icon

Tetánia - príznaky, liečba

Dnes o 10:06

Ahojte je tu prosim niekto s tetaniou? Vzdy som bola v tom ze mam trvale následky po borelioze. Neskoro sa na ňu prišlo az ked bol zasiahnutý nervový systém a mala som tiky a tras končatín. Tiky mi ostali aj 15 rokov po vyliečení. Bola som v nemocnici dlhsie s brala antb, robená MR aj lubmalna punkcia. Tak viac som zacala registrovať tiky v obdobi stresu, hlavne emocneho, pri únave a po pôrodoch. Bola som u neuro ale keďže dojcim nemoze mi dat lieky, AD. Na MR iba nejake cysty a zmenšená hypofýza, SM sa nepotvrdila. Očné aj EEG vyšetrenie ok. Počas tehotenstiev som mala problem s vysokým tepom, okolo 150. Tlak iba mierne zvýšený v klude. Bývalo mi strasne zle nevedela som ani stat ani prejst pár metrov kvoli tomu tepu. V lek správe od gyn som mala písanú tetaniu teraz som si to všimla aj v správe od endokrinologa tak ma zaujímajú vase skúsenosti, ci to co mam môže byt tetania? Tie tiky su velmi nepríjemne a hanbím sa za to, su to zasklby celej hlavy, tvare, silne zmurkanie, sem tam aj zasklby ruky. Citim sa trápne a vzdy sa snazim kontrolovať ale neda sa to vzdy ovládať vôľou. Beriem magnosolv na predpis a vecer bisglycinat magnezka na ukľudnenie pred spaním. Dychové cvičenia robim a chcela by som začať chodit na krav magu časom. Poteším sa ak sa tu nájdu nejake skúsenosti, co vam pomohlo a tak 🙂 pekny den

majerhka
Dnes o 10:09

krav maga nejakym sposobom pomaha tym, co trpia tetaniou? 🙂 prepac, akosi tam nevidim ziadne prepojenie, ale teka mozno sa mylim, neviem vazne.

anonym_170a3f
Dnes o 10:12

Co je krav maga???

autor
Dnes o 10:15
@majerhka

krav maga nejakym sposobom pomaha tym, co trpia tetaniou? 🙂 prepac, akosi tam nevidim ziadne prepojenie, ale teka mozno sa mylim, neviem vazne.

@majerhka nie to je druh bojového umenia. Spomenuté iba preto ak by niekto mal skúsenostiach s týmto. Lebo pri tetanii sa skor odporúčajú športy ako jóga pilates atd 🙂

autor
Dnes o 10:16
@anonym_170a3f

Co je krav maga???

@anonym_170a3f bojové umenie, take obranné skor

anonym_75ed73
Dnes o 10:49

Tetania je celoživotná záležitosť, v určitom smere preťaženie nervového systému a zvýšená nervovosvalová dráždivosť. Ja s ňou žijem viac ako 20r. Zaberá na ňu iba zmena životného štýlu - na 0 alkohol, kofeín, energeťáky, fajčenie, viac ovocia, zeleniny, orechov, banány... Na tachykardiu mne pomáha draslík, beriem ho denne a mám pri sebe aj betablokátor a keď je veľmi zle, zoberiem polku z najnižšej dávky. Okrem magnézia musíš ruka v ruke doplniť aj vápnik. Ideálne je brať vitamín D a na nervové vlákna pomáhajú vitamíny z radu B. Dostatok spánku, snažiť sa pracovať so stresom, pravidelný pohyb, dychové cvičenia, meditácia, stíšenie, jóga. Menej času za obrazovkou ( mobil, sociálne siete apd.).

autor
Dnes o 10:58
@anonym_75ed73

Tetania je celoživotná záležitosť, v určitom smere preťaženie nervového systému a zvýšená nervovosvalová dráždivosť. Ja s ňou žijem viac ako 20r. Zaberá na ňu iba zmena životného štýlu - na 0 alkohol, kofeín, energeťáky, fajčenie, viac ovocia, zeleniny, orechov, banány... Na tachykardiu mne pomáha draslík, beriem ho denne a mám pri sebe aj betablokátor a keď je veľmi zle, zoberiem polku z najnižšej dávky. Okrem magnézia musíš ruka v ruke doplniť aj vápnik. Ideálne je brať vitamín D a na nervové vlákna pomáhajú vitamíny z radu B. Dostatok spánku, snažiť sa pracovať so stresom, pravidelný pohyb, dychové cvičenia, meditácia, stíšenie, jóga. Menej času za obrazovkou ( mobil, sociálne siete apd.).

