icon

Skúsenosti s kolísajúcim D-dimérom a jeho príčinami

alenacseto
2. mar 2025

Mate niekto skúsenosť s kolisajucim D dimerom? Najprv som mala 2,89...potom 1,90....potom 3,40....a naposledy 1,00 .
Prekonala som vraj dávnejšie emboliu,popísali to ako embolia staršieho dáta.
Ale neviem,všade čítam len to,že rakovina rakovina. :(

pink_lady
2. mar 2025

@alenacseto zvysený d dimer mozes mat aj pri modrine...Nemysli hned na rakovinu...

alenacseto
autor
2. mar 2025

@pink_lady ale to sa mi už ťahá asi mesiac

pink_lady
2. mar 2025

@alenacseto a dr ti na to co hovori? A hlavne, klesol, to je super...

alenacseto
autor
2. mar 2025

@pink_lady no ale možno ho mam teraz zas vyšší,ja neviem. No práveže nikto nehovorí nič,som z toho na nervy

alenacseto
autor
2. mar 2025

@pink_lady sestrička ma dosť vyplasila,keď mi povedala,ze tieto hodnoty nestupaju LEN TAK.

sss777
2. mar 2025

@alenacseto
D-dimér môže byť zvýšený asi z 30 príčin. Jeho diagnostická úloha spočíva v tom, že keď chceš vylúčiť trombózu alebo embóliu a pacient nemá klinické prejavy týchto chorôb, necháš odobrať d-dimér a keď je negatívny, tak máš hotovo.
Pozitívny d-dimér ti nepovie nič, lebo býva zvýšený z mnohých príčin - u fajčiarov, tehotných, aktívnych športovcov, po zranení, po covide, závisí aj od odberu a doby spracovania vzorky krvi..celkovo nerozumiem ani tomu, že to niekto kontroluje, lebo ti táto kontrola nič nepovie.
Dôležitá je anamnéza a dôkladné vyšetrenie. Pokiaľ máš nejaké ťažkosti, tak treba riešiť konkrétne ťažkosti a vyšetrovať tým smerom. Sú aj ľudia, ktorí majú po prekonanej embólii trvalo zvýšený d-dimer.

alenacseto
autor
2. mar 2025

@sss777 ked mne nikto nič nevysvetlil,veľmi sa bojim. Ja som už totiž prekonala inzulinom pankreasu-zhubný. Preto mam naozaj strach obrovský zo vsetkeho

sss777
2. mar 2025

@alenacseto
Tomu úplne rozumiem. A aký ďalší postup navrhli? Ideš na kontrolu alebo čo sa plánuje?

alenacseto
autor
2. mar 2025

@sss777 no dostala som lieky na riedenie krvi a kontrolu mi dali o 6 týždňov,čo je teraz za 2 tyzdne

pink_lady
2. mar 2025

@alenacseto chápem ze sa bojis. Ale naozaj to nemusi nic znamenat. Vydrz tie 2 tyzdne, uzivaj lieky ktore ti predpisali a potom uvidis. Viemn ze sa to lahko hovori, ale nic ine ti vlastne neostava...(To ti ta prava pise 😂, ale je to tak)