icon

Prvýkrát v celkovej narkóze

thirstymonk
Včera o 09:51

Čaute, čaká ma za dva tri týždne operácia, prvykrát v živote v celkovej narkóze. Na operáciu idem skoro 200 km do špecializovanej nemocnice k špecializovanému lekárovi.

Mám dve otázky:

1. Začína ma nejako svrbieť v nose, poškrabkávať v hrdle. Nie som ten typ, čo zomiera na soplík, ale nebude to vadiť k narkóze? Horúčku zatiaľ nemám, dúfam, že to tak aj ostane. Možno to za tie dva tri týždne aj odznie

2. Čoho sa bojím jak čert kríža, tak to je to, že po prebudení ma budú cievkovať. To nikdy nikomu nedovolím, ani keby malo mechúr roztrhať. Ja štandardne nemám problém s pitným režimom, pijem vyše 4 litre vody denne, ale tieto problémy so šikaním po narkóze podľa mojich informácií nesúvisia s oslabenou činnosťou obličiek a mechúra, ale z ochabnutým spojením medzi mozgom a močovým zvieračom. Inými slovami - mechur sa človeku naplní, ale mozog nevie dať povel na močenie. Vie mi niekto povedať z vlastnej skúsenosti, ako často sa to stáva, že musia pacienta vycievkovať? Asi sa ničoho iného na svete nebojím viac než tohto. A môže človek si nejako pomôcť, aby ho nemuseli cievkovať? Je lepšie po prebudení začať piť jak dúha, alebo radšej menej a nechať, nech sa prirodzene spamätajú tie nervové spojenia z tej narkózy?

thirstymonk
autor
Včera o 11:03
@krasneleto

@katulienkax a na to si ako dosla?

@krasneleto Je to hluposť, moja sestra cievkovala už na praxi iks chlapov.

thirstymonk
autor
Včera o 11:05
@katulienkax

@viestta chlapov sestricky necievkuju, iba lekari, takze o to to budes mat lepsie 🙂

@katulienkax Ja osobne nemám problém so sestričkami, nebojím sa ukazať penis, keď je to treba :D Takže neviem v čom by to akože malo byť "lepšie", že ma nebudú cievkovať sestričky, ale lekár...

Mám dve urologičky - jednu "svoju" ambulantnú a druhú v nemocnici. Nikdy by som nešiel ku chlapovi urologovi.

o__o
Včera o 11:07

Samozrejme, sestry nemaju v kompetencii cievkovat muzov, ale robia to. Mal by to robit len lekar

krasneleto
Včera o 11:07
@martul

@katulienkax určite? Bola som si synom na urológii 6 dní a veru robili to sestričky

@martul chcela by som vidiet toho lekara, ktory robi ukon sestricky

krasneleto
Včera o 11:08
@thirstymonk

@krasneleto Je to hluposť, moja sestra cievkovala už na praxi iks chlapov.

@thirstymonk jasne ze je... operater ide na salu posledny. pacient davno vycievkovany, uspaty, zaintubovany atd... a nie ze sa tam s nim bude hrajkat :D

krasneleto
Včera o 11:10
@o__o

Samozrejme, sestry nemaju v kompetencii cievkovat muzov, ale robia to. Mal by to robit len lekar

@o__o lekar by mal brat aj krv :D

o__o
Včera o 11:11
@krasneleto

@o__o lekar by mal brat aj krv :D

@krasneleto krv moze brat aj sestra, bavime sa o cievkovani muzov

viestta
Včera o 11:12

@thirstymonk tak mi napadlo, ci by si si nemal tej jednej narkoze nechat vyriesit aj tu fimozu. Budes mat 2 in 1 a pokoj do konca zivota

krasneleto
Včera o 11:14
@o__o

@krasneleto krv moze brat aj sestra, bavime sa o cievkovani muzov

@o__o muzov aj zeny cievkuju sestry... nebudeme sa tvarit ze to je inak

patrike
Včera o 11:15

Hlavne povedz v nemocnici, ked budes mat zaverecny pohovor s anesteziologom, ako si celkovo uzkostny typ a najma citlivy na vercajg. Take lieky dostanes, ze budes vyrovnany ako zenovy majster.

