icon

Tetánia....ako s ňou žiť

tinka144
12. sep 2018
tinka144
autor
12. sep 2018

@tinka144 ...pred 2 mesiacmi mi zistili tetaniu....a ja neviem ako s ňou žiť. každý vravi všetko je v hlave...ľahko sa to povie.....zatial vsetky vysetrenia su v poriadku....ale ako sa da zit ked kazde rano pocitujete busenie srdca hnacky citim sa unavena bez energie....trva to uz druhy tyzden....berem magne calcium....som objednana k psychologicke.....chyba mi energia ten pocit nadniest sa nad to všetko....

kikuskar5
12. sep 2018

@tinka144 ja mam manifestnu tetaniu 3ho stupna 10 rokov. Zachvatove stavy, raz az tak, ze som na pohotovosti dostala taky krc, ze som nevedela hybat nicim, len ocami dolava a doprava, vtedy mi to zistili a zacal sa kolotoc. V prvom rade som ozaj musela pochopit, ze to je ozaj hlavne v hlave. Pol roka antidepresiva, prehodnotila som svoj zivot, uvedomila som si, co ma doviedlo az tam, kam ma to doviedlo a od zakladu som ho zmenila. Odvtedy klop klop ok. Lieky neberiem, len magnezko v pripade nudze. V tehu sa to vratilo viac menej silnejsie, bolo to zasa jedno horsie obdobie, ale uz som vedela, ze je vsetko ozaj v hlave a zvladlo sa to. Okrem prveho roka, co bol masaker, tak ozaj dalsich 9 rokov musim povedat, ze fungujem normalne. Len ked som v dakom vacsom strese, hlavne necakanom, citim to v sebe, snazom sa to odburavat, dari sa. Drzim palce ✊✊✊

kikikat
12. sep 2018

@tinka144 ja sa liecim uz viac ako rok,skoncila som na antidepresivach,magnezium je samozrejmost,a ano je to v hlave,krce su neznesitelne v mojom pripade,ale snazim sa robit vsetko pre to aby sa ma moja dcera uz nikdy nemusela pytat "mamka preco sa cela trasies?"odpovedat dietatu na takuto otazku je neprijemnejsie ako cela tato choroba.

kikuskar5
12. sep 2018

A hlavne. Velmi vela ludi ma tetaniu a vacsina ani o tom nevie. Kedysi, ked mne ju diagnostikovali, tak sa za hlavu chytali, ze taka mlada (20r), ze to je hrozne, no bola som na dne z toho, ze co to preboha je. A pritom casom som zistila, ze ludia nou trpia normalne a nevedia to, teraz sa to len cim dalej tym viac diagnostikuje. By som to porovnala kludne aj s adhd. Kedysi ani nevedeli, co to je, dnes uz to diagnostikuju pomaly kazdemu zivsiemu dietatu 🤔 neni to nic hrozne, hlavne sa toho nebat.

tinka144
autor
12. sep 2018

@kikuskar5 ďakujem....ono je to hnus. keď dva týždne dozadu normálne fungujem plná energie všetko super....a potom to príde ....nuž bude to dlhy boj asi😁

tinka144
autor
12. sep 2018

@kikikat tiež mám syna 16 rokov. vníma moje stavy a berie ich tak po svojom vzhľadom na jeho vek....samozrejme zo srandy že mi posibkava a tak....čo ma vlastne ukludnuje....ale vlastne môj syn mi vždy vravel že veľa stresujem všetko strašne prežívam a tak.....

kikikat
12. sep 2018

@tinka144 MOJA DCERA MA 8 ROKOV JEJ JE TAZSIE VYSVETLIT CO MI JE☹

kikuskar5
12. sep 2018

@tinka144 hlavne sa tomu nepoddat, nelutovat sa. Moj otec to ma tiez, omnoho slabsiu formu ako mam ja a ked to na neho pride, je strasne zle, prehana to, lebo sa tomu poddava, chce byt lutovany. Takze hlavne sa s tym vysporiadat sama v sebe a vsetko bude lepsie a lepsie, zo zaciatku to bude velmi tazke, je to nieco nepoznane, nie je to med lizat, to nie, ale da sa s tum plnohodnotne fungovat v zivote bez vyraznych problemov 😊

tinka144
autor
12. sep 2018

@kikikat to chápem. obdivujem vás ....ja by som to s malým dieťaťom možno nezvládla.

