icon

Prečo sa budím každú noc v rovnakom čase?

6. jún 2026

Ahojte,

budím sa takmer každú noc medzi treťou a štvrtou hodinou a potom už neviem poriadne zaspať. Nejde o jednorazovú záležitosť, trvá to už dlhšie.

Neviete poradiť, čo by mi pomohlo? Nechcem brať lieky 🙄

anonym_0a6ae0
6. jún 2026

Kedy chodíš spať?

anonym_b64e5a
6. jún 2026

Kolko mas rokov?

anonym_b8315e
6. jún 2026

@anonym_autor skus viac o tom povedat.. kolko mas rokov ? Mas nejake stresujuce obdobie ?

Nie sú to lieky, ale mne velmi persen pomahal

svetlonos
6. jún 2026

@anonym_autor
V čínskej medicíne je ku každej hodine priradený nejaký telesný orgán. Mne to 2x v tomto prípade fungovali. Boli s ním nejaké problémy, preto som sa budila v Tom čase, lebo s tým orgánom nebolo niečo v poriadku. Vyskúšaj, za to nič nedáš 🙂.

autor
6. jún 2026

Mám 41 rokov a chodím spať väčšinou okolo 22.00.

anonym_4eb790
6. jún 2026

Na vine bude pravdepodobne kortizol. Tiez som to mavala, ale sposobene korikoidmi, ktore to ovplyvnuju.
Z chatgpt:
Kortizol má prirodzený denný rytmus. Počas noci je nízky a začína stúpať v skorých ranných hodinách, približne medzi 2:00 až 5:00, aby pripravil telo na prebudenie. Ak je človek pod stresom alebo má dlhodobo zvýšenú aktiváciu stresového systému, môže byť tento nárast výraznejší a človek sa môže pravidelne budiť medzi 3. a 4. hodinou ráno.

anonym_1c2daa
6. jún 2026

@anonym_autor aj ja vzdy okolo tretej a potom dve hodiny hore. A rano na kasu. Nieco ta trapi a musis to najst a odstranit...ja som po rozvode a odstahovani od ex od prvej noci spala ako drevo neverila som ze to bolo tym.

anonym_efb684
6. jún 2026
@svetlonos

@anonym_autor
V čínskej medicíne je ku každej hodine priradený nejaký telesný orgán. Mne to 2x v tomto prípade fungovali. Boli s ním nejaké problémy, preto som sa budila v Tom čase, lebo s tým orgánom nebolo niečo v poriadku. Vyskúšaj, za to nič nedáš 🙂.

@svetlonos podla tejto teorie by som ja mala multiorganove zlyhanie uz 18 rokov :D. Lebo sa budim kazdych 45min cca.

svetlonos
6. jún 2026
@anonym_efb684

@svetlonos podla tejto teorie by som ja mala multiorganove zlyhanie uz 18 rokov :D. Lebo sa budim kazdych 45min cca.

@anonym_efb684
😂 V Tom prípade máš mocné carodejne schopnosti, keďže stále žiješ 😁. Aké nie, u teba to zrejme bude mať pôvod niekde inde. Aj hneď potom zaspia, či ti to trvá vždy!

moonlight1210
6. jún 2026
@anonym_efb684

@anonym_efb684 a kolko bdies medzi tymi 45 minutami spanku?

jogy1984
6. jún 2026

Fenomén úsvitu

marianarem
6. jún 2026

@anonym_autor Mne niekedy na dospatie pomoze pustit si meditaciu yoga nidra.

anonym_bd46d1
6. jún 2026

Diablova hodina.

d_ivana
6. jún 2026

@anonym_autor Ahoj. Skús odľahčiť pečeň (čaje, vhodná úprava stravy).

anonym_074474
6. jún 2026

@anonym_autor črevná mikroflóra ovplyvňuje spánok, vyčisti a ozdrav si črevá probiotickým kefírom. https://www.youtube.com/results?search_query=ze...

sara07
6. jún 2026

Duchovno, energia, ezoterika
prečo to je v tejto skupine ??????? mne treba čurat ... mám sa bát ?

marca12
6. jún 2026

Budila som sa v takom case v obdobi stresu. Moze byt na vine aj kortizol,lebo ano v tom case som dost pribrala. Nieco ta trapi? Alebo mas toho vela?

moonlight1210
7. jún 2026
@anonym_bd46d1

Diablova hodina.

