icon

Prevencia rakoviny: Sú CT vyšetrenia efektívne?

8. apr 2026

Prosim nesmejte sa mi😃 uz dlho dumam, ako zachytiť nádor v začiatkoch. Rtg pľúc, sono prsníkov, mri mozgu, cytológia krčka maternice, rektoskopia pripadne preventívna kolonoskopia ok. Ale co pankreas? Je take vyšetrenie podobne ako gastro ale pozerajú tam pankreas lebo zobrazovacie vyšetrenie ct mri zachytia az v druhom štádiu myslím. Dr mi povedal, ze onkomarkery su nepresne, môžu a nemusia ukazat nádor.
Tak co raz za dva roky si zaplatit celotelove CT a byt označený za hypochondra? Ja viem, ze nezabránim niektorým veciam. No keby mam byt chorá chcem to vediet čím skor. Hej niekedy uz mam pocit, ze som paranoidna 😃 zomrela mi velmi blizka mladá osoba na nádor (posledne štádium), ktorý nemala preco mat a keby si robil všeobecný svoju robotu mohla zit. Takze odvtedy mi to vŕta v hlave. Na preventivke mi vyšla anémia a moj doktor iba v telefone ze výsledky mate v poriadku. 🤷🏼‍♀️ no neviem co myslite?

Strana
z3
stellarstar
8. apr 2026

Čo ti to pomôže? Celotelove ct? Zabudni. Môžeš jedine dať urobiť genetiku ak máš v rodine rakovinu. U mňa je to tak že mama mala a ma rakovinu aj starý dedo z otcovej str zomrel na rakovinu tak som viac u dr pozorovaná ( každý rok preventivka )

anonym_766392
8. apr 2026

@anonym_autor patris do vysokorizikovej skupiny? so silnou rodinnou záťažou – viac ako 2 príbuzní s rakovinou pankreasu
genetické mutácie – BRCA2, PALB2, CDKN2A, PRSS1 a iné
chronická pankreatitída
dlhodobá cukrovka s inými rizikovými faktormi ???? ak nie, si beznym clovekom kde preventivne skriningy nemusia nic odhalit...

2. Zobrazovacie metódy
MRI / MRCP (magnetická rezonancia + cholangiopankreatický protokol) – detekuje malé nádory a cysty pankreasu
Endosonografia (EUS) – veľmi citlivá, používa sa u vysokorizikových osôb
CT vyšetrenie – nie je ideálne ako skríning, používa sa skôr pri podozrení

Kombinácia EUS + MRI je najefektívnejšia pri včasnej diagnostike u geneticky rizikových osôb.

3. Onkomarkery
CA 19-9 – najznámejší marker pankreasu, ale:
nemusí stúpnuť pri malých nádoroch
môže stúpať aj pri zápaloch pankreasu alebo žlčových ciest
Nepoužíva sa ako preventívny skríning pre zdravých ľudí, skôr na sledovanie známeho ochorenia alebo recidívy.
4. Laboratórne a iné ukazovatele
Žiadne krvné testy nie sú špecificky doporučené pre preventívne skríning u bežnej populácie
Vedieť o zvýšených hladinách cukru, pečeňových testoch či bilirubíne môže byť signálom na ďalšie vyšetrenia, ale nie je to spoľahlivý marker samotnej rakoviny

anonym_84ecef
8. apr 2026

Čo myslím? Že ti trosku z toho siblo. Zameraj sa na to pekne a pozitívne čo prináša život a tes sa, že si

anonym_2e0d59
8. apr 2026

Mne náhodne prišli na zhubný nádor, ktorý by som vlastne podľa štatistík nikdy nemala dostať . Ešte som k tomu bola aj tehotná a príznaky vlastne žiadne. V rodine rakovinu tiež nemáme.