@anonym_75ed73 dakujem za odpoved. Momentálne mam male deti tak bez kávy by som asi neprežila, v noci som casto hore. Iné neduhy nemam. Vitamíny dopĺňam, ale chcela by som si dat urobit aj rozbor ake mam hladiny. A myslis, ze to je naozaj tetania? Budem zisťovať aj u dr

unicornlady
Dnes o 11:00

Mne tie tiky pripomenuli Tourettov syndróm (poznala som dievča, ktoré to malo), napr. aj ten spevák Lewis Capaldi to má.

Netvrdím, že to máš. To by sa ti prejavilo zrejme už v detstve.

autor
Dnes o 11:04
@unicornlady

Mne tie tiky pripomenuli Tourettov syndróm (poznala som dievča, ktoré to malo), napr. aj ten spevák Lewis Capaldi to má.

@unicornlady Ano je to moj obľúbený spevák, tiez mi to napadlo ale myslela som, ze by to neurologicka rospoznala keby to bolo ono.

anonym_75ed73
Dnes o 11:07
@anonym_autor

@anonym_75ed73 dakujem za odpoved. Momentálne mam male deti tak bez kávy by som asi neprežila, v noci som casto hore. Iné neduhy nemam. Vitamíny dopĺňam, ale chcela by som si dat urobit aj rozbor ake mam hladiny. A myslis, ze to je naozaj tetania? Budem zisťovať aj u dr

@anonym_autor no u mňa to presne takto vyzeralo. Test na boreliozu, na reumatoidne ochorenia, MR hlavy s podozrením na SM apd. Potom som mala test - EMG vyšetrenie, klinické testy - mineralogram a väčšinou býva prítomný pozitívny chvostekov príznak. Ale prestala som zo dňa na deň piť kávu, alkohol a sekla som s cigaretami. Plus žiadne energeťáky a všetko hlavne vyvážene. Ja keď jednu noc nespím, na druhý deň je všetko veľmi zle.

anonym_ba09f9
Dnes o 11:38

@anonym_autor tetánia je spôsobená veľkým deficitom minerálov a vitamínov v tele zo zle zloženej stravy, stresu, vyčerpania... prejavuje sa hlavne v tehotenstve, po pôrode a dojčení. Dopĺňaj elektrolyty pre tehotné a dojčiace matky a jedz výživnú stravu. Ako bolo spomenuté vylúč Kávu, Kofeín a obmedz cukor a sladkosti... demineralizujú telo a zhoršujú tvoj zdravotný stav. Miesto kávy si daj zelený čaj a postupne ho nahrádzaj kamilkovým čajom, ukludňuje a má podobné účinky ako ľahšie AD + medovka. Hlavne pridaj do stravy zeleninu, ovocie miesto sladkostí, probiotické potraviny, zdravé tuky, proteíny, komplexné sacharidy...

sickaba
Dnes o 11:43

ahoj, mne veľmi pomáha Revitanerv. za mňa je to fakt že neporovnateľné s tým obdobím, kedy som nebrala vôbec nič 🙏

nyusika
Dnes o 11:53
@anonym_autor

@anonym_autor bez kavy prezijes v pohdoe - prejdi na zeleny caj
mam tetaniu, kavu tiez silno obmedzujem
strava je zaklad - plus naozaj pomaha sport - nemusi to byt nic konkretne, ja som behavala

uzivam magnosolv podla potreby a - nesmejte sa - sumivy vyprostovak - to su mineraly

autor
Dnes o 14:16
@anonym_75ed73

@anonym_autor no u mňa to presne takto vyzeralo. Test na boreliozu, na reumatoidne ochorenia, MR hlavy s podozrením na SM apd. Potom som mala test - EMG vyšetrenie, klinické testy - mineralogram a väčšinou býva prítomný pozitívny chvostekov príznak. Ale prestala som zo dňa na deň piť kávu, alkohol a sekla som s cigaretami. Plus žiadne energeťáky a všetko hlavne vyvážene. Ja keď jednu noc nespím, na druhý deň je všetko veľmi zle.

@anonym_75ed73 dakujem, na boreliózu mi testy nerobili, ani na reumatické ochorenia. Budem s tým musiet ist este k obvodnému a znova na neuro. Dr to iba zapísal do karty nic viac.

autor
Dnes o 14:18
@anonym_ba09f9

@anonym_autor tetánia je spôsobená veľkým deficitom minerálov a vitamínov v tele zo zle zloženej stravy, stresu, vyčerpania... prejavuje sa hlavne v tehotenstve, po pôrode a dojčení. Dopĺňaj elektrolyty pre tehotné a dojčiace matky a jedz výživnú stravu. Ako bolo spomenuté vylúč Kávu, Kofeín a obmedz cukor a sladkosti... demineralizujú telo a zhoršujú tvoj zdravotný stav. Miesto kávy si daj zelený čaj a postupne ho nahrádzaj kamilkovým čajom, ukludňuje a má podobné účinky ako ľahšie AD + medovka. Hlavne pridaj do stravy zeleninu, ovocie miesto sladkostí, probiotické potraviny, zdravé tuky, proteíny, komplexné sacharidy...

