icon

Som unavená

zszudorova
5. máj 2013

Cawte zeny. Nazov hovori za vsetko...Presne tak sa posledne dni citim. Po tom co napisem ma vsetky poslete do riti ale nech ked sa vam ulavi, mne sa zase ulavi ked sa ,,vypisem,,. Ale ked sa nahodou niektora zlutuje a napise mi ako to prekonat....budem rada🙂
Takze...mam 25rokov a 3,5mes dcerku, ktoru zboznujem, je krasna, zdrava, proste uzasna. Od 5tyzdna mi prespi celu noc, teraz sa zacina mrvit tak okolo tej 4:30-5:30 a dudlom ju uchlacholim este tak do tej 6:00-6:30. Podotykam ze zaspava najneskor o 21. Cez den mi toho moc nenaspi, doobeda potiahne take 2-4hodky pocas ktorych stiham upratat.navarit...proste domace prace a co treba. Namalujem sa,urobim zo seba cloveka...a tak. No a poobede az do vecera mam kvazi len na to aby som sa venovala malej..doma mi nechce spat,max 30min ale niekedy nedosiahnem ani to, najviac na nu zabera nosenie a kocikovanie. Lenze mne sa nechce. Bolia ma nohy, chrbat, najmä krize jak fras...uz sme vymenili aj matrace a nic. V noci sa 180krat zobudim, vsetko ma boli a proste nevladzem chodit. nic nevladzem. som znechutena sama zo seba. No a jasne ze ked malu odmietnem vozit,mixovat ju v kociku na balkone alebo nosit a prechadzat sa-sedet nemozem lebo reve...tak je nevyspata a len mrnci...kazdy den je rovnaky,nebavi ma to.cele tehu som bola doma zavreta cize uz som skoro rok doma a paradne mi to zacina liezt na city. ked vidim muza ako pri mne spi so stuplami v usiach mam chut ho z tej postele skopnut. vlastne mam chut zabit vsetkych ktory spia,oddychuju,proste si uzivaju. a ked mi este cez den povie (muz), ze je unaveny...koncim s nervami. nevravim dost aj pomoze...vlastne pomaha mi aj mama.hocikedy si zmyslim malu jej mozem doniest,ona vsetko odlozi nabok...brava mi ju aj na vikendy sem-tam..nemam sa fakt na co stazovat. ale zas ju nechcem vyuzivat. ja chcem vsetko zvladat sama,byt zasluzila matka a chvalit sa ako si uzivam materstvo. neviem ci som este nedospela alebo cim to je...no mala nebola nahoda. mali sme ju lebo sme ju chceli. som vydata, s muzom sme 7 rokov...takze ziadna nerozvaznost.
kym sa dostanem na koniec tak pochopim ze mi ozaj hrabe...🙂mam rada tuto stranku.hehe.
no, som len proste unavena...asi.je to pre mna vsetko nove.starat sa o niekoho ineho ako o seba.rozmyslam nad kupou psa...nejake rozptylenie.ale asi to neni dobry napad.ci?

Strana
z2
zszudorova
autor
5. máj 2013

zeny ja viem som krava🙂
ale toto mi vazne pomohlo. ze som to niekomu ,,povedala,,. anonymne...lebo ked to poviem svojmu muzovi-aj to nie cele a az takto uprimne tak mi povie ze som neni kompletna a ine by dali hocico za taky zivot ako mam ja...a v tom ma pravdu. no jasne ze vtedy ked mi to vravi by som ho vyfliaskala🙂

chichinka
5. máj 2013

@zszudorova babulja ty si strasna sympatacka 🙂 necitala som rady bab ani Ti nejdem napisat moje prezivanie toho najkrajsieho obdobia v zivote zeny 😀 a unavu prvy rok zivota nasho svista, len dve rady - psa si urcite nekupuj, druha rada: najdi si v okoli mamicky s podobne starymi detmi, chodte kocikovat, navstevujte sa, podnikajte v ramci moznosti vylety, chodte na daky baby kurz pre deti sk je vo vasom okoli 🙂 a ked Ti malicka spi, lahni si k nej a spi tiez. viem, ze je lakave si porobit v klude co potrebujes, ale spanok potrebujes na boj s unavou .. mna prave toto drzalo pri psychockom aj fyzickom zdravi 🙂 mame uzasnejo a velmi mileho syna ale prvy rok, predovsetkym prve styri - sest mesiacov boli ako na kona. Spaval len v kociku za riadneho prechadzania (nie balkon) a uz okrem toho cely den nespal a v noci sa kazdu hodinu kojil a bezne sme po 20 minutach boli hore na dalsiu hodinu..zaspaval az okolo 23 vecer.. Doteraz nespi celu noc, este som vecer nebola nikdy prec lebo od 20-polnoci je 2-4x hore..k tomu vela vela fakt vela plakal (aha vidis, predsa len som sklzla do opisu ako to bolo u nas 😀) Keby som nemala kamosky mamicky tak sa asi zblaznim 🙂 a na chrbat vrelo odporucam pilates, skus maminku poprosit nech babulku kocikuje kym si zacvicis, mne neskutocne pomohl. Drz sa!