autor
8. apr 2026
@stellarstar

Čo ti to pomôže? Celotelove ct? Zabudni. Môžeš jedine dať urobiť genetiku ak máš v rodine rakovinu. U mňa je to tak že mama mala a ma rakovinu aj starý dedo z otcovej str zomrel na rakovinu tak som viac u dr pozorovaná ( každý rok preventivka )

@stellarstar ta blízka osoba co zomrela chodila kazdy druhý rok na preventivku a jedine co mala bola ľahká anemia. A nádor mala vyše 10 rokov. S inými ťažkosťami ju odbili. Nemala ani 45 ked zomrela.

autor
8. apr 2026
@anonym_84ecef

Čo myslím? Že ti trosku z toho siblo. Zameraj sa na to pekne a pozitívne čo prináša život a tes sa, že si

@anonym_84ecef dakujem velmi si mi pomohla si laskava. Potom ked ta bude trápiť podobná téma ti niekto tiez mozno povie, ze zameraj sa na to pozitívne.

autor
8. apr 2026
@anonym_2e0d59

Mne náhodne prišli na zhubný nádor, ktorý by som vlastne podľa štatistík nikdy nemala dostať . Ešte som k tomu bola aj tehotná a príznaky vlastne žiadne. V rodine rakovinu tiež nemáme.

@anonym_2e0d59 boze to ma mrzí. A vyliečila si sa?

anonym_2e0d59
8. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_2e0d59 boze to ma mrzí. A vyliečila si sa?

@anonym_autor teraz som bola na operácii pred dvomi mesiacmi a o mesiac mám kontrolu, či sa to nevrátilo. Tak uvidíme. Ale už do konca života budem sledovaná

autor
8. apr 2026
@anonym_766392

@anonym_autor patris do vysokorizikovej skupiny? so silnou rodinnou záťažou – viac ako 2 príbuzní s rakovinou pankreasu
genetické mutácie – BRCA2, PALB2, CDKN2A, PRSS1 a iné
chronická pankreatitída
dlhodobá cukrovka s inými rizikovými faktormi ???? ak nie, si beznym clovekom kde preventivne skriningy nemusia nic odhalit...

2. Zobrazovacie metódy
MRI / MRCP (magnetická rezonancia + cholangiopankreatický protokol) – detekuje malé nádory a cysty pankreasu
Endosonografia (EUS) – veľmi citlivá, používa sa u vysokorizikových osôb
CT vyšetrenie – nie je ideálne ako skríning, používa sa skôr pri podozrení

Kombinácia EUS + MRI je najefektívnejšia pri včasnej diagnostike u geneticky rizikových osôb.

3. Onkomarkery
CA 19-9 – najznámejší marker pankreasu, ale:
nemusí stúpnuť pri malých nádoroch
môže stúpať aj pri zápaloch pankreasu alebo žlčových ciest
Nepoužíva sa ako preventívny skríning pre zdravých ľudí, skôr na sledovanie známeho ochorenia alebo recidívy.
4. Laboratórne a iné ukazovatele
Žiadne krvné testy nie sú špecificky doporučené pre preventívne skríning u bežnej populácie
Vedieť o zvýšených hladinách cukru, pečeňových testoch či bilirubíne môže byť signálom na ďalšie vyšetrenia, ale nie je to spoľahlivý marker samotnej rakoviny

@anonym_766392 ja mam anémiu, ktorú nemam preco mat, jedine ze by mi krvácalo v tele nieco, kde sa to železo stráca. Cyklus nemam lebo kojim. Vies ono sa povie, ze zbytocne stresujem. Ale ja nad všetkým rozmyslam az prilis nie len o zdraví. Ale iba v hlave nezaťažujem nikoho teda okrem vas teraz.

autor
8. apr 2026
@anonym_2e0d59

@anonym_autor teraz som bola na operácii pred dvomi mesiacmi a o mesiac mám kontrolu, či sa to nevrátilo. Tak uvidíme. Ale už do konca života budem sledovaná

