Vyčerpaná z opatrovania babky
Ahojte babku opatrujem uz pomaly 4 roky mam 29 rokov. Nas vztah nebol nikdy idealny boli velmi tazke chvile ale aj dobre myslela som si ze toto je idealna praca. Babka plienky nepotrebovala venovala som jej cas vybavila vsetko okolo nej lieky som jej dala a potom spadla ked isla na zachod a to bol koniec. Uz dlhsie som sa citila vyhorena zacali mi zaludocne tazkosti striehla som ju v noci merala tlak ktory ma extremne vysoky a od kedy je doma z nemocnice leží 3 den ma horny tlak nad 200 stale volam sanitku nespim po nociach uz vcera ledva chcela sanitka prist von krmim ju uz aj prebalovat ju treba co nedava moj zaludok a vykonava to jej dcera. Babka je vo velmi zlom stave mam pocit ako keby mohla umriet hocikedy ostala som uveznena doma uz naozaj nemozem pomaly ist ani do obchodu lebo stale je jej zle máva horucky po nociach v nemocnici si ju uz nenechaju darmo volam rzp. Som velmi zufala mam priatela uz ani s nim sa neviem strernur uz teraz sa bojim co bude za hodinku tlak sa jej neznizi ani po 2 tensiominoch pod jazyk je to velmi narocne. Chcela som sa iba vyrozpravat mam pocit ze zijem v pekle alebo ja to uz velmi prehanam ? 😭
Nemusíš mať výčitky svedomia, ak by si ju dala do DSS. Toto by nedala väčšina z nás. Ak nemáš s kým prestriedať a oddýchnuť si, si na najlepšej ceste k zrúteniu tvojho súkromného života a k zhoršeniu tvojho zdr.stavu. Nikto, kto to neskúsil si nevie predstaviť, aké je to ťažké. Buď rada, že babka nechodí po byte a nezozhadzuje osr...plienky, nevytápa byt, nepúšťa plyn... Daj ju do DSS a choď do práce. Nikto ti to vyčítať nebude, len ty to musíš v hlave spracovať. Babke vysvetli, že keď je takáto chorá, nedokážeš sa o ňu starať, nie si zdravotník.
@anonym_902622 popri vysokej som to mala ako zarobok
@csipcsip000 čiže si na babke zarábala, lebo si jej dávala lieky a jedlo. A keď ťa naozaj potrebuje, je ti z toho zle a nevládzeš, že? Ale peniažky boli dobré, kým bola ok. A akú kariéru si to zahodila?
och, vy anonymne furie, ake ste mudre... navazat sa tu do mladej zeny, ze to nezvlada. chodte si to skusit...
a autorka, bohuzial, v ramci zachovania svojho zdraveho rozumu a zdravia, vybavuj babke DSS
och, vy anonymne furie, ake ste mudre... navazat sa tu do mladej zeny, ze to nezvlada. chodte si to skusit...
a autorka, bohuzial, v ramci zachovania svojho zdraveho rozumu a zdravia, vybavuj babke DSS
@januarova ja som si to skúsila a dochovala som oboch rodičov, čiže viem o čom hovorím. Viem, čo je opatrovanie a čo to obnáša.
@januarova ja som si to skúsila a dochovala som oboch rodičov, čiže viem o čom hovorím. Viem, čo je opatrovanie a čo to obnáša.
@anonym_902622 to ze si to zvladla ty, neznamena, ze to zvladne niekto iny. Tak ako vsetci nevieme rovnako ostatne veci... ci ty si expert na vsetko na svete?
@anonym_902622 to ze si to zvladla ty, neznamena, ze to zvladne niekto iny. Tak ako vsetci nevieme rovnako ostatne veci... ci ty si expert na vsetko na svete?
@januarova reagujem na to, že tu píšeš, že choďte si to skúsiť. Poď si to ty skúsiť, keď v jednej izbe máš ležiaceho otca a v druhej izbe mamu so 40tkami teplotami a nemáš sa čas ani najesť. Toto je opatrovanie, meriaš tlak 6x denne a zapisuješ, meriaš cukor, dávaš inzulín, plienkuješ, umývaš, kŕmiš a sleduješ, či dýcha... lebo ak sa ti to nezdá a klesá saturácia, voláš RZP.