@anonym_ba09f9 dakujem, objednala som sa uz na mineralogram. Stravu by som si trúfla povedat, ze mam fajn. Snazim sa si co najviac pripravovať doma a minimum spracovaných veci jest. Skor je u mna problem spanok únava vycerpanie a stres. Ten zelený čaj skusim, medovku som zvykla piť vecer kvoli tomu, ze mam problem zaspať

autor
Dnes o 14:18
@sickaba

ahoj, mne veľmi pomáha Revitanerv. za mňa je to fakt že neporovnateľné s tým obdobím, kedy som nebrala vôbec nič 🙏

@sickaba super dakujem pozriem si

autor
Dnes o 14:22
@nyusika

@anonym_autor bez kavy prezijes v pohdoe - prejdi na zeleny caj
mam tetaniu, kavu tiez silno obmedzujem
strava je zaklad - plus naozaj pomaha sport - nemusi to byt nic konkretne, ja som behavala

uzivam magnosolv podla potreby a - nesmejte sa - sumivy vyprostovak - to su mineraly

@nyusika dakujem, pojdem si kúpiť ten čaj. Ja som dlho kavu nepila po prvom tehotenstve mi nechutila no ako sa narodilo druhé babo tak som nevládala rano ani vstať a fungovať aka som bola unavena tak káva mi dočasne pomohla. Uvidim ako to bude s tým čajom. Mam aj ochorenie štítnej žľazy tak unava môže byt aj z toho. Športovať sa snazim, len bývam casto chorá každé tri týždne mam bud hrdlo, kasel alebo nieco. A ked sa mozem spýtať, ako si zistila, ze mas tetaniu? Diagnostikoval ju neurológ? Lebo ako citam aj ten tourettov syndróm pár znakov by som splnala

autor
Dnes o 14:26
@unicornlady

@unicornlady stale nad tým premýšľam ako si to napisala. Ja som mala tu boreliozu ako 10 ročná, ako som pisala prejavovalo sa to tikmi hlavne hlavy tvare, trasom rúk a silno som zmurkala. Spomínam si aj na pohmkavanie, grimasy. Nikdy som tomu neprikladala nejaku váhu, az teraz nad tým rozmyslam. Spatne mi to pripadá ako fázy, raz som nemala nic raz aj to aj to. Na výške si napríklad nespomínam, ze by som nejake tiky registrovala, a vtedy som vela fajčila aj pila vela kávy mala tri roboty a minimum spanku. Neviem poprosím obvodneho o VL k neuro a uvidim ci nieco zistím. Zatial sa budem riadiť radami co ste mi tu napísali mozno sa to zlepší.

anonym_ba09f9
Dnes o 15:39
@anonym_autor

@anonym_ba09f9 dakujem, objednala som sa uz na mineralogram. Stravu by som si trúfla povedat, ze mam fajn. Snazim sa si co najviac pripravovať doma a minimum spracovaných veci jest. Skor je u mna problem spanok únava vycerpanie a stres. Ten zelený čaj skusim, medovku som zvykla piť vecer kvoli tomu, ze mam problem zaspať

@anonym_autor mineralogram sa robí z krvi a nemusí ukázať správne hodnoty, lebo telo si minerály sťahuje zo svalov, orgánov, kostí... na alkalizáciu krvi, keď si telo prekyslíš zle zloženou stravou, kávou, kofeínom, cukrom... to sa prejaví svalovými tikmi, zvýšeným tepom, únavou, nespavosťou...
V mladosti si pri hektickom štýle života nepociťovala tieto stavy, lebo si mala zásoby minerálov vo svaloch, kostiach... teraz ich máš vyčerpané hlavne po pôrodoch sa spotrebovali na vývin dieťatka a pri dojčení na vytvorenie materského mlieka.
Najčastejšou príčinou tetánie okrem tehotenstva je prekyslený organizmus zle zloženou stravou, treba jesť alkalické a kyslé potraviny 50:50. Teraz je trend jesť samé proteíny, kofeín... ľudia si neuvedomujú ako si tým prekysľujú organizmus, preto pridaj veľa zeleniny a 2-3 kúsky ovocia denne alkalizujú telo minerálmi a vitamínmi.
https://www.kompava.sk/acidoza-prekyslenie-orga...
Keď bývaš často chorá nasaď protizápalovú stravu, posilní to imunitu. Teraz potrebuješ hlavne veľa oddychu a spánku žiadne cvičenie, max prechádzky, inak si zbytočne vyčerpáš telo a oslabíš imunitu.

