Vyčerpaná z opatrovania babky
Ahojte babku opatrujem uz pomaly 4 roky mam 29 rokov. Nas vztah nebol nikdy idealny boli velmi tazke chvile ale aj dobre myslela som si ze toto je idealna praca. Babka plienky nepotrebovala venovala som jej cas vybavila vsetko okolo nej lieky som jej dala a potom spadla ked isla na zachod a to bol koniec. Uz dlhsie som sa citila vyhorena zacali mi zaludocne tazkosti striehla som ju v noci merala tlak ktory ma extremne vysoky a od kedy je doma z nemocnice leží 3 den ma horny tlak nad 200 stale volam sanitku nespim po nociach uz vcera ledva chcela sanitka prist von krmim ju uz aj prebalovat ju treba co nedava moj zaludok a vykonava to jej dcera. Babka je vo velmi zlom stave mam pocit ako keby mohla umriet hocikedy ostala som uveznena doma uz naozaj nemozem pomaly ist ani do obchodu lebo stale je jej zle máva horucky po nociach v nemocnici si ju uz nenechaju darmo volam rzp. Som velmi zufala mam priatela uz ani s nim sa neviem strernur uz teraz sa bojim co bude za hodinku tlak sa jej neznizi ani po 2 tensiominoch pod jazyk je to velmi narocne. Chcela som sa iba vyrozpravat mam pocit ze zijem v pekle alebo ja to uz velmi prehanam ? 😭
Práca opatrovať babku?
Ja som opatrovala tiež svoju rodinu ale nebola to práca, takže nechápem ajtak
Či to máš ako prácu alebo že chces...
A keď to nezvladas, tak zmeň prácu
@anonym_61023d presne tak asi to necitala a fakt si nedokazem vazit chvile ked ma nenecha spat cele noci ani minutku a naozaj nemame dobry vztah ona bola ku mne velmi zla cely zivot
@csipcsip000 a tvoja mama ( jej dcéra) toto vníma ako? Chcela by tiež ju dať do ústavu? Ak nie nemôžeš ju k tomu nútiť. Viem ako to chodí v hospicoch. Ľudia tam hnijú za živa. Zbierajú dekubity a sú v hrozných bolestiach. Niečo také by si neprijala ani svojmu nepriateľovi.
@anonym_926170 nevieš o čom hovoríš, starať sa o seniorov (niektorých) je ako starať sa o 80 kg dieťa v období vzdoru. To tu všetky nariekate,ako to nezvládate. To nieje o nechcení,alebo neochote. To je taký fyzický a psychický nápor ( veľa krát dlhoročný, lebo babka z toho nevyrastie!), že kto to nezažil,tak nemá právo to posudzovať. Vyhorenie príde VŽDY! a autorka je presne v tomto štádiu.
@dusankomoj ja som síce neopatrovala seniora, ale moju mamu. Bola imobilná a nemohla chodiť. Keď niečo potrebovala musela som vstávať 5x aj 10x za noc niekedy a študovala som vš popri tom. Otec ju dvíhal keď bolo treba. Nedokázala ani ležať v posteli (sedela v kresle) a mala dekubity. Pamätám si aké to bolo veď len pred pol rokom zomrela. Ale som rada, že som ju nenechala niekde zhniť za živa. Môj otec je opatrovateľ a vie ako to v takýchto zariadeniach chodí... Niektoré veci tu ani nebudem radšej písať čo všetko sa tam bohužiaľ deje.
@csipcsip000 a tvoja mama ( jej dcéra) toto vníma ako? Chcela by tiež ju dať do ústavu? Ak nie nemôžeš ju k tomu nútiť. Viem ako to chodí v hospicoch. Ľudia tam hnijú za živa. Zbierajú dekubity a sú v hrozných bolestiach. Niečo také by si neprijala ani svojmu nepriateľovi.
@anonym_926170 človeku zomierajúcemu na rakovinu je lepšie pod morfiom v hospici ako doma....
@anonym_926170 človeku zomierajúcemu na rakovinu je lepšie pod morfiom v hospici ako doma....
@anonym_194966 to sa mylis. kazdy zomierajuci tuzi stravit posledne chvile doma v kruhu blizkych.
@anonym_194966 atena v Bystrici napr. Sú rôzne.
@anonym_926170 to myslíš toto??
https://atena.sk/
@anonym_926170 záleží aky hospic. Nie vsetky su zle. A hospic v Skalici je na velmi dobrej úrovni, napríklad ten..neviem kde autorka býva. Aj hospic v Nitre má kladne recenzie, stala som pri jeho zrode. Ale určite je to zariadenie od zariadenia. Že klienti s demenciou dostanu dekubity raz dva, tak ich odfiltruju do nemocnice rychlo rychlo, nech len na nás nepadá podozrenie, tam následná sepsa, septický šok a smrt v drvivej vacsine.