@csipcsip000 čiže si na babke zarábala, lebo si jej dávala lieky a jedlo. A keď ťa naozaj potrebuje, je ti z toho zle a nevládzeš, že? Ale peniažky boli dobré, kým bola ok. A akú kariéru si to zahodila?
@anonym_902622 ach, keby som dociahla, facku ti dam
@anonym_902622 ach, keby som dociahla, facku ti dam
@reanda za to, že som sa postarala o rodičov a bola tu pre nich. Fuj, bléé, že?
v opatrovateľských domoch sa tiež opatrovateľky stiedajú po 12 hodinách, nie je možné, aby jeden človek ťahal sám 24 hodinové služby bez oddychu a vystriedania
začnite jej vybavovať zariadenie, kde sa o ňu postarajú, ak má vysoký tlak tak potrebuje aj dohľad lekára, pravidelné sledovanie zdravotného stavu
@januarova reagujem na to, že tu píšeš, že choďte si to skúsiť. Poď si to ty skúsiť, keď v jednej izbe máš ležiaceho otca a v druhej izbe mamu so 40tkami teplotami a nemáš sa čas ani najesť. Toto je opatrovanie, meriaš tlak 6x denne a zapisuješ, meriaš cukor, dávaš inzulín, plienkuješ, umývaš, kŕmiš a sleduješ, či dýcha... lebo ak sa ti to nezdá a klesá saturácia, voláš RZP.
@anonym_902622 to je vsetko pekne. Ale zopakujem, to ze si to zvladla ty, neznamena, ze to zvladne iny
@anonym_902622 to je vsetko pekne. Ale zopakujem, to ze si to zvladla ty, neznamena, ze to zvladne iny
@januarova opakujem tvoje slová, po'd si to skúsiť.
@reanda za to, že som sa postarala o rodičov a bola tu pre nich. Fuj, bléé, že?
@anonym_902622 ... Facku si zaslúžis zato, že sa navadzas do dievčata zato, že niečo čo si zvládla ty nezvláda ona. To je pekne a ušľachtilé, že si sa dokázala postarať o rodičov, ale nerobí ťa to lepším človekom ako ten, čo to nezvládne. Tvoje správanie skôr ukazuje, akým clovekom si
@csipcsip000 Akú VŠ si vyštudovala? Fakt na zaujíma, aké vzdelanie má niekto, komu sa zdá, že po absolvovaní VŠ je opatrovanie starej osoby ideálnym zamestnaním.
@anonym_e62b18 verejna sprava ale vravim vybavila som to este pokym som studovala na vysokej skole externe
@anonym_e62b18 verejna sprava ale vravim vybavila som to este pokym som studovala na vysokej skole externe
@csipcsip000 a akú kariéru si obetovala kvôli babke? Čiže si to brala ako vreckové počas VŠ?
@csipcsip000 kym bola babka sebestacna a jedina tvoja napln prace bolo podat jej pohar vody na zapitie liekov, tak sa ti tato "praca" pacila.
Ked treba riesit stav, plienky a inu klasiku v com spociva to opatrovanie tak to nedavas? A kto ta nutil? Madam s VS co isla opatrovat babku, ktoru ani nemala rada?
@anonym_78cc5a niesom ziadna madam ona bola cely zivot ku mne zla prosim nechcem to tu rozpisovat a nie nieje to tak ze som jej iba podala pohar vody viedla som ju aj na wc kolkokrat aj v noci kolkokrat som jej zachranila zivot aaachhh prosim nepis nieco o com nevies teraz ma zlomeninu a je to extrem uz neviem co znamena slovo spanok
@januarova babka autorky je doma z nemocnice 3 dní má vysoký tlak a ona4 roky len občas podala niečo babke. Aj pleinkovať chodí niekto iný.
Bola by skúsila opatrovať mesiac moju nebohú babku s demenciou ktorá deň a noc utekala a trhala si dolu plienky a kráča po dome vo vlastných. výkaloch
@anonym_902622 ach boze moj uz som vyssie pisala prispevok ze nebolo to takto
@csipcsip000 skladám pred Tebou klobúk, že taká mladá baba si sa dala na opateru babky💪 👏
Prajem Ti veeeeľaa síl, si úžasná vnučka 😘
@anonym_902622 ach boze moj uz som vyssie pisala prispevok ze nebolo to takto
@csipcsip000 Ale je pravda, ze babka je doma z nemocnice 3 den?
