Psoriáza a kojenie. Môžem prestať kojiť?
Ahojte babenky.Potrebujem poradit.Od detstva trpim psoriazou.Ale stale to bolo take ze to nebolo viditelne.Po porode sa mi nenormalne zhorsila.Kojim doteraz ale je to z tou psoriazou tak velmi zle ze bohuzial asi budem musiet prestat.Boli ma z toho srdiecko.Po porode som bola v strese pretoze som musela popri kojeni brat antibiotika pretoze som dostala infekciu a este k tomu stres ze ma nezosili tak ako mali.doteraz cakam na znovuzositie a pritom uz su tri mesiace po porode.Zhorsilo sa mi to natolko ze moja tvar vyzera ked je natreta detskym olejcekom ako keby bola popalena a na tele ani nehovorim a to som bola pocas tehotenstva uplne cista.vyzera to velmi zle.Manzel a moja rodina mi povedali ze bude najlepsie ak prestanem kojit a malinka bude na umelom mliecku pretoze v mojom mlieku su vsetky moje vitaminy a ja ich mam potom nedostatok a preto takto vyzeram.ze ak to necham tak tak ta psoriaza bude hrozna a tazko liecitelna.ako keby nebolo dost na bradavkach mam bud psoriazu alebo mykozu.Musim odsavat pretoze ked malinku prilozim palia ma a bolia.Ale tuto v anglicku mame takych blbych lekarov ze ked som prisla k lekarke tak mi na ne ani nepozrela a dala masticku.Ale malinku pozrela a povedala ze nema soor.Som s toho nestastna pretoze malinku som planovala dojcit dlhsiu dobu.velmi ma to boli.ale musim mysliet aj trochu na seba hoci na prvom mieste je stale moja princeznicka.takto by som mohla ist aj do solaria ktore mi pomaha aj brat lieky a masticky.Poradte co robit som zufala.Zatial stale odsavam pretoze keby som prestala tak ma caka zapal prsnikov a teploty.Ak prestat tak aby mliecko odislo samo nie tak drasticky.ale ako.Myslite si ze som zla mama 😢 ?
@branoalenka ja sama mam psoriazu na tvari a kojila som 22 mesiacov
fakt je, ze posledne 2 mesiace tehotenstva sa mi hodne zhorsila a pocas kojenia sa mi velmi nezlepsovala, ale to bolo dane tym, ze som nepouzivala ziadne lieky, masti ani nic (okrem samponu polytar) a presne ako pise dadis, bola som nevyspata, v strese (prvorodicka) atd, takze aj keby som nekojila, tak by sa mi psorka urcite nelepsila.
na tvojom mieste by som kojila aj nadalej, v prvom rade vylieci mykozu, ktoru mas urcite na bradavkach (to, ze mala mala nema v puse soor neznamena, ze mykozu nemas), tiez som ju mala (a maly mal pusinu cistu), davala som si vzdy po kojeni tenucku vrstvu canestenu a nechala vsiaknut, pred kojenim som neutierala a maly ak si aj trolilinku cucol, tak mu to akurat preliecilo pusu
ahoj, ja len k tomu ochoreniu na bradavkach - ja som ekzematik a mala som to iste, syn nemal v ustach soor a ja som si myslela, ze mam aj tak mykozu a uplne zbytocne som sa liecila canestenom. myslela som, ze cele kojenie zabalim, strasne to stipalo a palilo, nenapadlo ma, ze aj na takom mieste mozem mat obycajny ekzem. takze ak si psoriatik, je dost mozne, ze to nebude mykoticke ochorenie. drzim ti palce.
@branoalenka
Jaj som taka zufala.Takze odhodlala som sa po dlhom rozmyslani a trapeni sa prestat kojit kvoli tomu ze ta moja psoriaza je hrozna.Mliecko mi zacalo samo odchadzat.Ale akonahle som zacala kombinovat moje mliecko z umelym a potom len samotne umele.Moja malinka princeznicka zacala vracat a kakat zelenu soplovitu kaku.Taku divnu zelenu.za tri dni som vyskusala 3 druhy umeleho mlieka ani z jednym som neuspela.za kazdym UM hnackovala na zeleno a dnes dokonca aj trochu krvicky bolo na plienocke.Srdiecko mi islo roztrhnut.Takze po rozhovore z manzelikom sme sa zhodli ze asi bude najlepsie ked ju budem kojit nadalej pretoze je dost mozne ze ma alergiu na UM.kojit z prs nemozem pretoze mam psoriazu na prsnikoch.Myslela som si ze je to mykoza ale nieje to tak.lekarka mi to potvrdila.Takze som mojho milacika poslala kupit elektricku odsavacku.Moju malu princeznu trpiet nenecham hoci budem vyhadzana psorkou este viac.Lenze problem je ten mlieko sa mi prestalo tvorit a ja potrebujem obnovit laktaciu ale neviem ako.prosim pomozte mi.A co pomaha na zlepsenie a ukludnenie psoriazy?ak niekto mozte prosim poradte mi aspon s tou laktaciou.dakujem babenky.