sisika
Včera o 11:17

@thirstymonk asi najlepšiu radu mi dala jedna staršia sestrička-po akejkoľvek operácii je dobré čo najskôr po prebudení z narkózy sa hýbať. Najprv prstami na nohách,na rukách,postupne členky,zápästia,lakte,kolená-proste podľa druhu operácie samozrejme-rozprúdiť krvný obeh. Rýchlejšie sa vyplavia anestetiká,organizmus sa lepšie zotaví. Ak sa človek cíti,s pomocou sestričky sa opatrne posadiť,ak sa podarí-potom skušat aj sám-iba sedieť na posteli najprv. Neskôr spustiť nohy dole,ale stále na posteli.
Až potom-zase za pomoci sestričky-a keď oni povedia-vstať.
Samozrejme závisí od druhu operácie a treba sa riadiť pokynmi lekara.
Cievkovanie sa bežne robí a výrazne pomôže nepreťažovať mechúr,no pri kratších zákrokoch nie je vždy nutné.
Asi by bolo najlepšie spomenút tú obavu lekárovi pri pohovore pred zákrokom-a lekár vás usmerní.

anonym_04e9a7
Včera o 11:45

Mna cievkovali pri porode (ze pre istotu) a bol to pre mna zazitok horsi, nez porod samotny. Neviem, cim to bolo, ale hrozne ma to bolelo a nemohla som sa poriadne vycikat este snad 2 tyzdne bez toho, aby ma to nebolelo. Potom som bola este 2x v narkoze a este raz som rodila a vzdy som odmietla cievkovanie. Nikto z toho odmietnutia ziadnu vedu nerobil. Ale pravda, jednalo sa o kratke narkozy.

euka210
Včera o 12:19

@thirstymonk mne samej cievka hrozne vadila pred planovanymi sekciami...potom som ich uz ani necitila.
Zavisi podla dlzky operacie atd, ci budes hned chodit, ale ked dostanes cievku, tak este pred operaciou, ak dostanes aj infuzie. Skor by som sa bala, ze ti bude zle a na vracanie. Mojho manzela toto trapilo, ze vracal a bolo mu zle. Cievku prezijes.

sapa20
Včera o 12:28

Mne operovali tiež ruku a nikto ma necievkoval.
Normálne som išla na wc po cca 4 hodiná.

sandra_kul
Včera o 12:29

ak nemas horucku, celkovo sa citis fajn a nemas silnejsie priznaky chripky alebo prechladnutia, tak by to nemalo vadit. samozrejme lekari pred narkozou robia kontrolu, aj ci nemas infekciu, a ak by sa ti nieco zhorsilo, operacia sa da presunut. 🙂 ale takto male svrbenie, skrabkanie sa casto stihne do operacie samo vyliecit.

thirstymonk
autor
Včera o 12:30
@viestta

@thirstymonk tak mi napadlo, ci by si si nemal tej jednej narkoze nechat vyriesit aj tu fimozu. Budes mat 2 in 1 a pokoj do konca zivota

@viestta Práveže to vraj nie je možné...

janinah
Včera o 12:30

Nastav sa tak,ze tým ľuďom na operačke veríš,oni vedia čo robia.Urob si predoper.vyš.a chod na prijem,oni vedia zhodnotit,ci mierny soplik alebo občasné zakašľanie môze byť dôvod na odklad operacie. Zvýšená teplota tým dôvodom je.A v tvojom prípade nevidím najmensí dôvod na cievkovanie,len sa čudujem,ze si neriešiš tú fimozu.
Môzeš mi veriť,lebo
1.som človek z oper.sály
2.naposledy som bola v celkovej anestezii pred 2 dňami

huxy
Včera o 12:31
@krasneleto

@katulienkax a na to si ako dosla?

