Vyčerpaná z opatrovania babky
Ahojte babku opatrujem uz pomaly 4 roky mam 29 rokov. Nas vztah nebol nikdy idealny boli velmi tazke chvile ale aj dobre myslela som si ze toto je idealna praca. Babka plienky nepotrebovala venovala som jej cas vybavila vsetko okolo nej lieky som jej dala a potom spadla ked isla na zachod a to bol koniec. Uz dlhsie som sa citila vyhorena zacali mi zaludocne tazkosti striehla som ju v noci merala tlak ktory ma extremne vysoky a od kedy je doma z nemocnice leží 3 den ma horny tlak nad 200 stale volam sanitku nespim po nociach uz vcera ledva chcela sanitka prist von krmim ju uz aj prebalovat ju treba co nedava moj zaludok a vykonava to jej dcera. Babka je vo velmi zlom stave mam pocit ako keby mohla umriet hocikedy ostala som uveznena doma uz naozaj nemozem pomaly ist ani do obchodu lebo stale je jej zle máva horucky po nociach v nemocnici si ju uz nenechaju darmo volam rzp. Som velmi zufala mam priatela uz ani s nim sa neviem strernur uz teraz sa bojim co bude za hodinku tlak sa jej neznizi ani po 2 tensiominoch pod jazyk je to velmi narocne. Chcela som sa iba vyrozpravat mam pocit ze zijem v pekle alebo ja to uz velmi prehanam ? 😭
@anonym_926170 Prosim ta, citala si, aky ma autorka vztah k babke? Asi nie.
@anonym_61023d presne tak asi to necitala a fakt si nedokazem vazit chvile ked ma nenecha spat cele noci ani minutku a naozaj nemame dobry vztah ona bola ku mne velmi zla cely zivot
@csipcsip000 ja som to tiež mala podobne. Mala som chorú mamu. Mala veľmi vážnu diagnózu a bola imobilná. Potrebovala mobilné WC a nemohla som skoro nikam chodiť. Len keď bolo treba ísť k lekárovi s papiermi tak otec ju postrážil. Neviem ako to máš ty, každý sme iný, ale ja som aj napriek tomu aké to bolo ťažké rada, že som bola s ňou až do konca. Neumrela niekde sama v nemocnici, v nejakom zariadení a mohla som sa s ňou rozlúčiť. Ja by som ti poradila nedaj babku do hospicu. Starostlivosť tam není bohvieaká a keď zomrie budeš ľutovať, že si ju niekam odložila. Viem, že existuje služba opatrovanie doma. Na hodinu sa platí 1€ až 1,70€ (cena záleží od mesta kde sa nachádzaš). Môžeš telefonicky kontaktovať nejakú agentúru na opatrovanie a tam ti poradia ako na to vybaviť papiere. Babka by ostala doma a opatrovateľka by chodila k tebe domov. Podľa stavu chorého sa určuje doba na aký čas bude u teba každý deň (4,6 až 8 hodín). A veľakrát nielen opatruje chorého, ale aj robí domáce práce (varenie, upratovanie...) čo sa dohodnete. Ty budeš môcť vďaka tomu chodiť do práce a občas budeš môcť niekam ísť sa odreagovať.
Nevšímaj si tie negatívne komentáre. Viem aké je to ťažké vidieť niekoho chorého a cítiť tú bezmocnosť, že mu nevieš pomôcť. Občas si oddýchni, ale neutekaj pred tým. Váž si tie chvíle čo môžeš ešte tráviť so svojou babkou. Aj keď je to ťažké. Mne mama zomrela a chýba mi každý deň... Keď ten človek odíde pocítiš veľkú prázdnotu a budeš vďačná za každú chvíľu ktorú si mohla s tým človekom tráviť.
@anonym_926170 sa platí 1€ až 1,70€
si sa pomýlila v desatinnej čiarke
@csipcsip000 máš môj obdiv, toto zvládnuť. Ja som fakt silná povaha, ale babku by som opatrovať nemohla, bola som ju pozrieť v zariadení v piatok, išla som rovno z práce, ponáhľala som sa aby som stihla hodiny návštevne a dostala som zase hubovú polievku. Volám jej aj 5x denne, vie že volám a nedvíha. Starí ľudia sú niektorí veľmi zlí, nezavďačíš sa ničím
@anonym_926170 sa platí 1€ až 1,70€
si sa pomýlila v desatinnej čiarke
@anonym_194966 človek platí 1€ až 1,70€ ak si najme agentúru, pretože zvyšok dopláca štát. Takto sa platí keď si opatrovateľa najmeš súkromne.