@anonym_902622 no taketo nieco mam aj ja mala som v nemocnici dedka mamu potom sa starat o nich ked su doma plus teraz este aj babka preto prosim neodcudzujte ma ked neviete cim si prechadzam
@anonym_902622 no taketo nieco mam aj ja mala som v nemocnici dedka mamu potom sa starat o nich ked su doma plus teraz este aj babka preto prosim neodcudzujte ma ked neviete cim si prechadzam
@csipcsip000 neodpovedala si, či to bol privýrobok popri VŠ, tak si to brala, že? Prečo nezrušíš opatrovníctvo, keď to nedávaš, po 3 dňoch?
@anonym_78cc5a niesom ziadna madam ona bola cely zivot ku mne zla prosim nechcem to tu rozpisovat a nie nieje to tak ze som jej iba podala pohar vody viedla som ju aj na wc kolkokrat aj v noci kolkokrat som jej zachranila zivot aaachhh prosim nepis nieco o com nevies teraz ma zlomeninu a je to extrem uz neviem co znamena slovo spanok
@csipcsip000 za mna, rozhodnutie ist opatrovat babku, ktora bola cely zivot ku tebe zla, len aby si mala zarobok popri studiu, nebolo dobre rozhodnutie.. mala si si najst radsej normalnu brigadu.. ale ok, tak ti to nejaky cas mozno vyhovovalo, o babku si sa starala dobre, ale teraz, ked uz ti to nevyhovuje, je na case najst ine riesenie.. nie je tvoja povinnost ju doopatrovat az do smrti, len preto, ze si sa uz raz na to dala.. ved aj v praci, kde uz ti to nevyhovuje, je normlane dat vypoved a nie zostat tam naveky, lebo ved ked uz ta raz prijali a platia ti mzdu, tak nebudes nevdacna..
mas zodpovednost v prvom rade sama k sebe a takymto stylom mozno umries prv, ako babka..
takisto je rozdiel opatrovat cloveka, ku ktoremu mas citovy vztah, ako niekoho, s kym mas ten vztah vyslovene zly.. ja by som nedokazala opatrovat nikoho, s vynimkou vlastnych deti..
Vidim ze vela z vas ma odsudilo a myslite si ze som opatrovala zdraveho cloveka ? Viete kolko noci som prebdela ci zije? Viete kolkokrat som jej zachranila zivot ? Trapila sa snou po lekaroch lebo ma problemy s rovnovahou ? Viete kolkokrat sa chovala ku mne ako k poslednemu psovi ? 2 roky denno denne kazde rano bezim na wc a napina ma na zvracanie nemam ani sobotu ani nedelu volnu uz ani neviem kedy som bola na jedno dnovom vylete nemam mladost a este ja som zla ?
@csipcsip000 neodpovedala si, či to bol privýrobok popri VŠ, tak si to brala, že? Prečo nezrušíš opatrovníctvo, keď to nedávaš, po 3 dňoch?
@anonym_902622 ake 3 dni ? 4 roky precitaj si moj prispevok
@anonym_902622 ake 3 dni ? 4 roky precitaj si moj prispevok
@csipcsip000 a naco to bolo dobre? Aky bude dalsi tvoj krok, pojdes za mnisku?
@csipcsip000 , vyskúšaj toto, možno sa to bude dať zrealizovat. https://www.upsvr.gov.sk/se/aktualne-oznamy/odl...
@csipcsip000 kym bola babka sebestacna a jedina tvoja napln prace bolo podat jej pohar vody na zapitie liekov, tak sa ti tato "praca" pacila.
Ked treba riesit stav, plienky a inu klasiku v com spociva to opatrovanie tak to nedavas? A kto ta nutil? Madam s VS co isla opatrovat babku, ktoru ani nemala rada?