@anonym_2e0d59 tak velmi držím palce nech je vsetko ok 🙂

anonym_6c195b
8. apr 2026

Nieje to také jednoduché, nedá sa vždy všetko zisťovať
Je to vela peňazí, existujú aj miliónové liečby,kde to musi niekto platiť,potom veľa výkonov ani neexistuje a to sú úplne peniaze do luftu,plus ked lekári donekonecna chcu zarábať tisíce tisíce tisíce,plus tento štát,tak nemôžeme čakať, že vždy budú riešiť každého tak ako by mali.... lebo nieje na to finančná kapacita nehovoriac o tej morálnej

stellarstar
8. apr 2026
@anonym_autor

@stellarstar ta blízka osoba co zomrela chodila kazdy druhý rok na preventivku a jedine co mala bola ľahká anemia. A nádor mala vyše 10 rokov. S inými ťažkosťami ju odbili. Nemala ani 45 ked zomrela.

@anonym_autor tak sa o ňu nestarali ako mali. To mi je ľúto

anonym_2e0d59
8. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_2e0d59 tak velmi držím palce nech je vsetko ok 🙂

@anonym_autor ďakujem a to ma ešte budúci týždeň čaká sekcia, takže mne sa to tak všetko naraz nakopilo.

anonym_98aab6
8. apr 2026

@anonym_autor Preventivky treba dodorziavat, ale pozor na caste CT - z toho mozes tiez dostat rakovinu. Riad sa radami lekarov. Tvoj neustaly strach o tvoje zdravie ti moze privodit rakovnu, lebo ti znizuje imunitu.... Hod sa do kludu a uzivaj si zivot. Vrelo ti odporucam kratucku knihu: Nemoc jako cesta od Thorwald Dethlefsen a Rüdiger Dahlke. Okrem spravnych raw vitaminov (sysnteticke mozu vsetko zhorsit) ta kniha bude posobit ako pridana prevencia...

negymama
8. apr 2026

vsak zdravo sa stravuj, maj dostatok spanku a pohybu, dobre vztahy s ludmi, dostatok oddychu, udrziavanie hmotnosti ...to je najlepsia prevencia.
Nemozes sa dat kazdy mesiac cely/cela skenovat a vysetrovat. a keby aj ano, stale sa moze nieco prehliadnut.

veselo_neveselo
8. apr 2026

@anonym_autor na CT ta nikto len tak neposle, ved to skor dostanes rakovinu z tolkeho ziarenia, ved to su mega davky.
Co myslis preco doktori neskenuju kazdeho rad za radom? To vysetrenie ma aj svoje negativa. Rovnako aj kontrastne latky.

Ozaj toto, co pises, je trochu za hranicou.

Ano, ludia dostavaju choroby, niecomu sa vyhnut vies, ale niecomu nie. Co mozes pre seba spravit je zit zdravo, bez stresu, s dobrou stravou, cvicenim, harmoniou so sebou a okolim.

veselo_neveselo
8. apr 2026

@anonym_autor Inak ked sa chces trochu do toho vnorit, tiez dam tip na knihu, je od Dr. Michael Greger: How not to die.
Uzasne citanie pre kazdeho, kto chce byt zdravy, aj ked si mysli, ze uz robi pre seba maximum.

autor
8. apr 2026

Dakujem za odpovede

anonym_070aee
8. apr 2026
@anonym_autor

Dakujem za odpovede

@anonym_autor " rakovinu, ktorú nemala mať " , to ma pobavilo. Lebo štatistika povedala, že nemáš mať, lebo si mladá, dobre ješ, zdravo žiješ a športuješ, tak štatisticky rakovinu nemáš mať. 🤣🤣To je múdre. Ešte lepšie je nečítat štatistiky.

stellarstar
8. apr 2026
@negymama

vsak zdravo sa stravuj, maj dostatok spanku a pohybu, dobre vztahy s ludmi, dostatok oddychu, udrziavanie hmotnosti ...to je najlepsia prevencia.
Nemozes sa dat kazdy mesiac cely/cela skenovat a vysetrovat. a keby aj ano, stale sa moze nieco prehliadnut.