@anonym_bd46d1 “Diablova hodina.”

Tu by sa ludia aspon mohli zhodnut, ze ktora to je.
Lebo niektori tvrdia, ze je to prva po polnoci, dalsi, ze druha, treti, ze tretia, a este niektori, ze nadranom 4-5, nez kohut zakikirika.

Takze paleta na vyber je pestra.

moonlight1210
7. jún 2026

Este existuje teoria, ktora sa zaobera tym, ze mladi ludia dokazu prirodzene celkom dlho bdiet do noci a starsi ludia naopak sa zase dost prirodzene vedia prebudit nadranom.

Ta teoria pracuje s nasimi predkami, zberacmi-nomadmi, este nie prevazne lovcami (hoci prilezitostne urcite nieco aj ulovili a zjedli), ktori zili na vtedajsich savanach, no nebudovali si este stabilne pribytky na jednom mieste. Presuvali sa za potravou, aj kvoli bezpecnosti. Pretoze ak niekto este nema vymyslene a otestovane techniky, ako zabezpecit obydlie na jednom mieste a zadovazit dostatok potravy v tom jednom mieste, tak byt v pohybe je lepsie, lebo predatori sa nenaucia si tam na vas chodit ako do stanku s BBQ. A ta info, ze je tam vhodna korist - vela masa, malo prace - by sa rozsirila rychlo. Takze zachvilku by tam na nasich predkov stali rady. 🙂

A hoci s vysokou pravdepodobnostou poznali ohen a vedeli ho pouzit (prve umele ohniska sa datuju cca 1 mio rokov dozadu), nevedeli ho este so sebou prenasat.
(Aj ked o ohni mame velmi malo info a vedomosti medzi skupinami - vzhladom na riedke osidlenie - nemuseli byt prenosne, takze kym jedna ho uz pouzivala, druha este nemusela).

Tieto skupiny potrebovali v noci na tom otvorenom priestranstve spat a zaroven sa ochranit pred nocnymi predatormi. Takze ostavali niektori clenovia na strazi a striedali sa. Zaciatok noci mladi clenovia, ked su nocne dravce najaktivnejsie. Nadranom starsi clenovia.
Maju to tak aj dnesne prirodne kmene, ktore boli dlhsie obdobie pozorovane (ich sposob zivota).

A tento spankovy mechanizmus v nas ostava, aj ked ho uz nepotrebujeme, kedze uz mame pevne obydlia, sme v noci v bezpeci, mozeme nerusene prespat aj 8-10 hodin, ak chceme.

A hoci je to od cloveka k cloveku individualne, vseobecne naozaj mladi ludia vydrzia nocne bdenie a zvladaju ho zdravotne lahko, bez obtiazi. A starsi ludia sa naozaj viac prirodzene budia k 4-5 hodine nadranom.
Este v stredoveku bol prirodzeny spankovy rytmus spat 4 hodiny, potom cca 2 hodiny bdiet a znova 3-4 hodiny spat (kedze nebolo dost svetla na pracu, chodilo sa vecer spat “so sliepkami”. Co aj v tej savane najskor bolo tak. So stmievanim si nasli miesto a ulozili sa, lebo co dalsie vies potme robit.)

magdalienka11
7. jún 2026

@anonym_autor nejesť nič po 19.00 hod, o 21.00 si daj magnézium. Užívaj pestrec mariánsky, máš problém s pečeňou.

anonym_6513bf
8. jún 2026

@anonym_autor perimenopauza....kortizol?