icon

Pregabalín nepomohol pri neuropatii: Aké sú ďalšie možnosti?

dvadsatosem
13. aug 2026

Ahojte,

mám neuropatiu v jednej nohe v oblasti pri prstoch. Keď som v pokoji, napríklad sedím alebo ležím, cítim tam prakticky nonstop zvláštne krútenie, pulzovanie alebo vnútorné „šklbanie“. Nie je to vyslovene bolesť, ale je to veľmi nepríjemné a najmä večer mi to sťažuje zaspávanie.

Cez deň mi to až tak neprekáža a napr. pri chôdzi to prakticky vôbec necítim.

Bol som u neurológa, spravil mi RTG chrbtice, kde sa nič zásadné nenašlo. Predpísal mi pregabalín a dávku sme postupne zvyšovali až na 3×150 mg denne, ale ani pri tejto dávke som necítil žiadne zlepšenie.

Dnes som s neurológom telefonoval a odporučil mi pregabalín postupne vysadiť, ale žiadnu inú možnosť liečby mi nenavrhol. Tvrdil, že pregabalín patrí medzi najlepšie lieky dostupné na neuropatiu.

Máte niekto podobný problém? Pomohlo vám niečo iné, keď pregabalín nezabral? Prípadne existujú ešte nejaké ďalšie vyšetrenia alebo možnosti liečby, ktoré by malo zmysel skúsiť?

V minulosti som skúšal aj vitamíny skupiny B, Milgammu, magnézium a podobné prípravky, bez výraznejšieho efektu.

Trochu ma desí predstava, že ak sú nervy poškodené a nedajú sa jednoducho „opraviť“, budem sa s tým musieť zmieriť natrvalo. Najviac mi prekáža práve to, že večer v pokoji kvôli tým pocitom neviem normálne zaspať.

Budem rád za skúsenosti od ľudí, ktorí riešili niečo podobné.

anonym_bee4bf
13. aug 2026

Mas diabetes? Alebo ine ochorenie?

dvadsatosem
autor
13. aug 2026
@anonym_bee4bf

Mas diabetes? Alebo ine ochorenie?

@anonym_bee4bf Nie nemam, ani ine ochorenie.
Ale tu neuropatiu mam uz par rokov, zacalo to v obdobi ked som bral drogy, vela drog, ale neviem si spomenit na presny moment kedy to zacalo.

vero13
13. aug 2026

Nie na neuropatiu neexistuje nič, mamina berie thiogammu, skúšala aj injekcie, ale sama doktorka povedala, že to nemá moc účinok, ale nič lepšie nemajú… jediné čo musí s tým cvičiť a stimulovať nervy, napr. také tie masážne lopty alebo koberceky, aby sa to nezhoršovalo

anonym_bee4bf
13. aug 2026

AI odporuca magnetoterapiu alebo laserovu terapiu pytaj sa u neurologa na moznosti

dvadsatosem
autor
13. aug 2026
@anonym_bee4bf

AI odporuca magnetoterapiu alebo laserovu terapiu pytaj sa u neurologa na moznosti

@anonym_bee4bf dik, mne AI nenavrhol tieto riešenia. Máme doma magnet čo robil otec ako DIY projekt na zdravotné problémy tak to skúsim ešte s nim. Naši ho občas používajú. Už som ho raz mal spustený na tej nohe ale bez výsledku, skúsim ho umiestniť vyššie na nohe, možno je nerv poškodený vyššie. Lebo než sa ja zase dokopem ísť k druhému neurologovi tak to potrvá ak vôbec 🙂 Tento aktuálny neurológ mi s tým asi už viac nepomôže.