@negymama tak moja svokra sa stravovala zdravo, nepila, nefajčila, chodila plávať aj walking s tými palicami, mala dobré výsledky nemala ziadne dg a zobrala ju rakovina.

anonym_ee6832
8. apr 2026

@anonym_autor súhlasím, že viac škody u teba môže napáchať stres… ale ak by ti to pomohlo ku kľudu, tak si zaplať nadštandardnú preventivku. Ja chodím každý rok, ale zas nič nie je 100%, a ešte k tomu ta môže proste zraziť auto… život je krehký

venom19
8. apr 2026

Casto ludia co to naozaj potrebuju sa na zobrazovacie vysetrenia nedostanu lahko a hned.

autor
8. apr 2026
@anonym_070aee

@anonym_autor " rakovinu, ktorú nemala mať " , to ma pobavilo. Lebo štatistika povedala, že nemáš mať, lebo si mladá, dobre ješ, zdravo žiješ a športuješ, tak štatisticky rakovinu nemáš mať. 🤣🤣To je múdre. Ešte lepšie je nečítat štatistiky.

@anonym_070aee naozaj sa smejes na tom, ze mi nedávno zomrel velmi blízky človek na typ rakoviny, ktorý štatisticky nemal mat vo svojom veku a so svojou životosprávou a normalny lekár by ju odhalil v max druhom štádiu? Som velmi rada, ze ta to pobavilo. Si úbohá. Prajem ti, nech si to nikdy nevyskúšaš na vlastnej koži.

autor
8. apr 2026
@venom19

Casto ludia co to naozaj potrebuju sa na zobrazovacie vysetrenia nedostanu lahko a hned.

@venom19 ano ta blízka znama cakala 3/4 roka na ct a dovtedy nemala žiadnu liecbu. Ked mala výsledky ct uz bolo neskoro. To iste stryko s rakovinou prostaty. Keby si nezaplatil súkromne ct uz tu asi nie je

anonym_070aee
8. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_070aee naozaj sa smejes na tom, ze mi nedávno zomrel velmi blízky človek na typ rakoviny, ktorý štatisticky nemal mat vo svojom veku a so svojou životosprávou a normalny lekár by ju odhalil v max druhom štádiu? Som velmi rada, ze ta to pobavilo. Si úbohá. Prajem ti, nech si to nikdy nevyskúšaš na vlastnej koži.

@anonym_autor prosím ťa neprekrucuj si v hlave fakty a čítaj s porozumenim a nedrístaj, čo ťa napadne. Pobavilo ma presne to, čo som písala. " štatisticky nemala dostať rakovinu" to je všetko čo ma pobavilo. Tak, keď tak nemala dostať, keď štatistika hovorí, tak nemala no,čo už.

autor
Odpoveď bola odstránená
unicornlady
8. apr 2026
@veselo_neveselo

@anonym_autor Inak ked sa chces trochu do toho vnorit, tiez dam tip na knihu, je od Dr. Michael Greger: How not to die.
Uzasne citanie pre kazdeho, kto chce byt zdravy, aj ked si mysli, ze uz robi pre seba maximum.