autor
Dnes o 15:53
@anonym_ba09f9

@anonym_autor mineralogram sa robí z krvi a nemusí ukázať správne hodnoty, lebo telo si minerály sťahuje zo svalov, orgánov, kostí... na alkalizáciu krvi, keď si telo prekyslíš zle zloženou stravou, kávou, kofeínom, cukrom... to sa prejaví svalovými tikmi, zvýšeným tepom, únavou, nespavosťou...
V mladosti si pri hektickom štýle života nepociťovala tieto stavy, lebo si mala zásoby minerálov vo svaloch, kostiach... teraz ich máš vyčerpané hlavne po pôrodoch sa spotrebovali na vývin dieťatka a pri dojčení na vytvorenie materského mlieka.
Najčastejšou príčinou tetánie okrem tehotenstva je prekyslený organizmus zle zloženou stravou, treba jesť alkalické a kyslé potraviny 50:50. Teraz je trend jesť samé proteíny, kofeín... ľudia si neuvedomujú ako si tým prekysľujú organizmus, preto pridaj veľa zeleniny a 2-3 kúsky ovocia denne alkalizujú telo minerálmi a vitamínmi.
https://www.kompava.sk/acidoza-prekyslenie-orga...
Keď bývaš často chorá nasaď protizápalovú stravu, posilní to imunitu. Teraz potrebuješ hlavne veľa oddychu a spánku žiadne cvičenie, max prechádzky, inak si zbytočne vyčerpáš telo a oslabíš imunitu.

@anonym_ba09f9 dakujem za rady. Mam 26 rokov ale Ano citim sa vyčerpane, mam maly rozdiel medzi detmi a mimo nich som iba u lekára. Ja nejak proteíny neriešim skor vlákninu a čerstvé veci jest. Mam gastritidu kvoli helicobacterovi len kym dojcim mi nechce dat lekár liecbu, takze si musim aj tak davat pozor na stravu. Mam tak 7000 krokov denne ale dost sa nabeham aj doma stale sa zohýbam zdvíham deti upratujem atd navyse cvičenie som chcela kvoli schudnutiu. Mam dlhodobo zvýšené crp teraz som aj dobrala antb. Budem sa snažiť zlepšiť tu stravu musim si vecer krabickovat dopredu

unicornlady
Dnes o 16:00

S tou štítnou máš čo presne?
Lebo ja som mala autoimunitnú hyperfunkciu Grawes-basedov typ (už mám štítnu vyoperovanú), a z toho je napr. silná nervozita, aj trasenie rúk.

autor
Dnes o 16:02
@unicornlady

S tou štítnou máš čo presne?
Lebo ja som mala autoimunitnú hyperfunkciu Grawes-basedov typ (už mám štítnu vyoperovanú), a z toho je napr. silná nervozita, aj trasenie rúk.

@unicornlady ja mam hashimoto autoimunitny zápal a hypofunkciu

unicornlady
Dnes o 16:04

Aha, tak preto si často chorá. Ja, hoci štítnu už nemám, aj tak mám stále zvýšené protilátky proti štítnej. Takže tiež ľahko ochoriem.

autor
Dnes o 16:06
@unicornlady

Aha, tak preto si často chorá. Ja, hoci štítnu už nemám, aj tak mám stále zvýšené protilátky proti štítnej. Takže tiež ľahko ochoriem.

@unicornlady asi Ano. Ja uz mam zo seba pocit ze som hypochonder 😂

nttnnt
Dnes o 16:16

@anonym_autor podla mna mas boreliozu, ona sa vie kraasne prebudit pri vycerpani strese , co starostlivost o dieta tehotenstvo atd porod a vycerpanie vsetko je dokopy...viem o com hovorim....mimochodom testy ak nie su spravene minimalne western blot su k nicomu a casto ani ten neukaze borelku vie sa krasne maskovat, sukromne kliniky robia komplexne testy aj s bunkovou imunitou, zvazila by som to

autor
Dnes o 19:15
@nttnnt

@anonym_autor podla mna mas boreliozu, ona sa vie kraasne prebudit pri vycerpani strese , co starostlivost o dieta tehotenstvo atd porod a vycerpanie vsetko je dokopy...viem o com hovorim....mimochodom testy ak nie su spravene minimalne western blot su k nicomu a casto ani ten neukaze borelku vie sa krasne maskovat, sukromne kliniky robia komplexne testy aj s bunkovou imunitou, zvazila by som to

@nttnnt dakujem, pozerala som si testy väčšina je ELISA. Pisala som do agel akou metódou robia, mineralogram mi teda asi vela nepovie ale tak vyskúšam. Skusim sa poradit v lekarni ako si nastaviť dávkovanie vápnika draslíka a ostatných. Vsetkych lekárov mam súkromných takze musim rozmýšľať ake testy si dám urobit lebo su dost drahé a z rodicaku si to nemozem vsetko dovoliť. Ale mam aj alergo/imunologicku skusim sa aj jej opytat