@branoalenka drzim palce, aby si kojila dalej, napriek vsetkemu. Dadis ma pravdu, preco sa Ti to tak zhorsilo, mne tiez sa rapidne zhorsil ekzem a trvalo to v kuse vyse 6 mesiacov, zle sa mi staralo o dieta s takym ekzemom, po celom tele. Chybal mi spanok, energiu som si doplnala kávou a sladkostami-to je ako voda na mlyn.
Pomohlo mi zdrava strava, mozno menej masovych vyrobkov, nie sladkosti, nie káva. Slaby zihlavovy caj - nie vela. Ekzematici - psoriatici maju vseobecne slabe travenie, nasla som si bylinkove kvapky na podporu travenia, ktore som mohla aj pocas dojcenia, dalej aktivovane cierne uhlie - dostat v lekani a kvalitne probiotika.
A s tym kojenim je tu jedna pani, ktora radi ohladne kojenia, myslim tema dakujeme Annag.
Prajem vsetko dobre, zabojuj aj ja som musela, nebola to sranda zit s takym vybuchom na kozi, bolelo, palilo svrbelo a este sa strarat aj o bábo... trvalo to viac ako 6 mesiacov
Takze hlavu hore ono sa to ukludni 🙂 😉
@nig77 diky draha moja.dakujem za rady.urobim vsetko preto aby som obnovila laktaciu.drz palceky.len dufam ze psoriaza sa ukludni.
@branoalenka chod do temy Dakujeme Annag - vsetko o dojceni; co si pamatam, tak treba odsavat co najcastejsie a vysat vsetko az do dna (zvysenym dopytom sa zacne tvorit viac mlieka), kup si caj na podporu tvorby mlieka (ale uz neviem aky), vela oddychuj, snaz sa spat vzdy, ked spi mala (aj za cenu bordelu v domacnosti). ta krv a zelena stolica moze byt alergia na bkm 😔
@tin007 na moje mliecko nikdy taku alergiu nemala.ked som jej dnes dala moje mliecko stolica jej zosvetlela.takze mi spadol kamen zo srdca.manzelik kupil odsavacku elektricku tak budem odsavat.viem ze mi to znici moje bradavky ale pre moju princeznicku urobim cokolvek 🙂 vyskusam na tvar pouzit infracervenu lampu uvidim co to spravi ale zakrijem si ciciny z uterakom.dufam ze to nemoze poskodit mlieko to svetlo.aj ten stres vela robi.som v strese lebo v utorok ma caka operacia.lebo tyto anglicky lekari ma nezasili tak ako mali odflakli to.takze tymto ta psoriaza sa zhorsila.
@branoalenka aha, zabudla som napisat, ze pocas kojenia som chodila na ozarovanie uv hrebenom (modre svetlo) do centra na liecbu chronickych ochoreni koze, to neskodi, lebo je to lokalna aplikacia (ale asi by si sa mala poradit s dr, ze kolko, lebo sa mozes spalit, to ziarenie sa kumuluje)
@branoalenka ahoj ja mam tiez psoriazu od 8 rokou nasastie sa mi prejavovala len na hlave co som tam mala doslova centimetrovu koru ☹ ale ako som si zacala farbit hlavu tak mi to ustuplo,neviem mozno ta farba to vyzrala alebo co...ja som nikdy neuzbnavala natieranie sa niecim pretoze mam zlu skusenost zo smrdakov bola som tam ako 13 rocna asi mesiac a prisla som na tom domou este horsie 😒 pred tym ako som otehotnela som casto chodila do solarka to tomu velmi pomaha....pocas tehu sa mi to nezmenilo a ked sa mala narodila tak sa mi to zacalo robyt na kolenach,malu stale kojim a to ma uz 9 mes....ja by som na tvojom mieste pokracovala v kojeni,skus brat nejake vitaminy pre kojacie matky aj to solarko by si mohla skusit....drz sa 🙂
@branoalenka ahoj, co sa tyka tych UM, nekupovala si nahodou tie co su HA? lebo po tych je vzdy zelene kako, ked sme presli na normalne, sa to upravilo...a ohladom tej psorky, ja ju sice nemam, ale moj muz ano a poskusal uz fakt asi vsetko, ale bolo to cim dalej tym horsie, uz to mal skoro po celom tele...objavili sme take prirodne tabletky Leciderm a do mesiaca sa mu skoro vsetko stratilo! ma uz len par fliacikov...len ak sa rozhodnes ho skusit, tak kukni, ci sa moze pocas kojenia, lebo to neviem a nemam pribalovy letak, ale myslim, ze ked je to prirodne, snad by sa to mohlo...drzim palce 😉

Vobec si to nemyslim, nemysli si to ani ty. Ale myslim si, ze spustace toho vsetkeho je stres, nevyspatie, hormonalna nerovnovaha, vycerpanie organizmu tehotenstvom, porodom a neskor kojenim...presla si tymto vsetkym a tvoje telo sa brani, aktivizuje sa a kedze je psoriaza autoimunitne ochorenie, prejavi sa to zhorsenim celkoveho stavu ☹ takze nepomoze iba prestat kojit, ale prestat si nad tym lamat hlavu a obvinovat sa, viac oddychovat a celkovo sa pozitivne naladit, tesit sa na leto, slniecko, ktore pomoze a mozno aj na nejaku letnu dovolenku...si dobra maminka 😉