Prvýkrát v celkovej narkóze
Čaute, čaká ma za dva tri týždne operácia, prvykrát v živote v celkovej narkóze. Na operáciu idem skoro 200 km do špecializovanej nemocnice k špecializovanému lekárovi.
Mám dve otázky:
1. Začína ma nejako svrbieť v nose, poškrabkávať v hrdle. Nie som ten typ, čo zomiera na soplík, ale nebude to vadiť k narkóze? Horúčku zatiaľ nemám, dúfam, že to tak aj ostane. Možno to za tie dva tri týždne aj odznie
2. Čoho sa bojím jak čert kríža, tak to je to, že po prebudení ma budú cievkovať. To nikdy nikomu nedovolím, ani keby malo mechúr roztrhať. Ja štandardne nemám problém s pitným režimom, pijem vyše 4 litre vody denne, ale tieto problémy so šikaním po narkóze podľa mojich informácií nesúvisia s oslabenou činnosťou obličiek a mechúra, ale z ochabnutým spojením medzi mozgom a močovým zvieračom. Inými slovami - mechur sa človeku naplní, ale mozog nevie dať povel na močenie. Vie mi niekto povedať z vlastnej skúsenosti, ako často sa to stáva, že musia pacienta vycievkovať? Asi sa ničoho iného na svete nebojím viac než tohto. A môže človek si nejako pomôcť, aby ho nemuseli cievkovať? Je lepšie po prebudení začať piť jak dúha, alebo radšej menej a nechať, nech sa prirodzene spamätajú tie nervové spojenia z tej narkózy?
Ja ked som isla na akutny cisarsky, v narkoze, nikto neriesil ci som jedla, pila, ci som chora, atd. Cievkovanie je normalka, sak to ani nevies o tom, to je najmenej
Mna napr nikdy necievkovali po operacii ,iba po pôrode
Len si daj pozor na to odmietanie cievkovania,ono to nie je nič strasne ,ale problém s mechúrik je už niečo iné
@thirstymonk toho sa vôbec neboj. Ja sa zase poleziacky nevymocím, uz som vzdy čakala cievkovanie ako na zmilovanie, bo ma išlo roztrhnúť. Ked som uz mohla chodiť, ťahala som na wecko za sebou tyč s infuziou😅.
Niekde cievkujú (resp.dajú katéter) už na operačke, takže ani o tom nevieš.
Ak by si bola chorá, treba na to vopred upozorniť, pravdepodobne operáciu preložia. Samozrejme v akútnych prípadoch by zoperovali aj chorú, ale sú tam riziká.
Ak bude potrebne cievkovanie, tak to nebudes vnimat. Ked zacnes vnimat svet, tak to uz budes mat urobene. Zalezi od operacie. Ja som napr. po operacii musela 24 hodin lezat s minimalnym pohybom. Cievkovanie bolo potrebne.
Ak bude potrebne cievkovanie, tak to nebudes vnimat. Ked zacnes vnimat svet, tak to uz budes mat urobene. Zalezi od operacie. Ja som napr. po operacii musela 24 hodin lezat s minimalnym pohybom. Cievkovanie bolo potrebne.
@zuzanaete Mne idú operovať ruku, to ma kvoli tomu asi nebudú nútiť ležať :D
Neboj sa, tvojmu najvacsiemu pokladu sa nic nestane aj ked ta vycievkuju. A moze sa ti stat, ze sa uz zobudis s cievkou
@viestta No neni to take jednoduché, keďže mam fimozu. A ženske cievkovanie nemôžeš samozrejme porovnávať s mužským.
Ak bude cievkovanie nutné tak sa s ním pravdepodobne už "zobudíš".
Väčšinou mávajú problém s nemočením staršie osoby. Pi primerane, čo sa pomoci týka, tak niektorým pomáha, ak si pustia z kohútika tiecť vodu (počúvajú ju v kúpelni a snažia sa vymočiť) a potom sa im to rozbehne.
@thirstymonk cievkovanie je to najmenej čoho by som sa obávala. Zobudíš sa už s tým, ani nebudeš vedieť. Možno budeš riešiť úplne iné problémy, napr. vracanie a nevoľnosť po narkoze. Ta cievka ta bude zaujímať najmenej... zbytočne riešis.
Z vlastnej skúsenosti radšej nech mi dajú cievku ako sa potom nemôžem vyčúrat, to sa mi už stalo a nechcem to znova zažiť. Cievka je v pohode.
@viestta No neni to take jednoduché, keďže mam fimozu. A ženske cievkovanie nemôžeš samozrejme porovnávať s mužským.
@thirstymonk neboj sa, sestricky uz videli kadeco mamaju v tom prax. To cievkovanie je ten najmensi problem co ta po narkoze moze postihnut.
