icon

Sucho a zápal v hrdle pri aktivite: Skúsenosti?

adis_benji
14. apr 2026

Ahojte, pred 2 rokmi som bol na hadici v hrdle, veľa som grgal a sem tam ma pálila záha. Výsledok bol GERD a zápal žalúdka. O rok neskôr som šiel na hadicu znova pretože som začal mať pocit že mám sucho v hrdle. Hadica potvrdila GERD - slabé nedovieranie klapky ale zápal bol už vyliečený.
Dostal som liek DEREFLIN 40mg s užívaním nalačno 1x denne.

Bojujem stále so suchom v hrdle. Ráno je k tomu pridružený pocit akoby zápalu hrdla. Doktor na gastre mi povedal že ak je problém v ústach a hornej časti hrdla tak je to na kontrolu ORL (že Gastro rieši hrtan a žalúdok ). Na ORL som bol 3x počas posledného roka, kamerka hadička, stery a všetko je u nich OK.

Aktuálnne ma Doktor z gastra požiadal aby som šiel ešte na plúcne (vylúčiť možnosť nejakých baktérií ) a alergológovi (vylúčiť možnú alergiu). Hadica v žalúdku má 2 ročnú výpovednú lehotu a ja som bol pred rokom na tejto kontrole. Nevidí dôvod že problém bude na tejto strane žalúdok-hrtan.

Akonáhle sa naraňajkujem pocit škriabania, zápalu v hrdle zmizne. Počas dňa mám sem tam pocit niečoho v hrdle a najväčší problém je sucho v hrdle (nie v ústach). Ked začnem cvičiť, behať, hrabať lístie, proste sa viac namáhať príde neskutočný pocit sucha v hornej časti hrdla že musím nostop piť.
To sucho je môj najväčší problém. Pastelky Gelo Revoice pomáhajú ale chcel by som vyriešiť tento môj problém.

Pálenie záhy nemám.

Má s tým niekto skúsenosť?

anonym_ff1743
14. apr 2026

Piješ dostatok tekutín ?

adis_benji
autor
14. apr 2026
@anonym_ff1743

Piješ dostatok tekutín ?

@anonym_ff1743 cau, myslim že ano. Snažím sa to kontorlovať a 6-7 pohárov 2dcl vypijem plus nejaká ta polievka.

anonym_c47850
14. apr 2026

Podľa mňa to je málo tekutín na dospelého chlapa. Niekde sa dá nájsť aj vzorec, koľko tekutín na kg hmotnosti treba vypiť. Plus ovocie na pocit suchosti nepomáha?

adis_benji
autor
14. apr 2026
@anonym_c47850

Podľa mňa to je málo tekutín na dospelého chlapa. Niekde sa dá nájsť aj vzorec, koľko tekutín na kg hmotnosti treba vypiť. Plus ovocie na pocit suchosti nepomáha?

@anonym_c47850 možno je ot aj málo. Ovocie bude isto pomáhať. Vždy sa cítim lepšie ked zjem ovocie. Aj teraz som mal napríklad 20min tel rozhovor zo zákazníkom a už mám sucho v ústach

anonym_ff1743
14. apr 2026
@adis_benji

@anonym_ff1743 cau, myslim že ano. Snažím sa to kontorlovať a 6-7 pohárov 2dcl vypijem plus nejaká ta polievka.

@adis_benji 1,4l na muža je celkom dosť málo .. min 3 l vody aj to podla hmotnosti, 40ml na 1kg

anonym_852099
14. apr 2026

@adis_benji tichý reflux ? Vtedy necítiš pálenie žáhy. Hrdlo ti ráno môže dráždiť pepsín a kyselina v prázdnom žalúdku, ak to po raňajkách obyčajne ustupuje.

adis_benji
autor
14. apr 2026
@anonym_852099

@adis_benji tichý reflux ? Vtedy necítiš pálenie žáhy. Hrdlo ti ráno môže dráždiť pepsín a kyselina v prázdnom žalúdku, ak to po raňajkách obyčajne ustupuje.

@anonym_852099 máš s tým skúsenosť? Ako sa toho celkovo zbaviť?

anonym_852099
14. apr 2026
@adis_benji

@anonym_852099 máš s tým skúsenosť? Ako sa toho celkovo zbaviť?

@adis_benji enzým pepsín sa najviac tvorí v žalúdku pri živočíšnych proteínoch a pri otvorenom zvierači sa dostáva do pažeráka a hrdla. Aktivuje ho kyselina čo spôsobuje zápal. Výrazne obmedz živočíšne proteíny a kyslé jedlá kým sa zápal zahojí.
Pozri info ako sa stravovať pri tichom refluxe.