@dusankomoj ja som síce neopatrovala seniora, ale moju mamu. Bola imobilná a nemohla chodiť. Keď niečo potrebovala musela som vstávať 5x aj 10x za noc niekedy a študovala som vš popri tom. Otec ju dvíhal keď bolo treba. Nedokázala ani ležať v posteli (sedela v kresle) a mala dekubity. Pamätám si aké to bolo veď len pred pol rokom zomrela. Ale som rada, že som ju nenechala niekde zhniť za živa. Môj otec je opatrovateľ a vie ako to v takýchto zariadeniach chodí... Niektoré veci tu ani nebudem radšej písať čo všetko sa tam bohužiaľ deje.
@anonym_926170 zhniť zažíva?
@dusankomoj asi myslela zhnit zaživa.
@sfet viem čo myslela,ale nechápem prečo by mal človek,, zhniť zaživa" na mieste, ktoré je prioritne určené na starostlivosť o neho.
ja pri autorke vidim obrovske strachy. Autorka ma pravdepodobne vela posttraumatickych sokov, o ktorych na vedomej urovni ani nevie a prejavuju sa takto. Strach zo zlyhania= strach z verejneho ponizenia, alebo kritiky po chybe, potreba obdivu (super, ze sa staras o babku, si taka sikovna a skvela- taketo nieco autorka vnutorne potrebuje), strach, co povedia ini= strach z kritiky, syndrom "dobreho dievcata"= vyhoviet ostatnym, len aby sa nepovedalo nic zle, na svoj ukor, casto a z zdravotny. Ja by som autorke odporucila co najskor odbornu psychoterapiu. Co vnimam velmi negativne, ludia sa castokrat boja navstivit takehoto odbornika (zasa tie strachy, co povedia ini), lebo dlho sa u nas pouziva ako nadavka napr."daj sa liecit" a pritom taky stav, ako ma autorka je choroba, nieco ako ked so zlomenou nohou nepojdem nikam- ved to nejako zrastie a nejako to zvladnem. Na prvom mieste je uznat si to, ze som (vnutorne) chora a chcem to riesit....
@csipcsip000 zahod tie myslienky, ze co si kto pomysli a zacni vybavovat hospic, oznam to rodine, babke, vsetkym, ze uz to proste takto dalej nejde.. Uz len to, ze sa pustis do vybavovania, tak sa ti ulavi, lebo budes vidiet svetlo na konci tunela. Aj ked na druhej strane, moze to trvat tak dlho, ze babka sa toho ani nedozije. Alebo tam odmietne ist.. Ale to je v podstate jedno, ty potrebujes mysliet aj na seba a ver, ze sa ti ulavi, zazila som to.. . Druhy krok by som zapriahla zvysok rodiny - kde su babkine deti? Vedia, v akom stave je ich mama a v akom stave si z toho celeho ty? Poziadaj o pomoc, potrebujes, aby si aspon par hodin do tyzdna mala pre seba, aby si mohla od babky odist a bude pri nej niekto iny.
Pre mudrlantky - asi netusite, co obnasa starostlivost o takehoto cloveka. To, ze autorka si myslela, ze to bude jednoduche, no ano, casto mame naivne predstavy, vy ste nikdy nenarazili na realitu zivota, ktora vas prepleskla? Dobre vam robi zhejovat ju? Ona je na pokraji vycerpania a zrutenia, tak ju este prefackujme, ze..
My sme doopatrovali 3 seniorov , kym som bola dieta. A vsetci boli "ciperni seniori", ktorym stacilo dat najest a dat lieky.. akurat ten, kto nezazil, tak nechape, ze aj dat najest a lieky je niekedy boj. Nie je to nikdy sranda s ludmi, ktori su casto protivni, kricia po vas bezdovodne, nechcu sa umyt, nechcu sa prezliect..
Aktualne sa staram o rodicov, ktori uz nezvladaju upratat, nakupit, postarat sa o zahradu a pod.. Sme tam LEN kazdy druhy vikend, ale nikomu neprajem starat sa o dalsiu domacnost a dvoch ludi, ktori su CHVALABOHU este stale "ciperni seniori" a staci LEN nakupit a upratat.. Popri vsetkych ostatnych povinnostiach, ktore clovek ma.. Hrozim sa dna, ked to bude horsie. A ano, mam uz plan A aj plan B, akurat to ma jeden zdrhel - rodici by s tym najprv museli suhlasit. A to je aj u nas problem a je to castokrat problem ludi, ktori sa staraju o svojich pribuznych a totalne im to ruinuje ich vlastne zivoty. Lenze ak su seniori svojpravni, nik ich nedostane do ziadneho zariadenia, ani nikam inam.. A tiez nemam na to odpoved a riesenie, tak proste robim, co robim.