zuzkat1
5. máj 2013

@zszudorova ja nepochybujem ze ju milujes,len si musis trochu upratat v hlave... Proste odteraz budes casto robit to co ta nebavi a co sa ti nechce... Ale zvyknes si,tes sa ze tak vela spi to mnohe nepoznaju a vela chodievaj von-to sa da aj s malou.

siska53
5. máj 2013

Ahoj, vidis, nie si jedina, co ma take pocity. Urcite by som v prvom rade nekupovala psika ( mali sme a vtedy este bez deti, vyzaduje si dost starosti i peniazkov, ked napr. ochorie). Predovsetkym si daj do poriadku chrbticu, vraj za unavou je prave problem s nou. Mozem potvrdit. Konecne som ju zacala riesit. Poradim aspon tolko, co mi odporucili - ked zdvihas a idealne aj ked nosis ci uz malu, alebo inu zataz, stiahni brucho, najlepsie pocas celeho nosenia.
Ak nemas, oslov mamicky na ulici, ja som tak pred 3 rokmi oslovila susedu, teraz sme kamosky a postupne som sa zoznamila aj s inymi maminami a teraz uz chodime po ihriskach uz i s dalsim potomstvom.
Ak mas vela energie a casu - chod cvicit, skus nieco tvorive, mam kamosky, co maluju oblecko, obrazy, tvoria z hliny a pod. Alebo skus s malou dake cvicenie ci plavanie. Ja mam dvojrocny rozdiel, nudit sa nestiham, moje deti sice v noci spia dobre, mala, hoci este kojena ,sa budi maximalne raz,, cez den je to horsie - mala uz asi 2 tyzdne pospi maximalne hodku, maly uz zopar mesiacov vobec, resp. raz do mesiaca ho to zlozi. A to na zaciatku mala mavala koliky, v noci prve 3 mesiace som bola hore aj dve hodiny. A maly ma vzdorovite obdobie. Napriek tomu sa nestazujem ( mam i pomoc rodiny), viem, ze ked nastupim do prace, bude horsie, nez si najdeme system. Ale kazda z nas je ina a inak vnima veci.
V kazdom pripade sa nehanbi navstivit i psychologa, ak by sa nic nemenilo, aj ja som sa bola poradit tak davno- davno. On ti poskytne odborny pohlad na vec.
A ak by ti bolo umoznene u teba v praci par hodin tyzdenne robit z domu (mam kamosku, ktora takto par hodin robila doma, obcas zbehla do firmy), len nie vsade sa to da takto..
Drzim paste, nech sa ti podari najst pre teba i dietatko to najlepsie riesenie.

andrejta
5. máj 2013

😉 mňa to ešte len čaká, ale chápem ťa. neviem ešte ako to budem zvládať ja, ale môžem ti dať jednu radu - psa ako rozptýlenie si rozhodne nekupuj. to si to rovno hodíš 😀. viem o čom hovorím, máme doma jedného blázna od šteniatka a ja som si teda porevala aj pri ňom, keď nechcel nič žrať, potom sa mu nechcelo chodiť von, medzitým všetko ošťal... ja teraz len rozmýšľam ako sa skorigujeme my traja od júla - ja, bábätko a pes, keď polovička začne chodiť do roboty - to len bude veselo 😀 😀
neboj sa s bábätkom sa postupne zžijete a zvyknete si na seba a bude to čoraz lepšie. držím palce

siska53
5. máj 2013

A este mi napadlo - okrem moznych pb so stitnou zlazou - krvny obraz mas ok? Dostatok zeleza?
A mozno by ti naozaj prospelo robit nieco na ciastocny uvazok, nie kazdu musi naplnat byt doma len s dietatom, to nebude znamenat, ze si zla matka. Naopak, mozno budes spokojnejsia a vyrovnanejsia, co dietatko potrebuje. A mozno by vam prospela dovolenka 🙂) my sme tak uz zoparkrat boli a bolo fajn vypadnut zo stereotypu, nemusiet varit a upratovat.
Este raz - drzim paste!