Nie každý má silu na plné opatrovanie seniorov. Na tvojom mieste hľadám pre babku zariadenie,lebo skončíš zle ty. Možno fyzicky by si to zvládla,ale nedáva to tvoja psychika,takže normálne si sadnite celá rodina,a začnite hľadať. Na miesto v zariadení sa čaká aj dlhšie,takže čím skôr začnete,tým skôr sa podarí.
@anonym_61023d presne tak asi to necitala a fakt si nedokazem vazit chvile ked ma nenecha spat cele noci ani minutku a naozaj nemame dobry vztah ona bola ku mne velmi zla cely zivot
@csipcsip000 neprajem ti aby si ty nemala takýto vzťah so svojimi blízkymi keď budeš stará.
@csipcsip000 neprajem ti aby si ty nemala takýto vzťah so svojimi blízkymi keď budeš stará.
@anonym_926170 nevieš o čom hovoríš, starať sa o seniorov (niektorých) je ako starať sa o 80 kg dieťa v období vzdoru. To tu všetky nariekate,ako to nezvládate. To nieje o nechcení,alebo neochote. To je taký fyzický a psychický nápor ( veľa krát dlhoročný, lebo babka z toho nevyrastie!), že kto to nezažil,tak nemá právo to posudzovať. Vyhorenie príde VŽDY! a autorka je presne v tomto štádiu.
@anonym_61023d nie kdeze vynervovana a nevyspata a zufala extremne som plna strachu
@csipcsip000 velmi mi je luto co prezivas. Rozmyslala si nad ty, coho sa bojis konkretne? Teraz babka potrebuje proste sprevadzat, ano, zomiera, zamieraie je tazke, tvojou ulohou nie je zachranit jej zivot, preto uz sanitka nechce prist, ale ulahcit jej prechod. Ja by som Ti odporucula kontaktovat ipcko, lebo inu psychologicku poradnu, potrebujes psychologicku poradnu.
@anonym_902622 ... No však ok. Chcela, skúsila, zistila, že to nedáva, tak treba zmeniť situáciu.
Na toto sú hospice.
Nie je žiadna hanba si priznať, ked niečo nedávam a nevládzem.
@doriiis Bože už prestaň s tými hospicmi🙏 kde žiješ? Ty si fakt myslíš, že zavoláš do nejakého hospicu a oni prídu, naložia babku a zoberú si ju a budú ju opatrovať? Všetko je plne, v štátnych domovoch sú čakacie lehoty niekoľko rokov, uz aj v súkromných, nikto nechce ležiaka, možno nejaký súkromný na samoplatbu od 2500€ mesačne nájde. Ak má babka psychiatrickú diagnózu, nezoberie ju nikto, okrem špecializovaných domovov, tam treba posudok a čaká sa roky.
@anonym_926170 nevieš o čom hovoríš, starať sa o seniorov (niektorých) je ako starať sa o 80 kg dieťa v období vzdoru. To tu všetky nariekate,ako to nezvládate. To nieje o nechcení,alebo neochote. To je taký fyzický a psychický nápor ( veľa krát dlhoročný, lebo babka z toho nevyrastie!), že kto to nezažil,tak nemá právo to posudzovať. Vyhorenie príde VŽDY! a autorka je presne v tomto štádiu.
@dusankomoj ❤️ konečne niekto, kto tomu rozumie a vie, o čo ide❤️
@doriiis Bože už prestaň s tými hospicmi🙏 kde žiješ? Ty si fakt myslíš, že zavoláš do nejakého hospicu a oni prídu, naložia babku a zoberú si ju a budú ju opatrovať? Všetko je plne, v štátnych domovoch sú čakacie lehoty niekoľko rokov, uz aj v súkromných, nikto nechce ležiaka, možno nejaký súkromný na samoplatbu od 2500€ mesačne nájde. Ak má babka psychiatrickú diagnózu, nezoberie ju nikto, okrem špecializovaných domovov, tam treba posudok a čaká sa roky.
@aurelia2000 ... Áno, ja viem. Za rok 2025 dvaja moji členovia rodiny skončili v hospici. Viem, ako funguje táto mašinéria. Ale bez toho, aby to autorka začala riešiť a vôbec žiadosť podala, alebo aspoň niečo obvolala sa nič nezmení. Všakže
@anonym_194966 človek platí 1€ až 1,70€ ak si najme agentúru, pretože zvyšok dopláca štát. Takto sa platí keď si opatrovateľa najmeš súkromne.