Babka ma 88 rokov bojim sa ze zomiera no za nevdacnicu budem u nej hanbim sa ako keby som sa jej zbavila nenavidim sa zato
@csipcsip000 Pekne sa o ňu ešte staraj, a nemôžu ti pomôcť babkine deti alebo iné vnúčatá? Ja som sa o babku starala tiež stále niečo jej bolo krvácalo jej z nosa, nízky tlak, odpadávala,vracala,pocikávala sa všade,bola dezorientovaná, ušla z domu odpadla a bola v nemocnici. Do domovu dôchodcov ju deti nahlásili ale dlho sa čakalo a zomrela v nemocnici. Takže babku pekne doopatruj. Veľa šťastia. Viem že je to náročné. Ale si predstav moju situáciu keď som išla len na nákup 5 min babka ušla z domu a volala mi sanitka že ju našli odpadnutú na chodniku, keby zomrela tak by som bola ja zodpovedná😭😭tak odvtedy som ju musela zamykať mne tiež nikto nepomáhal. Ešte si babičku uži🥺Moja mala o 10 rokov menej než tvoja
Práca opatrovať babku?
Ja som opatrovala tiež svoju rodinu ale nebola to práca, takže nechápem ajtak
Či to máš ako prácu alebo že chces...
A keď to nezvladas, tak zmeň prácu
@anonym_09af40 Zmeň prácu?🤣🤣A o babku sa kto bude starať? Si myslite že domovi dôchodcov su neni plne? Moja bola na zozname ani sa tam nedostala zomrela. A tiež som sa starala mala som to aku pracu. A bolo to ťažke a čo som mala robiť? Nechať ju samu? aby padla? aby sa ani nenajedla? Kde som ju mala dať keď byvala sama? Deti v zahranicí a dedko 15 rokov mrtvy, v domove bola na čakačke rok. Z nemocnice ju poslali domov že dožíva.
@sfet viem čo myslela,ale nechápem prečo by mal človek,, zhniť zaživa" na mieste, ktoré je prioritne určené na starostlivosť o neho.
@dusankomoj nie vsetky zariadenia sú na úrovni
Niekde ludi nechaju lezat napospas osudu, dekubity ich nezajímaju, nasypu do nich lieky na utlm, aby bol pokoj od nich, neváhaju ani okradnut. Takže zariadenie ano, ale vyberat.
Nie každý má silu na plné opatrovanie seniorov. Na tvojom mieste hľadám pre babku zariadenie,lebo skončíš zle ty. Možno fyzicky by si to zvládla,ale nedáva to tvoja psychika,takže normálne si sadnite celá rodina,a začnite hľadať. Na miesto v zariadení sa čaká aj dlhšie,takže čím skôr začnete,tým skôr sa podarí.
@jaskolka nevladzem ju dvihat nevladzem ani fyzicky ani psychicky
@dusankomoj nie vsetky zariadenia sú na úrovni
Niekde ludi nechaju lezat napospas osudu, dekubity ich nezajímaju, nasypu do nich lieky na utlm, aby bol pokoj od nich, neváhaju ani okradnut. Takže zariadenie ano, ale vyberat.
@sfet presne tak. Netreba sa tváriť, že keď niekto doopatruje príbuzného,tak je hrdina a naopak, keď sa to nedá,tak sa to nedá.
@csipcsip000 velmi mi je luto co prezivas. Rozmyslala si nad ty, coho sa bojis konkretne? Teraz babka potrebuje proste sprevadzat, ano, zomiera, zamieraie je tazke, tvojou ulohou nie je zachranit jej zivot, preto uz sanitka nechce prist, ale ulahcit jej prechod. Ja by som Ti odporucula kontaktovat ipcko, lebo inu psychologicku poradnu, potrebujes psychologicku poradnu.
@blaazi no lekar povedal ze zlomena platnička nieje smrtelna choroba
@csipcsip000 ako si mohla dostať OP,keď v čase,keď si ho dostala,tak jediná tvoja starosť bola dať jej lieky?
@anonym_194966 nebola to jedina moja starost pisala som iba priklady !
@anonym_926170 je to otcova mama a otcova sestra ju chodi prebalobat a taktiez ju nechcu opatrovat !