@krasneleto štandardne cievkujú mužov lekári..teraz nemyslím, že operatér cieevkuje, to nie. Ale lekár by to mal robiť. Ak nastane nejaký problém, čo v prípade mužov sa stať môže, tak za to nesie zodpovednosť. To, že niekde to robia aj sestry, viem, ale podľa kompetencií by sa nemalo

thirstymonk
autor
Včera o 12:32
@janinah

Nastav sa tak,ze tým ľuďom na operačke veríš,oni vedia čo robia.Urob si predoper.vyš.a chod na prijem,oni vedia zhodnotit,ci mierny soplik alebo občasné zakašľanie môze byť dôvod na odklad operacie. Zvýšená teplota tým dôvodom je.A v tvojom prípade nevidím najmensí dôvod na cievkovanie,len sa čudujem,ze si neriešiš tú fimozu.
Môzeš mi veriť,lebo
1.som človek z oper.sály
2.naposledy som bola v celkovej anestezii pred 2 dňami

@janinah Ďakuejm za info, fimozu riešim a idem ju operačne riešiť niekedy v novembri asi (bývam v dome, čaká ma túto sezónu dokončiť zateplenie zadnej časti domu, plot, balkon, predzahradku, vyvyšene zahony a kopec domovej roboty), takže si nemôžem dovoliť kvoli fimoze vypadnuť z tempa na ďalší mesiac, chapeš. A s čerstvo obrezaným zašitým žaluďom asi nebudem šplhať po lešeni, by som zomrel.

thirstymonk
autor
Včera o 12:34
@sisika

@thirstymonk asi najlepšiu radu mi dala jedna staršia sestrička-po akejkoľvek operácii je dobré čo najskôr po prebudení z narkózy sa hýbať. Najprv prstami na nohách,na rukách,postupne členky,zápästia,lakte,kolená-proste podľa druhu operácie samozrejme-rozprúdiť krvný obeh. Rýchlejšie sa vyplavia anestetiká,organizmus sa lepšie zotaví. Ak sa človek cíti,s pomocou sestričky sa opatrne posadiť,ak sa podarí-potom skušat aj sám-iba sedieť na posteli najprv. Neskôr spustiť nohy dole,ale stále na posteli.
Až potom-zase za pomoci sestričky-a keď oni povedia-vstať.
Samozrejme závisí od druhu operácie a treba sa riadiť pokynmi lekara.
Cievkovanie sa bežne robí a výrazne pomôže nepreťažovať mechúr,no pri kratších zákrokoch nie je vždy nutné.
Asi by bolo najlepšie spomenút tú obavu lekárovi pri pohovore pred zákrokom-a lekár vás usmerní.

@sisika Hmm... asi budem za ch*ja, keď som si myslel, že po narkoze to proste bude ako keď sa ráno zobudim? Skočim na rovne nohy a urobím 40 klikov? (no dobre, s rukou v sadre asi nie, ale chapeš jak to myslim...)

thirstymonk
autor
Včera o 12:34
@euka210

@thirstymonk mne samej cievka hrozne vadila pred planovanymi sekciami...potom som ich uz ani necitila.
Zavisi podla dlzky operacie atd, ci budes hned chodit, ale ked dostanes cievku, tak este pred operaciou, ak dostanes aj infuzie. Skor by som sa bala, ze ti bude zle a na vracanie. Mojho manzela toto trapilo, ze vracal a bolo mu zle. Cievku prezijes.

@euka210 No bože, tak určite skorej prežijem grcanie jak cievku twl... však grca človek aj tak každu chviľu aj bez operacie.

viestta
Včera o 12:36

@thirstymonk ked ta tak citam, tak sa zamyslam nad tym, preco si hovorite silnejsie pohlavie

anonym_260223
Včera o 12:36
@thirstymonk

@sisika Hmm... asi budem za ch*ja, keď som si myslel, že po narkoze to proste bude ako keď sa ráno zobudim? Skočim na rovne nohy a urobím 40 klikov? (no dobre, s rukou v sadre asi nie, ale chapeš jak to myslim...)

