceni to vies poriesit veganskym proteinom, to mas istotu, ze Ti nic nebude. kolega tak kupuje.proste v kazdom normalnom proteine je susene mlieko, srvatka..... tak sa nato vykaslal a kupuje len rastlinne (veganske) a je spokojny.
urcite kupuje velke 1kg balenia (do 20-25€) minule mu nieco prislo z gymbeam a potom este

simsalabim
3. máj 2026
@stankadu

No ak nemôžes mlieko, tabletky ti nepomôžu. Su len taká pomoc a nie stale ich užívať a na toto sú slabé. Viem že bezlaktozove mlieko je drahé ale žial, treba sa s tým zmierit. Ja kupujem ked je akcia aj 2 kartony, my doma vsetci pijeme bezlaktozove mlieko. A vadia ti všetky mliečne výrobky? Lebo ja mam iba mlieko, ostatne môžem. Muž zase nemôže mlieko a syr. Takto to vieme vykompenzovat aj cenovo.

@stankadu tabletky pomozu, obsahuju enzym laktaza. Tak, ako vacsina bezlaktozovych veci. Mnozstvo pridanej laktazy v takomto vyrobku vsak nie kazdemu staci. Aj mne v case zmeny rocnych obdobi - asi v zavislosti od potravy, co jedia kravy? - je tej laktozy v mliecnych vyrobkoch viac a pridana laktaza mi nestaci. Vtedy si musim aj k bezlaktozovym vyrobkom dat tabletku laktazy.

lucik194
3. máj 2026
@simsalabim

@lucik194 ak si pozries “bezlaktozove veci”, tak zistis, ze oni nie su bez laktozy. Je v nich iba pridana lataza, cize presne to, co je v tych tabletkach. Ja mam obdobia, ked mi pridana laktaza v nich nestaci, musim k tomu este dalsiu tabletku. V konecnom dosledku je jedno, ci je potraviny “bezlaktozove” alebo si da tabletku.
@volajmajanko kupujem Lactosolv balenie 60tbl. Ty sa si zisti, ake mnozstvo laktazy je pre teba potrebne - kazdy to ma inak

@simsalabim ja viem, ze je tam stale zbytkova laktoza, ale je pod 0,01 a ta je u mojej mladej v pohode tolerovana......

u nas napr. je rozdiel vyrobca, nie rocne obdobie....... ale len u jogurtoch je rozdiel...... tami bezlaktozovy biely robi vzdy problem, ine nikdy

simsalabim
3. máj 2026
@lucik194

@simsalabim ja viem, ze je tam stale zbytkova laktoza, ale je pod 0,01 a ta je u mojej mladej v pohode tolerovana......

u nas napr. je rozdiel vyrobca, nie rocne obdobie....... ale len u jogurtoch je rozdiel...... tami bezlaktozovy biely robi vzdy problem, ine nikdy

@lucik194 ano, kazdy to ma inak. Tie tabletky nie su nijako skodlive, len dodavaju chybajuci enzym. Urcite je lepsie sa laktoze vyhnut, ale s laktazou nic nepokazi. Ona sa totiz do tych bezlaktozovych vyrobkov pridava a rozstiepi laktozu. Rovnaka laktaza, ako je v tabletke.

lucik194
3. máj 2026

kazdy si musi odsledovat, co moze / nemoze, co mu v pohode neuskodi.

mam na okoli znamu, co napr. nemoze cheddar, ale s ostatnymi grana padano, parmezan problem nema, pritom je obsah laktozy velmi podobny (blizky nule), kedze prejde zretim.....

volajmajanko
autor
3. máj 2026
@simsalabim

@simsalabim inac to som nevedel ze vlastne sa tam pridava laktaza. Ďakujem

volajmajanko
autor
3. máj 2026
@lucik194

kazdy si musi odsledovat, co moze / nemoze, co mu v pohode neuskodi.

mam na okoli znamu, co napr. nemoze cheddar, ale s ostatnymi grana padano, parmezan problem nema, pritom je obsah laktozy velmi podobny (blizky nule), kedze prejde zretim.....

@lucik194 s takým syrom ani ja nemám problem. Ale čím je mäkší tak ano. Bryndza, tvaroh, mlieko, katastrofa

volajmajanko
autor
3. máj 2026

Inac sledujem co mam aj kolegu Bzenica obaja mame intolerancia a takisto peoblem so skrine ou intolerancia na hovädzie mäso.
Tiež nemoze papriku a kapustu.
Nemáte to tiez takto?
Su este nejake potraviny ktore nemôžete?

simsalabim
Včera o 05:13
@volajmajanko

Inac sledujem co mam aj kolegu Bzenica obaja mame intolerancia a takisto peoblem so skrine ou intolerancia na hovädzie mäso.
Tiež nemoze papriku a kapustu.
Nemáte to tiez takto?
Su este nejake potraviny ktore nemôžete?

@volajmajanko a jedna sa o alergiu alebo laktozovu intoleranciu? Lebo pises o skrizenej alergii na hovadzie maso… laktozova intolerancia NIE JE alergia. Pri alergii mlieko nesmies.

lucik194
Včera o 08:37
@volajmajanko

@lucik194 s takým syrom ani ja nemám problem. Ale čím je mäkší tak ano. Bryndza, tvaroh, mlieko, katastrofa

@volajmajanko
len tu miesas jablka s hruskami
bryndza, tvaroh a mlieko neprejdu spravnym procesom

cheddar, grana padano, parmezan...... prejdu dlhym niekolko mesacnym zrenim.

Počas tohto procesu baktérie mliečneho kvasenia spotrebujú takmer všetok mliečny cukor (laktózu) a premenia ho na kyselinu mliečnu. a preto bezlaktozovym ludom tvrde syry (vyzrete 9-12-24 mesiacov) nemusia vadit.