Tetánia po chrípke
Ahojte
Od min týždna mame doma chripku ...cca od utorka ju mam aj ja ...uz je to ako tak ok avšak pociťujem nechutenstvo závraty únavy studené nohy ruky. ..a proste celkovo veľmi zlý stav...myslíte alebo resp mali ste to niekto takto po chripke ...tetaniu ? ...alebo to riesit s dr ?al ste to mali kedy sa to ustali da do poriadku ?
@nikusik0107 ako vieš,že máš tetániu?
Máš chrípku.
@anonym_510fc2 lebo ju mam zistenu a potvrdenú
@anonym_510fc2 lebo ju mam zistenu a potvrdenú
@nikusik0107 ja nerozumiem tomuto "mali ste to niekto takto po chripke ...tetaniu ?"
akože po chrípke? Veď keď ju máš,tak ju máš stále,nie iba po chrípke...
Si vyčerpaná z chrípky.
@nikusik0107 ja nerozumiem tomuto "mali ste to niekto takto po chripke ...tetaniu ?"
akože po chrípke? Veď keď ju máš,tak ju máš stále,nie iba po chrípke...
Si vyčerpaná z chrípky.
@anonym_510fc2 mam ju ale mala som ju pod kontrolou . Avšak teraz po chripke sa mi objavili problemy a velmi neprijemne pocity. Takci to môže mat suvis alebo....
@nikusik0107 "mali ste takto niekto po chrípke... Tetaniu?" Moja zlatá ty vieš čo je tetania? Ty ju nevieš "dostať" po chrípke. Bože naštuduj si to najprv. Buď ju v sebe máš alebo nemáš, s chrípkou to absolútne nič nemá. Si chorá bodka. A asi aj na hlavu
@anonym_510fc2 mam ju ale mala som ju pod kontrolou . Avšak teraz po chripke sa mi objavili problemy a velmi neprijemne pocity. Takci to môže mat suvis alebo....
@nikusik0107 po chrípke 1–2 týždne pretrváva slabosť, únava, nechutenstvo, „divný“ pocit v tele, závraty. U niekoho sa to natiahne aj dlhšie – hovorí sa tomu post-vírusová únava.
To, čo popisuješ (závraty + slabosť + studené ruky/nohy), po chrípke často vzniká hlavne z kombinácie:
dehydratácia / málo soli a jedla (aj keď už „teploty prešli“, telo je stále vyčerpané),
kolísanie tlaku (pri vstávaní),
rozhodené minerály (magnézium, draslík, vápnik) – a to vie vyprovokovať aj „tetániový“ pocit. Tetánia ako jav často súvisí s elektrolytovou nerovnováhou (najmä Ca, Mg).
pomôže ti:
Tekutiny + soľ
cieľ: piť po troškách celý deň (nie naraz litre)
skús rehydratačný roztok (z lekárne) alebo aspoň minerálku/sýtenú nesýtenú podľa žalúdka + niečo slané (vývar, slané tyčinky v rozumnej miere).
Jedlo jemné, ale výživné-malé porcie: banán, jogurt/kefír, polievka, ryža, zemiaky, toast, vajce… nech to má aj trochu sacharidov aj bielkovín.
Závraty = opatrne s tlakom
vstávaj pomaly: najprv sadnúť, pár nádychov, až potom sa postaviť
keď sa ti točí hlava hlavne pri vstávaní, často je to tlak/objem tekutín.
Ak cítiš „tetániu“
typicky mravčenie, stiahnuté svaly, tras, vnútorný nepokoj: často pomôže hydratácia + minerály, pokojné dýchanie (hyperventilácia to vie zhoršiť).
ak by boli kŕče výrazné alebo sa to stupňuje, je to dôvod na vyšetrenie kvôli Ca/Mg/K.
Ak sa ti stav nezlepší ani po 2 týždńoch,choď k lekárovi znova.
@nikusik0107 "mali ste takto niekto po chrípke... Tetaniu?" Moja zlatá ty vieš čo je tetania? Ty ju nevieš "dostať" po chrípke. Bože naštuduj si to najprv. Buď ju v sebe máš alebo nemáš, s chrípkou to absolútne nič nemá. Si chorá bodka. A asi aj na hlavu
@anonym_657654 ja viem velmi dobre co rj tetania !!!a nedostala som ju z chripky !!! Ja ju totiž ma....otázka bola ci sa môže zhoršiť po chripke !!!
Tetania nemusí byt vždy navždy 😃
A áno je to normálne, že po chorobe a horuckach ma telo menej minerálov
Tetania nemusí byt vždy navždy 😃
A áno je to normálne, že po chorobe a horuckach ma telo menej minerálov
@anonym_e318fe no neprišla som este na to ako sa jej zbavit
@nikusik0107
podľa príčiny akútna/chronicka
Ja mám za sebou dva krát akútnu (strava,stres)ale ako prišlo tak odišlo
Preto píšem,ze nemusí byt vždy navždy ale často hej🌹
@nikusik0107
podľa príčiny akútna/chronicka
Ja mám za sebou dva krát akútnu (strava,stres)ale ako prišlo tak odišlo
Preto píšem,ze nemusí byt vždy navždy ale často hej🌹
@anonym_e318fe ja sama neviem.aku mam
..z vyše roka som.o nej nevedela ...od min.tyzdna sme mali doma chripku a ja sa cítim hrozne..a nebiem sa dat dokopy ...pm
@nikusik0107 tetánia je zvýšená nervová dráždivosť. Zbavíš sa jej tak, že zmeníš životný štýl, stravovacie návyky a prestaneš stresovať 😊 predpokladám, že vieš, že pomáha magnézium, mne aj draslík, manželovi vápnik. Tiež vitamín D, niekomu aj B-komplex. Ja užívam MilgammuN, manžel Neuromultivit. Čo pomôže tebe? na to musíš prísť sama 🤷♀️ mne vyhovuje pasívny oddych, horúca vaňa a spánok. Manželovi naopak aktívny pohyb a aj tri hodiny na bicykli.
Po chrípke môžeš byť oslabená. Predpokladám že si aj menej jedla, a teda si mala nižší príjem živín, minerálov. Aspoň ja to tak mám, keď som chorá. Kardiológ mi odporúčal pri zhoršenom stave doplniť elektrolyty, dať si jonťák.
@anonym_e318fe ja sama neviem.aku mam
..z vyše roka som.o nej nevedela ...od min.tyzdna sme mali doma chripku a ja sa cítim hrozne..a nebiem sa dat dokopy ...pm
@nikusik0107 hej doplniť minerály,hlavne keď sú veľké teploty veľa piť,ak to bude trvať dlhšie tak spravit ionogram,lebo baby niektoré tu pisali, že nedá sa len tak dostať a buď ju máš alebo nemáš
A to nieje pravda🙂
Ale ved to je normalne,ze sa chronicke ochorenia pri viroze zhorsia. Daj tomu cas.
Tetaniu moze zhorsit aj chripka, kedy je organizmus oslabeny a je to pre neho stresova situacia. Zameraj sa na vyliecenie chripky. Chripka ked prejde, tak si myslime, ze uz mozeme naplno fungovat, ale zacni zlahka. Na tetaniu mi neurologicka odporucila Tetasyn, je tam aj déčko, béčka = posilnenie imunity aj nervov, kvalitny horcik a prirodne extrakty.

@nikusik0107 ako vieš,že máš tetániu?
Máš chrípku.