Skúsenosti a obavy z kontrastnej látky pri MRI vyšetrení
Ahojte,
o mesiac ma čaká MR enterografia (MRI tenkého čreva) s podaním kontrastnej látky. Priznám sa, že mám z toho trochu obavy – jednak z vyšetrenia samotného, ale aj z tej kontrastnej látky. Som dosť chudý, tak mám strach, či mi to nejako neuškodí alebo ešte viac nezaťaží organizmus.
Máte s tým niekto skúsenosť? Ako ste sa cítili po podaní kontrastu? Bolo vám zle, alebo ste to znášali dobre?
Co je natom? V sobotu som bola tiez , mam 50kg .. nic som necitila. Hned potom som do mesta sla
Chcel som sa k téme vyjadriť, ale dnes akosi nemám náladu na hororové príbehy v ktorých hlavnú úlohu hralo CT alebo MRI.
Podstupila som premedikaciu, ale ako spravny alergik som zareagovala, ale nic hrozne.
bola som na MRI hadam 20x, na ctckach tiez dost krat, velakrat s kotnrastom.. a tu som, je to uplne v pohode, nikdy som ziadny problem nemala, niekdy maju silny ventilator je tam zima, inde teplo, niekde to viac huci, inde menej.. ale inak nic. S kontrastmi som nikdy nemala problem. Nic mi nikdy nebolo. PO vysetreni som v klude isla do prace, alebo hocikam.
Treba mysliet pozitivne, to vysetrenie je na nieco nutne a treba ho urobit, vela pomoze/odhali/vyvrati... zbytocne sa stresovat.
je to ruska ruleta ak ide o gadolinium. zalezi, ci doverujes nasmu zdravotnictvu co je sto rokov za opicami. ked sa nieco pokasle, budes na to sam, sk zdravotnici daju od teba ruky prec (mimochodom ich je v diskusiach na mk pozehnane a vsetko zlahcuju)
https://www.research.va.gov/currents/1024-Metal...
https://www.noviny.sk/slovensko/465754-isla-na-...
"... Teraz sa zdá, že kontrastné látky s gadolíniom môžu byť škodlivé aj pre iných pacientov, nielen pre tých s poruchou funkcie obličiek, na základe dôkazov, ktoré zhromaždil Wagner a jeho tím. Uviedli, že ich zistenia majú hlboké dôsledky pre pacientov, ktorí pociťujú príznaky spojené s expozíciou gadolíniu, ako je mozgová hmla, kožné ochorenia, bolesti kĺbov a trvalé postihnutie."

nestresuj je to bezne vysetrenie ktore sa robi v nemocniciach denne. ja mam za sebou niekolko a prezila som vsetky drzim palceky