zszudorova
autor
6. máj 2013

KO mam 100%ny...ale pre istotu som barala vitaminy,dnes som dobrala. A robit by som mohla ist lenze nemam kam dat malu. Najskor az o rok ked svokra pojde do dochodku...ziadnej cudzej osobe-opatrovatelka napr. malu nedam. ale ja som proste taky typ ze akakolvek malickost ma vyvedie z miery na par dni. proste minuly tyzden som uz bola ako tak v pohode, hovorim si parada uz sa dostavam do normy po porode a tak...a tento tyzden bum a proste nevladzem,mala aj skorej rano buntosi jak obvykle ale dobre,to by som az tak neriesila...ten chrbat asi musim fakt poriesit najprv lebo nevladzem ani omrvinku zdvihnut zo zeme nieto este malu navlacovat a kocikovat.idem kazdy den ale uz len ta predstava ze zasa sa budem min 2hodiny prechadzat ma deprimuje. skusim nejake cviky a ked nie tak pojdem k doktorovi. zrejme to bude hlavny dovod. s chrbtom som mala problemy odjakziva, nikdy som to neriesila. ale teraz to uz zacina byt neunosne...a zeny niektore ste superzeny a to doslova!strasne obdivujem kazdu jednu z vas a kazdu matku..vzdy som obdivovala a teraz ked materstvo ,,postihlo,, aj mna tak este viac!!!

matozazzo
6. máj 2013

@zszudorova Ahoj, presne viem, o com pises!!! Bola som na tom rovnako... Je to klasicka "poporodna depresia", je fajn, ze si to uvedomujes, co mne pomohlo? Pri prvej, kedze sme boli v zahranici, len manzel. Jednoducho som raz nevstala z postele a ked mala plakala, povedala som, ze nevladzem, nemozem, atd... porozpravali sme sa a zacal viac pomahat.. Druha vec, nastavila som sa na rezim malej ale - koniec nosenia a kocikovania... Pamatam si, ako som ju konecne uspala v kociku a 3 hodiny vozila, a ona krasne spinkala... Ja totalne znicena, unavena som dosla domov, sadla si a mala vyspinkana mi nedala vydychnut... ☹ Uz som nevladala a tak sme presli na rezim.. Budi sa ti nadranom? Nevadi, je malicka, nakoj ju a budete spat kludne dalej. Bola hore asi 2 hod a zacala byt trosku mrzuta, sup do postielky, sedela som pri nej, drzala za rucku, spievala, aj revala 😀 ale naucila sa do tyzdna zaspavat v postielke (inak v noci mi spala ale cez den nechcela), zase sa zobudila, napapala, bola vysmiata, pohrali sme sa, napapala sa a po 2,5 -3 hod zase sup do postielky, lebo bola mrzuta... Za asi 2 tyzdne sme si nasli rezim, ja som konecne nemusela kocikovat 3 hodiny a ked spala, lahla som si s nou. Ze som nestihla upratat? Nevadi, manzel mi viac pomohol. Varila som na 2 dni. Na prechadzky sme chodili, ked bola hore! Pozerala a po pol hodinke, hodinke sme prisli, napapala sa a sup do postielky - ona spinkala a ja som si konecne kludne sadla!!! UUUUzasny pocit!!!!!
Pri druhej som hned od narodenia nastavila takyto rezim, a jasne, popri prvej a praci sa toho nedalo tolko stihat... A cucduj sa svete, zase asi okolo 3m na mna dolahla depka!!! Manzel pomahal, aky taky rezim sme mali a ja som bola taka unavena!!! vtedy som zdvihla telefon a zavolala mamke... A aj na tie prechadzky som poslala s malou ju, aby som si oddychla.. Zacala som cvicit - mimo domu, k tomu vitaminy a snazila sa byt aj bez deti, aspon hodinu denne, hoci som len vypadla do obchodu s tym, ze vypadnem z domu, v klude si nakupim... Do mesiaca - dvoch sa to postupne ukludnilo a preslo to. Z vitaminov som brala B-cko a C-cko, ale po kojeni, lebo aj ked sa tu mnohi ohradia, mna C-cko povzbudzuje a prechadza do mlieka a ked som ho vzala a do pol hodiny nakojila, mala nechcela spat - tot moja skusenost 🙂 A nikdy nie C-cko na noc. No a este pocas vikendov, ked bol manzel doma - a mame to dodnes, vezme rano deti a ja spim dlhsie 🙂 Sice sa neda dospat tyzden, ale je to fajn 🙂
A tiez som mala bolesti chrbta, z nosenia, hojdania a chodenia!!! Bola som unavena, opierala sa o kociar a hrbila sa :( Ked som to obmedzila, bolesti prestali 🙂

