Riziko tetanu- ockovanie
Caute, dnes som sa pri praci v zahrade skrabla o stare pletivo pri zemi. Je to povrchovy skrabanec na prste z ktoreho mi len trochu tiekla krv, ale aj tak mam z toho trochu obavu. Myslite ze by som mala ist rychlo na preockovanie proti tetanu? Ma to vyznam? Naposledy som dostala 2014 Imovax
Preockovanie ma zmysel. Odpoved od AI:
Áno, má to veľký zmysel, najmä ak ide o znečistenú, hlbokú alebo bodnú ranu a od vášho posledného preočkovania ubehlo viac ako 5 až 10 rokov. Tetanus je vážne ochorenie spôsobené baktériou Clostridium tetani, ktorá sa do tela dostáva cez poranenú kožu.Tu sú kľúčové informácie:Kedy očkovať: Ak máte rizikové zranenie (znečistená rana, hlboká rana, uhryznutie) a nie ste si istí, kedy ste boli naposledy očkovaní, alebo ak je to viac ako 10 rokov (pri veľmi znečistených ranách viac ako 5 rokov), posilňovacia dávka (tzv. tetanovka) je nutná.Preventívny účinok: Tetanus je smrteľný, ale vakcína poskytuje veľmi účinnú ochranu.Postup po poranení: Ak máte pochybnosti o platnosti svojho očkovania, odporúča sa vyhľadať lekára, ktorý môže odporučiť preočkovanie.Vedľajšie účinky: Po očkovaní sa môžu vyskytnúť mierne reakcie, ako je bolesť v mieste vpichu, začervenanie, zvýšená teplota alebo bolesť hlavy.

@bunicina urcite nemusis panikarit, nic sa ti nestane. Preockovanie by nepomohlo ani v pripade nakazy, kedze protilatky sa tvoria niekolko tyzdnov. Ale skrabnutie naozaj nie je rizikova rana pre vstup tetanovych spor do obehu