@thirstymonk Zobudíš sa ako keby si chlastal 3 noci v kuse a je dosť možné že ťa bude naťahovať ako mačku, zahmlievať pred očami a pod.

sapa20
Včera o 12:38
@thirstymonk

@euka210 No bože, tak určite skorej prežijem grcanie jak cievku twl... však grca človek aj tak každu chviľu aj bez operacie.

@thirstymonk ako pre koho s tým grcanim. Ja som nevedela prestať darmo pichli dve injekcie. Ešte týždeň som bola ako po opici.
A priprav sa ,zaintubuju ťa 😃

mmia96
Včera o 12:45
@thirstymonk

@thirstymonk grcá človek aj tak každú chvíľu? 😀 no neviem, ja nezvyknem každý druhý deň grcať len tak. A po narkóze nejde len o to grcanie, ktoré je pre teba podľa toho čo si napísal asi na dennom poriadku.

krasneleto
Včera o 12:47
@thirstymonk

@janinah Ďakuejm za info, fimozu riešim a idem ju operačne riešiť niekedy v novembri asi (bývam v dome, čaká ma túto sezónu dokončiť zateplenie zadnej časti domu, plot, balkon, predzahradku, vyvyšene zahony a kopec domovej roboty), takže si nemôžem dovoliť kvoli fimoze vypadnuť z tempa na ďalší mesiac, chapeš. A s čerstvo obrezaným zašitým žaluďom asi nebudem šplhať po lešeni, by som zomrel.

@thirstymonk fimoza nie je otvorea operacia srdca...

mmia96
Včera o 12:50
@sapa20

@thirstymonk ako pre koho s tým grcanim. Ja som nevedela prestať darmo pichli dve injekcie. Ešte týždeň som bola ako po opici.
A priprav sa ,zaintubuju ťa 😃

@sapa20 o intubácií si mu nemala písať, to si asi aj rozmyslí tú operáciu 😀

janinah
Včera o 13:10
@viestta

@viestta 2 operacie pri jednom sedeni sa robia len pri urazoch a akutne veci,jeho pripad to určite nie je

sapa20
Včera o 13:11
@mmia96

@sapa20 o intubácií si mu nemala písať, to si asi aj rozmyslí tú operáciu 😀

@mmia96 veď to je iba maličkosť 😃 mne ju pre istotu nepovedali pred operáciou.
Veru to grcanie stale dookola,že ani na to vecko nevieš ísť je veľmi nepríjemná záležitosť. Do toho bolesť, lieky od bolesti nezaberajú 😃 to cievkovanie by sa v tej chvíli hodilo.

Pánovi prajem skoré zotavenie po operácii.

sisika
Včera o 13:50
@thirstymonk

@thirstymonk ale čoby. Kto to nezažil,nevie si predstaviť. Ja som bola v celkovej 4x. Vždy mi bolo inak. Raz zima,raz horuco-raz ako po opici,raz ako po nádhernom spánku,nechcelo sa mi prebudiť. Ale to že je človek napumpovany liekmi-organizmus to cíti.
Akože keď ťa uspávajú-to je fantastické. Na chviľu ti nie je absolutne nič-nič nebolí,nič netrápi,nič v hlave a telo ľahke ako pierko. Nádhera. Pohoda,pokoj,kľud. Predtým dajú náladovku-aj to je parada. Prvykrat som sa triasla ako ratlik od strachu,tie ďalšie som sa vyslovene tešila,že keď už budem na tom stole ležať ako mi bude dobre.
Prebudzanie-nemusí byť zlé,hlavne ak dodržíš nejest,nepiť-lebo môže ťa naťahovať.
Ale to hýbanie sa na posteli-zatiaľ každý komu som to poradila-boli radi. Kamoška absolvovala v minulosti niekoľko operácií,a vždy prebúdzanie horor-a teraz keď prišla z poslednej-ďakovala mi,že to bolo oveľa ľahšie