icon

Ťažké PMS alebo psychická porucha

maggie844
2. sep 2020

Ahojte baby dúfam, že sa vám to bude chcieť čítať naozaj potrebujem poradiť. V júl 2020 som vysadila antikoncepciu. Prvý menzes som prvý krát pocítila čo je to depresia - pocit že načo žijem. Ďalšie tri mesiace pred a počas menzesu som zažívala horor. 1. mesiac som sa panicky začala báť že si niečo urobím, 2. mesiac som sa panicky začala báť že sa zbláznim že si budem myslieť že nespoznám ľudí okolo seba. 3. mesiac som sa bála že niekomu niečo urobím... Zaačala som zažívať presne to čo zažívajú matky po pôrode keď im kolíšu hormony bala som sa čo ak niečo spravim svojmu dieťaťu a ja dieťa nemám. Potom keď som čítala fóra som nechápala ako môžu mať ženy také isté problémy. To tu píšem len o psychike a čo sa týka fyzických ťažkosti, bolesti svalov a chrbta, poruchy trávenia, extrémna unava, krútenie hlavy, veľké problémy so sústredením, prázdno v hlave. Toto som zažívala pol mesiaca zakaždým až som si všimla konečne hlupa po pol roku že sa to viaže na menzes. Do vtedy som prešla rôznymi vyšetreniami ale bola som presvedčená že som psychiky chorá. Zašla som k psychologičke prvý krat som tam bola zosypana počas menzesu vyľakana, druhy krat som tam bola v to moje super polmesačné obdobie keď mi nič nie je a vtedy mi povedala že k nej nemusím chodiť že to zvladam sama ... :D áno ale len polovicu mesiaca. Dobre bola som šťastna že ma neposlala do ústavu ale čo ďalej ... zašla som ku gynekologovi ale práve sa mi 3. doktor menil a mam neustále už 8 rokov zapal krčka maternice tak oni riešia to... Doktor čo tam bol akutálne mi predppísal duphaston pretože môj stav bol ten mesiac neznesitelný, teplota, hnačka, zavraty, panické ataky a podobne. A ešte mi dal agnucaston. Dva mesiace som to vydržala ale tie bolesti čo mi tento liek spôsoboval boli neunosne a stav nebol boh vie ako lepší natoľko aby sa to oplatilo. Tak som to vysadila a zmenila som doktora. Tento nový lekár mi predpísal znovu agnucaston ktorý beriem každý deň vitamín e, d, a magnerot. Povedal že mám pouvažovať o antikoncepcií ale mám do toho isť znova keď mi to už urobilo toto ? .... mám 27 rokov a čo ak o par rokov budem chcieť dieťa to budem toto zažívať. Teraz si kvôli tomuto neviem ani len predstaviť mať dieťa ...v žiadnom prípade. Mala som zvýšenú funkciu štítnej žľazy a bojujem ako viem nefajčím, nepijem , športujem, naučila som sa oddychovať nestresovať sa. Gynekolog mi povedal že niektoré ženy musia brať antidepresíva polovicu mesiaca ale stále sa snažím ešte nájsť inú cestu. Ale už som taká že už sa bojím aj popredu čo sa bude diať. Ešte mám dosť síl ale neviem ako si s týmto predstaviť normálny život. Zažívate alebo zažili ste niečo takéto s hormónmi viete mi niečo poradiť. A ešte jednú vec sa chcem spýtať teraz mi začína pms 15. deň cyklu neviem či je to normálne lebo som práve v ovulacií podľa kalendára no viem že už môžem byť aj po ...

sunny8
2. sep 2020

Ženy užívajú to hormonálne svinstvo a potom sa čudujú čo sa môže diať. Nikdy som nebrala antikoncepciu ale logicky hormóny -moze to byť z toho. Telo sa asi potrebuje vyčistiť a potom to prejde. Hlavne si nepripúšťať že sa ťa to týka.