@csipcsip000 nečítam celú diskusiu, berieš opatrovateľský príspevok? Si tam 24hodin?🤦...Skús požiadať o odľahčovaciu službu úrad práce, mesto, charita...
Máš nárok na dovolenku, lekára....
To nemá byť trestom opatrovať do vyčerpania...
@anonym_926170 je to otcova mama a otcova sestra ju chodi prebalobat a taktiez ju nechcu opatrovat !
@csipcsip000 otcova sestra nepracuje, keď ju chodí prebalovať? Nechala si sa na to nahovoriť, a ostatným odpadla starosť. Zrus opatrovanie a odid niekde za prácou. Je to ich rodič, nie tvoj, nech sa zasa starajú oni.
To je šialené na tom kam dospela schopnosť udržiavať pri živote ľudí, ktorých kvalita života už nezodpovedá žitiu, ale prežívaniu. Mladí ľudia, ktorí by mali pracovať a prispievať do systému sa tak venujú vegetatívnenu stavu prestárnutého človeka, ktorý žije už len vďaka medikácii, často o sebe už ani nevie a posledné čo si uvedomoval kým neupadol do úplnej demencie bolo, že už by to trápenie rád skončil.
Tu autorka je v panike z tlaku a teplôt, sanitka už ani nechce prichádzať. Ja neviem, ale je to senior, evidentne nie zdravý, raz ten koniec prísť musí.
@csipcsip000 Pekne sa o ňu ešte staraj, a nemôžu ti pomôcť babkine deti alebo iné vnúčatá? Ja som sa o babku starala tiež stále niečo jej bolo krvácalo jej z nosa, nízky tlak, odpadávala,vracala,pocikávala sa všade,bola dezorientovaná, ušla z domu odpadla a bola v nemocnici. Do domovu dôchodcov ju deti nahlásili ale dlho sa čakalo a zomrela v nemocnici. Takže babku pekne doopatruj. Veľa šťastia. Viem že je to náročné. Ale si predstav moju situáciu keď som išla len na nákup 5 min babka ušla z domu a volala mi sanitka že ju našli odpadnutú na chodniku, keby zomrela tak by som bola ja zodpovedná😭😭tak odvtedy som ju musela zamykať mne tiež nikto nepomáhal. Ešte si babičku uži🥺Moja mala o 10 rokov menej než tvoja
@anonym_2f146f ako si prisla nato, ze by si bola ty zodpovedna? Ked by ti babka spadla doma, tiez by to bola tvoja chyba? Ved nie si jej zakonny zastupca.. ci akoze ked na nu poberad nejaky financny prispevok na opatrovanie, tak to neplati, ci ako? :D
@csipcsip000 otcova sestra nepracuje, keď ju chodí prebalovať? Nechala si sa na to nahovoriť, a ostatným odpadla starosť. Zrus opatrovanie a odid niekde za prácou. Je to ich rodič, nie tvoj, nech sa zasa starajú oni.
@liliana363 nepracuje je na dochodku
@reanda za to, že som sa postarala o rodičov a bola tu pre nich. Fuj, bléé, že?
@anonym_902622 postarala si sa síce o rodičov, ale zato si neľudska, lebo si tu zvysujes sebavedomie urazanim na nete.
@csipcsip000 Je úplne v poriadku ako sa cítiš,lebo opatrovať je namáhavé telesne i duševne, najmä, ak si sama na to.Dievcata ti už písali,ze umiestniť babku do DSS, prípadne na oddelenie dlhodobo chorých..Je tu ešte možnosť požiadať iného člena rodiny o dočasnú pomoc.Niekedy aj týždeň stačí na to,aby človek nabral sily a pokračoval.Jedno ti viem napísať s istotou, kritizovať budú len takí, ktorí nikdy v živote neopatrovali, prípadne,sa radi stávajú do pozície hrdinov. Iich názor je nepodstatný
@liliana363 nepracuje je na dochodku
@csipcsip000 opatrovanie nemusí byť písané na nikoho. Zrus ho a odid. Zničis si chrbát a zdravie. Myslí na seba. Ostatný to riešiť nebudú, sú radi že nemusia sa oni starať. Postav sa za seba, za svoje zdravie. Ak babka bude ešte žiť 10 rokov, budeš si vobec vedieť nájsť prácu? Budeš mať cez 30 rokov a žiadnu prax. Myslí na seba. Šikovné to na teba natiahli. Tvoja teta ju príde prabalit a inak čo, pozerá telenovely? Nechaj ich nech sa starajú o svojich rodičov. Je to ich povinnosť, nie tvoja.

@anonym_926170 môžeš mi dať link na takúto agentúru?
@anonym_194966 atena v Bystrici napr. Sú rôzne.