zszudorova
autor
6. máj 2013

@matozazzo hehe🙂 mala mi zaspi aj v postielke cez den ale max na 30min a potom mrnci...ja neviem ale je coraz umrncanejsia,proste ked je hore musim sa jej stale venovat lebo mrnci...to ma asi po mne-vecne nespokojna🙂) a muz mi s malou sam cez vikend a toboz nie rano neodide...ON PREDSA CHODI DO ROBOTY!!!:P (a musi sa vyhajat chudatko moje).
som rada ze mi pomoze aj to co pomoze...ale nevadi...takychto kriz este bude ajajaj!len mi to proste vadi...25rocna...a zdochlina...podla mna by mi uz kludne priznali dochodok🙂

zszudorova
autor
7. máj 2013

@chichinka ako casto si cvicila?nasla som na nete cviky ale tam len ta zenska ukaze ale nevravi ako casto to mam opakovat,kolkokrat za den...nic konkretne

matozazzo
8. máj 2013

@zszudorova Materska nie je dovolenka a byt sama s dietatkom, ked ste ho chceli obaja, to tiez nie je spravne - tak som to podala ja manzelovi - viem, ze chodis do prace, ale dieta sme chceli obaja a obaja sa musime aj postarat, a dohodli sme sa 😉

kika112
12. máj 2013

@zszudorova Na porod si sa pripravovala 9 mesiacov a ty cakas ze za 3-4 mesiace po nom bude vsetko ako predtym? Zabudni! 😀 Este donedavna som ratala, kolko rokov som sa poriadne nevyspala, lebo... posledne stadia tehotenstva uz vela spanku neprinasaju, potom sa narodil syncek, ked mal 9 mesiacov som otehotnela /na co som prisla az po 2 mesiacoch kedze pocas kojenia som nemenstruovala/, takze opat tehotna + starostlivost o batola... druhy porod, starostlivost o 2 deti... Ked mal syn 3 roky a dcera 1,5 prisla sanca zamestnat sa, takze sup do prace, syn do skolky, dcera k svokre. Do prace som vstavala velmi skoro a potom hodinu soferovat tam, poobede naspat, pridem domov a kolotoc okolo deti a domacnosti... Co ti budem hovorit, 9 rokov som sa poriadne nevyspala, lebo drobci vstavali cez vikend o 6h. Len posledny rok je to take fajne, ze rano cez vikend sa odplizia k TV alebo sa potichucky hraju - uz su velki 🙂
A unavena som stale 😖 Mozno to uz ide aj vekom 😀 Ale ty mas jednoznacne este kratko po porode, a ze ine mamicky vladzu alebo co, na to nehlad, lebo kazda sme ina. Dopraj si cas, trpezlivost a neboj sa poprosit o pomoc. Ty musis byt zdravotne v poriadku aby si vladala okolo drobca, takze tomu podriad vsetko. Ja som vo svojom okoli ani nikoho nepoznala, za celu matersku /bola som doma 3 a pol roka/ som sa nemala ani s kym poriadne porozpravat, takze sa nezabudni aj socializovat 😉

winna
12. máj 2013

Ahoj,
mne na chrbat velmi pomohol pilates. 🙂 Ak mozes dat malu mame tak si skus najst nejaky kurz, kde by si mohla aspon 1x do tyzdna si ist zacvicit, naucis sa cviky (mozes cvicit potom aj doma) a tiez si trosku oddychnes. 🙂

liptacka81
12. máj 2013

možno je to blbosť, ale mne teraz zistili vysoké Aslo a presne tak sa cítim ako ty, nevládzem som unavená a bolia ma kríže klb a nevedela som z čoho to môžem mať. Aj mna sem tam chytí upratovanie ale potom sadnem na sedačku a v tom momente som schopná zaspať.

modrofuzik11
12. máj 2013

tiez sa stale citim unavena. dokonca, aj ked sa poriadne bez prerusenia (zobudenia detmi) vyspim. neviem, ci to uz nie je chronicke. verim, ze to raz vsetko dospim... 😉

Strana
z2