akinom0077
3. sep 2020

@maggie844 / ked som zacala citat tvoj prispevok tiez mi tvoj stav pripominal skor psychicky problem ako PMS...
ja napr mam tiez vela priznakov PMS a zijem s tym... zacne mi to ihned po skonceni ovulky az do menstruacie cize okolo 14 dni ... neuzivam nic, menstruaciu mam pravidelnu....
VZDY kazdy mesiac mam tieto VSETKY priznaky:
1. zvýšná chuť do jedla
2. Striedanie nálad proste raz chytim nervy som extremne nervozna aj bez priciny nasledne ma rozlutosti kazda malickost a som schopna plakat pol dna pripadne nervacit
3. sucho v pošve
4. nechut na sex, sex je to posledne na co myslim
5. na tvari sa mi objavi cerveny suchy svrbivy flak
6. svrbenie bradaviek neskutocne ( musim si davat calciovu mast)
7. bolestivost prs
8. svrbenie celeho tela hlavne na mieste vajecnikov
9. nafukovanie brucha doslova na to aka som mensej postavy a chudsej ked sa mi nafukne pred MS brucho vyzeram ako v 5 mesiaci.
10. nespavost (to je chvalabohu len posledne dve noci pred Menstr.
11. zyvsena telesna teplota 37,2
12. castejsie mocenie kazdu hodinu cez den

marticka85po
3. sep 2020

@maggie844 mne duphaston sposobil dost velku psychicku nepohodu.brala som ho tri roky. Akonahle som ho vysadila,bolo mi lepsie. Pomohol mi velmi Vitex - co je vlastne Agnucaston. Prestali migreny,bolest prs, nespavost, a hlavne sa vsetko zlepsilo po psychickej stranke. Akykolvek hormonalny liek zhorsuje nalady.ja uz by som do toho nesla.

suge
3. sep 2020

Skôr ako PMS mi to evokuje PMDD.

siegi
3. sep 2020

@maggie844 ked mi zacala menstruacia po porode mala som podobne stavy. Prva bola ok, ale druha. Chytala ma panika, busenie srdca, zvracanie, nespavost, nevolbost, bala som sa ze nieco urobim sama sebe alebo dietatu. Bezala som rovno za psychiatrickou lebo som sa bala ze mam oneskorenu formu poporodnej depresie. Rovno mi dala AD a ze mam prestat kojit. Tak som sa rozhodla najprv odstavit malu a tak ze si dam AD. Za dva dni mi bolo dobre, som nechapala. Tak AD som nezacala brat. Dostala som 3tie kramy a podobne stavy, len som uz nemala nevolbost, nespavost a zvracanie. Trvalo to asi 2 tyzdne. Potom ako zazrakom preslo. Dostala som o 2 tyzdne kramy a zase. Potom som si vsimla ze tieto staby mavam od zaciatku ms az po ovulaciu. Bola som u gyneko, tiez mi dal agnucastin ale nebolo mi dobre. Vseobecny mi dal lexaurin ze ked bude velmi zle, tak som si ho obcas dala. Kazdym dalsim vyklom sa stav zlepsoval. Teraz cakame druhe dieta, tak sa obavam ze ako to bude po porode.

meluela
3. sep 2020

@siegi s tym lexaurinom pozor, fakt len obcas. vseobecni lekari to kludne predpisu, ale je tam vysoky potencial fyzickej zavislosti, ktora sa vie vybudovat pomerne rychlo. to uz radsej tie antidepresiva ak treba lieky

siegi
3. sep 2020

@meluela ano viem, dala som si max 1-2 za mesiac, niekedy ani tolko

lilitela
3. sep 2020

@maggie844 Keby som mala taketo stavy a situaciu ze pocas uzivania HAK som ok, ani by som neuvazovala co dalej, nasadila by som znovu HAK. CI chces otehotniet, preto si vysadila? Kludne sa moze stat, ze az raz budes chciet dieta, a vysadis HAK, otehotnies rychlo a pocas tehotenstva nebudes mat ziadne problemy. a ani po nom, to sa neda predvidat. Takze ries terajsiu situaciu, ked je to tak zle. ANo ja suhlasim s prvym prispevkom, ze HAK je svinstvo, ktore ti toto sposobilo, ale ked uz sa raz stalo, tak co uz. Takze by som pokracovala v HAK.

maggie844
autor
3. sep 2020

Tiež som si myslela že znova antikoncepcia nebude dobra aj mne to slabne tie stavy ale veľmi pomaly a keď mi tyždeň menzes meškal tak to bolo čosi strašne. Ja som anti ani na začiatku nechcela brať ale čo mlada a doktor ma nahovoril ze nebudem mať bolesti asi 7 rokov som ju brala. Takže by ste ešte vydržali fuuu koľko to môže trvať

maggie844
autor
3. sep 2020

Jooj veď to sa bojim dokedy to vydržim lebo už zacínam byt bojazliva a uzkostna aj mimo toho lebo som vystrašena. Dosstala som virus a infekciu a poškodilo mi to sklovec na ociach tak na očnom mi povedali že okamžite anti vysadiť

vlcik1
Odpoveď bola odstránená