@csipcsip000 ja som to tiež mala podobne. Mala som chorú mamu. Mala veľmi vážnu diagnózu a bola imobilná. Potrebovala mobilné WC a nemohla som skoro nikam chodiť. Len keď bolo treba ísť k lekárovi s papiermi tak otec ju postrážil. Neviem ako to máš ty, každý sme iný, ale ja som aj napriek tomu aké to bolo ťažké rada, že som bola s ňou až do konca. Neumrela niekde sama v nemocnici, v nejakom zariadení a mohla som sa s ňou rozlúčiť. Ja by som ti poradila nedaj babku do hospicu. Starostlivosť tam není bohvieaká a keď zomrie budeš ľutovať, že si ju niekam odložila. Viem, že existuje služba opatrovanie doma. Na hodinu sa platí 1€ až 1,70€ (cena záleží od mesta kde sa nachádzaš). Môžeš telefonicky kontaktovať nejakú agentúru na opatrovanie a tam ti poradia ako na to vybaviť papiere. Babka by ostala doma a opatrovateľka by chodila k tebe domov. Podľa stavu chorého sa určuje doba na aký čas bude u teba každý deň (4,6 až 8 hodín). A veľakrát nielen opatruje chorého, ale aj robí domáce práce (varenie, upratovanie...) čo sa dohodnete. Ty budeš môcť vďaka tomu chodiť do práce a občas budeš môcť niekam ísť sa odreagovať.
Nevšímaj si tie negatívne komentáre. Viem aké je to ťažké vidieť niekoho chorého a cítiť tú bezmocnosť, že mu nevieš pomôcť. Občas si oddýchni, ale neutekaj pred tým. Váž si tie chvíle čo môžeš ešte tráviť so svojou babkou. Aj keď je to ťažké. Mne mama zomrela a chýba mi každý deň... Keď ten človek odíde pocítiš veľkú prázdnotu a budeš vďačná za každú chvíľu ktorú si mohla s tým človekom tráviť.
@csipcsip000 ja som to tiež mala podobne. Mala som chorú mamu. Mala veľmi vážnu diagnózu a bola imobilná. Potrebovala mobilné WC a nemohla som skoro nikam chodiť. Len keď bolo treba ísť k lekárovi s papiermi tak otec ju postrážil. Neviem ako to máš ty, každý sme iný, ale ja som aj napriek tomu aké to bolo ťažké rada, že som bola s ňou až do konca. Neumrela niekde sama v nemocnici, v nejakom zariadení a mohla som sa s ňou rozlúčiť. Ja by som ti poradila nedaj babku do hospicu. Starostlivosť tam není bohvieaká a keď zomrie budeš ľutovať, že si ju niekam odložila. Viem, že existuje služba opatrovanie doma. Na hodinu sa platí 1€ až 1,70€ (cena záleží od mesta kde sa nachádzaš). Môžeš telefonicky kontaktovať nejakú agentúru na opatrovanie a tam ti poradia ako na to vybaviť papiere. Babka by ostala doma a opatrovateľka by chodila k tebe domov. Podľa stavu chorého sa určuje doba na aký čas bude u teba každý deň (4,6 až 8 hodín). A veľakrát nielen opatruje chorého, ale aj robí domáce práce (varenie, upratovanie...) čo sa dohodnete. Ty budeš môcť vďaka tomu chodiť do práce a občas budeš môcť niekam ísť sa odreagovať.
Nevšímaj si tie negatívne komentáre. Viem aké je to ťažké vidieť niekoho chorého a cítiť tú bezmocnosť, že mu nevieš pomôcť. Občas si oddýchni, ale neutekaj pred tým. Váž si tie chvíle čo môžeš ešte tráviť so svojou babkou. Aj keď je to ťažké. Mne mama zomrela a chýba mi každý deň... Keď ten človek odíde pocítiš veľkú prázdnotu a budeš vďačná za každú chvíľu ktorú si mohla s tým človekom tráviť.
@anonym_926170 Prosim ta, citala si, aky ma autorka vztah k babke? Asi nie.

@doriiis nie tak celkom, ona si vybrala túto prácu, lebo jej prišlo, že dostane peniaze za nič. A keď prišlo na to, že treba naozaj opatrovať, tak to nedáva. Poznám takýto prípad tiež z okolia.
@anonym_902622 popri vysokej som to mala ako zarobok