@thirstymonk mne kvôli menšej bolesti hrdla odložili veľmi dôležitú operáciu, píšeš, že ideš za 2-3 týždne až, tak dovtedy na vyliečenie máš čas.Čo sa týka cievkovania, mala som, robili mi to ešte pred operáciou pri vedomí, je to nepríjemné, hlavne to zavádzanie, ale potom si zvykneš. Cievkovanie nie je extrémna bolesť, zbytočne sa tak veľmi bojíš. Sú oveľa horšie a bolestivejšie veci. Pri inej operácií mi cievkovanie nerobili. Neviem od čoho to závisí. Viac by som sa bála narkózy, toho zobudenia po, ale to som ja a mne narkóza robí veľký problém a to som tých operácií mala už dosť.
Prvykrat som bola cievkovana plcas prveho porodu. Akutna sekcia. Zobudila som sa uz s "kapsickou" pri posteli.
Pri kazdom dalsom-prirodzenom porode ma cievkovali. Pri prvom vbac na izbe lebo sa mi nedalo-bola som aj dost opuchbuta. Pri tretom a stvrtom som si to ziadala este na porodnom boxe. Po bondingu. Nic strasne. Resp iba raz som citila ze tam vobec nieco robia.
@thirstymonk keď si splodil 3 deti nemôže to byť taký problém s fimozou😆si mladý, operujú ti ruku podľa mňa ti prinesú bažanta, alebo pôjdeš na wc spýtaj sa anestéziológa na poučení.Drzim palce.Radsej by som chcela cievku ako močiť do bazanta
Na klasicku celkovu anestezu, ked si intubovany a dychas plyn z pristroja, tak musis byt 100% ok, ziadne zapaly hrdla, priedusiek, pluc ... Odporucam navstivit obvodneho, aby zhodnotil tvoj stav.
Pri operacii ruky nevidim dovod, aby si mal obavy z niecoho okolo mocenia, normalne pojdes sam na wc ako chodiaci pacient.
Mna napr nikdy necievkovali po operacii ,iba po pôrode
Len si daj pozor na to odmietanie cievkovania,ono to nie je nič strasne ,ale problém s mechúrik je už niečo iné
@minenkaa no po porode je to este len mnamka, to by uz ako rozdychal chlapik 🫣
@thirstymonk neviem ci cievkuju vzdy a pri vsetkom, ale som si ista ze ti to spravia v narkoze ak budu musiet,. a bude ti to tym padom fuk. Toto je myslim otazka na lekarov, ci musia a preco.. a ci vzdy to robia... ak ides na jednodnovku, ale aj keby nie.. po opke budes raz dva chodit, davno nedrzia ludi na lozku cely den a pojdes normalne na wcko, alebo ti donesu.. no.. bazanta, lebo teda ja z tych infuziek som to nevydrzala kym sme museli lezat
co sa tyka hrdla, tak hlavne sa ukludni, daj si vitaminy a preliec sa rychlo, hlavne sa teraz vyhni davom a pod, predsa chripka je tu, ak mas podozrenie na hrosie, poradit sa s praktickym (a nie nesla by som teraz do ambulancie, ale volala najskor). Chory na oepraciu nepojdes, operuju iba urgentne pripady tak ze "trochu chory", planovane opky sa zvacsa posuvaju
@zuzanaete Mne idú operovať ruku, to ma kvoli tomu asi nebudú nútiť ležať :D
@thirstymonk cievkuje sa v narkoze. Pri operacii ruky do hodiny-dvoch sa necievkuje. Ibaze by si nesiel potom na zachod, co je podmienka odchodu z nemocnice. U nas po 4-12 hodinach prepustaju.
@thirstymonk nepises o aku operaciu sa jedna... ci je to len zakrok vyzadujuci uspanie, alebo operacia... ak sa jedna o operaciu, vycievkovana budes, o tom , zial nerozhodujes ty... tolko teda len k postupom... cievkuje sa na sale, ked uz budes spat... a to mozem potvrdit ze je o dost prijemnejsie ako "zaziva".
co sa tyka tvojich obav. v narkoze som bola ... ani nechcem pisat kolko krat... a jedine co ma skutocne trapilo, ci sa zobudim.... trochu da nadup liekami, zalezi o aku operaciu ide a ci CRP nenaznaci naozaj nie len prechladnutie... atd...
@thirstymonk po narkoze urcite nezacnes pit ako duha... mas uplne skreslene predstavy... to kolko kedy a ako budes pit, ti povedia... tak isto aj to , kedy zacnes so stravou... na to su infuzie, aby ti nic nechybalo... neboj sa nic, oni maju manazment po operacii , zakroku nastaveny tak, aby dobre bolo . po poslednej operacii som jedla pila na 4ty den...