@anonym_926170 Fakt si sa pomýlila v desatinnej čiarke. Opatrovateľov štát nemá dostatok, sukromni sú od 15€/hod, budú chcieť klasickú 8h smenu, čiže denne 120€. Nikto ti nepríde dvakrát denne prebaliť a umyť za 1.5€. Aj opatrovatelka potrebuje zarobiť.
Ale môžeš jej dať kontakt na takú opatrovateľku za 1.50€/hod, aj presný postup, ako to vybaví, najlepšie aby tam tá opatrovateľka už zajtra aj bola
@aurelia2000 ... Áno, ja viem. Za rok 2025 dvaja moji členovia rodiny skončili v hospici. Viem, ako funguje táto mašinéria. Ale bez toho, aby to autorka začala riešiť a vôbec žiadosť podala, alebo aspoň niečo obvolala sa nič nezmení. Všakže
@doriiis Aj si to ty vybavovala? Aká bola diagnóza? Určite nie klasická staroba. A aké bolo "všimné" či "sponzorské"?
@doriiis Aj si to ty vybavovala? Aká bola diagnóza? Určite nie klasická staroba. A aké bolo "všimné" či "sponzorské"?
@aurelia2000 ... Vybavovali to ich deti. Obaja mali 80 + rokov a po hospitalizácii v nemocnici išli rovno do hospicu, keďže uz aj ich deti majú 50+. Nezvládli by sa o nich postarať.Detaily neviem.Nie som tip,čo sa vo všetkom rype a spoveda každého. Chápem, že hľadáš kde si kopnúť a chytáš za slovíčka ale fakt je taký, že kým autorka nič nezačne robiť, tak sa jej situácia nezmení. Jej situácia ju očividne ničí. 30 ročný človek je v prdeli kvôli tomu, že sa boji urobiť rozhodnutie, ktoré by koniec koncov pomohlo vsetkym
@csipcsip000 Viem presne, v akom pekle si. Môžeš začať vybavovať papiere (integrovaný posudok), kým ho budeš mať, prejdú mesiace. Medzitým môžeš obiehať súkromné domovy a zapísať ju do poradovníka, potom prilozis dokumenty. No v štátnych ju vôbec nezapíšu do poradovníka bez posudku. Pozor, domovy si vyberajú, akých pacientov chcú, niektoré robia kvázi "prijímacie pohovory". Ležiakov nechce takmer nikto, s demenciou len špecializované.
Ihneď zoženies súkromný na samoplatbu, máte 2500€ mesacne?
Podľa toho, čo píšeš, nič z toho nestihnes.
@aurelia2000 ... Vybavovali to ich deti. Obaja mali 80 + rokov a po hospitalizácii v nemocnici išli rovno do hospicu, keďže uz aj ich deti majú 50+. Nezvládli by sa o nich postarať.Detaily neviem.Nie som tip,čo sa vo všetkom rype a spoveda každého. Chápem, že hľadáš kde si kopnúť a chytáš za slovíčka ale fakt je taký, že kým autorka nič nezačne robiť, tak sa jej situácia nezmení. Jej situácia ju očividne ničí. 30 ročný človek je v prdeli kvôli tomu, že sa boji urobiť rozhodnutie, ktoré by koniec koncov pomohlo vsetkym
@doriiis Nevieš detaily, nevieš nič. Skús radiť vtedy, keď to máš odzite a vieš, čo a kde treba vybaviť.
@doriiis Nevieš detaily, nevieš nič. Skús radiť vtedy, keď to máš odzite a vieš, čo a kde treba vybaviť.
@aurelia2000 ... Stále sa točíme okolo jednej a tej istej veci. Že autorka ani nezačala a boji sa začať vôbec niečo vybavovať. V tom je celý problém, nie v tom, že nevie ako postupovať.
@aurelia2000 ... Stále sa točíme okolo jednej a tej istej veci. Že autorka ani nezačala a boji sa začať vôbec niečo vybavovať. V tom je celý problém, nie v tom, že nevie ako postupovať.