@veselo_neveselo Ja som nedávno listovala v kníhkupectve od neho knihu "Ako nestarnúť"

Ty máš doma tú knihu "Ako nezomrieť"?
Je v jeho knihách niečo nové? Lebo dosť mám toho prečítaného o zdraví, výžive atd... tak či sa to oplatí

anonym_7b3968
8. apr 2026

@anonym_autor mrzi ma tvoja strata blizkeho cloveka🖤.
Ale predstavujes si to ako Hurvinek valku. Takto to proste nefunguje. Nikto ti preventivne celotelove ct robit nebude.
Zabudas, ze je ovela viac druhov rakoviny. Co stitna zlaza, pecen, moc.mechur, koza, kosti, atd….? Kazda jedna dg ma vlastne onkomarkery, ktore naozaj nie su spolahlive. Mozes absolvovat preventivnu prehliadku, vratane sona brucha, rtg pluc a odberu krvi. Najviac si ale pomozes, ked to prestanes riesit v beznom zivote. Nadmerny stres ti skor dopomoze k nejakej diagnoze. Ak ta tieto myslienky ovplyvnuju v beznom zivote, je na mieste zvazit nasadenie antidepresiv a psychoterapie.
Pisem ti to ako onko pacient, ktory je 8 rokov v liecbe, 4.stadium. Akurat vcera som sa dozvedela, ze mam metastazy na novom mieste, na ct chodim kazde 3 mes. A ani len mne nerobia celotelove ct.
Naozaj v dobrom ti odporucam hodit sa do kludu a pracovat na psychickom nastaveni…

autor
8. apr 2026
@anonym_7b3968

@anonym_autor mrzi ma tvoja strata blizkeho cloveka🖤.
Ale predstavujes si to ako Hurvinek valku. Takto to proste nefunguje. Nikto ti preventivne celotelove ct robit nebude.
Zabudas, ze je ovela viac druhov rakoviny. Co stitna zlaza, pecen, moc.mechur, koza, kosti, atd….? Kazda jedna dg ma vlastne onkomarkery, ktore naozaj nie su spolahlive. Mozes absolvovat preventivnu prehliadku, vratane sona brucha, rtg pluc a odberu krvi. Najviac si ale pomozes, ked to prestanes riesit v beznom zivote. Nadmerny stres ti skor dopomoze k nejakej diagnoze. Ak ta tieto myslienky ovplyvnuju v beznom zivote, je na mieste zvazit nasadenie antidepresiv a psychoterapie.
Pisem ti to ako onko pacient, ktory je 8 rokov v liecbe, 4.stadium. Akurat vcera som sa dozvedela, ze mam metastazy na novom mieste, na ct chodim kazde 3 mes. A ani len mne nerobia celotelove ct.
Naozaj v dobrom ti odporucam hodit sa do kludu a pracovat na psychickom nastaveni…

@anonym_7b3968 dakujem ti. Ja som takáto nikdy nebola to az ked sa narodili deti, zacala som sa bat, ze co ak umriem prilis skoro a budu same alebo ma budu vidiet chorú. Hlavne ako mi v okolo pribúdali chori som sa zamýšľala. Ano ja som to rozoberala na psychoterapii a sem som sa prisla iba poradit, ci to niekto riešil prakticky. Nie som nejaký fanatik ak mam dobre výsledky tak tieto veci moc neriešim len teraz sa mi nakopili zdravotne problémy. Ta rozšírená preventivka znie fajn. Na obvodných nemam stastie lebo aj ked mi nieco vyjde zle musim si davat robit v medirexe ako samoplatca vyšetrenia lebo obvodný nerieši. Pritom som mala nízke železo aj zasoby, vyššie crp aj krvné doštičky, male a svetle erytrocyty a vyššie leukocyty. Cize objektívne problem mam aj sa citim zle. Ale je to jeho práca nie moja aby som ho naháňala.
Velmi ma mrzí tvoja situácia, dufam, ze sa ti podari chorobu poraziť raz a navždy 🙂

anonym_9aef40
8. apr 2026

@anonym_autor Ty si dalsi troll. Prosim ta aky mas dovod mysliet na pankreas? Alebo len sa snazis zas rozvirit komunikaciu na MK? Zomrel ti niekto na pankreas? Mas bolesti? pijes fajcis obezita brca mutacia, kde vidis problem? Alebo sa len silno nudis. Fuj

Strana
z3