@thirstymonk keď si splodil 3 deti nemôže to byť taký problém s fimozou😆si mladý, operujú ti ruku podľa mňa ti prinesú bažanta, alebo pôjdeš na wc spýtaj sa anestéziológa na poučení.Drzim palce.Radsej by som chcela cievku ako močiť do bazanta
@anonym_6bc982 Hej no, ženy to s bažantovaním majú blbé :D
@thirstymonk po narkoze urcite nezacnes pit ako duha... mas uplne skreslene predstavy... to kolko kedy a ako budes pit, ti povedia... tak isto aj to , kedy zacnes so stravou... na to su infuzie, aby ti nic nechybalo... neboj sa nic, oni maju manazment po operacii , zakroku nastaveny tak, aby dobre bolo . po poslednej operacii som jedla pila na 4ty den...
@krasneleto Ojoj, za 4 dni už budem dávno doma sedieť si na vajkach na PNke. Štandardne pušťaju na druhy deň doobeda. Čiže podenlok rano idem, utorok doobeda ma pustia, ak bude všetko ok.
@thirstymonk nepises o aku operaciu sa jedna... ci je to len zakrok vyzadujuci uspanie, alebo operacia... ak sa jedna o operaciu, vycievkovana budes, o tom , zial nerozhodujes ty... tolko teda len k postupom... cievkuje sa na sale, ked uz budes spat... a to mozem potvrdit ze je o dost prijemnejsie ako "zaziva".
co sa tyka tvojich obav. v narkoze som bola ... ani nechcem pisat kolko krat... a jedine co ma skutocne trapilo, ci sa zobudim.... trochu da nadup liekami, zalezi o aku operaciu ide a ci CRP nenaznaci naozaj nie len prechladnutie... atd...
@krasneleto Mam kostne vyrastky na zapästnych kostiach, ktore sa v určitej polohe o seba tru a bolí to jak fras, najmä keď chcem niečo rukou tlačiť. Pri tom treni sa tam vylučuje dajaka vodička a ta vodička mi za 11 rokov stuhla na 16mm "guličku". Je to až na pri klboch, v hlbke, preto celkova narkoza. Tak mi to vysvetlil doktor. Okrem mňa majú na ten deň ešte minimalne ďalších troch pacientov, takže určite to nebude žiadna 17 hodinova operacia :D
Na klasicku celkovu anestezu, ked si intubovany a dychas plyn z pristroja, tak musis byt 100% ok, ziadne zapaly hrdla, priedusiek, pluc ... Odporucam navstivit obvodneho, aby zhodnotil tvoj stav.
Pri operacii ruky nevidim dovod, aby si mal obavy z niecoho okolo mocenia, normalne pojdes sam na wc ako chodiaci pacient.
@patrike K obvodnemu predsa idem aj tak na interne vyšetrenie, buduci tyždeň.
@thirstymonk neboj sa, sestricky uz videli kadeco mamaju v tom prax. To cievkovanie je ten najmensi problem co ta po narkoze moze postihnut.
@viestta chlapov sestricky necievkuju, iba lekari, takze o to to budes mat lepsie 🙂
@krasneleto Mam kostne vyrastky na zapästnych kostiach, ktore sa v určitej polohe o seba tru a bolí to jak fras, najmä keď chcem niečo rukou tlačiť. Pri tom treni sa tam vylučuje dajaka vodička a ta vodička mi za 11 rokov stuhla na 16mm "guličku". Je to až na pri klboch, v hlbke, preto celkova narkoza. Tak mi to vysvetlil doktor. Okrem mňa majú na ten deň ešte minimalne ďalších troch pacientov, takže určite to nebude žiadna 17 hodinova operacia :D
@thirstymonk v tom pripade ta cievkovat nebudu, je to v podstate zakrok , nie operacia... poobede ides domov, navyse je to ruka... nemyslim, ze budes mat cievku
a co sa taky uspania, vyjadri sa anesteziolog na zaklade vysledkov od internistky...
@viestta chlapov sestricky necievkuju, iba lekari, takze o to to budes mat lepsie 🙂
@katulienkax a na to si ako dosla?
@katulienkax určite? Bola som si synom na urológii 6 dní a veru robili to sestričky
V narkoze chora jak pes, sople nadcha uspali ma.
Moje dieta do narkozy islo soplave..no hold nikdy nemoze byt clovek 100% fit a psychika robi svoje.

Neboj sa, tvojmu najvacsiemu pokladu sa nic nestane aj ked ta vycievkuju. A moze sa ti stat, ze sa uz zobudis s cievkou