kikikat
12. sep 2018

@tinka144 najlepsie je ked sa ma snazi utesit,vtedy na mna pride stale melanchonia,az je mi do placu,nie z toho ze mam okrem ineho tetaniu,ale z toho ze moje dieta ma o mna strach a snazi sa to riesit objatim atd❤

misa1
12. sep 2018

@tinka144 tiez a som bezradna psychologovi verim ze mi da hlavu do poriadku

tinka144
autor
12. sep 2018

@misa1 tiež sa spolieham na psychológa...o týždeň idem....dlho som žila v strese. mala som ťažké obdobie....keď sa všetko dalo do poriadku vtedy došli záchvaty a diagnóza tetania....vela sa s manželom rozprávame . je mi veľkou oporou....

misa1
12. sep 2018

@tinka144 aj mne moj som rada ze mi ude v ustrety a nemysli si ze si tie pocity vymyslam.ja ma dnes druhe sedenie vysledky testu co sposobuje uzkost .o 16:00

majka2211993
12. sep 2018

Ahojte ja mam zistenu tetaniu od febriara 2018 beriem timonil 150 retard a magnosolv... A neviem niekedy mam dobre dni a niekedy zle no led su zle tak su naozaj zle ci uz po psychickej stránke alebo fyzickej...

tinka144
autor
13. sep 2018

@majka2211993 timonil som hodila do koša. mala som z neho zavreté a zlý pocit že idem cestou s liekmi....pravidelne berem magne b6 tablety aj sumive

svetlanka111
17. sep 2018

Prosim Vas na zaklade akych vysetreni Vam ju diagnostikovali?

kuriatkomm
17. sep 2018

Tetaniu mam diagnostikovanu uz par rokov,no trpim zavaznejsim ochorenim,takze nejaka tetania je celkom pohoda 😀 ma ju vela ludi,ved takmer kazdy si uz prezil krce v bruchu,trasenie sa,busenie srdca.. vsetko zo stresu.
Vobec si tu diagnozu nepripustaj,mozno tej chorobe pripisujes aj vela veci,ktore s nou nesuvisia a urcite si toho dost namyslas. To je lahko usudit uz len z tvojho prispevku 🙂 musis sa dat do pohody,inak budes prvym clovekom,ktory zosalel z tetanie :D

tinka144
autor
17. sep 2018

@svetlanka111 neurologia...EMG vysetrenie

misa1
18. sep 2018

@tinka144 u mna tiez druhy tyzden

misa1
Autor odpoveď zmazal
misa1
18. sep 2018

@misa1 hrozne rána dnes som sa uz obj aj psychiatricke bud nasadi nieco na obdobie alebo vypocuje si mna ja jej nazor a uvidim.

4stanka4
18. sep 2018

@tinka144 mne sa prvý záchvat objavil pred 9 rokmi keď som mala 18...ani neviem ako ale podarilo sa mi to prekonať a nejako som to neriešila. Minulý rok sa mi to stalo znova pred Vianocami ale bolo to neskutočné stresové obdobie v práci. Šla som k lekárovi dal mi na ukľudnenie Neurol- zjedla som len 1 tabletku. Potom mi začali tŕpnuť ruky tak ma poslali na neurológiu kde mi lekárka povedala, že mám tetániu v začiatočnom štádiu. U mňa všetok ten stres spôsobuje že si všetko veľmi beriem k srdcu. Vtedy na Vianoce som si povedala, že ak sa mi to stane čo i len raz tak v tejto práci končím. Zatiaľ som úplne v pohode, občas si dám Magnosolv a fungujem ďalej. Povedala som si že stále je to len práca a nemienim si ňou pokaziť zdravie. Mám skvelého manžela a rodinu tak dúfam, že aj naďalej to bude dobré a už sa to nebude viac rozvíjať. Aj moja neurologička hovorila, že teraz to má už pomaly každý druhý človek len veľa z nich o tom nevie.

tinka144
autor
18. sep 2018

@misa1 užívaj pravidelne každý deň magnezium a kalcium.....a uprac si minulosť.....všetko negatívne výhod.....to mne pomáha......