Neviem ako sa to rodine podarilo, ale v Humennom do mesiaca vzali uplneho leziaka do domova z nemocnice. To je ako info ze vsetci vravia ze leziakov nikde neberu. Proste nemal kto opatrovat, tak to nejak zazrakom slo. Opatrovana ma aj muza aj syna
@doriiis
Necitala som vsetko, tak sa vyjadrim k tomu uvodu. Ber to tak, ze v urcitom zdravotnom stave je uz pre vsetkych lepsia odborna zdravotna pomoc. V hospicoch a zariadeniach pre dlhodobo chorych maju lekarov, zdravotne sestry, lieky, zariadenie miestnosti, vsetko po ruke. To, co ty dat nemozes. Je to pre nu lepsie. Mozes ju chodit navstevovat s rodinou a tym jej to sprijemnit. Opatrovat 24/7 je obrovska zataz, vacsinou sa ludia striedaju, pokial je mozne aj v rodinach. V mojom blizkom okoli sa takto prevazne staraju aspon 3 osoby o blizkeho a aj tí to uz nedavaju/nedavali, prevazne sa vybavilo zariadenie. Je naozaj pekne, ze si sa o nu starala, kym bola na tom lepsie, ale po zhorseni stavu by som uz hladala zariadenie, lebo na to sa vacsinou tiez pekne dlho caka alebo sa vybavuje cez znamosti, zial.
Neviem ako sa to rodine podarilo, ale v Humennom do mesiaca vzali uplneho leziaka do domova z nemocnice. To je ako info ze vsetci vravia ze leziakov nikde neberu. Proste nemal kto opatrovat, tak to nejak zazrakom slo. Opatrovana ma aj muza aj syna
@doriiis
@anonym_b35760 .... Oni boli tiež v nemocnici iba par týždňov a potom rovno hospic. Jeden z nich bol ležiaci, lebo mal zlomenú panvovu kosť. Takže tieto silné vyjadrenia ,, múdrych" žien treba brať s rezervou.
Zobrala si si na seba tazke bremeno a sama vidis, ze je nad tvoje sily. V prvom rade by sa mali postarat babine deti, vystriedat ta alebo zohnat opatrovatelku, ktora ta aspon na par hodin odbremeni. Ziadna opatrovatelka nevydrzi dlhodobo 24/7 pri leziacom pacientovi.
@anonym_902622 ja viem ale citim sa ako v zacarovanom kruhu ja uz nemam ani vlastne iny zivot vsetko sa kruti okolo nej denno denne stres uz dlhodobo mavam rano pocity na zvracanie a nenavidim sa zato ze to nezvladam
@csipcsip000 tak predpokladám že berieš a aj si brala na babku opatrovateľský príspevok.....takže ano ak to teraz necháš budeš pre celú rodinu ty tá nevďačná, lebo peniaze za opatrovanie za babku keď bola chodiaca a relatívne v dobrom stave si brala a ak je treba plienkovať tak sa ti to hnusí.....ale možno by stálo za úvahu porozprávať sa s rodinou že keďže je babka tak ako je, potrebuješ pomoc.......len problém je že minimálne jedna osoba ti už pomáha a to dosť keďže babku už prebaluje to znamená že minimálne 2x denne k nej chodí aj dcéra ktorá ju plienkuje - a to nezištne....to že nemôžeš ísť do obchodu , veď do obchodu predsa môžeš ísť keď k babke príde dcéra....ale skús sa dohodnúť že 2 hodiny za týždeň potrebuješ pre seba.....a že máš frajera? no niekto má deti a muža....podstata je, že babku si chcela opatrovať ked bola v dobrom stave - chodiaca, neplienkovaná a teraz to už robiť nechceš....takže ak si sa tak rozhodla, treba zrušiť opatrovatelský príspevok a babke zohnať opatrovateľku alebo Domov dôchodcov - o tom sa treba porozprávať s rodinou....
Kvoli sebe ale aj kvoli babke jej najdi adekvatnu starostlivcost, ty potrebujes zacat normalne zit a funguvat, lebo takto sa za chvilu dostanes k lekarom so sebou. No a babka tiez potrebuje uz odbornu starostlivost, kde jej budu vediet ihned pomoct, ked nieco nastane. Nie je to nevdacnost, urobila si, co bolo v tvojich silach, ale dalej to uz musis posunut na odbornikov.
Ina možnost, ako dat babka do liecebne dlhodobo chorých, do hospicu, domov dochodcov nie je..nic si nevyčítaj. Tu sa ti mnohe budu skoro až chválit, ako doopatrovali celé prubuzenstvo, ale ako teraz nemozu zohnat roky prácu, ako sa zničili vztahy v rodine, akobnalinpomoc, ako boli na antidepresivach, to pomlcia. Je to pekna vec, ale človek nemá robit nic za cenu sebaznicenia..Ked sa ty sypnes, babke nepomozes. A raz zomrie, ako aj ty, ako ja, ako my vsetci a ti po nás. Ist za doktorom/doktorkou babky a opytat sa na možnosti, zistit stav. Sú tam oddelenia dlhodobo chorych? Sú volne lozka aspoň na čas? Každý den poloha sa ti rata. Obvolaj domovy, na mestskom úrade ziadost tiez ziadost, ktora pojde na kraj, že klient potrebuje sociálnu starostlivost..nie sú u vás opatrovatelky na 2-3 hodiny z mesta?. Na odlahcenie. Vsetko pobehaj, vacsina ide aj online. Babka trpí demenciou? V tom pripade bude treba aj posudok psychiatra s diagnózou. A ideál specializované zariadenie, ale tam sa čaka bezne aj 8 rokov. Mne mamku zobrali do mesiaca po známosti. Inak ju mam roky doma. Manželov kolega babku umiestnovali 2 roky + sponzirsky dar 4000 eur aby už konečne. Nie každý má psychicku odolnost, podmienky, ty musíš mysliet na seba. Lebo sa ti vsetko zruti, aj vztah, babka zomrie a ty utecies akurat do alkoholovej závislosti..to chces?
@csipcsip000 čiže si na babke zarábala, lebo si jej dávala lieky a jedlo. A keď ťa naozaj potrebuje, je ti z toho zle a nevládzeš, že? Ale peniažky boli dobré, kým bola ok. A akú kariéru si to zahodila?
@anonym_902622 a čo je na tom že si vybavila mladá žena opatrovateľske? Tak mala aspoň peniaze a čo je na tom? Však štát hádam už zarába pekne na nás aj tak... Je to správne. A čo keď to teraz nezvláda? Tak nezvláda. Nie pre každého je o opatrovaniie. Autorka to možno videla ako ľahšiu cestu v živote a zarobiť si aj niečo. A o kariére vsakk pohybujem nepise ani čo študovala. Asi sa jej nechcelo začať pracovat
Ina možnost, ako dat babka do liecebne dlhodobo chorých, do hospicu, domov dochodcov nie je..nic si nevyčítaj. Tu sa ti mnohe budu skoro až chválit, ako doopatrovali celé prubuzenstvo, ale ako teraz nemozu zohnat roky prácu, ako sa zničili vztahy v rodine, akobnalinpomoc, ako boli na antidepresivach, to pomlcia. Je to pekna vec, ale človek nemá robit nic za cenu sebaznicenia..Ked sa ty sypnes, babke nepomozes. A raz zomrie, ako aj ty, ako ja, ako my vsetci a ti po nás. Ist za doktorom/doktorkou babky a opytat sa na možnosti, zistit stav. Sú tam oddelenia dlhodobo chorych? Sú volne lozka aspoň na čas? Každý den poloha sa ti rata. Obvolaj domovy, na mestskom úrade ziadost tiez ziadost, ktora pojde na kraj, že klient potrebuje sociálnu starostlivost..nie sú u vás opatrovatelky na 2-3 hodiny z mesta?. Na odlahcenie. Vsetko pobehaj, vacsina ide aj online. Babka trpí demenciou? V tom pripade bude treba aj posudok psychiatra s diagnózou. A ideál specializované zariadenie, ale tam sa čaka bezne aj 8 rokov. Mne mamku zobrali do mesiaca po známosti. Inak ju mam roky doma. Manželov kolega babku umiestnovali 2 roky + sponzirsky dar 4000 eur aby už konečne. Nie každý má psychicku odolnost, podmienky, ty musíš mysliet na seba. Lebo sa ti vsetko zruti, aj vztah, babka zomrie a ty utecies akurat do alkoholovej závislosti..to chces?
@sfet Vďaka za ďalší reálny príspevok, odzite skúsenosti - áno, známosti treba, úplatky treba.
Len už sa nevybavuju posudky na meste a na kraji, už sa vybavuje integrovaný posudok na úrade práce. A trvá to dosť dlho.
@anonym_926170 môžeš mi dať link na takúto agentúru?
@csipcsip000 ako si mohla dostať OP,keď v čase,keď si ho dostala,tak jediná tvoja starosť bola dať jej lieky?

@anonym_926170 Prosim ta, citala si, aky ma autorka vztah k babke? Asi nie.
@anonym_61023d len ten prvý príspevok som prečítala a teraz som kukla aj na tie ďalšie.